Waar moet je op letten bij de aanschaf van infrarood panelen?

  • 24 October 2018
  • 75 reacties
  • 84077 Bekeken

Wij willen binnenkort de HR-CV installatie volledig vervangen voor infrarood panelen door het hele huis. Er is echter heel veel en heel weinig te vinden. Datgene wat ik vind heeft een hoog "wij van wc-eend"-gehalte.
Heeft iemand dit al een keer gedaan? Wat zijn de ervaringen? En waar moet men op letten?

75 reacties

Reputatie 4
Badge +5
Hallo @Sprize en welkom op ons forum. Een heel specifieke vraag heb je! Zelf hebben we daar (nog?) geen informatie over, op de site van Milieucentraal vond ik wel het een en ander maar dat had je waarschijnlijk zelf ook al gevonden?

Dan moeten we het toch hebben van de ervaringen van andere communityleden ūüėČ; is er iemand die al infraroodpanelen heeft aangeschaft om het huis te verwarmen?
Reputatie 7
Badge +6
Uit die link blijken flinke nadelen bij volledig overstappen op die panelen .
Reputatie 1
Goedemiddag, ik ben ook aan het kijken naar infrarood oplossingen.
Heb je zonnepanelen dan is het de komende 2 jaar juist interessant om ze wel aan te schaffen.
Reputatie 7
Badge +7
Bedankt voor je reactie, en welkom op de community @FC Infrarood. Waarom is het juist binnende aankomende 2 jaar aantrekkelijk om infrarood panelen aan te schaffen?
Reputatie 1
Hoi Monique,
Reden is dat de huidige saldering regeling zeer gunstig is om veel kWh te verbruiken. Daarna is het nog maar de vraag of de regering de beloofde verlaging op elektriciteit gaat doorvoeren per 2022.

Kijkend naar de nieuwe energie prijzen dan zie je dat o.a. Eneco al een voorschot neemt op de toekomst, zij verdubbelen alvast hun leveringskosten op gas per 01 januari 2019. Kortom, minder gas verbruiken in samenwerking met de huidige saldering regeling en zonnepanelen is een berekening waard.
Reputatie 1
Je kunt ook eerst beginnen met een paar kamers van een IR-paneel te voorzien, met name je woonkamer/ keuken, omdat daar de grootste warmtebehoefte is. Dan kun je de warmte van IR ervaren en ondertussen kijken of je gasverbruik en electriciteitsverbruik ook verandert. Gezien de kosten is het vervangen van je ketel sowieso de enige optie op dit moment, echter het gaat om de omvang van de nieuwe ketel: vervang je deze voor een 'grote' nieuwe ketel of voor een 'kleine' nieuwe ketel. Kies je een 'te kleine' voor je huis, dan kun je bij hele koude winters een frisse woning hebben en mogelijk dat je ketel ook eerder aan vervanging of duur onderhoud toe is, dan wanneer je een ketel met 'veel' overcapaciteit aanschaft. Je komt dan dus al snel bij een vakman uit om dit samen door te rekenen. In essentie kun je proberen je gasverbuik te minimaliseren door een andere energiebron te gebruiken voor je warmte-behoefte. De combinatie zonnepanelen en IR is dan een prima alternatief ipv een veel duurdere warmtepomp aan te schaffen. In Scandinavie wordt veel met IR-panelen gewerkt, ook in Belgie wordt het veel in plafonds toegepast. Misschien heb je iets aan deze info?
Ik ben begonnen met een infraroodpaneel in de slaapkamer en een in de keuken en een infraroodspiegel in de badkamer. Ze zijn in oktober geplaatst en de sterkte is zoals is geadviseerd voor de ruimte. De CV radiatoren zijn uitgeschakeld.
De badkamerspiegel voldoet niet. De ruimte kon toe met 450 Watt, voor de mooiigheid heb ik gekozen voor een spiegel van 650 Watt. De warmte blijft alleen hangen vlak voor de spiegel. De ruimte heeft een hele dag nodig om prettig warm te worden als je de spiegel de hele dag aan houdt en de badkamerdeur dicht.
Deze winter is zo warm dat ik de andere twee panelen niet goed kan beoordelen. Wel kan ik bij koude voeten het slaapkamerpaneel aanzetten en de straling komt door het dekbed heen en heeft direct effect. Daarover ben ik heel tevreden..
In de keuken geven de kookplaten momenteel genoeg warmte als ik bezig ben in de ruimte dus daar heb ik het paneel nog niet gebruikt.
Reputatie 7
Badge +5
Volgens mij verwarmen infra-roodpanelen alleen zaken die direct in het bereik staan van die infra-roodpanelen, zij verwarmen dus niet de omgeving waardoor je nog steeds een koud huis houdt. Je kunt je huis er dus niet mee warm stoken.

