Beantwoord

Wanneer start opwekken stroom bij zonnepanelen?

  • 4 September 2020
  • 14 reacties
  • 4001 Bekeken

Badge

Ik heb sinds januari 2020 Zonnepanelen op onze woning met een schuindak nagenoeg noord /zuid. M.a.w. de panelen liggen op het dak aan de westzijde. I.v.m. de ruimte op het dak was en plek voor 11 panelen. Volgens de leverancier kon er daarom tussen de panelen geen optimizers worden geplaatst. wel is er toen gekozen voor in 2 series naar één Optimizer Growatt 4000TL-3S. E.e.a. zou ook weer te maken hebben met een 3 fase systeem in de meterkast. Ik heb er geen verstand van en moet uitgaan van de kennis en voorlichting van de leverancier.  MIJN VRAAG IS: Wanneer moet het systeem beginnen met opwekken van stroom. Ik vraag dit omdat ik overal lees dat ook met een bewolkte lucht en zelfs enige regen het systeem nog iets moet doen. Zoals gezegd liggen de panelen op het schuine dak aan westzijde. Het is mij nu al regelmatig opgevallen, dat mijn systeem, zelfs met zeer veel licht en opkomende zon, volgens mij, vrij laat (rond 09.30 uur en 10.00 uur) met leveren begint. Dit is mij voor het eerst opgevallen in de ochtend van 7 augustus jl. Het werd toen al vroeg in de ochtend een stralende dag. Nadien ben ik er op gaan letten. Duidelijk is als het in de ochtend erg bewolkt begrip ik dat het dan wel even kan duren, maar als het al vroeg in de ochtend goed licht is en de zon al duidelijk te zien is  begrijp ik niet of anders gezegd zet ik vraagtekens bij de werking van mijn systeem.  Grag een uitleg of antwoord op/over mijn vraag. 

 

icon

Beste antwoord door Darkfiber 4 September 2020, 13:48

Bekijk origineel

14 reacties

Reputatie 2
Badge +1

Ons systeem (9x 275 Wp) op het zuidwesten sloeg op 7 augustus om 06.40 u aan (70 Watt), om 9.40 u leverde het 350 Watt. Eind van de dag stond de teller op 1,2 kWh.

Reputatie 7
Badge +6

Nee , dat moet beter kunnen , @F. Fridrichs  . Ter vergelijking : Gisteren , 3 september de hele dag bewolkt en veel regen . Stroomlevering van 06.45 tot 20.15 uur . Tussen 08.15 en 19.15 uur kwam er toch nog tussen 100 en 400 Watt binnen. Op 2 september was het zonnig . Levering van 07.15 tot 20.15 uur met tussen 13.00 en 14.00 het maximum momenteel van 2600 Watt. Dagopbrengst 18,6 kWh . Mijn  panelen liggen op het Zuiden en hebben een Wattpiekvermogen van 3100. Op sommige dagen in het voorjaar wordt dat vermogen rond 13.00 uur ook daadwerkelijk opgewekt. Ook bij ligging op het westen zou de begintijd en eindtijd van het leveren niet heel veel mogen verschillen omdat dat afhankelijk is van het daglicht. Uiteraard heb je bij plaatsing op het Westen de meeste opbrengst in de middag als de zon er maximaal op staat. Wel kan er enig verschil zitten in de diverse types en merken omvormers , maar niet zo veel lijkt me. Met die ene optimizer bedoel je de omvormer neem ik aan.

Reputatie 5
Badge +3

@F. Fridrichs

Kan je misschien wat nader beschrijven wat met “ wel is er toen gekozen voor in 2 series naar één Optimizer Growatt 4000TL-3S” bedoelt wordt? - Zijn dat dan twee strings? (Ik hoop van niet) En wat is  één Optimizer i.c.m. een Growatt omvormer? Of bedoel je schaduwmanagement?

