Zonne-energie: stel je vragen!Toon eerste bericht

604 reacties

Ja dat klopt, wat je direct verbruikt is gratis, wat je op het net zet maar later weer terugpakt wordt nu nog tegen elkaar weggestreept maar dat willen ze gefaseerd afschaffen behalve de productiekosten, en wat je meer op het net zet dan dat je van het net terugpakt krijg je alleen de productiekosten vergoedt. In mijn woonplaats kan je dat meerdere ook doorgeven aan iemand anders.

Bedankt. Ik ga twee dingen rechercheren - wanneer het gefaseerd afschaffen van het huidige terugpak systeem eventueel begint - en of mijn woonplaats ook zo'n doorgeef mogelijkheid heeft. Stel je voor ik kan misschien een vriendin die het minder breed heeft als alleenstaande moeder mijn gratis energie doneren !

Reputatie 7
Badge +6

Het plan van het vorig kabinet was afbouw van de salderingsregeling met 9% per jaar tot nul . Dat zou 1 jan 2023 ingaan . Door gehakketak in de kamer over dat onderwerp wordt die datum niet gehaald . Verder is in het verleden gezegd , dat panelen wel aantrekkelijk moeten blijven . Hoe het er uiteindelijk uit gaat zien is in nevelen gehuld en niet te voorspellen . Plaatselijke regelingen zijn uiteraard plaatsgebonden waarbij het belangrijk is om goed te weten wat dat precies inhoudt opdat er op enig moment geen lijken uit de kast tuimelen …. 

Reputatie 6
Badge +5

Het plan van het vorig kabinet was afbouw van de salderingsregeling met 9% per jaar tot nul . Dat zou 1 jan 2023 ingaan . Door gehakketak in de kamer over dat onderwerp wordt die datum niet gehaald . Hoe het er uiteindelijk uit gaat zien is in nevelen gehuld en niet te voorspellen .

Ze blijven idd hakketakken, hetgeen voor de eigenaar van panelen niet ongunstig is momenteel. Tvt versneld wel enorm met de huidige energieprijzen.  Aanschaf panelen lijkt nog steeds te lonen. En ja...of er lijken uit de kast komen? Dat weten we pas als het gebeurt (-:

Reputatie 6
Badge +7

Ze blijven idd hakketakken,  En ja...of er lijken uit de kast komen? Dat weten we pas als het gebeurt (-:

De brief voorstel van Wiebes is nog steeds relevant in de lade van de kamer (zie Rijksoverheid) maar niemand kan of wil er nu zijn vingers aanbranden, dan is er alleen nog de datum van behandeling en ingang.

Als je die "brief" aan de kamer goed doorlees zijn veel vragen over de Salderingsregeling wel duidelijk geformuleerd let dan op afbouw en redelijke vergoeding.

Ik kan niet helemaal lekker zoeken op dit forum, dus ik weet niet of deze vraag al eens gesteld en beantwoord is.

We hebben nu meerdere offertes liggen. Inmiddels zijn we er uit dat parallel schakeling niet de voorkeur heeft. Nu legt iedereen de panelen anders neer, met de overtuiging dat dat echt de enige beste manier is.

Allemaal goed, maar ik zit met 1 prijsverschil. Greenchoice, Coolblue, Sungevity en een lokale partij vragen rond de 7000 voor onze installatie. Zonnefabriek vraagt er 12.000 voor. Terugverdientijd verschilt dus ook van 4,5 jaar bij de meeste naar 8 jaar bij de Zonnefabriek.

De reden van de hoge prijs zijn de materialen die Zonnefabriek gebruikt. De panelen van hun (SunPower) hebben 40 jaar garantie en na 25 jaar een opbrengst garantie van 92% tegen de vaak 84% van anderen. De omvormer van Zonnefabriek (SMA) is erg krachtig en bied veel functies, maar heeft net als alle anderen gewoon 10 jaar garantie.

De lokale partij is het goedkoopst met 6000 voor 5500Kwh opbrengst. DMEGC panelen en GoodWe omvormer. Spreekt in de offerte niet over installatiegarantie.