Ik overweeg het zelf niet maar ik zou dan toch eerst 1 paneel uitproberen en niet meteen een grote investering doen.
Ik heb niet het plan om muurpanelen aan te schaffen, maar daar heeft iedereen het over.
Ik ben echter meer geinteresserd in losstaande elementen, zoals ronde torens of vierkante zuilen. Waarschijnlijk ga ik iets dergelijks aanschaffen om te ondervinden hoe dat werkt. Met een paar honderd euro weet ik dan of het de moeite waard is. Voorlopig wacht ik nog met deze proef tot september of oktober
Gé van Beelen.
Reputatie 5
Badge +5
Infraroodpanelen hebben vooral hun nut in het snel en kortstondig opwarmen van kleine ruimtes waar geen centrale verwarming is of waarvoor het zonde is om het hele cv-systeem in te schakelen. En dan nog zijn ze in die situaties vooral geschikt om een persoon die zich in het bereik van het paneel bevindt te verwarmen, niet zozeer de ruimte zelf.

Voor het volledig verwarmen van een woning zijn infraroodpanelen een weliswaar gasloze, maar niet duurzame optie. Je energierekening zal er dan ook flink van omhoog gaan (als je ruimtes nog net zo warm wilt stoken als je voorheen deed). Energetisch gezien zijn ze nogal vergelijkbaar met de elektrische cv-ketel. Vanuit het perspectief van duurzaamheid en je energierekening kun je dan beter een HR-gasketel blijven gebruiken, en later een warmtepomp (elektrisch stoken op een manier die wél een hoog rendement heeft) of aansluiting op een warmtenet overwegen.
Reputatie 2
Badge +1
Laat ik het even concreet maken: Als je met een cv ketel 800 m3 aardgas verbruikt voor verwarming, dan is dat bijna 8000 kWh aan warmte. Als je daar dan 21 ct per kWh voor betaalt ben je, alleen voor de verwarming, 1680 euro kwijt. Daar komt bij warm water, ca 1000 kWh = 210 euro plus je normale elektriciteitsverbruik, bijvoorbeeld 3500 kWh = 735 euro. alles bij elkaar 2625 euro = 219 euro per maand. (excl vastrecht)
Laat je niet in de luren leggen door opmerkingen van duurzaam, prettige warmte. Ook niet bij nano-infrarood panelen of elektrische cv ketel. Per saldo gaat het om de warmte in kWh (of GJ) die je gaat betalen. Enige voordeel van verwarming met elektriciteit is de lagere investering.
bedenk ook dat als je 12500 kWh totaal wil compenseren dat je dan 12500/270 = 46 zonnepanelen nodig hebt. De meeste mensen hebben niet zo een groot dak. Zelfs dan, dit gaat goed zolang er gesaldeerd wordt. Zodra dit over is , ga je alsnog (weliswaar minder) betalen.
Theo, volgens mij gaat het toch niet alléén om de kWh aan warmte. Want de infrarood-panelen geven een 'prettige warmte' af, die voelt als zonneschijn. Dan kun je met weinig energie/kWh toch het gevoel hebben dat het warm is, en hoeft niet je hele kamer warm te zijn.
Wat ik heb begrepen is dat infrarood-panelen niet geschikt zijn om je hele huis te verwarmen, maar wel om jezelf een behaaglijk gevoel te geven. Een beetje zoals de gloed van een open haard.
Reputatie 2
Badge +1
Beste mw Stoffers,
Inderdaad kan infraroodverwarming prettig aanvoelen. We maken onderscheid tussen lage temperaturen zoals bijvoorbeeld bij wandverwarming en hogere temperaturen zoals bij infraroodpanelen. Bij lage temperaturen heb je veel oppervlak nodig maar dat is wel effici√ęnt. Bij panelen heb je minder oppervlak nodig maar is de temperatuur ook aanmerkelijk hoger. Het nadeel van panelen met hoge temperaturen is dat er ook een "schaduweffect" is. de ene kant van je lijf wordt warm, de andere kant dus niet. Onder tafel worden je voeten dus ook niet warm. Ik reageer een beetje fel op elektrische infraroodverwarming omdat het een hype dreigt te worden. Je hoort alleen de voordelen maar niet de nadelen, vooral als je denkt milieubewust, energieneutraal en nul op de meter te hebben. Nee dus. Het is erg duur als je op de een of andere manier je huis elektrisch wilt verwarmen. Een uitzondering zijn ruimtes die zelden verwarmd moeten worden, dan is het heel praktisch. En natuurlijk, als je een plek in huis hebt waar je lekker bij elkaar zit, dan is het ook geen probleem voor die enkele keer dat je dat gebruikt. Meer over infrarood kan je vinden op *
Met vriendelijke groet,
Theo