Wat is de hellingshoek en heb je trouwens last van schaduw?

Wat voor panelen liggen er? (merk/type). Omvormers hebben een bepaald minimaal opstartvoltage nodig. Een 4000 W omvormer lijkt me voor een westoriëntatie met 11 panelen (ca. 330 Wp??) ook over-gedimensioneerd.

Heb je misschien een plaatje van de opbrengst en de stringspanning(en) van 7 augustus? (zie voorbeeld plaatje van deze dag hieronder)
Mijn systeem ligt op ZZO (164°/44°) met een beetje schaduw in de ochtend en in de avond. 9 x 285 Wp - JA Solar Percium Mono60 met een Omnik-3k-TL2 omvormer.

 

Reputatie 7
Badge +5

wat belangrijk is, is de dimensionering van de omvormer tov de capaciteit van je panelen. Een omvormer werkt optimaal als ie een beetje onder gedimensioneerd is. dus de omvromer zou 80-90% van je totale capaciteit van je panelen moeten hebben. De omvormer heeft nl een bepaalde beginspanning nodig om in actie te komen, als ie over gedimensioneerd is, gaat dat dus pas vrij laat werken en daar klinkt het bij jou naar. 

van belang is inderdaad hoeveel panelen heb je met welk WattPiek vermogen? En heb je schaduw? een takje van een boom is niet erg, een dikke schoorsteen of een flat wel. 

bij mij kijken ze naar Zuid-Oost en zodra er zon is (na zonsopkomst) wordt er vermogen opgewekt, en ook als het regent of zwaar bewolkt is. Ik ben wel behoorlijk onder gedimensioneerd, dus de piek wordt afgevlakt bij mij, maar daarentegen begint de opwekking dus al bij zonsopkomst

Reputatie 7
Badge +6

KLopt dat wel , @E.B.F. Stroeve ?  Van andere merken weet ik het niet , maar bij SMA  beginnen alle modellen van het type Sunny Boy van 3200 tot 5250 Watt met dezelfde minimum ingangsspanning van 100 tot 125 Volt . @Darkfiber , Ben je tegenstander van 2 strings ? Voordeel is dat als een string uitvalt of minder levert , dat geen invloed heeft op de andere string. Ander voordeel is halvering van de maximum ingangsspanning . Bij 10 panelen wordt het maximum bij een string van +/- 400 Volt bij 2 strings dan +/- 200 Volt en dat is veiliger.

Reputatie 5
Badge +3

@E.T. WiersumIk ben a priori geen tegenstander van systemen met 2 strings, maar wel in dit geval met maar 11 panelen totaal. Ieder type omvormer heeft een optimale DC-ingangspanning (mpp-tracker), bij 1 fase ligt deze rond de 350 V, hier met een 3-fase omvormer een stuk hoger en daar wil je het liefst met je stringspanning zitten. Veiligheid? Stringspanningen van >700V zijn i.c.m. 3-fase omvormers niet ongewoon en technisch goedgekeurd (voorbeeld 11 x 59V mpp = 650 V - ideale stringspanning SMA 3-fase). - Just my 2 cts

P.S.: De mogelijke mate van “onderdimensionering” is gerelateerd aan de oriëntatie van de panelen.

P.P.S.: Eerst maar afwachten wat de TS kan bijdragen.

Ter info en om door te worstelen: Welke PV-omvormer per stringlengte?

Reputatie 7
Badge +6

Tja , zal best wel kunnen en mogen . Toch zal een hoge spanning eerder problemen geven lijkt me . Vooral als de installatie wat ouder wordt en de isolatie verzwakt. Uiteraard zit er ook verschil tussen 1 en 3 fasen . Daar had ik even niet aan gedacht.

 

Reputatie 5
Badge +3

@F. Fridrichs Heb je nog vragen of is alles duidelijk geworden?

