Consumentenbond.nl

Wanneer wordt een zonneboiler interessant voor jou?


Reputatie 4
Badge +5
Met een zonneboiler kun je douchen op zonne-energie. Een gezin van 4 personen bespaart daarmee grofweg de helft van het gasverbruik voor warm water. Dat is zo’n €150 per jaar (op basis van gasprijs van 2018). De komende jaren wordt aardgas waarschijnlijk duurder en daarmee de besparing met een zonneboiler groter.

Het kan interessant zijn om een zonneboiler met een warmtepomp te combineren. Kies sowieso voor een boiler die voor subsidie in aanmerking komt. Lees er alles over in Kosten en opbrengsten van een zonneboiler.

Er zijn moderne boilers in opkomst waarvan wordt geclaimd dat ze zoveel rendement opleveren dat ze ook je huis kunnen verwarmen. Het probleem hierbij is dat je verwarming vooral in het minst zonnige jaargetijde nodig hebt, en de claims van superhoge rendementen lijken ook onwaarschijnlijk. Maar als er iets van klopt, kan dat de investering nog interessanter maken.

Tenslotte kun je de vaak schaarse dakruimte maar 1 keer gebruiken, dus zonnecollectoren voor een zonneboiler moeten dan vaak concurreren met zonnepanelen. Hoewel? Er zijn ook 'PVT'-panelen, die zowel stroom als warm water opwekken.

Ik ben benieuwd of jij nadenkt over een zonneboiler. Welke vragen, voorwaarden of afwegingen spelen bij jou een rol? Vertel het hier.

2 reacties

Reputatie 4
Badge +7
@S.J.A. van Boetzelaer Jouw bericht in je topic Zonneboilers ook voor cv verwarming past wel heel goed onder dit topic van @Peter van der Wilt! Daarom quote ik hem even hier:

S.J.A. van Boetzelaer schreef:

Beste Natalie,

Ik zocht voor mensen die ons vragen stellen over het kopen van van zonnepanelen of zonneboiler wat nou het slimst is. Daarom kwam ik uit op jullie vergelijkend onderzoek over zonneboilers. Wat mij steekt als effectieviteitsfreak is dat er bij zonneboilers alleen naar douchewater gekeken wordt. Terwijl er zoveel meer te zeggen is voor investeren in een goede 'basisboiler' waaruit niet alleen douchewater maar ook bijvoorbeeld warm water voor de wasmachine gehaald kan worden.
Daarmee kom je op een antwoord op de vraag of je voor 5000 euro in electriciteitspanelen of beter in zonneboiler kunt steken. Naar mijn mening is dat afhankelijk van je huishouden en hoe je een zonneboiler gebruikt. Een gezin met veel douche- en waswater kan veel meer rendement uit een zonneboiler van zeg 500 liter halen dan uit zonnepanelen. Als ze maar bereid zijn om een hotfill of en mengkraan naar de wasmachine te gebruiken die je na 10 minuten weer op koud zet.
Neem een gezin met 7 wassen per week. Je kunt in plaats 2,5 kWh per was met een zonneboiler terug naar 0,35 kWh per was als je vult met warm water. Dan bespaar je per week 3,50 euro extra op jullie berekening 3/4 van het jaar. Dat 135 euro extra per jaar bovenop de door jullie berekende besparing.
Een ouder stel zal dat niet snel halen. Maar juist deze informatie is belangrijk om de keus te maken waar je je geld instopt.
Als je vloerverwarming hebt, dan is aansluiten op je zonneboiler nog interessanter; je vloer kun je dan zien als uitbreiding op je warmteopslagcapaciteit van je boiler met veel hogere rendementen.
Wij hebben een systeem met 80 heatpipes en vloerverwarming en halen op topdagen 45 kWh uit de zon. Dit komt overeen met 9 m3 gas. Met een 45Watt pompje.

Reputatie 4
Badge +5
Beste @S.J.A. van Boetzelaer,

Bedankt voor je overwegingen. Goed punt dat de besparing met een zonneboiler groter kan zijn als je er meer dingen mee doet en in het algemeen naarmate je gezin en je warmwaterverbruik (stukken) hoger is dan gemiddeld.
Wel ga je uit van wat verouderde wasmachines w.b. energiezuinigheid. Milieu Centraal gaat bij een 40-graden was uit van 0,5 kWh aan stroom per wasbeurt. Natuurlijk is dat bij 60-graden was een stuk meer. Maar bij enigszins moderne wasmachines zal het dus niet lukken om zoals je schrijft meer dan 2 kWh aan stroom voor het opwarmen van het waswater per wasbeurt te besparen door hotfill met een zonneboiler.

Zijn er andere communityleden die een zonneboiler voor andere zaken gebruiken dan alleen het warme water van badkamer en keukenkraan?

Reageer