Beantwoord

Saldering zonnepanelen

  • 16 February 2022
  • 23 reacties
  • 582 Bekeken

Los van wel of geen vergoeding meer voor terug geleverde stroom, wil ik graag weten of het wel zo blijft dat als je evenveel energie op jaarbasis opwekt als je op jaarbasis gebruikt, je in ieder geval geen stroom hoeft te betalen, los van netbeheerkosten e.d. Omdat je natuurlijk veel stroom gebruikt met een warmtepomp als de zon niet schijnt.

 

icon

Beste antwoord door Jan 20 February 2022, 09:25

Bekijk origineel

23 reacties

of het wel zo blijft

 

Nee.
https://www.consumentenbond.nl/zonnepanelen/salderen-en-terugleververgoeding-zonnepanelen
(Of
gewoon googelen op Salderingsregeling)

Dat zou betekenen dat je de stroom die je ‘s nachts verbruikt ALTIJD zelf moet betalen, ongeacht hoeveel je overdag via de zonnepanelen teruglevert aan het net!!!??

Dat zou betekenen dat je de stroom die je ‘s nachts verbruikt ALTIJD zelf moet betalen, ongeacht hoeveel je overdag via de zonnepanelen teruglevert aan het net!!!??

Dat klopt niet maar het kan op termijn betekenen dat je voor je geleverde stroom minder krijgt dan je betaalt voor afgenomen stroom en dus een electra rekening krijgt ondanks dat je meer kW opwekt dan afneemt.

Reputatie 7
Badge +5

Dat zou betekenen dat je de stroom die je ‘s nachts verbruikt ALTIJD zelf moet betalen, ongeacht hoeveel je overdag via de zonnepanelen teruglevert aan het net!!!??

Je betaalt hetgeen je geleverd krijgt en je krijgt vergoed hetgeen je terug levert. Maakt niet of dat overdag of 's nachts is. Uiteraard gelden de tarieven die je in je contract hebt staan voor levering/teruglevering/dag/nacht. 

Over het algemeen worden beide posten verrekend aan het einde van het jaar. In de toekomst zal het tarief voor terugleveren stapsgewijs minder worden (afbouw salderingsregeling).  

@StefdenDaas Nee, het blijft niet gelijk.

1) Wat je direct gebruikt van de zonnepanelen is gratis. 

2) Wat je op het net zet - voorzover minder dan je jaarlijkse afname - krijg je nu nog de productiekosten, netbeheer en energiebelating terug, maar dat wordt in gelijke stappen afgebouwd tot alleen productiekosten na 2031.

3) Wat je meer dan je jaarverbruik op het net zet krijg je nu en straks alleen de productiekosten vergoed. Maar je bent dan voor de belasting een producent van energie en kan je aangeslagen worden als ondernemer en moet je BTW betalen over die ontvangen productiekosten.

Je kan ervan uitgaan dat de energiebedrijven van die productiekosten straks een verdienmodel gaan maken.

Dank allen!!

Reputatie 7
Badge +6

@Jan en andere belangstellenden : Op mijn vraag omtrent het ondernemerschap van bezitters van zonnepanelen aan het administratiekantoor die hier in is gespecialiseerd is en voor mij geregeld heeft , het volgende antwoord : '’ U bent en blijft voor de aangifte inkomstenbelasting gewoon particulier . U wordt automatisch uitgeschreven voor het doen van aangifte .'’  Dit alles nadat dit kantoor alle rompslomp voor me geregeld heeft met de bedoeling om de BTW van de aanschaf terug te krijgen . Er  was een KOR van toepassing ( Kleine Ondernemers Regeling ) . Door aanmelding is er een vrijstelling op de terug te leveren stroom tot € 1345,-aan BTW per jaar .  ( regeling vanaf 1-1-2020 . Indien  na de ingediende BTW-aangifte toch een nieuwe aangifte komt , moet die ingevuld worden . Kies dan nee bij het vakje : hebt u iets aan te geven . De KOR is veranderd of gaat veranderen in OVOB . Omzetgerelateerde Vrijstelling Omzet Belasting . Geen probleem zolang de terug te vragen BTW minder is dan  € 2500,- Wat men in Den Haag verder van plan is betreft dit onderwerp is totaal onzeker . Dat geldt ook voor de afbouw van de salderingsregeling . Voorlopig hebben we die nog . Op het gebied van beleid op lange termijn blijkt regelmatig dat we daar niet op kunnen vertrouwen . 