Installatiegarantie bij Zonnefabriek is 60 maanden tegen 10 jaar bij GroeneDaken (Greenchoice). Ik merk dat ik door de bomen het bos niet meer zie.

Iemand van jullie hier ideeën bij?

Reputatie 6
Badge +7

@Annet en Bas Mijn onderzoek: Sunpower (amerika: produktie in fr.) heeft nog geen problemen met grondstoffen een prima optie en Zonnefabriek was mijn keuze, maar is bij mij afgevallen op de aanbetalingsvoorwaarden!

Duitse panelen hebben nu al problemen levering en grondstoffen.

Ik had 8 X offerte en daar is er maar 1 van over gebleven.

Lees je goed in, er is in diverse Topics al veel over geschreven.

Reputatie 6
Badge +3

@Annet en Bas Ideeën? - Heel misschien.

De (niet) verstrekte informatie roept eerder vragen op, te veel eigenlijk.

Als u geen tijd/mogelijkheid hebt zich in de materie te verdiepen zou ik voor de lokale installateur kiezen.

Goedkoper en voor vragen en bij problemen vermoedelijk beter bereikbaar, misschien heeft hij ook lokale referenties? (Gokje van mij).

Zonnefabriek zou als enige langskomen, door Corona besmetting kon dat niet en hebben we telefonisch alles gedaan en het dak opgemeten. Het is de enige partij die dat deed. Ook is het de enige partij die wilde weten waar ze de omvormer konden ophangen.

Ze kiezen inderdaad voor de beste panelen, maar tegen een flinke meerprijs. Ik ben me inderdaad aan het inlezen over de omvormers.

Zeker heeft hij lokale referenties, bij mijn zusje en ouders heeft hij ook geïnstalleerd en zij zijn erg tevreden.

Klopt het dat als tzt het salderen volledig is opgeheven, we onze overtollige zonne-energie gratis aanleveren aan het energienet, zodat onze energieleverancier erop kan verdienen? 

Hopelijk dat eigen opslag van energie tzt een waardig/betaalbaar alternatief is…

Ik neem aan dat de energieleverancier niet gaat bijhouden welke klanten energie terugleveren, zodat ze hun eigen opgewekte energie eerst gratis of tegen een gereduceerd tarief kunnen gebruiken.  

 

 

 

Ik neem aan dat de energieleverancier niet gaat bijhouden welke klanten energie terugleveren, zodat ze hun eigen opgewekte energie eerst gratis of tegen een gereduceerd tarief kunnen gebruiken. 

 

Dat doen ze wel. Dat is namelijk het hele idee van een slimme meter. Zo werkt het nu al jaren voor wie een slimme meter heeft.
Daarnaast wekken energieleveranciers zelf geen energie op en gebruiken er zelf ook geen. Het zijn in feite alleen handels- en administratiekantoren.

Reputatie 7
Badge +5

Klopt het dat als tzt het salderen volledig is opgeheven, we onze overtollige zonne-energie gratis aanleveren aan het energienet, zodat onze energieleverancier erop kan verdienen? 

Hopelijk dat eigen opslag van energie tzt een waardig/betaalbaar alternatief is…

Ik neem aan dat de energieleverancier niet gaat bijhouden welke klanten energie terugleveren, zodat ze hun eigen opgewekte energie eerst gratis of tegen een gereduceerd tarief kunnen gebruiken. 

nee, dat is niet het geval. Je krijgt dan waarschijnlijk de zgn Terugleververgoeding, die is er nu ook al voor alle elektra die je opwekt boven je eigen verbruik. Het tarief hiervoor is momenteel enorm verschillend tussen de diverse aanbieders. Op de website van je leverancier en in je contract staat deze vergoeding genoemd.