* [commerci√ęle link verwijderd door beheerder]
Dank voor de uitleg, Theo!
Ik ga infraroodpanelen proberen als alternatief voor mijn huidige elektrische kacheltje van 1000 W. Dat gebruik ik in de winter als ik alleen thuis aan het werk ben op mijn werkkamer. Wil ik die met CV warm krijgen, dan moet ik eerst onze grote woonkamer verwarmen, waar de thermostaat hangt. Of ik moet alle radiatoren in huis dichtdraaien behalve op mijn werkkamer, en zo de thermostaat 'foppen', tot het in mijn werkkamer warm genoeg is. Maar dat vind ik geen doen.
Ik ben benieuwd hoe het infrarood-paneel bevalt.
Overigens heb ik ook een elektrische voetenwarmer; die geeft ook voor weinig energie toch een behaaglijk gevoel - aan mijn voeten.
Van de winter ga ik lekker experimenteren en rekenen en kijken hoe ik met zo min mogelijk energie toch behaaglijk kan werken.
Reputatie 7
Badge +5
@M.G.D.W. Stoffers-Kraan Ik heb twee gaskachels die ik buiten werking heb gesteld. Voor de rest heb ik drie van die 1000 W kacheltjes die u ook hebt en één van 2000 W. Uiteraard staat nu (juni 2019) alles uit maar ik heb me afgelopen winter toch aardig kunnen behelpen met alleen die bijverwarming die alleen aan stond in die vertrekken waar ik was en alleen als ik dat nodig vond.

Ik betaal ‚ā¨ 110,- per maand voor alle energie die ik gebruik inclusief belastingen in mijn 4 kamerwoning waarbij er ook nog wat andere energievreters zijn zoals mijn bijna 35 jaar oude koelkast met kapotte thermostaat werkende met een schakelklok en mijn even oude magnetron.
Reputatie 7
Badge +5
110 eur is best veel, volgens mij kun je hier op besparen door energiezuinige en efficiente spullen te gaan gebruiken. een koelkast van 35jr loopt volgens mij nog op diesel.....
Reputatie 7
Badge +5
@E.B.F. Stroeve Je hebt een punt. Weliswaar woon ik alleen maar ik ben wel de gehele dag thuis en gebruik dan ook energie. Tja en wat betreft die koelkast heb je ook een punt maar ik heb een principe (geen principe waar niet aan te tornen is overigens) en dat principe is dat je geen dingen moet repareren of vervangen die niet kapot zijn. Natuurlijk kan ik nu een nieuwe energiezuinige koelkast neer zetten maar dan duurt het ook weer jaren voordat ik de aankoopprijs er uit heb.

