straatvraag

Zonnepanelen aanschaffen: overweeg jij het?


Reputatie 7
Badge +7
Tegenwoordig zie je ze steeds meer, en de aanbiedingen en verhalen over salderingsregelingen vliegen je om de oren.
Zonnepanelen kunnen een mooie besparing op je energiekosten opleveren, en zijn daarbij ook goed voor het milieu.

Overweeg jij zonnepanelen aan te schaffen, of heb je ze wellicht al op je dak laten installeren? Praat mee!


144 reacties

Reputatie 6
Badge +3

Met een TLV van bijvoorbeeld 58 ct/kWh (tot 1 juli bij Eneco) wordt dat dan cashen.
26  x ca. 370 Wp = ca. 9620 Wp leveren op een zuiddak met ca. 30° helling in mei/juni gemiddeld ca. 45kWh/dag. Als daarvan 90% = ca. 40 kWh terug geleverd worden is dat per dag ca. € 23,5 aan TLV

= ca. € 870,- tot 1 juli

Reputatie 6
Badge +6

@Darkfiber Mis ik nu een schakel?

Eneco is TLV toch 6 ct kale prijs.

58ct verbruik is toch 58ct salderen tot eigen verbruik.

 

Reputatie 7
Badge +5

dat is natuurlijk het gevaar als je je bezig houdt met alle onderwerpen op deze community, dan mis je nog wel eens een schakel (of 2) 😉 : energieleveranciers-en-redelijke-terugleververgoeding---consumentenbond-onderzoek-2-mei-2022.pdf

 

Reputatie 6
Badge +3

@Gebruiker1644596728  Er zijn mensen die claimen dat ze 58 ct/kWh krijgen/kregen. Zoek maar op Tweakers in het terugleververgoeding topic.

Reputatie 6
Badge +6

@E.B.F. Stroeve Ja, lekker bezig hè, daar hebben wij het samen wel druk mee😂

@Darkfiber Ging even van mijn eigen contract uit.

Als dit Modelcontract de cijfers zijn wordt ik inderdaad schatrijk van mijn 6400Wp.?

Reputatie 6
Badge +6

@E.B.F. Stroeve Toch nog even naar “jou” gemiste schakel (of 2) gezocht, even meelezen aub. onderaan beginnen te lezen vanaf:

peildatum 19 april 2022 en vergeet ook de * niet mee te lezen.

 Volgens mij wordt ik nu helemaal niet meer schatrijk!

Voel me zelfs bijna 9 X armer.

Vertel me alsjeblieft dat ik nu 2x verkeerd “schakel” ik wil die 58ct van tweakers ook hebben!! en ook cashen.

Dan kunnen we ons verder weer met de andere onderwerpen bezig houden.🙄

Eigenlijk best wel gevaarlijk al die verschillende onderwerpen, vind je ook niet?

Reputatie 7
Badge +5

Lees even het Teruglevertopic op Tweakers zoals Darkfiber al aangeeft. Daar staan wederom veel feiten. 

 

Die laatste opmerkingen van je negeer ik maar, geen idee wat je bedoelt.

Voor mij is het wel duidelijk @Gebruiker1644596728, ik heb die onderste vier regels in je tabel hierboven gelezen die begint met "peildatum 19 april 2022" en bij die *. Je moet even uitzoomen, dat doe ik met twee vingers. Ja, ik snap hem, die 58 cent is niet de Train de Longue Vitesse maar waarmee je saldeert, en wat je bij salderen terugkrijgt is minder dan die 58 cent omdat je de jaarkosten als nethuur, administratie, meterhuur en zo niet terugkrijgt, alleen wat per kWh wordt gerekend. Die terugleververgoeding van 6 cent heeft betrekking op wat je meer dan je eigen afname op het net zet. Die nota van Eneco die je hierboven plaatst, op mijn nota staan ook bijna dezelfde cijfers. Met een heel recent contract van afgelopen december betaal ik nu €379 voor een jaarverbruik van 2480kWh, heel actueel, er zit geen cent veroudering aan. 

