Zonne-energie: stel je vragen!


  • Oud-medewerker
  • 232 reacties

Vraag hier alles wat je altijd al wilde weten over zonne-energie. Heb je wel eens overwogen om zonnepanelen op je dak te leggen? Vraag je je af wat het oplevert? En wat is nu eigenlijk precies een zonneboiler?

Al je vragen kun je hier stellen, en ik zal iedere algemene vraag over zonne-energie proberen te beantwoorden. Antwoorden van anderen zijn natuurlijk ook van harte welkom!

Heb je vragen over bepaalde merken of fabrikanten? Daar zal ik niet altijd op ingaan, maar wie ervaring heeft met een merk waarover iets gevraagd wordt kan daar natuurlijk wel op reageren. Lees hier wat wij als Consumentenbond voor onderzoek deden naar fabrikanten van zonnepanelen. 

Informatie vind je ook op onze website, inclusief Veelgestelde vragen. Heb je de Dakcheck gedaan voor ons Zonnecollectief en heb je daar specifieke vragen over? Stel die dan bij de bijbehorende klantenservice.


604 reacties

Reputatie 7
Badge +5
Als je op de link Zonnecollectief klikt zie je die voordelen meteen op een rij staan. Kort samengevat: alles wordt voor je gedaan, we hebben de beste producten al uitgezocht. En garantie betekent ook echt garantie: mocht een leverancier failliet gaan dan zetten we je over naar een andere. Daar verbinden we onze naam aan.Bij welk bedrijf? Het Zonnecollectief is een samenwerking van de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis. Afhankelijk van je regio kom je bij het uitvoerende bedrijf terecht: KiesZon of SolarNRG. Ook de informatie over merken en typen etc vind je als je op de link hebt geklikt, maar je hebt wel gelijk dat je het niet meteen ziet en dat je nog een paar keer moet doorklikken. Dan kom je bij de productinformatie.Ik vind de keus in panelen, omvormers en leveranciers uiterst beperkt. genoemde 'hardware' komt niet als 'beste' in de vele testen terug, de leveranciers ben ik in mijn zoektocht naar de beste leverancier ook niet tegengekomen. Daarnaast roept elke leverancier natuurlijk dat ie alles voor je doet, zou ook vreemd zijn als ie dat niet deed ;-)Ik zou wel benieuwd zijn naar eenkortingspercentage, bv door standaard pakketten aan te bieden zodat wij als consument een goed kunnen vergelijken en zelf bepalen waar de voordelen zitten.groeten,emiel
Ik denk dat er veel mensen zijn , zoals ik ook, die bang zijn voor een belangen verstrengeling tussen de consumentenbond, zonnecollectieve en vereniging eigen huis. Ik ben al vele jaren lid van jullie maar de laatste jaren zijn er toch wazige beelden die ik van de consumentenbond niet verwachte zoals ook deze samenwerking waar uiteindelijk volgens jullie schrijven maar 2 intallatiebedrijven het uitvoeren.Dat jullie alles testen is volgens mij het doel van de consumentenbond, maar aan verkoop van producten is voor mij een wazig beeld.
Wij kiezen bewust voor een overzichtelijk aanbod, waarvan we zeker zijn dat het van hoge kwaliteit is. De vraag is even wat je bedoelt met 'de vele testen', probleem is nu net dat er bij het onderwerp zonnepanelen 'niet tegenop te testen valt' vanwege de enorme veelheid aan merken en modellen, die vaak ook maar kort verkrijgbaar zijn. Daarom kiezen wij voor een andere aanpak, via audits in fabrieken. Dat is de basis voor de onderbouwing van de kwaliteit van ons aanbod.Ik vind de keus in panelen, omvormers en leveranciers uiterst beperkt. genoemde 'hardware' komt niet als 'beste' in de vele testen terug, de leveranciers ben ik in mijn zoektocht naar de beste leverancier ook niet tegengekomen. Daarnaast roept elke leverancier natuurlijk dat ie alles voor je doet, zou ook vreemd zijn als ie dat niet deed ;-)Ik zou wel benieuwd zijn naar eenkortingspercentage, bv door standaard pakketten aan te bieden zodat wij als consument een goed kunnen vergelijken en zelf bepalen waar de voordelen zitten.groeten,emielGeplaatst door E.B.F. Stroeve op Apr 28, 2016.