En inderdaad, als je een slimme meter hebt wet je per minuut wat je afneemt danwel teruglevert. En je energie vraag wordt eerst ingevuld met beschikbare opgewekte energie, indien de zon schijnt, als dat onvoldoende is wordt energie van het net gevraagd. De truc wordt straks ook om je huis dusdanig slim te maken dat je grootverbruikers aanzet als de zon schijnt. Opslag in accu’s is nog lang niet kostenefficient. De winter-vraag en zomer-aanbod ga je daar sowieso niet mee oplossen. 

Reputatie 6
Badge +3

@MJJZonneveld

Om ook op jouw vraag te reageren.

Gisteren heb ik op Tweakers (in het beruchte teruglevertopic) gelezen dat er enkele vragen aan de huidige minister van energiezaken werden gesteld. Daar kwam ook de vraag voorbij wat een redelijke terugleververgoeding zou zijn. Het antwoord was 80 % van de leverprijs. Natuurlijk zonder heffingen. Als dit echt wet wordt, maakt het afbouwen van het salderen ook niet uit. Of je de stroom nu wel of niet overdag gebuikt: het verlies is maximaal 20 %.

Dan kan ik weer zeggen: mensen leg je dak of tuin maar vol.

Het is de kompleet verkeerde werkwijze, een volleerde consument gaat niet mee met de kudde schapen die kritiekloos over het hek springen. Maar de buurvrouw links steekt me de ogen uit met 2x 6 panelen portrait gelegd, van die mooie zwarte zonder witte randen en vakjes. En de buurman rechts steekt me de ogen uit met 26 panelen sinds twee weken. Hij heeft vanaf de bouw van zijn huis nooit een cv-installatie gehad maar een speksteen kachel, die stond toen in de blaadjes. Hij gaat infrarood verwarmen met die panelen en alvast de elektrische auto van de vrouw en zijn elektrische auto volgend jaar. Toe maar.

Alhoewel kompleet verkeerd heb ik ook al een offerte voor zonnepanelen. Ik wil Qcell, van die mooie zwarte en Goodwe omvormer. Maar met flink bijlappen zou ook een omvormer per paneel kunnen.

Mijn huidige stroomrekening is 2500kWh per jaar voor €329 vorig jaar en €372 prognose dit jaar. Vragen op dit forum wat te doen verzandde in dat ze helemaal bij Centraal Bureau voor de Statistiek gingen opzoeken dat mijn vraag niet juist kan zijn dat 70+-ers niet genoeg spaargeld hebben om te investeren in zonnepanelen en warmtepompen. Daar sta je dan in je eentje, en moet je in je eentje verder. 

Vroeger hadden panelen maar 280 Wattpiek en zat je gauw aan de 16 panelen voor je jaarverbruik. Maar nu zijn ze al 380 Wattpiek en is 8 stuks genoeg voor 2500kWh per jaar. Dan heb je links en rechts 2x4 panelen. De buuv gaat dan in de lach schieten, hebben jullie maar zo weinig? Dus gaan de gedachten uit naar 2x6 panelen.

Maar ja, als het "gratis" is (mag je ook al niet meer zeggen hier) kan je die aangeleerde zuinigheid sinds de oliecrises van 1973 laten varen en royaal gaan doen. Niet meer altijd de lichten uit en zo. En we gaan inductiekoken. En als we de warmwater elektrisch doen, heb je een bestemming voor de stroom als er veel zon is, maar dan kunnen we van het gas af. En dat is nu al €600 per jaar (wij stoken maar 350m3 gas afgelopen jaar). Dus dan is de besparing met zonnepanelen wel €800 zoals ze in de brochures op internet beloven.

Een 80 liter boiler elektrisch voor 2 personen als je elke dag doucht kan zo'n 1500kWh per jaar verbruiken staat er op internet. Maar we douchen heus wel genoeg, maar niet elke dag. En het mag ook op alleen panelenstroom. En het is extra geïsoleerd, en het verbruik is minder. En het hoeft niet persé 60° te zijn wat uit de kraan komt, 50° is ook goed.

Dus het gaat een 100 liter elektrische boiler worden en die moet maar rond de 500kWh per jaar verbruiken, anders krijgt die een schakelklok en temperatuurbeheerser. We hadden zo'n 100 liter ding voor €150 bij de Franse Brico Depot eerder elders op atoomstroom en dan met schakelklok op goedkope nachtstroom en dat viel ons niet op dat die stroomrekening hoger werd na aanschaf.

