Zonne-energie: stel je vragen!


  • Oud-medewerker
  • 232 reacties

Vraag hier alles wat je altijd al wilde weten over zonne-energie. Heb je wel eens overwogen om zonnepanelen op je dak te leggen? Vraag je je af wat het oplevert? En wat is nu eigenlijk precies een zonneboiler?

Al je vragen kun je hier stellen, en ik zal iedere algemene vraag over zonne-energie proberen te beantwoorden. Antwoorden van anderen zijn natuurlijk ook van harte welkom!

Heb je vragen over bepaalde merken of fabrikanten? Daar zal ik niet altijd op ingaan, maar wie ervaring heeft met een merk waarover iets gevraagd wordt kan daar natuurlijk wel op reageren. Lees hier wat wij als Consumentenbond voor onderzoek deden naar fabrikanten van zonnepanelen. 

Informatie vind je ook op onze website, inclusief Veelgestelde vragen. Heb je de Dakcheck gedaan voor ons Zonnecollectief en heb je daar specifieke vragen over? Stel die dan bij de bijbehorende klantenservice.


602 reacties

IK wil zonnepanelen aanschaffen. Maar ik wil graag weten welke zaken op mijn jarrekening van de energieleverancier daardoor wegvallen.
Op de rekening staan:

electriciteit tarief
Energiebelasting
Opslag duurzame energie
Vermindering enrgiebelsating
netbeheer transport
vaste leveringskosten.

Welke bedragen of onderdelen vallen weg bij bezit van panelen?

Met dank
Reputatie 7
Badge +7
Beste @J. Hendrix,

Bedankt voor het stellen van je vraag! In dit bestaande topic bieden we de ruimte voor alle vragen over zonnepanelen. Ik ben daarom zo vrij geweest om je bericht hierheen te verplaatsen.
Perfect, bedankt
Ik lever per saldo terug, zo'n 215 kWh het afgelopen jaar. Daardoor betaal ik eigenlijk alleen vaste leveringskosten en netbeheerskosten (je weet wel dat is onder andere voor die veel te dure auto's waar medewerkers van je netbeheerder zich in voortbewegen).
Reputatie 5
Badge +5
@J. Hendrix
Op onze website lichten we de verschillende posten op je energierekening toe.

Voor het rijtje dat je opnoemt reageer ik hier ook even kort per post:

  • electriciteit tarief --> als je genoeg zonnepanelen installeert zoals @Fred B. valt dit weg
  • Energiebelasting--> idem, valt weg, tenminste wat betreft de energiebelasting op stroom, natuurlijk blijf je als je een gasaansluiting hebt nog wel energiebelasting over je gasverbruik betalen
  • Opslag duurzame energie --> idem als bij het vorige punt: valt dus weg bij stroom, niet bij gas
  • Vermindering energiebelasting --> blijft staan, en dat is mooi, want dit gaat om een vast bedrag dat je terugkrijgt (in 2018 € 308,54 per elektriciteitsaansluiting), onafhankelijk van je verbruik.
  • netbeheer transport --> vastrecht transport is onafhankelijk van je energieverbruik en blijf je dus betalen
  • vaste leveringskosten --> ook onafhankelijk van je verbruik, blijft ook ongewijzigd. Het is dus handig om als je zonnepanelen hebt te kiezen voor een energieleverancier die lage vaste leveringskosten hanteert, en nog belangrijker: die een hoge terugleververgoeding biedt.
In onze energievergelijker kun je invullen hoeveel zonnepanelen je hebt/verwacht aan te schaffen: de energievergelijker bepaalt dan aan de hand van je verbruik en de verwachte opbrengst welke leverancier specifiek in jouw situatie het voordeligst is. Je kunt dan ook de terugleververgoedingen per leverancier bekijken.

Hopelijk heb je hiermee een duidelijk beeld gekregen!
@Peter van der Wilt Heel hartelijk bedankt. Het antwoord is duidelijk!
De link naar de verschillende posten op de energierekening is zeer duidelijk.
Reputatie 5
Badge +5
Minimaal hoeveel zonuren zijn er nodig om het laten installeren van (8) zonnepanelen op ons platte dak (globale investering 3800,-) zinvol te laten zijn, zowel qua financiële- als qua energieopbrengst. Het dak ligt tussen ons huis en dat van de buren in.