Badge

Allen hartelijk dank voor uw reactie. Een aantal antwoorden is mij enigszins te technisch. Ik zal dan ook zoveel mogelijk nadere informatie geven.  Het dak is nagenoeg Zuid-West. De schuinte is 45graden. De Zonnepanelen, 11 stuks van het merk Jinko Solar, Cheeta 60 MB 300-320 watt. 315 wp p/paneel met een Growatt omvormer 4000 TL3-s. Totaal vermogen systeem 3465 Wp. Er konden i.v.m. een dakkapel niet meer zonnepanelen geplaatst worden. Ook i.v.m. een 3 fasen meter kon daarom (11 panelen) geen gebruik worden gemaakt van optimizers. N.a.v. de mogelijkheid van enige schaduw van de dakkapel is gekozen voor 2 strings. 1 x 6 panelen zuidzijde dak en 1 x 7 panelen noordzijde dak. Aan de onder zijde van de dakkapel liggen de panelen tegen elkaar aan. Ik zou heel graag aan het verzoek voldoen van een plaatje van de opbrengst van 7 augustus jl., maar ik heb echt geen idee waar ik die vandaan moet halen. Uiteraard heb ik de vanaf 7 augustus elke dag zoveel mogelijk gecontroleerd wanneer het systeem opstartte. N.m.m. elke ochtend, vooral bij mooi weer en een heldere opkomende zon veel te laat. 09.30 u - 10.00 uur.  Inmiddels via Vereniging eigen huis een klacht naar de leverancier van het systeem. Want na telefonisch contact en 3 e-mails op 7 en 8 augustus jl. tot op heden totaal geen reactie van de leverancier. Ook al zou het zo zijn, dat het late opstarten, bij dit systeem hoort, neem dan als leverancier in elk geval even contact met de klant op en leg uit hoe het zit.  In vertrouwen dat ik nu de nodige informatie heb geven waardoor ik mogelijk binnen dit forum een antwoord op mijn vraag krijg. Met vriendelijke groeten,

Freek Fridrichs 

Reputatie 7
Badge +5

wat er volgens mij aan de hand is, is dat je eigenlijk te weinig panelen in een string hebt. Een omvormer heeft een bepaalde hoeveelheid spanning nodig van de panelen om te kunnen werken. en die spanning is recht evenredig met de zon die erop valt. En die beginspanning is voor een 3 fasen omvormer hoger dan bij een 1-fase. En hij is ook nog eens overgedimensioneerd, helpt ook niet mee.

Ik ben geen specialist, maar dit schijnt wel een belangrijke ontwerpfactor van je installatie te zijn, 

Ik zou overwegen om je situatie aan een second opinion voor te leggen.

Reputatie 5
Badge +3

@F. Fridrichs Dat wat ik al vermoedde heb je bevestigd:

  • 2 strings met te weinig standaard panelen per string en dan nog een zwaar overgedimensioneerde 3-fase omvormer. Waarschijnlijk was een 1-fase omvormer met 2 mppt (en misschien met schaduwmanagement) gedimensioneerd op de zuid-Wp of iets groter beter geweest.
  • Zijn het deze Cheetah's met 60 cellen?- 60 cell panelen werken bij strings met 6 of 7 panelen niet optimaal met een conventionele omvormer en zeker niet met een 3-fase type. Wat is de dakhelling? Ik kan me voorstellen dat de string op NO vanaf medio september bijna niet meer meedoet. -

Verder sluit ik me aan bij het advies van @E.B.F. Stroeve 

Badge

Nogmaals dank voor uw reacties. Ik ben er van overtuigd, dat u gelijk hebt. m.b.t. mijn systeem en het late opstarten. Ook vanmorgen, 14 september, stralende ochtend, om 09.30 uur startte het systeem op. Ik doe hierbij nog een opname van mijn dak en de geplaatste panelen. Blauw is noordzijde en groen is zuidzijde. In het midden de dakkapel met links een zwarte punt. Schaduw werking. Ik ben nu in afwachting van de leverancier. Kijken wat mogelijk gedaan kan worden het systeem te verbeteren.