Zeer goed gezien! Dit onderzoek is uit september vorig jaar, toen Trina inderdaad nog in de lijst stond van fabrikanten die we niet konden bezoeken. Inmiddels is dit echter bij Tina wel gelukt, want het blijft een eis om voor het Zonnecollectief in aanmerking te komen. We hebben inmiddels ook Trina op dezelfde wijze onderzocht en goed bevonden. We zullen de informatie op de website actualiseren.Vreemd dat de consumentenbond in haar eigen artikel van september 2015 de leverancier "Trina Solar" niet specifiek aanraadt; maar via het zonnecollectief wel panelen van deze leverancier worden aangeboden? Staat dat niet haaks op elkaar?Geplaatst door J.G.J. Stam op Apr 28, 2016.
Het testen van producten is maar één ding wat de Consumentenbond doet, daarnaast behartigen we de belangen van consumenten in het algemeen. En omdat het voor de consument zinvol is om zonnepanelen te hebben (mits je dak geschikt is) hebben we besloten om samen met Vereniging Eigen Huis een actie te starten om consumenten op een gemakkelijke manier aan zonnepanelen te helpen, waarbij de kwaliteit ook nog eens geborgd is. Wat bedoel je dan precies met belangenverstrengeling?Ik denk dat er veel mensen zijn , zoals ik ook, die bang zijn voor een belangen verstrengeling tussen de consumentenbond, zonnecollectieve en vereniging eigen huis. Ik ben al vele jaren lid van jullie maar de laatste jaren zijn er toch wazige beelden die ik van de consumentenbond niet verwachte zoals ook deze samenwerking waar uiteindelijk volgens jullie schrijven maar 2 intallatiebedrijven het uitvoeren.Dat jullie alles testen is volgens mij het doel van de consumentenbond, maar aan verkoop van producten is voor mij een wazig beeld.Geplaatst door J.E.J. van Os op Apr 28, 2016.
Reputatie 7
Badge +5
Wij kiezen bewust voor een overzichtelijk aanbod, waarvan we zeker zijn dat het van hoge kwaliteit is. De vraag is even wat je bedoelt met 'de vele testen', probleem is nu net dat er bij het onderwerp zonnepanelen 'niet tegenop te testen valt' vanwege de enorme veelheid aan merken en modellen, die vaak ook maar kort verkrijgbaar zijn. Daarom kiezen wij voor een andere aanpak, via audits in fabrieken. Dat is de basis voor de onderbouwing van de kwaliteit van ons aanbod.voor mij was zonnepanelen.net een mooie bron van informatie. Met daarachter de Photon praktijktest site. Fritts.nl is ook een aardige.Mee eens dat het aanbod enorm is en dat de fabrikant een belangrijke graadmeter is. Als je middle-off-the-road wilt en goede kwaliteit dan is jullie aanbod prima, maar wil je echt het maximum uit je dak halen dan is het aanbod te beperkt.En ik blijf benieuwd naar het kostenvoordeel.groeten,emiel
Wat bedoel je met het kostenvoordeel, Emiel? Door collectief in te kopen is er zeker een kostenvoordeel, maar kwaliteit en zekerheid blijft het belangrijkste. Wat je betaalt als je zonnepanelen aanschaft via het Zonnecollectief is zeker niet (te)veel, maar belangrijker is dat het goed en betrouwbaar spul is.Mee eens dat het aanbod enorm is en dat de fabrikant een belangrijke graadmeter is. Als je middle-off-the-road wilt en goede kwaliteit dan is jullie aanbod prima, maar wil je echt het maximum uit je dak halen dan is het aanbod te beperkt.En ik blijf benieuwd naar het kostenvoordeel.groeten,emielGeplaatst door E.B.F. Stroeve op Apr 29, 2016.