Hoi @Stomps1 , je vraag is me niet helemaal duidelijk. Bij de opbrengst van zonnepanelen gaat het niet zozeer om 'zonuren'. Voorbeeld: vandaag heeft de zon bij mijn weten nauwelijks geschenen; toch hebben mijn zonnepanelen 5 kWh opgewekt. En de hoeveelheid zonlicht per jaar wisselt natuurlijk, maar leveranciers houden in hun offertes met indicatie van de verwachte opbrengst rekening met een langjarig gemiddelde.

Relevanter lijkt me of het dak niet een groot deel van de dag in de schaduw ligt. Dat is me uit je vraag niet duidelijk. Als dat wel het geval is zou het goed kunnen dat het veel langer duurt voor je een investering in zonnepanelen op dat platte dak eruit hebt. Je zou dan kunnen kijken naar de mogelijkheden voor zonnepanelen elders (niet op eigen dak).

Tenslotte klinkt voor mij, weliswaar zonder de precieze situatie te kennen, een bedrag van €3800 voor 8 zonnepanelen anno 2018 aan de hoge kant. Of zijn het 'premium' zonnepanelen met een vermogen van meer dan 280 Wp per stuk? We adviseren altijd om meerdere offertes aan te vragen.
Reputatie 6
Badge +6
@Stomps1: kun je uit de voeten met het advies van peter?
beste Peter, dank voor je antwoord. Als totale nieuwkomer op het gebied van zonnepanelen etc. is me al het jargon niet heel duidelijk. Excuses voor de onvolledige vraag.
Ht betreffende platte dak ligt tussen ons huis en dat van de buren in en is een etage lager dan beide huizen, dus valt er best veel schaduw op. Het ligt met de korte kant naar het zuiden. Het heeft per dag, onder ideale omstandigheden, o.a in de zomer midden op de dag, max 2 uur volle zon en verder valt er een 3 a 4 uur gedeeltelijk schaduw op.
Het systeem dat er op geplaatst zou worden bestaat uit het volgende:

Aanbod inclusief BTW

Zonnestroomsysteem 2.400 Wp
8 JA Solar JAM6(K)-(BK)-60-300/PR full black
1 SolarEdge SE 2200 HD Wave
8 SolarEdge P300 power optimizer
1 Sunstruction Koppelflex Zuid 20° Montagesysteem

Setprijs
3.375,96Montage panelen€326,70stijger 2 delen stenen 40*40 24stuks€215,38kabel 3 meter 2.5 m3 splitsen met kast en twee automaten€240,79Transport€119,79Subtotaal incl. BTW€4.278,62Korting€- 300,00Totaal incl. BTW€3.978,62Totaal na BTW teruggave€3.348,12

Mijn vraag is dus eigenlijk: is het verstandig (rendabel) om op dit aanbod in te gaan onder deze omstandigheden. Al vast dank voor je moeite en aandacht.
Lastig te zeggen of je installatie rendabel wordt. Je hebt een paar uur volle zon en de rest van de dag deels of volledig schaduw. Nou zul je in schaduw ook nog wel stroom opwekken maar minder dan in de zon. De geoffreerde installatie is wel ontworpen voor schaduw maar het valt of staat met het verwachte rendement van je installatie. En dan zijn de investeringen best wel fors. Dat ook nog eens gekoppeld aan een waarschijnlijke versobering van de salderingsregeling in de nabije toekomst maakt je investering en dan met name de terugverdientijd onzeker en onduidelijk.
Reputatie 5
Badge +5
@Stomps1 Nog even aanvullend op de verstandige opmerkingen van @Fred B. :
Alleen de leverancier, die hier als het goed is specialistische software voor heeft, waarin obstakels en de baan van de zon meegenomen worden, kan een betrouwbare inschatting maken van de te verwachten opbrengst van dit dak. Maar het klinkt inderdaad zeker als een situatie waarin je moet rekenen op een behoorlijk langere terugverdientijd.

Een aandachtspunt kan ik verder nog wel meegeven: je schrijft dat volle zon op dit dak met name midden op de dag in de zomer voorkomt. De zon staat dan erg hoog aan de hemel. Daarom kan het in dit geval belangrijk zijn om de panelen zo vlak mogelijk te plaatsen, zodat ze in ieder geval op die momenten maximaal renderen. En kiezen voor power optimizers (of micro-omvormers) lijkt in deze situatie ook zeker aan te raden, als je toch tot plaatsing overgaat.

