Consumentenbond.nl

terugleververgoeding Eneco verlaagt per 1 april!

  • 17 maart 2020
  • 10 reacties
  • 1877 Bekeken

Badge +1
  • Nieuwe deelnemer
  • 4 reacties

Kreeg gisteren een mail van Eneco dat per 1 april aanstaande de terugleververgoeding voor zonne-energie wijzigt: ‘De terugleververgoeding die je daarvoor van ons krijgt, verandert 1 april 2020. Je ontvangt vanaf dat moment een vergoeding die gelijk is aan het normaaltarief voor het stroomproduct dat je bij ons afneemt, exclusief btw, Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie.’

 

tegelijkertijd kun je vanwege Corona niet meer bellen met hun helpdesk. Ik heb het idee dat ze de Corona toestand misbruiken om lowkey deze verlaging door te voeren. Het feit dat ze dit pas 14 dagen voor ingang bekend maken vind ik helemaal schandalig.  Verlagen andere energieleveranciers ook de vergoeding op korte termijn of is dit alleen Eneco? In het laatste geval ga ik maar overstappen naar een andere leverancier. 


10 reacties

Badge +1

Had net chat contact met klantenservice en die zeggen dat het alleen geldt als je over een heel jaar meer teruglevert dan je gebruikt. Dat is iets anders als de mail suggereert. De dame beaamde dat de mail niet duidelijk is en dat ze daar veel vragen over krijgen. 

De salderingsregeling is nog gewoon van kracht dus dit gaat alleen over wat u meer produceert dan afneemt.

Reputatie 7
Badge +6

Reden te meer om zo veel mogelijk stroom te gebruiken op momenten dat de panelen veel leveren. Denk aan wasmachine , afwasmachine , stofzuiger , oven , waterkoker , magnetron etc. Allemaal flinke stroomverbruikers die met wat planning te gebruiken zijn op de gunstigste momenten . Bij heel veel overcapaciteit redden we het uiteraard dan ookniet. Wel treurig dat het hebben vanveel panelen op deze manier samen met het afbouwen van de salderingsregeling steeds onaantrekkelijker wordt.

Reden te meer om zo veel mogelijk stroom te gebruiken op momenten dat de panelen veel leveren. 

De essentie van de salderingsregeling is dat het moment van opwekken en het moment van gebruiken juist niet samen hoeven te vallen.

Reputatie 7
Badge +6

Snap ik , @A. Deen . De energiebedrijven worden als buffer en reservestroombron benut en dat is niet ideaal . Bij veel zonnestroom dreigt een overschot die de energiebedrijven ook niet elders kwijt kunnen . Bij weinig of geen zonnestroom moeten ze juist weer alle zeilen bijzetten om aan de vraag te voldoen. Hoe meer zonnepanelen , des te groter dit probleem wordt. Doordat energiebedrijven eigenlijk geen geld wilden geven voor dat terugleveren , heeft de overheid hier een subsidie van gemaakt omdat men toch graag wilde dat op grote schaal panelen aangeschaft gingen worden . Snap alleen niet waarom er zo'n verschil zit in het teruglevertarief per energiebedrijf als het uit een subsidiepot komt. Vermoedelijk komt een deel uit die pot en mag het energiebedrijf zelf bepalen hoeveel ze zelf willen geven voor terug geleverde stroom en onder welke bijkomende voorwaarden. Hoe dan ook , die subsidie wordt de komende jaren afgebouwd en de toezegging van de minister dat panelen daarna ook aantrekkelijk moeten blijven heb ik niet veel vertrouwen in .

Reputatie 7
Badge +6

Voor mensen die elektrisch gaan rijden en veel thuis zijn , kan in de toekomst de auto-batterij gedeeltelijk als buffer dienen . Bij veel zonnestroom wordt de accu geladen en zonder zonnestroom kan de accu het huis van stroom voorzien binnen bepaalde grenzen .Ook dat werkt maar ten dele en hangt per huishouden af van de omstandigheden of dat aantrekkelijk is. In gunstige gevallen  is het gebruik van eigen zonnestroom zowel voor auto als huishouden hoog en kan teruglevering  heel laag zijn.

Reputatie 2
Badge +4

Hm, ik was net naar Eneco overgestapt omdat ze een ruime vergoeding gaven en ik 2000Kwh over heb.
Dit contract moet 1 juni ingaan, maar ik heb het aangevraagd op basis van de huidige vergoeding.
De cruciale vraag is dus, krijg ik de oorspronkelijke vergoeding of de vergoeding van na 1 april?
Tegen die tijd kan ik niet meer kosteloos opzeggen, de bedenktijd is dan verlopen.

 

Ik heb hetzelfde bericht gekregen, terwijl mijn jaarcontract nog tot in de zomer duurde.

De keuze op Eneco is gevallen door een berekening van de totaal verwachte kosten. Daarbij zat 2000 kW teruglevering (bovenop de saldering).

Als dit tussentijds aangepast kan worden is dat vreemd. Dat had ik beter naar een andere energiemaatschappij kunnen kaan.

Het contract stopzetten vanwege de wijziging kan volgens het bericht. Maar dan kan ik wel voorspellen wat er met de overstapvergoeding van Eneco gebeurd.

 

Reputatie 2
Badge +4

Ik ga er voorlopig van uit dat bij contracten die voor 1 april zijn afgesloten gewoon het afgesproken bedrag wordt vergoed.
Als wij het contract voortijdig opzeggen krijgen we een boete, een tussentijdse tariefwijziging is ook contractbreuk, kunnen wij dan ook een boete opleggen?
Ik heb begrepen dat het personeel ruim meedeelt in de overname, moet kennelijk door de consument betaald worden.
Als dit de eerste tekenen zijn wat de nieuwe nieuwe eigenaar van plan is zie ik het donker in voor de consumenten.

Typisch Nederlands, als iets een succes is dan schaffen we een aantrekkelijk systeem af. alle energiebedrijven zijn nu in buitenlandse handen, Goed gedaan! Ik denk erover om over te stappen naar een andere energieleverancier en gewoon tot 2023 doorgaat met de huidige salderingsregeling. We benutten de beschikbare oppervlakte voor zonne panelen niet. Heel Nederland had al onder de panelen kunnen liggen. Fattenfal heeft een geweldige productielijn voor zonnepanelen aan China overgedaan. Die produceren heel erg betaalbare zonnepanelen, maar die worden weer extra zwaar belast met importheffingen. ….

Reageer