Reputatie 7
Badge +5


Wat bedoel je met het kostenvoordeel, Emiel?
precies wat het woord betekent en wat je zelf al zegt ;-)Kwaliteit is niet onderscheidend, dezelfde spullen koop je overal in nederland. Dus is 'zekerheid' het belangrijkste aspect in dit collectief? En wordt die zekerheid zwart op wit geborgd? en hoe werkt dat dan precies?groeten,emiel
Jazeker 😉 Zekerheid en gemak: je hoeft zelf niets uit te zoeken en alles wordt voor je gedaan.Zeker wordt die zekerheid geborgd, kijk maar in de informatie. Oa 10 jaar productgarantie, 25 jaar vermogensgarantie, en mocht binnen zo'n termijn de leverancier failliet gaan dan zetten we je over naar een andere leverancier. Is al gebeurd in de praktijk.Kwaliteit is niet onderscheidend, dezelfde spullen koop je overal in nederland. Dus is 'zekerheid' het belangrijkste aspect in dit collectief? En wordt die zekerheid zwart op wit geborgd? en hoe werkt dat dan precies?groeten,emielGeplaatst door E.B.F. Stroeve op Apr 29, 2016.
Erik, Qurrent heeft nu een zonneboileractie maar ik vraag me af of je de investering (ca €1500) ooit terugverdient. Want hoe kan een leegloopsysteem (met een nieuw te plaatsen 100 liter voorraadvat) via een warmtewisselaar mijn indirect gestookte 80 liter boiler boven de 65 graden houden (moet m.i. ivm legionella)? Het water in het 100 liter voorraadvat moet toch flink warmer zijn dan 65 graden wil het m'n 80 liter tapvat kunnen opwarmen (nog afgezien van het feit dat de CV-ketel dat al gaat doen als de watertemperatuur beneden de 60 graden komt).Tweede punt waarom ik twijfel aan de hele opzet: we douchen in de ochtend, voordat de zon het 100 liter vat goed heeft kunnen opwarmen (of het moet van de dag ervoor nog >80 graden zijn). De CV-ketel zal dan dus moeten stoken om aan de behoefte te voldoen. Als we eind van de dag niet veel warm water verbruiken heeft de 100 liter zonneboiler vrijwel niets te verwarmen, we besparen dan ook vrijwel niets. Daarbij komt dat het hele systeem in de wintermaanden vrijwel niets zal doen - er gaat pas water stromen als de temperatuur in de collector boven de 60 graden komt.Kortom: heeft de investering in een zonneboiler zoals wordt aangeboden door Qurrent überhaupt wel zin? Is het geen gelduitdezakklopperij? Graag je mening als zonne-energie expert
Beste Adriaan,Laat ik meteen duidelijk stellen: bij een zonneboiler is niet gegarandeerd dat je die terugverdient. Met een zonneboiler loop je voorop bij moderne, schone technieken: je gebruikt schone zonne-energie voor het verwarmen van je water. Het kan zijn dat je de investering binnen de levensduur terugverdient, bijvoorbeeld als de aardgasprijzen gaan stijgen, wat best waarschijnlijk is. Maar het is niet gegarandeerd. Als je je investering wilt terugverdienen dan kun je beter zonnepanelen nemen. Ook dan loop je voorop bij moderne, schone technieken, maar dan verdien je die binnen 7 jaar terug, en dan heb je daarna nog zo'n 15 jaar gratis zonnestroom. Overigens sluiten zonnepanelen en een zonneboiler elkaar niet uit: het kan natuurlijk allebei, als het op je dak past.Als je via de actie van Qurrent voor €1500 een zonneboiler kunt aanschaffen dan klinkt dat niet ongunstig. In onze recente test van zonneboilers kwamen wij prijzen inclusief ISDE-subsidie tegen van zo'n €1500 tot €2500.Lees hier meer over zonneboilers, of lees het artikel uit de Consumentengids. Gemiddeld bespaar je met een zonneboiler de helft op je aargasverbruik voor warm water, dat is zo'n €100 per jaar. Die investering van €1500 heb je zo in 15 jaar terugverdiend (als de gasprijzen niet gaan stijgen, dan gaat het sneller) terwijl de zonneboiler zo'n 25 jaar meegaat.Die €100 is natuurlijk een gemiddelde over alle huishoudens, maar in de meeste daarvan zal 's ochtends gedoucht worden. Het voorraadvat houdt het water