Reputatie 6
Badge +3

Laten we het in topic hebben over de eventuele aanschaf van zonnepanelen hebben. En laten we het terugleveren voor 58 eurocent bij Tweakers laten. Dat is inmiddels 119 bladzijden lang.

Helaas kan ik niet heel efficiënt nog meer panelen leggen. De zuidkant zit vol en het schuurtje achter het huis vangt toch wel wat weinig zon. Uitbreiding graag, want er komen steeds meer elektrische gebruikers.

Vraag me wel af, wat ze in de toekomst gaan bedenken.
Als een groot deel van het land de panelen heeft, zie ik wel aankomen dat de forfait bijtelling voor iedereen gaat gelden. Dat ze het zo aan gaan passen, dat de staat hun inkomsten houdt.
Op de auto een kilometer heffing om de verliezen in de benzinehandel te compenseren.
 

Reputatie 6
Badge +3

@basic , @Wortelstamper   Samenvattend: Als je nu nog over de aanschaf van zonnepanelen twijfelt kom je bij een eventuele positieve beslissing waarschijnlijk snel in de knel (of je bent misschien te laat).

  • De prijzen voor installaties rijzen op dit moment boven het dak uit door materiaal- & personeelskrapte. Panelen zijn met 30 - 40% in prijs gestegen, omvormers lastig verkrijgbaar.
  • De regels omtrent de btw(-teruggaaf) voor pv-installaties veranderen per 1 januari 2023. Wat het wegvallen van de btw op pv-installaties concreet betekent is (ook voor de solarbranche) nog niet duidelijk.

De huidige salderingsregeling wordt met 1 jaar tot 1 januari 2025 verlengt (o.a. i.v.m. de krapte op de slimme meter markt, m.n. 3-fase meters), maar de afbouw gaat daarna versnelt gebeuren, in het eerste jaar meteen van 100% naar 64%. - Dit zijn tenminste de huidige plannen!

Wat de belastinginkomsten van de overheid betreft zijn er nog meer “probleemgevallen”
- o.a. de vermogensrendementsheffing in box 3

Ik denk niet dat de belastingdienst dit alles aan kan, er komen waarschijnlijk veel "quick&dirty” (schijn)oplossingen.

YMMV

@Darkfiber 
Ik ben bezig met onderhandelingen over zonnepanelen.
Meerdere offertes gevraagd, maar die komen ook nog niet binnen.

Dat met die 3 fasen meters, is ook zo'n verhaal.
Die hangt hier al jaren.
Maar niemand verkoopt een installatie voor mijn huis, dat 3 fasen is.
Voor 3 fasen, moet ik veel meer panelen plaatsen, als ik nodig heb.
 

Reputatie 6
Badge +3

@Wortelstamper   Als je meer panelen moet (en kan!) plaatsen dan doe je dat toch “gewoon”?
Goedkoper en rendabeler wordt het waarschijnlijk niet meer. - 3-fase omvormers zijn er trouwens ook voor lagere stringspanningen (=klein aantal panelen), 3-fase is natuurlijk altijd wat duurder.

Reputatie 6
Badge +3


Dat met die 3 fasen meters, is ook zo'n verhaal.
Die hangt hier al jaren.
Maar niemand verkoopt een installatie voor mijn huis, dat 3 fasen is.
Voor 3 fasen, moet ik veel meer panelen plaatsen, als ik nodig heb.
 

Tot een installatie van 5 kW kan dat op 1 fase. Daarboven moet je naar 3 fasen. Zoals hierboven al gezegd is 1 fase goedkoper, maar kun je ook meer panelen plaatsen. (als er ruimte is op je dak) Velen plannen hun installatie op hun huidige verbruik. Je kunt beter plannen op (bijna zeker) hoger toekomstig gebruik.

