Consumentenbond.nl
Sneller internet en extra zenderpakketten? |

Vergelijk alles-in-1 providers en stap over. Tijdelijk €10 retour

Alles-in-1 icoon
Vraag

Waar moet je op letten bij de aanschaf van infrarood panelen?

  • 24 oktober 2018
  • 18 reacties
  • 3330 Bekeken

Wij willen binnenkort de HR-CV installatie volledig vervangen voor infrarood panelen door het hele huis. Er is echter heel veel en heel weinig te vinden. Datgene wat ik vind heeft een hoog "wij van wc-eend"-gehalte.
Heeft iemand dit al een keer gedaan? Wat zijn de ervaringen? En waar moet men op letten?

18 reacties

Reputatie 4
Badge +5
Hallo @Sprize en welkom op ons forum. Een heel specifieke vraag heb je! Zelf hebben we daar (nog?) geen informatie over, op de site van Milieucentraal vond ik wel het een en ander maar dat had je waarschijnlijk zelf ook al gevonden?

Dan moeten we het toch hebben van de ervaringen van andere communityleden 😉; is er iemand die al infraroodpanelen heeft aangeschaft om het huis te verwarmen?
Reputatie 7
Badge +6
Uit die link blijken flinke nadelen bij volledig overstappen op die panelen .
Goedemiddag, ik ben ook aan het kijken naar infrarood oplossingen.
Heb je zonnepanelen dan is het de komende 2 jaar juist interessant om ze wel aan te schaffen.
Reputatie 7
Badge +7
Bedankt voor je reactie, en welkom op de community @FC Infrarood. Waarom is het juist binnende aankomende 2 jaar aantrekkelijk om infrarood panelen aan te schaffen?
Hoi Monique,
Reden is dat de huidige saldering regeling zeer gunstig is om veel kWh te verbruiken. Daarna is het nog maar de vraag of de regering de beloofde verlaging op elektriciteit gaat doorvoeren per 2022.

Kijkend naar de nieuwe energie prijzen dan zie je dat o.a. Eneco al een voorschot neemt op de toekomst, zij verdubbelen alvast hun leveringskosten op gas per 01 januari 2019. Kortom, minder gas verbruiken in samenwerking met de huidige saldering regeling en zonnepanelen is een berekening waard.
Je kunt ook eerst beginnen met een paar kamers van een IR-paneel te voorzien, met name je woonkamer/ keuken, omdat daar de grootste warmtebehoefte is. Dan kun je de warmte van IR ervaren en ondertussen kijken of je gasverbruik en electriciteitsverbruik ook verandert. Gezien de kosten is het vervangen van je ketel sowieso de enige optie op dit moment, echter het gaat om de omvang van de nieuwe ketel: vervang je deze voor een 'grote' nieuwe ketel of voor een 'kleine' nieuwe ketel. Kies je een 'te kleine' voor je huis, dan kun je bij hele koude winters een frisse woning hebben en mogelijk dat je ketel ook eerder aan vervanging of duur onderhoud toe is, dan wanneer je een ketel met 'veel' overcapaciteit aanschaft. Je komt dan dus al snel bij een vakman uit om dit samen door te rekenen. In essentie kun je proberen je gasverbuik te minimaliseren door een andere energiebron te gebruiken voor je warmte-behoefte. De combinatie zonnepanelen en IR is dan een prima alternatief ipv een veel duurdere warmtepomp aan te schaffen. In Scandinavie wordt veel met IR-panelen gewerkt, ook in Belgie wordt het veel in plafonds toegepast. Misschien heb je iets aan deze info?
Ik ben begonnen met een infraroodpaneel in de slaapkamer en een in de keuken en een infraroodspiegel in de badkamer. Ze zijn in oktober geplaatst en de sterkte is zoals is geadviseerd voor de ruimte. De CV radiatoren zijn uitgeschakeld.
De badkamerspiegel voldoet niet. De ruimte kon toe met 450 Watt, voor de mooiigheid heb ik gekozen voor een spiegel van 650 Watt. De warmte blijft alleen hangen vlak voor de spiegel. De ruimte heeft een hele dag nodig om prettig warm te worden als je de spiegel de hele dag aan houdt en de badkamerdeur dicht.
Deze winter is zo warm dat ik de andere twee panelen niet goed kan beoordelen. Wel kan ik bij koude voeten het slaapkamerpaneel aanzetten en de straling komt door het dekbed heen en heeft direct effect. Daarover ben ik heel tevreden..
In de keuken geven de kookplaten momenteel genoeg warmte als ik bezig ben in de ruimte dus daar heb ik het paneel nog niet gebruikt.
Reputatie 7
Badge +5
Volgens mij verwarmen infra-roodpanelen alleen zaken die direct in het bereik staan van die infra-roodpanelen, zij verwarmen dus niet de omgeving waardoor je nog steeds een koud huis houdt. Je kunt je huis er dus niet mee warm stoken.