Reputatie 7
Badge +8

Weer een topic over de alternatieve energie met uiteraard een gedegen vraag. En prima antwoorden van Jan en E.T Wiersum, maar de mitsen en maren blijven als de overheid steeds de regels veranderd. Productie kosten, netbeheer, energiebelasting, (inkomstenbelasting, omzetbelasting) de KOR, salderinsgregelen, het kan allemaal veranderen. Waar kan je nog van op aan ?

Reputatie 7
Badge +5

het enige waar je van op aan kunt is dat energie geld waard is, zeker nu. En dus zal het voorlopig de moeite waard zijn om je dak vol te leggen. Per januari bv, gaat de btw van zonnepanelen af.

En verder is een beetje spanning in het leven best aardig 😉

Je zou ze de kost geven die geen 5000 euro aan duurzaamheid uitgeven omdat ze er aan twijfelen of ze dat geld over 5 jaar wel terugverdiend hebben en dezelfde maand 50.000 euro uitgeven aan een nieuwe auto waarvan ze zeker weten dat die over 20 jaar helemaal niks meer waard is om vervolgens schande te spreken over de veel te dure duurzaamheidsinvesteringen en de hoge energieprijzen.

Reputatie 7
Badge +6

In ieder geval heeft de regering eindelijk besloten om die ingewikkelde en omslachtige procedure om de BTW bij aanschaf terug te krijgen , af te schaffen , zoals Stroeve ook al aangeeft . Wel zo simpel om de installatie BTW-vrij geleverd te kunnen krijgen . Zullen de belastingambtenaren ongetwijfeld ook niet erg vinden . En als die saldering helemaal verdwijnt , is het afwachten of er een andere regeling voor in de plaats komt . Aan vage beloften van politici ( het moet wel aantrekkelijk blijven voor de eigenaren ) , hecht ik weinig waarde . We kunnen in de afbouwperiode en daarna zelf veel doen door de eigen stroom op momenten van overschot zo veel mogelijk te benutten . Dat doen wij nu al . Verder komen er  mogelijk technische ontwikkelingen , die opslag van stroom haalbaarder en betaalbaarder maken dan momenteel het geval is . Daarom zijn eigen panelen nog steeds een aanrader . Wie aandelen koopt heeft meer kans op een zeperd , dan door dat geld te besteden aan panelen , lijkt me . 

Badge

@StefdenDaas

2) Wat je op het net zet - voorzover minder dan je jaarlijkse afname - krijg je nu nog de productiekosten, netbeheer en energiebelating terug, maar dat wordt in gelijke stappen afgebouwd tot alleen productiekosten na 2031.

Even een algemeen levende misvatting rechtzetten: netbeheerkosten krijg je niet terug.

In Nederland zijn het netbeheer en (commerciële) energie-opwekking uit elkaar getrokken. Iedereen betaalt zijn deel aan netbeheerskosten (vastrecht, capaciteitstarief, aansluitvergoeding, meterhuur, e.d.) aan de netbeheerder. Dat bedrag betaal je altijd en onafhankelijk van de hoeveelheid teruggeleverde kWh zonnestroom en kan je niet salderen. Iedereen betaalt daar evenredig aan mee.

De energiekosten die je wel kunt salderen bestaan uit:

  • De kale leveringsprijs (excl. BTW) per kWh
  • Energiebelasting
  • Opslag Duurzame Energie (ODE) belasting
  • BTW over de bovenstaande drie

Jawel je betaalt ook BTW (Belasting Toegevoegde Waarde) over Energie- en ODE belasting.