lang warm, dus dat is 's ochtends nog niet afgekoeld. Alleen het verschil tussen de temperatuur van het water in het voorraadvat en de gewenste watertemperatuur voor het douchen hoeft met aardgas te worden naverwarmd, dat is dus veel minder dan waneer er geen zonneboiler is. Zo kom je op het gemiddelde van €100 per jaar.Samengevat: als je je investering zeker wilt terugverdienen, neem dan zonnepanelen. Maar een zonneboiler is het overwegen waard, zeker voor het genoemde investeringsbedrag van €1500. Geldklopperij lijkt het me niet.Erik, Qurrent heeft nu een zonneboileractie maar ik vraag me af of je de investering (ca €1500) ooit terugverdient. Want hoe kan een leegloopsysteem (met een nieuw te plaatsen 100 liter voorraadvat) via een warmtewisselaar mijn indirect gestookte 80 liter boiler boven de 65 graden houden (moet m.i. ivm legionella)? Het water in het 100 liter voorraadvat moet toch flink warmer zijn dan 65 graden wil het m'n 80 liter tapvat kunnen opwarmen (nog afgezien van het feit dat de CV-ketel dat al gaat doen als de watertemperatuur beneden de 60 graden komt).Tweede punt waarom ik twijfel aan de hele opzet: we douchen in de ochtend, voordat de zon het 100 liter vat goed heeft kunnen opwarmen (of het moet van de dag ervoor nog >80 graden zijn). De CV-ketel zal dan dus moeten stoken om aan de behoefte te voldoen. Als we eind van de dag niet veel warm water verbruiken heeft de 100 liter zonneboiler vrijwel niets te verwarmen, we besparen dan ook vrijwel niets. Daarbij komt dat het hele systeem in de wintermaanden vrijwel niets zal doen - er gaat pas water stromen als de temperatuur in de collector boven de 60 graden komt.Kortom: heeft de investering in een zonneboiler zoals wordt aangeboden door Qurrent überhaupt wel zin? Is het geen gelduitdezakklopperij? Graag je mening als zonne-energie expertGeplaatst door Adriaan Keij op Mei 1, 2016.
Zou het niet economischer zijn , als je plaats heb, om b.v. 12 zonnepanelen extra te plaatsen en een elektrische boiler te kopen om daar je warm water voorziening te voorzien. Zou je die investering wel terug verdienen i.p.v. de zonneboiler met of zonder warmtepomp op je verwarming ???
Erik,Dank voor deze uitgebreide reactie - we hebben al zonnepanelen, maar ik twijfel nog over de aanschaf van een zonneboiler. En ik twijfel met name over deze opzet (zoals aangeboden via Qurrent) omdat het 100 liter leegloopvat (via een warmtewisselaar) de bestaande indirect gestookte 80 liter boiler zou moeten gaan verwarmen. Ik vind die constructie nergens terug (niet in het artikel uit de gids en ook niet op internet) en vraag me af of dat überhaupt gaat werken. Hoe weet de CV ketel dat hij (nog) NIET moet bijspringen als die 80 liter water bij het douchen afkoelt, hoe krijgt die 100 liter zonneboiler die 80 liter weer boven de 60 á 65 graden voordat de CV dat gaat doen (om niet zonder warm water te komen en ter voorkoming van legionella)? Ik heb het idee dat de opzet van Qurrent niet de meest optimale is, zacht uitgedrukt...
Het kan een optie zijn, of het echt heel verstandig is weet ik niet. Elektrisch verwarmen is niet echt de techniek van de toekomst, dan denk je eerder aan zonnepanelen plus elektrische warmtepomp. En je bent extra afhankelijk van de salderingsregeling die mogelijk versoberd wordt. En je moet dan weer investeren in een apparaat extra in huis, want voor je ruimteverwarming heb je ook nog een cv-ketel nodig.Dus het kan, maar ik zou het niet meteen aanraden.Zou het niet economischer zijn , als je plaats heb, om b.v. 12 zonnepanelen extra te plaatsen en een elektrische boiler te kopen om daar je warm water voorziening te voorzien. Zou je die investering wel terug verdienen i.p.v. de zonneboiler met of zonder warmtepomp op je verwarming ???Geplaatst door J.E.J. van Os op Mei 1, 2016.