Nogmaals hartelijk dan voor uw reacties. Met vriendelijke groeten F.Fridrichs.

 

Badge

Nogmaals dank voor uw reacties. Ik ben er van overtuigd, dat u gelijk hebt. m.b.t. mijn systeem en het late opstarten. Ook vanmorgen, 14 september, stralende ochtend, om 09.30 uur startte het systeem op. Ik doe hierbij nog een opname van mijn dak en de geplaatste panelen. Blauw is noordzijde en groen is zuidzijde. In het midden de dakkapel met links een zwarte punt. Schaduw werking. Ik ben nu in afwachting van de leverancier. Kijken wat mogelijk gedaan kan worden het systeem te verbeteren.

Nogmaals hartelijk dan voor uw reacties. Met vriendelijke groeten F.Fridrichs.

 

Graag wil ik nog even reageren nadat een monteur van de leverancier is geweest op 21 september 2020. Ruim 6 weken na de melding.  Hij was ook van mening dat de 3 fase omvormer te zwaar was voor mijn 11 in 2 stringen ( 5 en 6 panelen) aangesloten systeem. In 1e instantie heeft hij nu een oplossing gemaakt door de 2 stringen te koppelen,. M.a.w. nu zijn het 11 panelen tot 1 string gekoppeld. Hij zou zijn bevindingen  en advies aan de leverancier rapporteren. Mij werd gevraagd e.e.a. een week aan te zien en dan aan de leverancier mijn bevindingen van die week door te geven.  I.d.d. het systeem startte nu elke ochtend  ca. een uur eerder op. Wel vraag ik mij in alle redelijkheid af of ik de afgelopen maanden, vanaf 13 januari t/m 21 september 2020 opgewekte (niet dus) ben te kort gekomen in de totale opbrengst.  De leverancier heeft nu het voorstel gedaan om tot 13 januari 2021 te wachten met een eventuele vervanging van de omvormer. Zij willen dan beoordelen of er duidelijk sprake is van een te kort aan de totale jaar opbrengst van een dergelijk systeem.  Ik vraag mij alleen zelf af hoe ik dat of bij wie ik dat kan controleren of laten controleren. Mogelijk is er iemand die mij hierin kan adviseren of een oplossing weet. Tot zover het probleem met het (te) late opstarten van de zonnepanelen.  Met vriendelijke groeten F.Fridrichs.    

Om maar even een oud topic leven in te blazen, hierbij mijn mening over de installatie.

Wat al eerder opgemerkt is, 2 strings is prima, de omvormer is veels te zwaar, met 11 panelen kom je met een 1-fase omvormer uit op de Growatt 3000 TL-Xe, zo blijf je per string rond de 200-220V zitten.

Ikzelf heb 12 panelen , 2 strings van 6 op zuiver Oost en West, pannendak 48gr en bij mij starten de panelen op met zon om 6:45 en stoppen om 20:45.
De panelen die ik heb zijn Trina Solar Honey all black 335wp met een Growatt 3000 TL-Xe omvormer.

Omdat ik een 3fase meterkast heb zit de installatie via een aardlek/kwh/automaat op de ingang van mijn 3de fase aangesloten (Fase L3), welke gedurende de dag 500-800 kw/h gebruikt

De pieken die ik haal zijn 2700W, bij bewolkt weer tot 800-1400W.

Paar plaatjes,
 

Volledige zonninge dag met mist, zicht 5km
Zware bewolking met af en toe zon

De daling tussen 15:10 en 15:45 word veroorzaakt door cv-pijp van de buurman, op dat paneel komt nog een optimizer.

Zoals je ziet is er gewoon veel meer uit die installatie te halen, opbrengst per maand ongeveer 300-350Kwh

Reageer