Dus dan maar doen hè, 12 Qcell panelen en 100 liter ww-boiler elektrisch en dan van het gas af. En elk paneel z'n eigen omvormer. Jeuj.

Reputatie 6
Badge +3

Voor mensen die zo of zo (onzuinig) all-electric met hun splinternieuwe PV-installatie willen gaan:

https://electraboiler.nl/ 
en specifiek voor elektrische boilers (er is een EN wat het warmteverlies van boilers betreft):

3 tips om het verbruik van elektrische boilers te verminderen

Ik citeer: “Voor 100 liter boilers geldt dat er al snel sprake kan zijn van een extra jaarlijks elektriciteitsverbruik om het warmteverlies op te kunnen vangen van zo'n 350 kWu.”

En dan heb je eigenlijk nog geen liter warm water getapt.

P.S.: De vlieger met zgn. gratis stroom (van de zonnepanelen) voor de all-electric apparaten gaat alleen nog volledig op tot 2025. Na 2031 is volgens de huidige overheidsplannen het salderingsfeest afgelopen.
 

Klopt het dat als tzt het salderen volledig is opgeheven, we onze overtollige zonne-energie gratis aanleveren aan het energienet, zodat onze energieleverancier erop kan verdienen?

Ik ben ook bezig met plannen voor zonnepanelen.
Heb mijn energie leverancier gevraagd hoe het zit.
Als het salderen verdwijnt vergoeden ze het bruto bedrag van een kWh
In mijn geval is dat overdag 23ct netto en 8ct bruto.

Dit is de uitleg van mijn energie leverancier.
Dat de praktijk in de toekomst anders kan zijn, zou me niet verbazen.
Als die 80% door gaat, blijft er maar 6,4ct van over.

Dat is ook de reden, dat ik overweeg ook panelen aan de avondkant van mijn dak te plaatsen.
Ik hoop hiermee langer op de dag eigen stroom te hebben.

Reputatie 7
Badge +5

volgens mij is het idee om 80% van je leveringstarief te pakken, dus 80% van 23 ct in dit voorbeeld.

Reputatie 6
Badge +3

@E.B.F. Stroeve   Heb je voor de 80% van de leveringstarief (incl. alle belastingen) een referentie?

In 2019 (energyproof.nl) was de ACM blijkbaar nog van mening dat 70% van de actuele APX (inkoop!) groothandelsprijs een redelijke vergoeding is. Dus het gaat hooguit om de kale leveringsprijs zonder heffingen en belasting.

De tijd zal het leren.
Uiteindelijk vinden ze wel een oplossing die gunstig is voor de staatskas.
Als ik Jan Rotmans (gisteren in OP1) mag geloven, moet er nog heel veel veranderen.

Jan Rotmans vertelt al heel lang dat er veel moet veranderen. Wel viel me vorige week toen ik heb hoorde op dat zijn toonzetting anders is. Jaren geleden sprak hij nog wel in genuanceerde bewoordingen. Tegenwoordig laat hij onwilligen weinig ruimte meer. Terecht.

Maareh, ikke wil niet eigenwijs zijn, maar mijn steevaste overtuiging is dat als ik de strrom van de zonnepanelen rechtstreeks naar de elektrische apparaten laat gaan, dus niet via de meter van de energiemaatschappij, dan is die stroom gratis (behoudens de afschrijving van de zonnepanelen).

Dus is de redenering om dan te zorgen dat je een elektrisch apparaat hebt die die stroom kan verbruiken. En dat apparaat is die elektrische warmwater boiler. En omdat de buuv 12 panelen heeft, en jouw offerte zegt 8 panelen is genoeg, en je neemt er toch 12, want dat staat beter, dan heb je overtollige stroom boven je eigen verbruik. En dan is de redenering om niet een 60 of 80 liter boiler te nemen, maar een 100 liter en inductiekoken. De truuk is dan, en zo was de redenering hierboven, dat je dit allemaal doet voorafgaand aan het salderen. Dus als de zon lekker schijnt haat de overtollige stroom eerst naar de boiler en dan pas het net op. Het is een manier van energieopslag.