OK, dus je vraag gaat specifiek over je situatie dat je een boiler èn een cv-ketel hebt staan, begrijp ik. Dat staat los van het aanbod van Qurrent, dat 'gewoon' een zonneboiler betreft. In onze informatie gaan we inderdaad niet in op zo'n situatie, aangezien het niet vaak zal voorkomen dat iemand een cv-ketel èn boiler heeft. De cv-ketel is in verreweg de meeste gevallen nageschakeld aan de zonneboiler, en hoeft dus minder na te verwarmen naarmate het water in het voorraadvat van de zonneboiler een hogere temperatuur heeft. Jouw specifieke situatie kun je het beste met een installateur bespreken.Overigens: geldklopperij is de Qurrent-actie dus niet, maar op hun website maken ze zich wel schuldig aan het te optimistisch voorstellen van opbrengsten en terugverdientijd. Qurrent claimt een besparing van €250 per jaar, dit is echt te optimistisch. Tenzij het een groot gezin met jacuzzi betreft misschien, maar wij achten €100 realistischer.Erik,Dank voor deze uitgebreide reactie - we hebben al zonnepanelen, maar ik twijfel nog over de aanschaf van een zonneboiler. En ik twijfel met name over deze opzet (zoals aangeboden via Qurrent) omdat het 100 liter leegloopvat (via een warmtewisselaar) de bestaande indirect gestookte 80 liter boiler zou moeten gaan verwarmen. Ik vind die constructie nergens terug (niet in het artikel uit de gids en ook niet op internet) en vraag me af of dat überhaupt gaat werken. Hoe weet de CV ketel dat hij (nog) NIET moet bijspringen als die 80 liter water bij het douchen afkoelt, hoe krijgt die 100 liter zonneboiler die 80 liter weer boven de 60 á 65 graden voordat de CV dat gaat doen (om niet zonder warm water te komen en ter voorkoming van legionella)? Ik heb het idee dat de opzet van Qurrent niet de meest optimale is, zacht uitgedrukt...Geplaatst door Adriaan Keij op Mei 2, 2016.
Erik en anderen,Mag ik hier ook vragen stellen over andere alternatieve, duurzame energiebronnen dan de zon? We hebben een optie op een nieuwbouwhuis met warmtepomp, warmteterugwin-douche en CO2-gestuurd ventilatiesysteem. Allemaal mooie woorden, maar op papier weinig duidelijkheid. We weten niet eens wat voor soort systeem de warmtepomp-installatie is (zelfstandig of hybride, luchtgebaseerd of vanuit de bodem).De woning (2-onder-1-kap) bestaat uit 3 etages, waarvan de begane grond vloerverwarming heeft, maar de andere 2 etages radiatoren. Ik maak me wel ernstige zorgen over de verwarming (en koeling) van de bovenste 2 etages.Hebben jullie tips wat we de makelaar/projectontwikkelaar kunnen vragen en wat we op kunnen laten schrijven, zodat als het niet goed werkt we de projectontwikkelaar daaraan kunnen houden en niet in de kou (of warmte) hoeven te zitten?In warmte-terugwinning heb ik me uberhaupt nog niet verdiept trouwens. Dus ook daar zijn tips welkom.Ik dacht overigens dat ik pas een artikel in de Consumentengids had gelezen over alternatieve manieren om energie te winnen. Maar ik kan het niet meer terugvinden... weet iemand in welk nummer dat stond?Dank alvast voor jullie reacties!
Het is eigenlijk de bedoeling om hier alleen vragen te stellen over zonne-energie. Vragen en discussies over andere alternatieve, duurzame energiebronnen zijn zeer welkom, maar open daarvoor dan een nieuw topic binnen de sectie energie. Omdat de vraag er nu staat zal ik er kort op ingaan, van harte uitgenodigd dus om uitgebreidere discussies hierover te starten in een nieuw topic.
  • De te stellen vragen over de warmtepomp noem je zelf al. Lucht-lucht? Lucht-water? Enz enz enz. In het algemeen geldt overigens dat een warmtepomp zeker een zinvolle optie is voor duurzame verwarming.
  • Warmteterugwinning uit douchewater en CO2-gestuurde ventilatie zijn respectievelijk een potentieel zinvolle energiebesparing-optie en een potentieel zinvolle optie om te zorgen dat goede woningisolatie niet leidt tot een gebrek aan ventilatie. Ze staan los van verwarming van de woning, maar hier kunnen we zeker verder over discussiëren.
