Vraag hier alles wat je altijd al wilde weten over zonne-energie. Heb je wel eens overwogen om zonnepanelen op je dak te leggen? Vraag je je af wat het oplevert? En wat is nu eigenlijk precies een zonneboiler?
Al je vragen kun je hier stellen, en ik zal iedere algemene vraag over zonne-energie proberen te beantwoorden. Antwoorden van anderen zijn natuurlijk ook van harte welkom!
Heb je vragen over bepaalde merken of fabrikanten? Daar zal ik niet altijd op ingaan, maar wie ervaring heeft met een merk waarover iets gevraagd wordt kan daar natuurlijk wel op reageren. Lees hier wat wij als Consumentenbond voor onderzoek deden naar fabrikanten van zonnepanelen.
Informatie vind je ook op onze website, inclusief Veelgestelde vragen. Heb je de Dakcheck gedaan voor ons Zonnecollectief en heb je daar specifieke vragen over? Stel die dan bij de bijbehorende klantenservice.
Zonne-energie: stel je vragen!
Kan je elke zonnepaneel met optimizer aansluiten op elke willekeurige omvormer?
Alvast bedankt.
We hebben gekozen voor optimizers omdat er een (gemeente)boom naast ons huis staat.
Één van de panelen blijft qua opbrengst fors achter met de panelen ernaast en eronder.
Dat het afwijkt van het paneel ernaast kan met schaduw van de boom te maken hebben.
Echter de panelen eronder zouden van dezelfde schaduw last hebben.
Wij hebben dit aangegeven bij de leverancier/installateur maar die zeggen dat alles binnen de norm valt (10 a 15% verschil) en dat we af moeten wachten tot het voorjaar omdat dan de zon hoger staat.
Volgens onze gegevens (opbrengst per paneel aan het einde van de dag) is het verschil met het onderliggende paneel in het gunstigste geval 13% bij zonnig weer maar loopt het op tot 100% bij bewolkt weer.
Op deze manier zijn we in 10 dagen al bijna 1000Wh aan opbrengst misgelopen.
Wat zijn onze rechten?
Moeten we inderdaad wachten tot het voorjaar zoals de leverancier/installateur aangeeft?
Of kunnen we eisen dat er ter plekke gemeten moet worden en bij afwijkingen het paneel en de optimizer vervangen moeten worden?

Omdat jouw vraag mooi past in een reeds bestaand topic, ben ik zo vrij geweest deze voor je te verplaatsen.
- Monokristallijne panelen zijn zwart, polykristallijne zijn blauw. Monokristallijne zijn iets efficiënter, maar ook duurder. De keuze hangt vooral af van wat je mooi vindt.
- De salderingsregeling kan na 2020 versoberd worden, maar er komt dan een overgangregeling en uitgangspunt blijft dat zonnepanelen rendabel zijn. Dat is bij het home-accupakket nog maar de vraag: dit is behoorlijk duur, salderen blijft waarschijnlijk economisch efficiënter.
- Ze zijn eigenlijk altijd serieel geschakeld vanwege de geleverde spanning per paneel. Dat heeft een nadeel als er soms schaduw op je panelen valt: in dat geval heeft de hele serie er last van als er schaduw op 1 paneel valt. Kies in dat geval voor micro-omvormers ofwel optimizers.
- [ dit antwoord heb ik een beetje aangepast ] Onderhoud is nauwelijks nodig. Eenmaal in de twee a drie jaar schoonmaken met lauw water en een spons (geen schoonmaakmiddel !!) is meestal voldoende. Pas wel op als je moet klauteren om erbij te kunnen!
- De enige kosten die op termijn (na 10 a 15 jaar) kunnen opduiken is het vervangen van een gesneuvelde omvormer. Het is mogelijk dat dit gebeurt, en die mogelijkheid is ook al meegenomen in onze berekening van de terugverdientijd.
- De verwachting is inderdaad dat de stroomprijs verder gaat dalen, ook omdat in Duitsland veel zonne- en windenergie wordt geproduceerd. De terugverdientijd kan daardoor iets langer worden.