Overigens weet ik niet waar je het vandaan haalt dat mijn energieverbruik zo hoog is. Volgens het Nibud zit ik nu juist aan de onderkant.

Overigens loopt mijn koelkast nog op kolen.
Reputatie 2
Badge +3
Laat ik het even concreet maken: Als je met een cv ketel 800 m3 aardgas verbruikt voor verwarming, dan is dat bijna 8000 kWh aan warmte. Als je daar dan 21 ct per kWh voor betaalt ben je, alleen voor de verwarming, 1680 euro kwijt. Daar komt bij warm water, ca 1000 kWh = 210 euro plus je normale elektriciteitsverbruik, bijvoorbeeld 3500 kWh = 735 euro. alles bij elkaar 2625 euro = 219 euro per maand. (excl vastrecht)
Laat je niet in de luren leggen door opmerkingen van duurzaam, prettige warmte. Ook niet bij nano-infrarood panelen of elektrische cv ketel. Per saldo gaat het om de warmte in kWh (of GJ) die je gaat betalen. Enige voordeel van verwarming met elektriciteit is de lagere investering.
bedenk ook dat als je 12500 kWh totaal wil compenseren dat je dan 12500/270 = 46 zonnepanelen nodig hebt. De meeste mensen hebben niet zo een groot dak. Zelfs dan, dit gaat goed zolang er gesaldeerd wordt. Zodra dit over is , ga je alsnog (weliswaar minder) betalen.


Wanneer je straalkacheltjes (zoals infrarood panelen) of een elektrische CV gebruikt, is er inderdaad 8000 kWh elektriciteit nodig om dezelfde hoeveelheid warmte te verkrijgen als 800 m3 aardgas. Maar een warmtepomp met een COP = 5 (rendement = 500%) heeft 5-maal minder elektrische energie nodig om diezelfde hoeveelheid warmte te maken. Dat is de kracht van een warmtepomp. Zie voor meer uitleg mijn topic 'Warmte voor Warmtepompen' en de pdf die je daar vindt.

En zonnepanelen geven 's winters weinig energie, dus op landelijke schaal zijn die niet bruikbaar voor verwarmingsdoeleinden.
Badge
Heeft u er wel eens over nagedacht waarom u uw huis met zo’n CV ketel verwarmt? Anders gezegd: is centrale verwarming eigenlijk wel zo’n goede optie?
Gaat u maar na: uw ketel produceert warmte op een plaats (doorgaans de zolder) waar u die warmte niet nodig heeft. Vervolgens moet die warmte getransporteerd worden naar de plek of plekken waar u hem wel wilt hebben. Dat is vaak de woonkamer, soms de badkamer, soms ook een slaap of studeerkamer. Maar meestal niet tegelijkertijd. Om dat te kunnen doen is er een ingewikkeld stelsel buizen, een heleboel water en een of meerdere elektrische pompen nodig. Dat kost niet alleen geld maar ook (vrij veel!) energie…Dat daarbij eigenlijk alle kamers gewoon altijd warm worden gehouden omdat anders de CV ketel zijn warmte niet goed kwijt kan, en de stilstandsverliezen* heel hoog oplopen, is helaas weinig aan te doen…

Het bovenstaande stukje heb ik op een website die onder mijn beheer staat geschreven.