  • In de Consumentengids van april stond een artikel over zonneboilers, wellicht doel je daarop?
Vervolgtopics welkom dus!
Hallo, is er een kosten baten analyse? Ik heb en plat dak voor evt. 8 panelen.In afwachting me vriendelijke groet,peter nadort
Reputatie 7
Badge +5
tuurlijk, elke zichzelf respecterende leverancier heeft hiervoor iets opgenomen op z'n website. Wil je een beetje onafhankelijk beginnen en orienteren, begin dan bij zonnepanelen.netEn uiteraard is google ook je beste vriend bij dit soort speurtochten.ajuusemiel
Ik wil graag weten of de zonnepanelen voorzien zijn van optimizers?J.Roowaa
Eigenlijk is die analyse heel eenvoudig: de baten zijn veel hoger dan de kosten. Je investeert een bedrag dat je na 7 jaar hebt terugverdiend, daarna heb je nog een jaar of vijftien gratis stroom.Zie voor meer uitleg het rekenvoorbeeld op onze website.Hallo, is er een kosten baten analyse? Ik heb en plat dak voor evt. 8 panelen.In afwachting me vriendelijke groet,peter nadortGeplaatst door peternadort op Mei 25, 2016.
Optimizers zijn een extra optie, ze zijn alleen nodig als er op sommige panelen (soms) schaduw valt.Als je geen last hebt van schaduwval op de panelen, dan volstaan de 'gewone' string-omvormers. Daarbij zijn de panelen in serie geschakeld, en als er dan op een van de panelen in die serie schaduw valt dan heeft dat gevolgen voor alle andere panelen. In het ergste geval kan de hele serie zelfs uitvallen. In zo'n geval neem je geen string-omvormer maar micro-omvormers of optimizers: die zorgen ervoor dat het paneel waarop schaduw valt weliswaar minder levert, maar de rest van de serie gewoon blijft functioneren.Optimizers zjin een meerwerk-optie in het Zonnecollectief.Ik wil graag weten of de zonnepanelen voorzien zijn van optimizers?J.RoowaaGeplaatst door W Stoopendaal op Mei 25, 2016.
er zijn ook dunne film panelen. Ik heb me laten vertellen dat deze panelen (bijv. In 3 series van 6 geschakeld) minder gevoelig zijn voor gedeeltelijke schaduw. Klopt dit of beveelt u toch het gebruik van optimizers aan? Mijn panelen liggen op het zuid-westen en mn in voor- en naseizoen komt er schaduw op. Graag uw reacti
Nu na drie jaar met 8 zonnepanelen kan ik het rendement wel overzien. De panelen leveren ong. 880 kWh in plaats van de berekende 1500 kWh. Leverancier was dus wel erg optimistisch. Alles werkt wel goed.Ik houd het maar op een vergissing. Ik woon in een bomenrijke buurt. Waarschijnlijk valt er meer dan berekend schaduw op de panelen, zeker in voor en najaar. En de bomen groeien. Mijn vraag: heeft het zin (en is het betaalbaar) om nu nog optimizers te plaatsen?Dirk Strasser, Son
Er zijn inderdaad dunne-film-panelen, die wel minder efficiënt zijn dan de meest gebruikte poly- en monokristallijne panelen. Over het feit dat die minder gevoelig voor schaduw zouden zijn is mij niets bekend.Als je al panelen hebt is het ook niet zo relevant, toch? In het geval er in voor- en naseizoen inderdaad sprake is van schaduwval zou ik zeggen: monitor de opbrengst op die momenten! Als die te lijden heeft onder de schaduwval dan zijn optimizers zinvol, maar dat heeft wel tot gevolg dat ook de huidige omvormer vervangen moet worden. Weeg het verlies in opbrengst dus af tegen de kosten van een nieuwe omvormer + optimizers.er zijn ook dunne film panelen. Ik heb me laten vertellen dat deze panelen (bijv. In 3 series van 6 geschakeld) minder gevoelig zijn voor gedeeltelijke schaduw. Klopt dit of beveelt u toch het gebruik van optimizers aan? Mijn panelen liggen op het zuid-westen en mn in voor- en naseizoen komt er schaduw op. Graag uw reactiGeplaatst door C. vd Meeren op Mei 26, 2016.

Reageer