Ik overweeg het zelf niet maar ik zou dan toch eerst 1 paneel uitproberen en niet meteen een grote investering doen.
Ik heb niet het plan om muurpanelen aan te schaffen, maar daar heeft iedereen het over.
Ik ben echter meer geinteresserd in losstaande elementen, zoals ronde torens of vierkante zuilen. Waarschijnlijk ga ik iets dergelijks aanschaffen om te ondervinden hoe dat werkt. Met een paar honderd euro weet ik dan of het de moeite waard is. Voorlopig wacht ik nog met deze proef tot september of oktober
Gé van Beelen.
Reputatie 5
Badge +5
Infraroodpanelen hebben vooral hun nut in het snel en kortstondig opwarmen van kleine ruimtes waar geen centrale verwarming is of waarvoor het zonde is om het hele cv-systeem in te schakelen. En dan nog zijn ze in die situaties vooral geschikt om een persoon die zich in het bereik van het paneel bevindt te verwarmen, niet zozeer de ruimte zelf.

Voor het volledig verwarmen van een woning zijn infraroodpanelen een weliswaar gasloze, maar niet duurzame optie. Je energierekening zal er dan ook flink van omhoog gaan (als je ruimtes nog net zo warm wilt stoken als je voorheen deed). Energetisch gezien zijn ze nogal vergelijkbaar met de elektrische cv-ketel. Vanuit het perspectief van duurzaamheid en je energierekening kun je dan beter een HR-gasketel blijven gebruiken, en later een warmtepomp (elektrisch stoken op een manier die wél een hoog rendement heeft) of aansluiting op een warmtenet overwegen.
Reputatie 1
Badge
Laat ik het even concreet maken: Als je met een cv ketel 800 m3 aardgas verbruikt voor verwarming, dan is dat bijna 8000 kWh aan warmte. Als je daar dan 21 ct per kWh voor betaalt ben je, alleen voor de verwarming, 1680 euro kwijt. Daar komt bij warm water, ca 1000 kWh = 210 euro plus je normale elektriciteitsverbruik, bijvoorbeeld 3500 kWh = 735 euro. alles bij elkaar 2625 euro = 219 euro per maand. (excl vastrecht)
Laat je niet in de luren leggen door opmerkingen van duurzaam, prettige warmte. Ook niet bij nano-infrarood panelen of elektrische cv ketel. Per saldo gaat het om de warmte in kWh (of GJ) die je gaat betalen. Enige voordeel van verwarming met elektriciteit is de lagere investering.
bedenk ook dat als je 12500 kWh totaal wil compenseren dat je dan 12500/270 = 46 zonnepanelen nodig hebt. De meeste mensen hebben niet zo een groot dak. Zelfs dan, dit gaat goed zolang er gesaldeerd wordt. Zodra dit over is , ga je alsnog (weliswaar minder) betalen.
Theo, volgens mij gaat het toch niet alléén om de kWh aan warmte. Want de infrarood-panelen geven een 'prettige warmte' af, die voelt als zonneschijn. Dan kun je met weinig energie/kWh toch het gevoel hebben dat het warm is, en hoeft niet je hele kamer warm te zijn.
Wat ik heb begrepen is dat infrarood-panelen niet geschikt zijn om je hele huis te verwarmen, maar wel om jezelf een behaaglijk gevoel te geven. Een beetje zoals de gloed van een open haard.
Reputatie 1
Badge
Beste mw Stoffers,
Inderdaad kan infraroodverwarming prettig aanvoelen. We maken onderscheid tussen lage temperaturen zoals bijvoorbeeld bij wandverwarming en hogere temperaturen zoals bij infraroodpanelen. Bij lage temperaturen heb je veel oppervlak nodig maar dat is wel efficiënt. Bij panelen heb je minder oppervlak nodig maar is de temperatuur ook aanmerkelijk hoger. Het nadeel van panelen met hoge temperaturen is dat er ook een "schaduweffect" is. de ene kant van je lijf wordt warm, de andere kant dus niet. Onder tafel worden je voeten dus ook niet warm. Ik reageer een beetje fel op elektrische infraroodverwarming omdat het een hype dreigt te worden. Je hoort alleen de voordelen maar niet de nadelen, vooral als je denkt milieubewust, energieneutraal en nul op de meter te hebben. Nee dus. Het is erg duur als je op de een of andere manier je huis elektrisch wilt verwarmen. Een uitzondering zijn ruimtes die zelden verwarmd moeten worden, dan is het heel praktisch. En natuurlijk, als je een plek in huis hebt waar je lekker bij elkaar zit, dan is het ook geen probleem voor die enkele keer dat je dat gebruikt. Meer over infrarood kan je vinden op *
Met vriendelijke groet,
Theo