Van de door Theo53 genoemde 8000 kWh of zelfs 12500 (!!) kWh uit gas wordt in een NL huishouden niet meer dan zo'n 2000-3000 kWh nuttig gebruikt, de rest is ofwel teveel, ofwel op plaatsen waar ik het niet hebben wil, ofwel gewoon verlies door de schoorsteen. De meeste NL huishoudens halen nog geen 30% aan nuttig jaarrendement uit hun CV installatie! Kijkt u eens naar de warmteverliesberekening van uw huis en vraag u af hoe dat verbruik in kWh zo hoog kan zijn! En kijkt u ook eens naar het vermogen van uw CV ketel. Minimaal 22 kW, terwijl dat warmteverlies voor een modern ééngezinshuis/rijtjeshuis niet meer is dan zo"n 4 tot 5 kW!!

Ik denk al meer dan 20 jaar lang dat deze manier van verwarmen pure energie verspilling is. In Nederland wordt ondanks het rap verdwijnen van aardgas nog steeds gedacht dat er geen andere/betere/zuinigere/voordeligere alternatieven zijn. Maar kijk eens over onze grenzen. Daar waar helemaal geen aardgas beschikbaar is. Ook daar wordt verwarmd, vaak zuiniger en beter dan de meeste NL huishoudens dat doen.

Warmtepompen? Misschien, als u geld te veel hebt. Investeringen zijn huizenhoog, veelal wordt de beloofde bezuiniging niet bereikt. Een luchwarmtepomp werkt prima bij een hoge bron(lucht)temperatuur, wanneer je eigenlijk geen verwarming nodig hebt. Bij een lage temp. bevriest de buitenunit en wordt overgeschakeld op elektrische verwarmingselementen in de boiler. Of de buitenunit wordt met elektrische elementen ontdooid.... Dan gaat het rendement (COP) naar de kelder....precies op de momenten dat je de verwarming echt nodig hebt...

En vergeet niet alle hulpenergie, circulatiepompen, ventilator, elektrische kleppen en... het afstraalverlies van een grote boiler!

Waarom niet eerlijk zijn en gezegd dat een warmtepomp gewoon een vorm van elektrische verwarming is!

Verwarmen is een eenvoudig proces, dat door velen onnodig ingewikkeld gemaakt wordt. Wat is eenvoudiger dan een stroom door een elektrische weerstand te laten lopen . Warmte wordt alleen in die weerstand opgewekt en wel precies het aantal kWh als u er als elektrische stroom instopt.

Leg die weerstand in de vorm van vloerverwarming in de vloer en die vloerverwarming warmt alleen de ruimte op waar u hem heeft aangebracht. Zorg voor een goede regeling die inspeelt op uw wensen en op het weer buiten (buitentemperatuur compensatie) en u heeft het meest effectieve verwarmingssysteem dat er is.

Vlak onder het oppervlak gelegd, direct onder tegels b.v., reageert een dergelijke vloerverwarming ook nog behoorlijk snel.

En, als klap op de vuurpijl, nu we toch over infrarood praten, het is de enige echte vorm van infrarood verwarming, omdat de vloertemp. met 25 tot max. 27 graden precies ligt in het enige bruikbare lucht-doorlaatbare gebied voor infrarood straling. Bij hogere temp. ontstaat voornamelijk convectie... Ook niet erg als je tenminste die convectie goed weet te gebruiken.

Al met al is het een fabeltje dat je met elektrische verwarmingssystemen je huis niet voordelig kunt verwarmen. Zelfs tegen lagere verbruikskosten dan met uw van CV ketel of een warmtepomp.

Goed gedimensioneerde en geregelde (vooral dat laatste staat en valt alles mee) elektrische (vloer)verwarmingen werken zuiniger en kosten minder dan praktisch alle andere systemen.

Ik zet hier verder geen links bij die e.e.a. onderbouwen, maar u kunt reageren en dan zend ik die aan belangstellenden toe.