En van NEN- en EN-normen is bekend dat die niet zichzelf van toepassing verklarend zijn. Ze moeten eerst met iets van toepassing verklaard worden en anders hoef je er niet naar te kijken. Want in het Bouwbesluit staan ze niet op een enkele na misschien.

Dus de hele truuk is buiten de salderingsregeling om extra stroom te maken die je gratis gebruikt voor een handig te gebruiken doel, zoals een warmwater boiler en b.v. vloerverwarming, en om daar dus geen gesaldeerde stroom aan te spenderen. Dat je de omvormer zo kan instellen dat ie die overtollige stroom eerst naar de boiler stuurt. Maar is er hier iemand aan wie je kan vragen of dat kan en hoe dat moet? Anders doen we het met tijdschakelklokken met een zonlichtsensor of zo. Dat ging toen ook zo met die atoomstroom, dat de boiler alleen opwarmt wanneer jij het wil.

Reputatie 6
Badge +3

Een paar cijfers (hopelijk niet helemaal uit de duim gezogen):
Bij een installatie die nominaal jouw jaarverbruik aan stroom afdekt (=volledige saldering tot 2025 = geen elektrarekening) verbruik je meestal maximaal ca. 30-35% voor de meter (bij een niet te grote pv-installatie).

Dus als rekenvoorbeeld 8 panelen x 380Wp gunstig op zuid gelegen = ca. 3100-3300 kWh/jaar aan opwek. Ongeveer 1100 kWh daarvan verbruik je meteen in huis, de rest (ca. 2100 kWh) wordt als teruglevering geregistreerd.
Jouw levertelwerk registreerde voordat de zonnepanelen lagen eerst 2500 kWh, nu nog maar 2500 - 1100 = 1400 kWh.

Je kan tot 2025 de ca. 1400 kWh levering volledig wegstrepen tegen de ca. 2100 kWh teruglevering.

Voor het saldo van ca. 700 kWh aan teruglevering ontvang je de afgesproken terugleververgoeding.

Tot 2025 is het (alleen) zinvol om het “overschot” van ca. 700 kWh door eigen verbruik voor de meter tot ongeveer 0 terug te brengen.

Dit lukt meestal redelijk door slim schakelen (kan ook handmatig) van diverse apparaten (wasmachine, vaatwasser, warm waterboiler etc.).
Maar let op: Als je meer verbruikt dan de zonnepanelen op een gegeven moment leveren gaat jouw levertelwerk toch weer lopen.  Balanceren is hier het toverwoord.
 

Reputatie 6
Badge +7

@Jan Over salderen en opbrengst is al zoveel gepost, huidige teruglevertarief is voor iedereen bij de eigen leverancier zo op te vragen.

De huidige en toekomstige regelingen zijn allang uitgewerkt, en voorspelbaar met de huidige kabinet bezuinigingen!

(in andere Topics ook al vele malen gepost)

En uitgesteld Salderingsregeling, daarna is het voor kabinet de Miljarden gewoon iets later incasseren eind datum staat ook al vast.

 

Wat mij wel opviel je boiler temp. van 50 graden, een voorraadvat (boiler) moet een minimale temp van 60graden stoken, anders groeien er legionella bacteriën in je boiler. ( of min. één keer per 24uur opwarmen naar 60graden zal de aanwezige legionella afdoden)

Bij douchen kan verneveling optreden die bij inademing (bij ouderen, kinderen of personen met een zwakke weerstand)

de dodelijke legionella besmetting veroorzaken!

Er zijn wel handdouches met vervangbaar filter

Bij tappunten zonder verneveling, zal dat in principe niet gebeuren, je kan legionella besmet water gewoon drinken.

En jouw Brico boiler, vraag mij af of je voor die prijs, zo’n zuinige boiler hebt?