Zoals elektrisch koken, elektrische auto, warmtepomp.

Wees maar blij met je 3 f. Ik wou dat ik dat had of makkelijk kon krijgen. Gaat mij waarschijnlijk niet lukken voor normale prijzen. Ben er wel mee bezig t.b.v. de EV.

Badge

Nou, lekkere discussie. Wil ik ook nog wel meedoen haha.
Ik heb 15 zonnepanelen met optimizers en een opbrengst van 4M per jaar.
https://monitoringpublic.solaredge.com/solaredge-web/p/site/public?name=haanr#/dashboard
Hiervoor betaal ik 83 euro p/m. Ik heb ze gehuurd in 2017 en na 10 jaar zijn ze van mij.
Als er ook maar iets kapot gaat door hagel of ander onheil ( met dit klimaat) krijg ik ze gratis gerepareerd of nieuwe. Ik heb IR-panelen een stroomkast met 10 groepen en 3 fasen van 25 A een solaredge omvormer en een pelletkachel. Wij hebben geen gas en geen gasmeter meer. Kosteloos weg laten halen...Van de kosten van de gasmeter (25 Euro ) per maand kopen we pellets die dekken de hele winter het gasverbruik. ter vergelijking Een zak pellets kost nu 9.90 per 14 kilo. (Toen 4.20 per zak.)  1.4 kilo pellets staat gelijk aan 1 kuub gas. reken maar uit wat ik bespaar. Met een zak 14 kilo doe ik 2 dagen. Onze temperatuur is nu constant 15 graden binnen. En buiten die 83 euro heb ik een voorschot van 110 euro. We hebben een vrijstaand huis uit 1935 deels ge-isoleerd. Het dak en dubbele beglazing. Geen spouwmuur isolatie. En nu komt het leuke hieraan. ik heb maar een investment gehad van een kleine 3000 eurie voor de IR panelen en de pelletkachel. Mijn verbruik per maand van 260 euro is gereduceert naar 110 euro exclusief de zonnepanelen en dat al sind 2018. Dus het wordt niet minder maar ook niet meer en daar kan ik mee leven. Volgens mij hebben sommige mensen het idee dat zonnepanelen stroom leveren aan de provider en dat ze daarom goedkoper uit zijn. Ik zou adviseren doe het gas weg en gebruik de stroom van de zonnepanelen voor het warmen vna het huis en dan ben je aan het verdienen. Dat noemen ze SALDEREN en niet het overschot van 9 cent wat ik soms hoor hier. Dan moet je namelijk meer stroom opwekken dat je gebruikt en dat doe je nooit. Als je namelijk stroom gebruikt van de panelen dan gebruik je geen stroom van de provider simpel toch? Anders lever je voor 9 cent maar betaalt de hoofdprijs. Zonde. Misschien snappen sommige mensen nu weI waarom zonnepanelen lonen? In de winter als de zon schijnt en het is toch koud leveren de paneeltjes ook best genoeg op hoor. Ik wilde dit jaar trouwens nog een accu plaatsen via een klimaatregeling over 15 jaar met een rente van 1,425 echter mijn omvormer kon niet vervangen worden door een hybride omvormer omdat ik optimizers heb. Kan dus niet off grid.
Enige suggestie nog waar ik besparen kan zonder spouwmuurisolatie?

Ik heb sinds 2 maanden 10 zonnepanelen van 380Wp, kosten €5700 maar krijg de BTW nog terug en wordt het €4500. Ze leveren 3800kWh per jaar. 

Als de spouwmuur 22 cm dik is met een spouw van 2 cm moet je isoleren met een voorzetwand en dat is kostbaarder. Is de spouwmuur 27 cm dik met een spouw van 7 cm dan is het zinvol die te vullen met 7 cm piepschuimkorrels of dito foam.