Als je volledig omgaat naar een huishouden zonder gas vanuit de oude situatie vraag ik me toch af of er rekening gehouden wordt met de kosten die je betaalde voor gas en dan de omzetting naar elektrisch. Per maand betaal je als gezin X + Y euro even voor het gemak aan energie in de normale situatie. Nu ga je gas X vervangen door elektrische zaken Y zoals koken en warm water, circa 10 kwh per dag aan verbruik extra boven op de normale Y (stroom) die je al verbruikte is dus eigenlijk X vervangen voor een extra Y . 12 panelen leveren op per jaar circa 2500 Kwh (2018 een hele goede zomer) 365 dagen 10 kwh per dag bovenop je gebruik nu (door koken en warm water) dan vergeten we nog het warm stoken van je huis (ook ongeveer 7 KWh per dag) , je vervangt tenslotte het gas, betekend nu al 1150 Kwh die je moet afrekenen bovenop je oude rekening van het verbruik elektra ofwel 2 x Y (dit alles naast de aanschaf van de panelen) Dan vergeten we even de toekomstige verhogingen van elektra. (O ja en de elektrische auto nu een jaar in bezit heeft ook nog eens 1000 KWH opgeslokt voor 2000 km) zelf zit ik nu, na een maand controleren op 1 kwh per uur verbruik is dus 24 Kwh per dag en nacht. zonder koken en af en toe warm water, wel warme lucht middels airco splitjes 1 staat er dag en nacht aan op 19 graden (2.5 kwh) kantoordeel 6 x 6 de rest staat uit. reken dat eens door naar een jaar. Is nu dus 24 x 365 dagen. voor het gemak / 2 want straks zal de zon beter zijn best doen.
Het verbruik was zonder panelen per jaar 600 gas en 2750 kwh stroom dat word nu dus 4380 kwh even kort door de bocht. dus 2 x Y
laat die getallen even bezinken en lees het desnoods nog een keer door. Doe ik wat fout lees ik dat later wel..echter.
Ik zie geen terugverdien mogelijkheid als je met de beste wil van de wereld en voor het milieu wat wil doen. Dat lukt wel als je op de oude manier doorgaat met gas en de panelen hebt toegevoegd. Maar dat is toch niet de bedoeling van het geheel. Ps ik ben dus zoals wel blijkt uit de getallen hierboven zelf met een klein halletje om naar volledig elektrisch en heb geen gas meer nodig. Hiermee kan ik echter ook aangeven dat die hele opzet een grote leugen is. Wees gewoon eerlijk en geef aan dat het ten goede komt van het milieu en dat is prima. Maar een terugverdien idee is echt onzin als je volledig overstapt. Die investering komt echt niet terug in 5 of 10 jaar. Spiegel de mensen geen onzin voor AUB. Ga je thuis namelijk volledig om, is de installatie met warmtepomp etc. nog steeds zo duur dat je met een voordeel van 50 euro als je dat al mag halen op je huidige rekening, je er heel lang over zal doen om dat terug te verdienen, mits de stroom niet steeds iets duurder wordt want dan duurt het nog langer. O ja als er wat kapot gaat dan gaat het al op zeker niet lukken. en als je groot onderhoud moet afsluiten op de installatie.. etc. Leg mij het tegendeel nu eens haarfijn uit.....

Hebben jullie al meer geruchten over gehoord? Als ik zelf SolarEdge probeer te bereiken, krijg ik inderdaad een bandje dat ze vanwege grote drukte geen particulieren te woord kunnen staan.
Kan dit zomaar, weken/maanden geen zonnepanelen?
Ik ben benieuwd of er nog meer gedupeerden zijn, volgens mijn installateur moeten dat er heel veel zijn.
Groetjes!
Nu staan ze daar echter al bijna een jaar t verstoffen, want terugleveren aan het net is daar slechts zeer beperkt mogelijk (tot 2 panelen). Er is geen salderingsregeling, en het net is vrij instabiel, dus dat is geen optie. Dus wil ik ze graag gebruiken in mijn dagelijkse energievoorziening in combinatie met een thuis-accu, bijvoorbeeld voor het aansturen van mijn zwembadpomp. Ik krijg echter veel verschillende signalen dat dat met mijn panelen niet zou kunnen. Kennelijk heb je verschillende panelen en omvormers voor verschillende doeleinden?? Wie weet daar meer van en zou me kunnen helpen met het vinden van een goede toepassing voor mijn panelen?
