Beantwoord

Salderen zonnepanelen

  • 29 November 2021
  • 2 reacties
  • 107 Bekeken

Wij hebben via vereniging Eigen huis zonnepanelen laten plaatsen.

Vraag is hoe het zit met meer opwekken dan gebruik. Nu zien wij op de digitale meter een stand waarbij je ziet wat je teruglevert na aftrek van je eigen gebruik.

Dit salderen gaat wijzigen. Betekent dit dat wij dan onze meer opgewekte stroom "kwijt"  zijn?

Als je dus op dag dag veel stroom hebt opgewekt maar niet verbruikt echter 's avonds wel dat wij dan bij moeten kopen of begrijp ik het totaal verkeerd want dan heeft deze hele exercitie geen voordeel.

Ik hoop dat iemand mij dat duidelijk kan uitleggen.  Alvast hartelijk dank,

Aad

icon

Beste antwoord door Harrie LPP 29 November 2021, 16:41

Bekijk origineel

2 reacties

De huidige situatie is dat je - wettelijk bepaald - even veel geld terugkrijgt voor de stroom die je 's middags inlevert dan dat je betaalt voor de stroom die je 's avonds koopt. Dat heet salderen. Salderen mag tot je volledige eigen gebruik. Daarboven krijg je nu het kale stroomtarief terug. Het is een regeling die erg fijn is voor de consument want.
Dan men salderen afschaft betekent dat je 's middags minder geld terug krijgt. Dat je er niets aan hebt is niet helemaal waar. Wat de regeling wordt is nog niet bekend. De afschaffing zou geleidelijk zijn, maar de minister heeft nog steeds zijn ei niet gelegd. Dat duurt nu al jaren.
 

Nu krijg je evenveel terug voor een kWh als dat je betaalt voor een kWh.

Na 2032 krijg je alleen nog de productiekosten terug en niet meer de energiebelasting en netbeheerskosten voor elke kWh die je op het net zet. Maar je betaalt dan het hele bedrag voor elke kWh die je van het net afneemt. 

Vorig jaar was een kWh nog 22 cent, dat was 6 cent productie, 12 cent energiebelasting en 4 cent netbeheerskosten. Voor elke kWh kreeg je dan 22 cent en betaalde je 22 cent. Maar na 2032 krijg je nog maar 6 cent en betaal je 22 cent. Die 6 cent en 22 cent moet je dan aanpassen naar het prijsniveau van 2032. 

Daarnaast heb je de kWh die je zelf gebruikt en niet het net op zet. Als het zonnetje schijnt staat de stroommeter in de meterkast stil of draait veel langzamer en je koelkast, elektrische warmwater boiler  en warmtepomp draaien op de stroom van je zonnepanelen. Dat is dan gratis. 

Dus wat de zonnepanelen na 2032 opbrengen is het eigen verbruik plus de productiekosten van wat je op het net zet. 

Reageer