Meeste zin heeft het isoleren van het dak met 18 cm dikke rockwoolplaten als het nog geen isolatie heeft. Dat kan je zelf doen en is het goedkoop. Een systeem is tegen het dakbeschot aan en alles rondom 100% luchtdicht afwerken. Ander systeem is 2cm uit het dakbeschot blijven en dat ventileren langs de randen. Het dak isoleren rendeert het meest want tot 70% van de warmte van een huis verlies je door het dak 

Het is als in de lunchpauze met je collega buiten op een bankje zitten. Hij heeft koffie van thuis in een thermoskan, jij hebt koffie van thuis in een glazen fles. En dan aan die collega vragen: Heb je nog suggesties om mijn koffie warm te houden zonder isolatie?

Als ik deze herfst van het gas af ben betaal ik geen €110 per maand en geen €83 per maand huur, maar krijg ik minstens €40 terug of meer. 

Reputatie 6
Badge +5

Als ik deze herfst van het gas af ben betaal ik geen €110 per maand en geen €83 per maand huur, maar krijg ik minstens €40 terug of meer. 

Hoe had jij ww ook al weer geregeld? Boiler?

Reputatie 6
Badge +3

@Gebruiker1592744782

Mogelijk een alternatief voor kopen - huren van panelen - in een soort "leaseconstructie” inclusief onderhoud, alleen vrees ik dat op dit moment de kosten (en “leasetermijnen”) behoorlijk gestegen zijn tegenover 2017.

Ik heb in 2015 voor 2565 Wp € 1,29/Wp betaald (ook met uitgebreidere garantie) en de installatie had zich met de vermeden elektrakosten binnen 7 jaar terugverdient en tot juli een financieel rendement van 5,2% opgelevert (interne rentevoet).

Een nieuwe installatie met 4940 Wp heb ik goedkoper kunnen realiseren qua €/Wp
en de restwaarde van de oude installatie is nog behoorlijk (marktplaats o.i.d.).

Levering/teruglevering van stroom - SALDEREN - en de gerelateerde tarieven zijn en blijven voorlopig zeer bewegelijk. Ook de politiek gaat zich binnenkort weer mee bemoeien en resultaten uit het verleden voorspellen niets goeds voor de toekomst.

Off-topic:

1 kuub gas komt qua energie overeen met ca. 2-2,1 kg pellets, toch 46% meer aan pellets dan de genoemde 1,4 kg. 

1 kg. pellets levert circa 4,7 kWh energie

De energie-inhoud van pellets bedraagt 4,9 KWh/kg

Energie inhoud houtsoorten max. 5,3 kWh/kg voor naaldhout

Het goedkoopste hout zijn eenweg-pallets (soms gratis)
daarmee zou mijn maandtermijn op ca. € -80,- uitkomen (incl. elektrische warmwaterbereiding).

De meeste daken hebben een aandeel van ca. 30% aan de totale warmteverliezen van een woning.

"Schuin dak isoleren” of zoeken met “warmteverlies dak”

Ja @RonaldD ik ben nog in het stadium van de overgang. De meterkast is pas verzwaard naar 3-fase 2x25A, ik kan een printscreen leveren dat Essent al mijn meterstanden van elektra waar op 0 (nul) heeft staan. De meterkast wordt binnenkort verbouwd. De inductiekookplaat gaat er dan op en een warm water boiler in de badkamer. Ik weet het niet meer uit mijn hoofd maar het verplichte stopcontact voor een eventuele infraroodstraler zit op één groep. Dan kan hij mooi daar op.

Die boiler zet ik met een tijdschakelklok op overdag zodat die alleen stroom trekt van de zonnepanelen. Die hebben 1,75x overschot.

Hetzelfde met een close-inboiler in de keuken. Overdag opwarmen op de panelen en 's avonds pak je wat het heeft. Elke afkoeling van die boilers is toch weer warmte voor de woning toch.

Reageer