En lagere temperaturen (meng)water in Brico land. Daar wordt gigantisch het water gechloreerd.

Bij schakeling voor een voorkeur apparaat kan je natuurlijk ook in de groepenkast enkele digitale tijdklokjes b.v. in de boilergroep plaatsen.

En zo kan je je eigen opbrengst direct zelf gebruiken.

Handmatig kan ook, maar dan wordt je net een machinist in je eigen woning, de hele dag de App bekijken is leuk voor een paar dagen, nu kijk je ook niet elke dag op je meter neen ik aan.

Dank je wel voor de keurige berekening, die benadert wel goed wat ik verwacht dat het moet zijn. Met 8 paneeltjes ben ik het armetierige menneke in de straat (ik type op de smartphone, vergeef me mijn typefouten), op het einde van de straat woont een alleraardigst pilotenechtpaar met allebei een elektrische Tesla voor de deur. Hij vliegt en zij brengt het eten rond of zo. Die hebben hun dak helemaal vol liggen met panelen. Amai zunne, ik denk wel 30. En ze leven anders, overdag de auto's volladen en 's nachts rijden of zo. Ja want in LA is het dan overdag. Dus mijn vrouw keek me aan, doe maar 12 panelen. Dus ik heb dan met jouw berekening en 4 panelen extra nogal wat overschot. En als ik dat aan de energiemaatschappij verkoop voor 8 cent verkoopt hij het door voor 45 cent. Nou nou, dat is wel een beetje veel wat ze maken met mijn stroom. Daar wil ik niet aan meewerken.

Dus ging ik doordenken. Een grote 5000 liter waterzak in de kruipruimte rondom geïsoleerd met 18cm isolatie Rc>6,3 koopje van marktplaats, eenmalig vol laten lopen met regenwater en dan weer afsluiten. En die 5000 liter dan langzasm opwarmen met overtollige stroom van de zonnepanelen. Na een dag of 10 heb je het water op 25° en de rest van het jaar blijft het zo. In de winter wat minder, in de zomer wat meer. Daar laat je dan de leidingen van de vloerverwarming en warmwater doorheen lopen zodat je 15-20° winst hebt en het verder aftopt met gewone stroom naar de gewenste temperatuur. Dit zou dan de energieopslag kunnen worden van de zomer naar de winter.

Dit gaat dus buiten het salderen om, je gaat hier geen netstroom voor gebruiken. En warmtepomp is buiten beeld want 70+-ers hebben volgens het CBS wel centjes in stenen zitten maar niet zoveel op hun spaarrekening voor een warmtwpomp. Want er zijn ook nog kids en kleinkids die noden hebben, dus warmtepomp voor de nerds en lekker verdienen voor de 70+-ers met een waterzak.

Potjandorie, nou lees ik opeens over die legionella. Ja daar heb je een punt. Ik wijzig mijn tekst, ik verwarm niet meer tot 50° maar ik ben constant bezig te verwarmen tot 60° zolang de panelen maar blijven leveren en wanneer nodig gebruik ik wat water.

Ja die 100liter boiler van Brico Depot (de Franse Gamma met Action prijzen) was paar jaar terug toen m'n gasgeiser op propaangas  het begaf €149,90. Het ding was prima, heerlijk warm water.

Ja, de salderingsregeling is helemaal al bekend en ideaal om mee te wellessen niettessen, maar dat sla ik over want ik wou er creatief mee verder gaan. Mijn vrouw heeft al tijdschakelklokken klaarliggen voor het geval de saldering het niet doet zoals wij willen.

Ja dat handmatige is leuk, maar een half jaar later ben ik alweer vergeten hoe het moest.

Reputatie 1
Badge

En als ik dat aan de energiemaatschappij verkoop voor 8 cent verkoopt hij het door voor 45 cent. Nou nou, dat is wel een beetje veel wat ze maken met mijn stroom. Daar wil ik niet aan meewerken.

Waarom zou je je stroom voor 8 cent verkopen als dat ook voor 58 cent kan?

Reageer