Je zou het ook zo kunnen zien: als het geld voor de investering nu op een spaarrekening staat, en je het niet verwacht dringend nodig te gaan hebben, zullen de zonnepanelen allicht meer 'rente' opleveren dan de spaarrekening. Al zal het (flink) minder zijn dan wanneer het platte dak twee verdiepingen hoger had gelegen...
Beste Peter, erg veel dank voor je wijze woorden. Helaas is het dak zoals het is. Ik zal de leverancier nog eens het vuur aan de schenen leggen mbt. het te verwachten rendement en de terugverdientijd. Wat betreft het aanbod van de leverancier (en installateur!). Is dat redelijk?
Lastig te zeggen of je installatie rendabel wordt. Je hebt een paar uur volle zon en de rest van de dag deels of volledig schaduw. Nou zul je in schaduw ook nog wel stroom opwekken maar minder dan in de zon. De geoffreerde installatie is wel ontworpen voor schaduw maar het valt of staat met het verwachte rendement van je installatie. En dan zijn de investeringen best wel fors. Dat ook nog eens gekoppeld aan een waarschijnlijke versobering van de salderingsregeling in de nabije toekomst maakt je investering en dan met name de terugverdientijd onzeker en onduidelijk.

Ook Fred veel dank voor je advies. Ik neem het ook mee in mijn overleg met de leverancier/installateur
Reputatie 7
Badge +5
heb je meerder offertes aangevraagd? juist bij jou specifieke situatie zou ik bij meerder bedrijven offerte vragen kijken en vergelijke wat daar uit komt.
Zijn er namen van betrouwbare, goede leveranciers en installateurs bekend in Limburg?
Reputatie 7
Badge +7
Vanaf 2020 is er een nieuwe zogeheten 'terugleversubsidie' van kracht in plaats van de huidige salderingsregeling. Je leest er hier meer over.
Ik heb vijf jaar geleden zonnepanelen aangeschaft. Ik heb hiervoor een teruggaaf btw gehad van de belastingdienst. Nu ga ik verhuizen en wil voor nieuwe woning weer zonnepanelen aanschaffen. Kan ik nu weer gebruikmaken van de btw teruggaaf?
Reputatie 5
Badge +5
Ik heb vijf jaar geleden zonnepanelen aangeschaft. Ik heb hiervoor een teruggaaf btw gehad van de belastingdienst. Nu ga ik verhuizen en wil voor nieuwe woning weer zonnepanelen aanschaffen. Kan ik nu weer gebruikmaken van de btw teruggaaf?

Ik zie geen reden waarom niet. Het tijdvak waarover toen vrijstelling van BTW-afdracht is verleend aan u als 'kleine ondernemer' is achter de rug, de Belastingdienst doet nu dus niets meer met uw teruggaaf van toen - zie vraag 8 in onderstaande Q&A. Uit vraag 11 uit die Q&A maak ik ook nog eens op dat later opnieuw kopen van zonnepanelen geen beletsel vormt om je dan opnieuw aan te melden en op dezelfde manier weer de BTW terug te vragen.

Zie dus de Q&A van de Belastingdienst over de btw-heffing bij particulieren met zonnepanelen.

Voor dit soort belastingzaken geldt natuurlijk altijd: wij zijn geen belastingadviseur, check het bij twijfel vooral nog bij de Belastingdienst.
Beste @Peter van der Wilt,

Ik overweeg zonnepanelen te laten plaatsen op mijn schuine dak gelegen aan de zuidkant.

Is het financieel gezien verstandig om mijn hele dak vol te leggen met zonnepanelen? Dan zou ik veel meer opwekken dan ik zelf verbruik.

Groet,

Joost
Reputatie 7
Badge +5
Het zou rendabel kunnen zijn, maar dat is een kwestie van berekenen wat je terugkrijgt van je energieleverancier voor een KWu overschot. @Joost vdmeer

Maximaal verdienen aan zonnepanelen

Energieleveranciers gaan verschillend om met de financiële kant van zonnepanelen, zoals salderen bij een dubbele meter en de terugleververgoeding. Ze zijn op hun website niet allemaal even helder over hun werkwijze. Daarom zetten wij het voor je op een rijtje.
Reputatie 5
Badge +5
Beste @Joost vdmeer,

