Verbruik elektrische vloerverwarming: Ervaring?

  • 4 January 2022
  • 8 reacties
  • 279 Bekeken

We willen het wooncomfort van onze woning verbeteren en tegelijkertijd verduurzamen. Nu overwegen we elektrische vloerverwarming (folie) op de begane grond als hoofdverwarming i.p.v. centrale verwarming d.m.v. radiatoren, om uiteindelijk volledig van het gas af te kunnen (en omdat de investering in (+ bouwkundige ingrepen voor) een warmtepomp, renovatievloer en traditionele vloerverwarming erg groot zijn). Het gaat om een jaren ‘30-hoekwoning met een oppervlakte van ca. 50m2 op de begane grond.

De diverse aanbieders van deze folies geven aan dat het elektriciteitsverbruik meevalt. Zijn hier misschien mensen die vanuit de praktijk ervaring hebben met het gebruik en verbruik van elektrische vloerverwarmingsfolie?

 


8 reacties

De diverse aanbieders van deze folies geven aan dat het elektriciteitsverbruik meevalt.

Laat je niks wijsmaken. Op die manier je huis verwarmen kost bakken stroom en klauwen met geld; denk aan 3 keer zoveel als wat je voor gasverwarming betaalt, nog afgezien van de recente prijsstijgingen. Met het gebruik van zoveel stroom bewijs je ook het milieu geen dienst, dus je kunt het beter achterwege laten.

Vijzel je natuurkunde eens op, kijk naar je stroom- en gastarieven en lees je eens in in verwarmingssystemen, warmtepompen en termen als COP.

Reputatie 5
Badge +3

In een m3 aardgas zit ongeveer 9 a 10 x zoveel energie dan in een kWh. Een m3 aardgas mag dus ook 10 x zo duur zijn. Helaas zal dat niet snel gebeuren dat je lonend die goedkope folies kunt gebruiken. Het gaat je erg veel geld kosten aan energie.

Reputatie 5
Badge +5

Inderdaad @basic om het in cijfers uit te drukken naar de huidige energie prijzen:
een m3 gas kost gemiddeld zo’n € 1,80, een Kwh € 0,45 cent
10 keer 0,45 is €4,50 voor de zelfde hoeveelheid warmte energie.
Nu zullen de verliezen met elektriciteit iets minder zijn, het verschil blijft erg groot.

Dus moet je een warmtepomp met een uiteindelijke (!) COP van 2,5 hebben om op de vloerverwarming aan te sluiten en dan is er bij de kWh- en m3-kosten die qua verbruik financieel niks meer aan de hand. Een grotere COP geeft zelfs een positief effect.
Maar een COP van 1, voor electrische vloerverwarming, gaat je dus met die cijfers bij een gemiddeld Nederlands huis (1400 m3 gas per jaar op de rekening) zo'n 500 euro per maand aan stroom kosten bovenop het verbruik dat je al had.

Reputatie 7
Badge +6

Harrie, wil jij een warmtepomp aansluiten op een folie?

Bedankt voor de reacties tot nu toe. Uiteraard zal de (evt.) installatie van zo'n elektrische vloerverwarmingsfolie samengaan met zonnepanelen. Maar uiteindelijk gaat het ons niet alleen om wel/niet besparen op de energierekening, maar voorbereid zijn op de toekomst en eenmalig een goede investering doen.

Ik heb een indicatief verbruiksoverzicht toegevoegd en ben geïnteresseerd of er hier mensen zijn die vanuit de praktijk ervaring hebben met (het verbruik van) deze folies?

Ik begrijp dat het gewenste antwoord er nog niet bij zit. Een kennis van mij heeft zo’n folie in de badkamervloer. Het programmeren van het kleine bedieningspaneel is een hel, dus het staat 24/7  aan. Heel aangenaam!

Reputatie 4
Badge +3

@Gebruiker1593456960 Wat je ook moet mee nemen is hoe goed de isolatie is van de woning. Mocht de isolatie uitstekend zijn dan zijn de kosten nog te overzien maar zo gouw als het niet perfect geïsoleerd is met ventilatie via een warmte wisselaar gaat je dit veel meer kosten. Hou een aantal dagen/weken bij hoeveel het temperatuur verschil is tussen 's avonds nadat de CV/verwarming is uitgezet en 's morgens vroeg voor de CV aan gaat. bv 22 uur - 7 uur. en tevens de buiten temperatuur.  Eventueel kan je alle deuren dicht zetten als dat nu ook gebeurt. Als het verval meer is als paar graden(bij een buiten temperatuur van max 6 graden)  zou ik eerst aan de isolatie gaan werken. 

Reageer