Alvast bedankt!
Beste Wiersum,
Dat is een hele goede vraag, heb zelf hier onderzoek naar gedaan wat het beste is.
Eerste onderdeel van je vraag: Fase 1 of 3? Veel grootverbruikers is een fase 3 aansluiting het beste, daar kan gelijktijdig meer dan 5500W (25Ax220V) verbruikt worden. Kort rekenvoorbeeld: https://www.liander.nl/maximaal-vermogen
Kosten fase 1 & 3: Klopt wat je zegt, voor 3x25A is tarief gelijk aan fase 1, maar voor 3x35A is jaartarief 3x zo hoog!
https://www.liander.nl/consument/aansluitingen/tarieven2019?ref=18661
Ik denk dat vooral afhankelijk is van je toekomstige energieverbruik en installatie. Ga je 9-15 zonnepanelen van 350Wp plaatsen en heb je thuis een elektrische auto en niet verhuizen, dan zou je alvast over kunnen gaan naar een meterkast met fase 3 aansluiting. Op https://www.mijnaansluiting.nl/ kan je een aanpassing aanvragen.
Als reactie op de vraag van
Er zijn om modulaire thuis accu's die minder groot zijn qua kWh en daarom ook lager in prijs van E3000,-. Zoek op Duitse bedrijven in google (siemens/BMW?). Is de vraag of het goed is voor je portemonnee. Slim instellen van waterpomp 's nachts en verbruik aansluiten op dagopbrengst van zonnepanelen zo ook een hoop helpen of waterpomp met kleiner vermogen/lagere stand.
Voordelen:
- Ziet bij hagelbuien welk paneel minder goed werkt
- Hoger opbrengst dan bij een omvormer
- 25 jaar garantie op de micro-omvormers, Solaredge is 12 jaar (standaard)
- Fase 1 / 3 onafhankelijk
- Duurder
- Installatie???
- ???
Ik heb advies gevraagd over installeren van zonnepanelen. De installateur (Feenstra) zegt dat de stoppenkast moet worden vervangen door een groepkast. Extra kosten 1125 euro. Is dit nodig.?
zonnepanelen moeten op een eigen groep, die aanpassing zal minimaal gedaan moeten worden. of er verder iets aangepast moet worden is zonder extra info natuurlijk niet te zeggen.
welke reden wordt opgegeven?
Ik heb bij de montage van de panelen meteen maar een kompleet nieuwe groepenkast laten plaatsen zodat er een aparte groep voor de panelen bij kon en voorbereid op 3 fasen en mogelijkheid van bijplaatsing als dat in de toekomst nodig is en dus de kast niet opnieuw vervangen hoeft te worden . Denk aan elektrische auto laden en koken. Gemonteerd op dezelfde dag door de monteurs van de panelen. Extra kosten van de groepenkast € 335 , - excl BTW. Vraag elders meerdere offertes . Dit lijkt mij geen realistische prijs ,
bedoel je met stoppenkast zo'n ouderwetse met van die stenen stoppen? daar kan ik me iets bij voorstellen….
Inderdaad was dat mijn oude stoppen oftewel groepenkast
Heeft iemand ervaringen met SolarStudio en hun concept van huurkoop van zonnepanelen? Er wordt geproken over de hoge kwaliteit van door BMW gefabriceerde panelenk en dat deze zo goed zijn bevonden door dw consumentenbond, maar daar vind ik over terug.
Ook zijn ze relatief duur en wodt erg makkelijk heengestapt over het feit dat de regeling voor teruglevering na 2020 waarschijnlijk versoberd wordt.
Wie kan zijn ervaringen met mij delen.
Hubert van Straelen
Veel te duur en doen alles om te verkopen, zetten aan tot fraude en als je nadere vragen hebt zijn ziet totaal niet transparant. De financiering kostte ± 4,5% maar uiteindelijk wordt er een hoger tarief in rekening gebracht.
Jammer dat deze partij het systeem verkoopt, want het systeem is goed m.i.
Reageer
Enter your username or e-mail address. We'll send you an e-mail with instructions to reset your password.