Ik heb zelf inderdaad een aantal van dit soort systemen ontwikkeld en ook aan diverse huiseigenaren geleverd, zoals gezegd, over de afgelopen 20 jaren.
Reputatie 2
Badge +1
Beste gebruiker....
Hier worden een aantal misverstanden op elkaar gestapeld. Een verwarming met thermostaat blijft niet doorstoken als de temperatuur bereikt is. dat geldt voor een cv, elektrische verwarming en warmtepomp. Deze wordt gewoon afgeschakeld als de temperatuur bereikt is. Datzelfde is het geval met het rondpompen door de circulatiepomp, die gaat ook gewoon uit. Moderne cv's kunnen ook hun vermogen terugdraaien naar 10 -20% wat weer een hoger rendement geeft en ook comfortabeler is. Er zijn dus nauwelijks stilstandsverliezen.

Het genoemde nuttige gebruik van de cv van 30% heeft niets te maken met een cv of welke verwarming dan ook. Dat is ofwel tocht, ventilatie of gewoon geleiding door muren, vloer of ramen.

Inderdaad is verwarmen van een woning energieverspilling, de warmte verdwijnt op de een of andere manier. Bij bestaande woningen is dat helaas het geval. Maar je zult wat moeten als je een kamer comfortabel wilt hebben. Een alternatief is gaan wonen in een moderne nieuwe woning volgens de BENG normen (bijna energie neutraal gebouw).

Dat er in het buitenland zuiniger met energie omgegaan wordt zou ik niet durven beweren.

Ja een luchtwarmtepomp heeft de eigenschappen die u beweert. Dat geldt niet voor de bodemwarmtepomp. Kijk hiervoor maar op www.huisenergieneutraalmaken.nl

Ja een warmtepomp is elektrische verwarming maar dan krijg je 5 kWh aan warmte voor 1kWh aan elektriciteit. Daarom heet het ook een warmtePOMP

Volgens mij is er helemaal geen discussie dat elektrische verwarming eenvoudig is en ook snel kan zijn. De discussie is dat je exact maar 1 kWh aan warmte krijgt voor 1kWh aan elektriciteit en daarom betaal je 5 keer zoveel voor de warmte als bij de warmtepomp. Je hebt immers 5 keer zoveel elektriciteit nodig.

U noemt de transparantie van lucht voor warmtegolven bij 25-27 graden. Dat effect geldt als infrarood door de hele weglengte van bijvoorbeeld de atmosfeer gaat, tientallen kilometers. Dit effect is zelfs niet meetbaar bij weglengtes van een paar meter zoals in huis.
Confectie ontstaat altijd maar is evenredig met het temperatuurverschil en oppervlakte. De vorm van het oppervlak doet er wél toe.

Ik ben benieuwd of de mensen die hun huis omgebouwd hebben van aardgas verwarming naar elektrische verwarming, onder dezelfde comfort condities, ook de moeite willen nemen om hun meetgegevens (jaarrekening energienota) op tafel te leggen om 2 verschillende jaren met elkaar te kunnen vergelijken. Het is eenvoudig om allerlei stellingen te poneren zonder onderbouwing.
Badge
Beste Theo, het was niet mijn bedoeling jou of wie dan ook op het verkeerde been te zetten. Helaas blijkt uit je reactie dat dat wel is gebeurd. In dat opzicht ben ik bang dat de misverstanden bij jou liggen. Voor meer informatie en evt. een discussie kun je me bereiken op *.

Ja, ik beschik over een commerci√ęle website, die ik hier niet wil pushen. Ik heb op jouw website gezien dat je althans enige kennis van de fysica hebt, dat maakt een discussie enerzijds een stuk eenvoudiger, anderzijds kan het ook, zoals blijkt, voor de nodige verwarring zorgen. Als oud leraar natuurkunde ben ik dat wel gewend overigens :-)

Ik hoop van jou (of een ieder die zich hier in wil mengen) te horen.

Rob

*[persoonsgegevens verwijderd door beheerder in verband met privacy gevoeligheid]
Het valt mij op dat er veel stellingen gedaan worden die altijd waar of altijd nietwaar zijn. Ik wil de lezers adviseren zulke uitspraken met een korrel zout te nemen en zelf op onderzoek uit te gaan. Zoals @Wendy van den Elshout schrijft is de website van de mileucentraal een betrouwbare bron waar ze de voordelen, nadelen van verschillende verwarmingstoepassingen in verschillende situaties goed uitleggen.