* [commerciële link verwijderd door beheerder]
Dank voor de uitleg, Theo!
Ik ga infraroodpanelen proberen als alternatief voor mijn huidige elektrische kacheltje van 1000 W. Dat gebruik ik in de winter als ik alleen thuis aan het werk ben op mijn werkkamer. Wil ik die met CV warm krijgen, dan moet ik eerst onze grote woonkamer verwarmen, waar de thermostaat hangt. Of ik moet alle radiatoren in huis dichtdraaien behalve op mijn werkkamer, en zo de thermostaat 'foppen', tot het in mijn werkkamer warm genoeg is. Maar dat vind ik geen doen.
Ik ben benieuwd hoe het infrarood-paneel bevalt.
Overigens heb ik ook een elektrische voetenwarmer; die geeft ook voor weinig energie toch een behaaglijk gevoel - aan mijn voeten.
Van de winter ga ik lekker experimenteren en rekenen en kijken hoe ik met zo min mogelijk energie toch behaaglijk kan werken.
Reputatie 7
Badge +5
@M.G.D.W. Stoffers-Kraan Ik heb twee gaskachels die ik buiten werking heb gesteld. Voor de rest heb ik drie van die 1000 W kacheltjes die u ook hebt en één van 2000 W. Uiteraard staat nu (juni 2019) alles uit maar ik heb me afgelopen winter toch aardig kunnen behelpen met alleen die bijverwarming die alleen aan stond in die vertrekken waar ik was en alleen als ik dat nodig vond.

Ik betaal € 110,- per maand voor alle energie die ik gebruik inclusief belastingen in mijn 4 kamerwoning waarbij er ook nog wat andere energievreters zijn zoals mijn bijna 35 jaar oude koelkast met kapotte thermostaat werkende met een schakelklok en mijn even oude magnetron.
Reputatie 5
Badge +4
110 eur is best veel, volgens mij kun je hier op besparen door energiezuinige en efficiente spullen te gaan gebruiken. een koelkast van 35jr loopt volgens mij nog op diesel.....
Reputatie 7
Badge +5
@E.B.F. Stroeve Je hebt een punt. Weliswaar woon ik alleen maar ik ben wel de gehele dag thuis en gebruik dan ook energie. Tja en wat betreft die koelkast heb je ook een punt maar ik heb een principe (geen principe waar niet aan te tornen is overigens) en dat principe is dat je geen dingen moet repareren of vervangen die niet kapot zijn. Natuurlijk kan ik nu een nieuwe energiezuinige koelkast neer zetten maar dan duurt het ook weer jaren voordat ik de aankoopprijs er uit heb.

Overigens weet ik niet waar je het vandaan haalt dat mijn energieverbruik zo hoog is. Volgens het Nibud zit ik nu juist aan de onderkant.

Overigens loopt mijn koelkast nog op kolen.
Badge +1
Laat ik het even concreet maken: Als je met een cv ketel 800 m3 aardgas verbruikt voor verwarming, dan is dat bijna 8000 kWh aan warmte. Als je daar dan 21 ct per kWh voor betaalt ben je, alleen voor de verwarming, 1680 euro kwijt. Daar komt bij warm water, ca 1000 kWh = 210 euro plus je normale elektriciteitsverbruik, bijvoorbeeld 3500 kWh = 735 euro. alles bij elkaar 2625 euro = 219 euro per maand. (excl vastrecht)
Laat je niet in de luren leggen door opmerkingen van duurzaam, prettige warmte. Ook niet bij nano-infrarood panelen of elektrische cv ketel. Per saldo gaat het om de warmte in kWh (of GJ) die je gaat betalen. Enige voordeel van verwarming met elektriciteit is de lagere investering.
bedenk ook dat als je 12500 kWh totaal wil compenseren dat je dan 12500/270 = 46 zonnepanelen nodig hebt. De meeste mensen hebben niet zo een groot dak. Zelfs dan, dit gaat goed zolang er gesaldeerd wordt. Zodra dit over is , ga je alsnog (weliswaar minder) betalen.


Wanneer je straalkacheltjes (zoals infrarood panelen) of een elektrische CV gebruikt, is er inderdaad 8000 kWh elektriciteit nodig om dezelfde hoeveelheid warmte te verkrijgen als 800 m3 aardgas. Maar een warmtepomp met een COP = 5 (rendement = 500%) heeft 5-maal minder elektrische energie nodig om diezelfde hoeveelheid warmte te maken. Dat is de kracht van een warmtepomp. Zie voor meer uitleg mijn topic 'Warmte voor Warmtepompen' en de pdf die je daar vindt.

En zonnepanelen geven 's winters weinig energie, dus op landelijke schaal zijn die niet bruikbaar voor verwarmingsdoeleinden.

Reageer