Consumentenbond.nl
Vraag

Waar moet je op letten bij de aanschaf van infrarood panelen?


Wij willen binnenkort de HR-CV installatie volledig vervangen voor infrarood panelen door het hele huis. Er is echter heel veel en heel weinig te vinden. Datgene wat ik vind heeft een hoog "wij van wc-eend"-gehalte.
Heeft iemand dit al een keer gedaan? Wat zijn de ervaringen? En waar moet men op letten?

6 reacties

Reputatie 4
Badge +5
Hallo @Sprize en welkom op ons forum. Een heel specifieke vraag heb je! Zelf hebben we daar (nog?) geen informatie over, op de site van Milieucentraal vond ik wel het een en ander maar dat had je waarschijnlijk zelf ook al gevonden?

Dan moeten we het toch hebben van de ervaringen van andere communityleden 😉; is er iemand die al infraroodpanelen heeft aangeschaft om het huis te verwarmen?
Reputatie 7
Badge +6
Uit die link blijken flinke nadelen bij volledig overstappen op die panelen .
Goedemiddag, ik ben ook aan het kijken naar infrarood oplossingen.
Heb je zonnepanelen dan is het de komende 2 jaar juist interessant om ze wel aan te schaffen.
Reputatie 7
Badge +7
Bedankt voor je reactie, en welkom op de community @FC Infrarood. Waarom is het juist binnende aankomende 2 jaar aantrekkelijk om infrarood panelen aan te schaffen?
Hoi Monique,
Reden is dat de huidige saldering regeling zeer gunstig is om veel kWh te verbruiken. Daarna is het nog maar de vraag of de regering de beloofde verlaging op elektriciteit gaat doorvoeren per 2022.

Kijkend naar de nieuwe energie prijzen dan zie je dat o.a. Eneco al een voorschot neemt op de toekomst, zij verdubbelen alvast hun leveringskosten op gas per 01 januari 2019. Kortom, minder gas verbruiken in samenwerking met de huidige saldering regeling en zonnepanelen is een berekening waard.
Je kunt ook eerst beginnen met een paar kamers van een IR-paneel te voorzien, met name je woonkamer/ keuken, omdat daar de grootste warmtebehoefte is. Dan kun je de warmte van IR ervaren en ondertussen kijken of je gasverbruik en electriciteitsverbruik ook verandert. Gezien de kosten is het vervangen van je ketel sowieso de enige optie op dit moment, echter het gaat om de omvang van de nieuwe ketel: vervang je deze voor een 'grote' nieuwe ketel of voor een 'kleine' nieuwe ketel. Kies je een 'te kleine' voor je huis, dan kun je bij hele koude winters een frisse woning hebben en mogelijk dat je ketel ook eerder aan vervanging of duur onderhoud toe is, dan wanneer je een ketel met 'veel' overcapaciteit aanschaft. Je komt dan dus al snel bij een vakman uit om dit samen door te rekenen. In essentie kun je proberen je gasverbuik te minimaliseren door een andere energiebron te gebruiken voor je warmte-behoefte. De combinatie zonnepanelen en IR is dan een prima alternatief ipv een veel duurdere warmtepomp aan te schaffen. In Scandinavie wordt veel met IR-panelen gewerkt, ook in Belgie wordt het veel in plafonds toegepast. Misschien heb je iets aan deze info?

Reageer