Ik ben een huis aan het bouwen en ook ik heb me moeten verdiepen in de werking van verschillende systemen om een keus te kunnen maken. Uiteindelijk heb ik voor een combinatie gekozen van lucht WTW, grondwarmtepomp en infrarood panelen.

De infraroodpanelen worden gebruikt op plekken waar we relatief weinig komen zoals een badkamer of hobby kamer. Via zone regeling zal de warmtepomp deze ruimtes op 17-18 graden houden. Via een schakelaar of bewegingssensor kunnen de infrarood panelen voor wat extra comfort zorgen.

Let op: de panelen zijn in mijn geval niet bedoeld om de ruimte te verwarmen maar de personen in de ruimte.

Persoonlijk ben ik erg tevreden met de WTW voor de luchtkwaliteit en een combinatie van langzaam/lage temperatuur systeem en snelle/hoge temperatuur systeem.
Reputatie 2
Badge +3
Ja, ik beschik over een commerci√ęle website, die ik hier niet wil pushen. Ik heb op jouw website gezien dat je althans enige kennis van de fysica hebt, dat maakt een discussie enerzijds een stuk eenvoudiger, anderzijds kan het ook, zoals blijkt, voor de nodige verwarring zorgen. Als oud leraar natuurkunde ben ik dat wel gewend overigens :-)
Ik hoop van jou (of een ieder die zich hier in wil mengen) te horen.
Rob


Ik ben óók oud-leraar natuurkunde en heb een pleidooi geschreven voor de warmtepomp op grondwater. En een betoog tégen de warmtepomp op buitenlucht. Wil je dat lezen, kijk dan HIER op dit forum.
Groet, JW

Gezien het feit dat er werk gemaakt moet worden van de energie transitie, vind ik het vreemd dat er zo weinig onafhankelijke, op wetenschappelijke basis gedane onderzoeken zijn over hoe die transitie het best gedaan kan worden.

Het is opmerkelijk dat men niet echt een onderzoek kan vinden of infra rood wel of niet gunstig is.

Wat milieu centraal schrijft over het gebruik van infra rood panelen is te weinig op wetenschappelijke basis gebaseerd, en dit lijkt mij milieucentraal onwaardig.

Groeten WG

Ik dacht de begane grond van ons huis  waar de half open keuken met woonkamer zich bevindt te gaan verwarmen met infrarood. Ik heb een goede HR Ketel op de derde verdieping en CV buizen uit de jaren 50 dus heel dik, de radiatoren uit die tijd zijn op de begane grond wel vervangen door modellen uit de jaren 70. 

In de woonkamer willen we openslaande deuren naar de tuin plaatsen daarmee zal de radiator die daar nu staat komen te vervallen een IR paneel leek mij een goedkope en mooie oplossing. Als we  de begane grond gaan verwarmen met IR panelen zou ik hierdoor die dikke buizen ook kwijt zijn. Het is mij zo niet duidelijk of dit een kostenbesparing geeft! De 2de en 3de verdieping worden weliswaar minder verwarmd. In de slaapkamer staan de radiatoren altijd uit. De werkkamers op de tweede en derde verdieping en de badkamer op de tweede verdieping worden wel verwarmd. Verder bevindt zich in de woonkamer een thermostaat met tijdklok etc. Het warme water komt van de HR ketel. Een boiler zou dus in de keuken geplaatst moeten worden.

Wat ik nu allemaal gelezen heb zorgt voor twijfel. Men spreekt elkaar tegen etc.Ik vind de informatie die je kan vinden op internet zeer matig. Men heeft het over oplossingen die zeer ingrijpend zijn voor bestaande woningen zoals een warmtepomp. Het plaatsten van zonnepanelen vind ik veel te duur en in het buitenland gaan ze juist over op gas. 

Reageer