Update: Thuisbatterij voor zonnepanelen: goed idee of niet?

  • 16 September 2016
  • 105 reacties
  • 15532 Bekeken

Reputatie 5
Badge +5
Update 7 november 2016: Lees ook de nieuwste blog, van Marcel van der Steen van het interessante Energie-weblog OliNo, waarin hij laat zien hoe je met behulp van grafieken kunt uitrekenen of een thuisaccu in jouw geval loont, met of zonder salderen. Weer een andere invalshoek dan die van Maarten Staats in zijn eerdere blog hierover. Laat hieronder weten wat jij ervan vindt en wat je zou willen weten over thuisaccu's.

Oorspronkelijke post 16 september:

In ons webdossier over zonnepanelen staat sinds vandaag een nieuwe blog, van energiewetenschapper Maarten Staats over de mogelijkheden van de thuisbatterij. Je weet wel, zo'n apparaat als de Tesla Powerwall dat je aan de muur hangt om door je zonnepanelen geproduceerde stroom in op te slaan en op een later moment te gebruiken. Tesla heeft de beste marketing, maar er zijn veel andere aanbieders, zoals Enphase, Varta, SMA, SolarWatt en Mercedes. Voorlopig zijn ze duur en lijken ze voor Nederlandse consumenten niet erg rendabel. Maar velen geloven dat dit echt de toekomst heeft, vooral als we meer elektrisch gaan rijden.

Wat vind jij? Goede ontwikkeling of niet? En wat zou je willen weten voor je een aanschaf zou overwegen?

105 reacties

Reputatie 7
Badge +5

Ervaring opdoen met deze technieken is inderdaad een prima reden, maar ook die proef in Heeten liet zien dat schaalbaarheid en kosten nog wel een uitdaging zijn. Het idee dat je energie zoveel mogelijk in de wijk moet hergebruiken is inderdaad een prima concept.

Je EV ‘s avonds thuis opladen ipv ‘elders’ is volgens mij geen business case. Als je overdag optimaal teruglevert weegt dat niet op tegen een investering voor batterijen. En ervaring opdoen is natuurlijk altijd goed. 

Reputatie 6
Badge +3

@Gebruiker1660212790 

Vraagje: In die €6000 zit daar ook ook de apparatuur in om die batterijen te laden en de omvormers om er weer bruikbare stroom van te maken? Ik neem aan dat je de buitenlandse media in de gaten houdt ten aanzien van de ontwikkelingen. Zeker in België worden die momenteel vaak geïnstalleerd. Daar hebben ze niet die leuke salderingsregelingen.

Het project in Heeten is natuurlijk een leuk pilot project en als dusdanig interessant om er van te leren. Het is wel een project wat van subsidies aan elkaar zit. Zonder die subsidies zou het als een kaartenhuis in elkaar storten.

Buiten de batterijen heb je ook een hybride omvormer nodig, maar die heb je sowieso nodig als je (extra) zonnepanelen installeert. Ik vervang tevens mijn oude omvormers van 12 jaar oud, zal toch ook een keer moeten. Probleem hierbij is dat er maar twee strings op een omvormer passen. Het worden ws twee hybride omvormers voor mijn 4 strings. Vraag is of die twee weer op de batterijen kunnen worden aangesloten.

Reputatie 5
Badge +6

@Gebruiker1660212790 Uw uitgangspunt is niet verkeerd, EV de batterijen en de uitbreidingen van de bestaande PV ook het vervangen van de omvormers, is geen rekensom van kosten batterijen en installatie daar van.

U gaat eigenlijk een nieuwe aangepaste installatie maken met een start bedrag, waarvan de terugverdien tijd nu nog niet is in te schatten.

Het renovatie/ aankoop bedrag gaat u in een andere periode, wel of niet terug verdienen, nu met een langere tijd omdat de accu’s nog een beetje in een grijs gebied zweven zonder subsidie 

De totale investering in één keer afschrijven is ook mijn optie.

Dat heb ik mijn PV ook gedaan, wat er terug komt verlaagd de woonlasten, dat geld ben ik toch al kwijt nu, en elke dag kijken wat je terugverdientijd  is, daar is mijn leven misschien te kort voor.

 

 

Vandaag zie ik dat het normaal en dal tarief bij Greenchoice 20 cent verschilt. Dit maakt de batterij terugverdien tijd korter.

Reageer