Zoals @Bert terecht zegt: voor dat overschot (op jaarbasis) hangt het dan vooral af van de terugleververgoeding van je energieleverancier, en die lopen flink uiteen (zie link in Berts post). Als je een beetje een aardige terugleververgoeding hebt (zeg >10 ct) loont het sowieso (en altijd meer dan spaarrente).
Zelfs als je er een gunstige lening (bijv. Duurzaamheidslening à 1,6%, mits in jouw gemeente beschikbaar) voor gebruikt.
Bedenk ook, als je nu gaat beslissen over zonnepanelen, dat het voor de hand ligt dat je stroomverbruik in de toekomst hoger wordt (doordat je misschien zonder of met veel minder aardgas gaat verwarmen, zie (hybride) warmtepomp, of op inductie gaat koken, of elektrisch gaat rijden, etc), en dat later panelen bijplaatsen door de relatief hoge installatiekosten veel minder gunstig is dan direct wat 'teveel' panelen plaatsen.
Wij hebben een nieuwbouwhuis gekocht wat volgend jaar zomer wordt opgeleverd. Nu hebben we een aanbod van de projectontwikkelaar ontvangen om extra zonnepanelen op het platdak te plaatsen. Op dit moment maken we nog geen gebruik van zonne-energie dus weten nog niet zo goed waar we op moeten letten. Ook weten wet het verbruik van onze nieuwbouwwoning nog niet.
Onze woning wordt in basis voorzien van 6 panelen van 285 WP, dus totaal 6x285=1710.
Type PV paneel Hanhwa Q Cells Q Plus-G4.3 Blauw
Nu hebben we de mogelijkheid om 2 panelen bij te kopen à €590,00 per paneel. Dit is inclusief btw, montage, platdak stellage en gewijzigde omvormer (van X1 1.5-S naar X1-2.0).

Zou het (veel) goedkoper zijn om later zelf 2 extra panelen te laten plaatsen? (dan moet ik een nieuwe omvormer aanschaffen?)
Moeten dit dezelfde panelen zijn, of is het ook mogelijk een panelen bij te leggen met een hoger rendement?
En waar moet ik op allemaal letten om een weloverwogen keuze te maken? Kortom, wat is wijsheid bij een extra investering van €1180,-...
Reputatie 5
Badge +5
Het lijkt mij verstandiger om op het aanbod in te gaan.
Misschien zou je later zelf 2 panelen met een iets hoger rendement en/of voor een iets lagere prijs kunnen aanschaffen. Als je de twee panelen apart, met micro-omvormers, aansluit zal de omvormer van de 6 panelen kunnen blijven zitten. Maar het is omslachtig, en doordat je toch in (micro-)omvormer(s) moet investeren is je eventuele voordeel ook volledig weg. Vergeet ook de kosten van de opnieuw benodigde installateur niet, en extra elektrische aansluitkosten.
En van die extra investering van €1180 kun je ongeveer een vijfde aan BTW terugkrijgen.
@Peter van der Wilt

Beste Peter, en/of andere deskundige,

Ik heb het volgende vraagstuk.

Ik heb afgelopen jaar zonnepanelen geplaatst op mijn eigen bedrijfspand om hiermee mijn bedrijf van energie te voorzien. Ik wek meer dan genoeg energie op en er is dus sprake van een overschot.

Is het mogelijk dat ik dit overschot kan gebruiken voor mijn privé adres? Ik wil namelijk nog meer zonnepanelen op het bedrijfspand leggen en er daarmee voor zorgen dat ik thuis weinig tot geen energiekosten meer heb.
Ik heb uw column over zonnepanelen op een ander dak doorgenomen.(https://www.consumentenbond.nl/zonnepanelen/mogelijkheden-zonnepanelen-niet-op-eigen-dak#no4)
Ik vroeg mij echter af, aangezien ik eigenaar ben van beide panden of er geen andere mogelijkheid is dan de genoemde in het artikel. De mogelijkheden in het artikel lijken mij nogal omslachtig voor deze kwestie.

Het bedrijfspand staat op mijn naam en is, net als het huis, mijn eigendom.
Beide adressen in kwestie liggen binnen de zogeheten postcoderoos, het zijn dus wel twee verschillende adressen.

Ik hoor graag van u.

Met vriendelijke groeten,

Thomas de Jong
Reputatie 5
Badge +5
Beste @Thomas de Jong,

Helaas behoort een simpele manier om een overschot op adres A te gebruiken om de energierekening op adres B te compenseren niet tot de mogelijkheden. Salderen mag alleen per aansluiting. Terugleververgoeding heb je natuurlijk wel sowieso, ook voor het overschot op adres A, maar die bevat niet de energiebelasting en is dus minder gunstig. Wel kan het de moeite zijn een andere energieleverancier te overwegen aangezien de vergoedingen nogal verschillen, zie ons onderzoek.

Naar verwachting wordt het in de toekomst wel makkelijker om op een andere manier overschotten aan zelf opgewekte stroom te gelde te maken, bijvoorbeeld door verhandelen zonder tussenkomst van een traditionele energieleverancier, of via een 'aggregator', met name als er op dat adres dan ook stroomopslag (accusysteem) komt.

Reageer