Consumentenbond.nl

Verduurzaming huis met warmtepomp, zonneboiler en zonnepanelen

  • 1 mei 2020
  • 4 reacties
  • 221 Bekeken

Ik zoek iemand die mij kan adviseren hoe ik mijn installatie moet aanpassen. Het huis is van 2001,  goed geïsoleerd en is vrijstaand.

Er is nu aanwezig: Nefit excellent Ecomline HR  19 jaar oud,  afvoer lucht / warmtepomp Stork Wave 150/P.   De nieuwe installatie moet de volgende onderdelen bevatten:

Zonnepanelen, zonneboiler en een lucht warmtepomp, deze in combinatie zo optimaal mogelijk met elkaar gebruiken, is hier een goede temperatuurregeling voor?  Ik heb vloerverwarming aan laten brengen, er moet een laadpaal aangesloten worden, de warmtepomp moet ook kunnen koelen en aangesloten worden op de huidige afvoerlucht kanalen en de buitenlucht.


4 reacties

Reputatie 7
Badge +4

zoek je hier advies van wat je allemaal kunt doen of zoek je een naam van iemand die je advies kan geven?

 

dit soort trajecten moet je niet onderschatten, een professional mee laten denken is slim als je zelf niet enorm veel tijd, zin, en kennis hebt om per onderdeel te gaan zoeken. 

ikzelf ben aardig op weg met eenzelfde traject voor een woning uit ‘75, niet geisoleerd en veel duurzame ambitie 😉

inmiddels een lucht/water wp, deels isolatie, alle leidingen en radiatoren vervangen en dak vol panelen. 

Reputatie 1
Badge

Wij hebben een zonneboiler maar ik vraag me steeds vaker af hoe nuttig die nou eigenlijk is. In de zomer maakt hij vlot veel warm tapwater, in principe veel meer dan we nodig hebben. Jammer dat we die warmte niet in de bodem kunnen opslaan om in de winter te gebruiken voor de verwarming van ons huis. In de winter leveren de zonnecollectoren stukken minder op. Dan moet het tapwater alsnog door de combi-ketel (na) verwarmd worden. Voor de verwarming van ons huis hebben we er niets aan: de radiatoren worden verwarmd door de HR-ketel.
T is kortom een dure investering die zich nooit terug verdient. Als de onze versleten is laat ik de ruimte die de collectoren innemen op het dak vervangen door zonnepanelen.

Reputatie 7
Badge +6

ik adviseer om te zoeken naar gespecialiseerde bedrijven die dit geheel kunnen uitvoeren en ervaring mee hebben . Minimaal twee of drie uitnodigen voor vrijblijvende offertes . Tracht uit te vogelen of ze een goede naam hebben . Van zonneboilers hoor ik vaak dat de terugverdientijd lang is en dan ook nog vooropgesteld dat het systeem het niet voortijdig begeeft of vaak gerepareerd moet worden. Vaak worden bij offertes ook meerdere opties gegeven met allemaal hun voordelen , nadelen en prijskaartjes. Binnenkort zullen gemeenten ook met duurzaamheidsplannen komen .  Daar zou je op kunnen wachten. Zo zitten er vlak bij ons afgedankte gaswinningslokaties die nu onderzocht worden of hier aardwarmte benut kan worden voor de nabijgelegen woonwijken. 

Reputatie 3
Badge +2

@Th.J. Beeftink Ik veronderstel dat je een L/W-warmtepomp als vervanger voor de Nefit excellent Ecomline HR  cv-ketel zoekt, dus geen lucht(/lucht) warmtepomp. Vermoedelijk maakt de cv-ketel ook warmwater, dus daarvoor heb je ook een oplossing nodig.

Een mogelijke oplossing is een combinatie van een L/W-warmtepomp voor de cv + een warmtepompboiler voor warm tapwater (2 x subsidie). Deze laatste zou je kunnen aansluiten op de afvoer van de ventilatie, dus de stork wave 150p ventilatie-lucht(/lucht) wp hierdoor vervangen (suggestie).

Heel belangrijk is dat je met lage temperatuur kan verwarmen, het liefst met een aanvoertemperatuur van 35°C of lager. Bij hogere aanvoertemperaturen kakt het rendement van een warmtepomp snel in.

Ik zou geen zonneboiler nemen en liever het beschikbare dakoppervlak met zonnepanelen vol leggen.

Bij een laadpaal zou ik voor een oplossing kiezen welke met de beschikbare zonnestroom rekening houdt, bijvoorbeeld  de Zappi-laadpaal, dit is voordelig voor het salderen na 2023.

Veel geluk met een eventuele zoektocht na een competente en ervaren installateur welke alle onderdelen optimaal kan installeren!

Reageer