Zie voor een uitgebreide uitleg: Hoe zit mijn energierekening in elkaar?.

Reputatie 6
Badge +5

De grote bedrijven worden vanaf 2025 verplicht hun daken vol met zonnepanelen te leggen en de saldering wordt ook pas vanaf 2025 afgebouwd.
Waar al die stroom heen moet is onbekend, leuk die politieke doelen, maar de infrastructuur is er dan nog steeds niet geschikt voor. (hier pas eind 2026)
Ik heb in een paar maand tijd heel veel zonnepanelen gemonteerd zien worden in het dorp en de netspanning loopt op piek momenten al op tot 248V, die kwam een half jaar geleden nog niet boven de 240V
Het is dus een kwestie van tijd dat ook hier de omvormers uitvallen en er niemand nog kan salderen.
 

Waar al die stroom heen moet is onbekend,
 

Niet overdrijven. De zonnepanelen die vanaf nu ongeveer geplaatst worden zijn er niet om stroom te leveren op middagen met overvloed, maar op alle andere momenten van het jaar met enigszins zonlicht, en dat is verreweg het grootste deel.

Probleem is alleen dat het afschakelgedrag van het hele systeem niet iedereen evenredig benadeelt ten opzichte van de situatie tot nu toe en dat we nog een lange weg te gaan hebben met opnieuw inrichten van onze hele energievoorziening.

Reputatie 6
Badge +3

Afbouw salderingsregeling alweer uitgesteld - nu tot 1 januari 2025,
maar het venijn zit in de staart: de eerste afbouwstap  bijvoorbeeld gaat direct naar 64%.

De netbeheerders broeden ook over manieren om de belasting van het net via “variabele” netbeheerkosten te sturen/uit te smeren. Het wordt misschien een soort “bandbreedtetarief” voor afname- en invoedvermogen (ook vanaf 2025?).

Het volgende is alleen maar een voorbeeld:
Buiten 4kW invoeding (pv-panelen)  en 6 kW afname (laden EV) betaal je dan meer voor netbeheer (waarschijnlijk met een soort uurtarief)

Het zgn. whitepaper is te vinden op https://www.dnv.com/Publications/effective-and-cost-reflective-distribution-tariffs-162913 (Enexis et al.)

Motto: “Leuker kunnen we het niet maken, alleen maar ingewikkelder.”

Reputatie 6
Badge +6

@Darkfiber Even wat koppen gesneld.

De uitgestelde Miljarden voordeel afbouw voor Jette worden daarna gewoon ingehaald.

En daar komt hij weer goed mee weg.

Ook zag ik dat er een limiet gesteld wordt aan het aantal panelen om je dak vol te leggen.

De opslag huisbatterijen gaat nu toch ook wat meer in het hele verhaal meespelen.

Alles ietsje doorschuiven komt de klap later iets minder hard aan.

Het geeft wel weer aan dat ze er helemaal nog niet uit zijn.

Dus alle gekregen snoepjes, worden dan half afgevreten snoepjes voordat de consument ze krijgt.

Of is het tot 2025 zoet en dan het "dubbel" zuur?

 

Reputatie 6
Badge +3

Nog een plaatje (uit de publicatie) ter illustratie van wat netbeheer NL misschien als proefballon gaat lanceren:

 

(Wij redden het niet met de netverzwaring, maar wij hebben aanvullende (administratieve) maatregelen bedacht - bron Enexis)

Reputatie 7
Badge +5

voorlopig zullen ze gewoon tot 2025 100% moeten salderen op de jaarfactuur. en tegen die tijd zijn we vast vele proefbalonnetjes verder

Reputatie 6
Badge +3


@E.B.F. Stroeve  En dan maar hopen dat je een jaarcontract hebt of kan krijgen. Er zijn al (felle)  discussies gaande i.v.m. salderen per jaar/kwartaal of zelfs maand, natuurlijk met de bijbehorende tarieven.

Reputatie 7
Badge +5

die discussie daar draait in rondjes, ik heb mijn bijdrage daar ook gedaan mbt mijn discussie met de acm en mijn leverancier. laatste status is dat mijn leverancier nav mijn vraag eea heeft uitgezocht en mij aangegeven heeft dat ze per jaar salderen, ook bij variabele tarieven. en zo hoort het, volgens de wet en de acm. ik ben benieuwd naar de jaar afrekening…..

Reputatie 6
Badge +5

Afbouw salderingsregeling alweer uitgesteld - nu tot 1 januari 2025,
maar het venijn zit in de staart: de eerste afbouwstap  bijvoorbeeld gaat direct naar 64%.

 

 

In dat stuk staat dat Wiebes destijds 80% van het leveringstarief een redelijke vergoeding zou vinden.
Ik denk dat de concurrentie straks vooral op dit gebied zich zal toespitsen.
Nu zie je enorme verschillen, van een paar cent tot volledig 100% netto vergoeding van alles boven de saldering.
Ik heb net de nieuwe tarieven van Greenchoice gekregen, mijn contract loopt 3 juni af.
Greenchoice geeft 8 cent voor een Kwh tot 2000 Kwh daarboven maar 6 cent. (Kwh boven de saldering)
Ik ben overgestapt naar Engie, die geeft volledig het kale leveringstarief terug wat neer komt op 33 cent per Kwh.
Als ik geen warmtepomp zou krijgen scheelt dat voor mij 1100 euro op jaarbasis.
Nu ik die pomp wel krijg maakt het op dit moment nog niet zoveel uit zolang de saldering blijft, maar dit soort verschillen gaat zonder saldering terug komen.
Ik denk niet dat ze het zover zullen laten komen en mee moeten in de concurrentie slag.
Feitelijk komt het er dan op neer dat je zonder saldering alleen de belasting betaald over de terug geleverde Kwh’s

Reputatie 6
Badge +6

@Free Spirit Ik ben overgestapt naar Engie, die geeft volledig het kale leveringstarief terug wat neer komt op 33 cent per Kwh.

Lees ik dat goed het kale leveringstarief  0,33cent? dat is niet verkeerd.

Heb je nu voor 1 of meerdere jaren af kunnen sluiten en gaat ingangsdatum contract in, met de dan geldende tarieven, dan zou je zelfs iets meer krijgen.

Ik zie wel dat Engie een vrij solide Energieleverancier is, en het verschil is klein met ongeveer 0,15cent met het variabele tarief van ongeveer 0,48cent.

Je verbruik heb ik misschien even gemist, verwacht je veel meer terug te leveren dan je gebruik is?

Als de doelgroep van Engie, die boven de Saldering terugleveren klein is, kunnen zij de kale terugleververgoeding waarschijnlijk zo hoog houden.

In hun leverings regio kunnen zij dit zo nazien.

 

Dit nog even gevonden bij Engie terugleververgoeding

De terugleververgoeding is bij hen gelijk aan het kale tarief, wat neerkomt op 0,35114 euro per kWh. Wanneer ontvang je een terugleververgoeding? Je ontvangt alleen een terugleververgoeding van de energieleverancier als je netto jaarlijks meer zonne-energie produceert dan dat je zelf in totaal aan stroom verbruikt in je huishouden.

Reputatie 6
Badge +5

@Gebruiker1644596728 Je hebt het goed gelezen, Engie vraagt inderdaad 48 ct per Kwh, trek daar 15 cent belasting af en je komt op 33 cent uit.
Het is variabel tarief, maar dat geldt voor Greenchoice ook in de vergelijking die ik heb gemaakt.
Dus geen langjarig contract.
Ik lever inderdaad veel meer terug dan ik verbruik, zo'n 2500 Kwh boven de saldering.
Jou laatste alinea zou best kunnen, de tarieven variëren per dag, maar ik heb alleen gekeken naar wat in mijn overeenkomst staat van zowel Greenchoice als Engie.

De btw gaat overigens tijdelijk van 21% naar 9%, daar heb ik geen rekening mee gehouden.

Reageer