Vanwege berichten over brand wil ik mijn zonnepanelen laten inspecteren. Er zijn genoeg adverteerders maar welke zijn betrouwbaar? Zijn er keurmerken, moeten ze aangesloten zijn bij een branchevereniging? Kortom, hoe beoordeel ik of een bedrijf oké is?
Het vervelende met berichten in de media is , dat bepaalde onderwerpen wegens de nieuwswaarde soms sterk uitvergroot worden . Er zijn meldingen geweest van panelen die in het dak verzonken waren , in brand vlogen door slechte warmte-afvoer. Bij panelen die op een pannendak liggen met tussenruimte lijkt me die kans zeer klein , al zal het weleens gebeuren en is onlangs ook gebeurd . Natuurlijk speelt de kwaliteit van het materiaal en degene die het monteert een grote rol . De kans dat onze benzine-auto in brand vliegt ondanks dat hij jaarlijks gecontroleerd wordt , acht ik veeeeel groter . Dat heeft nauwelijks nieuwswaarde omdat het relatief vaak gebeurt . Tenzij het een elektrische auto is . Dat komt zeer zelden voor , maar gegarandeerd op de voorpagina .
Wat is de concrete aanleiding in uw situatie voor deze vraag? Welke berichten heeft u gelezen?
In eerste instantie zou ik zeggen bangmakerij.
Wat ik begreep van mijn panelen leverancier is dat meestal vogelnestjes de oorzaak zijn. Die gebruiken droge dunne takjes, riet en of stro/hooi. Als de warmte afvoer niet goed is kan dit brand veroorzaken. Daarom heeft mijn leverancier aluminium strips geplaatst zodat vogels er niet onder kunnen komen.
Een zelfontbrandend paneel had hij in ruim 20 jaar nog niet meegemaakt.
TNO vond dat ~1/3 van de branden die zij onderzochten bij de in-dak systemen was, wat exact het percentage op de totale in-dak systemen is, weet ik niet, maar uit kranten publicaties begreep ik later (nu niet meer bij de hand) dat het percentage branden voor “in-dak PV-systemen” tov de “klassiek op de pannen montage PV systemen”, erg hoog was.
Belangrijkste is dat het vooral het een probleem was dat voort kwam uit een niet correcte installatie, met o.a. zgn cross-mating, verschillende connectoren aan elkaar vast maken, waar correcte, soortgelijke, passende connectoren vereist zijn.
Wat ik bij een aantal verzekeraars las, neem een bedrijf in de hand die gecertifieerd is voor het doen van keuringen volgens SCOPE 12.
Wellicht dat
Ik kom daar zelf nu even niet aan toe en heb er ook geen ervaring mee, maar het advies om iig een SCOPE 12 gecertificeerd bedrijf te gaan zoeken wil ik wel graag hier delen.
Over Scope 12
CSCIOS Scope 12 is de inspectie voor zonnepanelen. De inspectie is samengesteld door het Verbond van Verzekeraars samen met deskundigen uit de branche. Voorheen werden er veel verschillende keuringen uitgevoerd door bedrijven. De te keuren punten waren niet vastgelegd waardoor de keuringen sterk konden verschillen per bedrijf. De Scope 12 inspectie daarentegen heeft vaste punten die geïnspecteerd moeten worden en die gelden voor elk bedrijf die de inspectie uitvoert.
De Scope 12 biedt twee inspecties aan de eerste bijzondere inspectie (EBI) en de periodieke inspectie (PI). De EBI is altijd noodzakelijk als de pv-installatie nog niet geïnspecteerd is. De PI inspectie vindt elke 3 tot 5 jaar plaats.
Nadat de zonnepanelen zijn geïnspecteerd kan de installatie worden geregistreerd in het SCIOS Scope 12 register. Daarmee is de PV-Installatie toegankelijk voor verzekeraars en kunnen verzekeraars beoordelen of de zonnepanelen verzekerbaar zijn.
Uit het TNO rapport:
TNO noemt de vogelnesten (en opgehoopte andere brandbare materialen) wel, maar zeker niet als hoofdoorzaak van de PV-branden. Daar komen zij toch terecht bij de eerder, ook door oa
Ik kan me goed voorstellen dat de installateurs uit die branche hier niet blij mee zijn, het straalt bepaald niet positief af ook op de goede installateurs, dus ik begrijp heel goed dat de vogelnestjes voor hen “populair zijn om te noemen”… Wie van de potentiele klanten, zeker die technisch niet onderlegd zijn of weinig (onder)zoek ervaring heeft doet nu aan fact-checking van die vogelnestjes uitspraak….
De PV-branch moet “gewoon” het echte verhaal vertellen een waar nodig een grote verbeteringsslag maken.
En verder noemt TNO nog vogelpoep die een zgn hotspot kan veroorzaken op het zonnepaneel zelf, die vervolgens tot een brand kan leiden, maar benoemt een verkeerde installatie als de hoofdoorzaak.

Hi We hebben op onze website een artikel gewijd aan zonnepanelen en waarop te wanneer je iemand inschakelt voor zonnepanelen. Daarnaast geven we nog handige tips over het schoonmaken van zonnepanelen. Misschien heb je hier nog iets aan?
Beste mensen, allemaal erg bedankt voor jullie reacties op mijn vraag. @Darkfiber, de aanleiding voor mijn vraag is bezorgdheid van mijn bovenbuurvrouw (mijn zonnepanelen liggen op het dak van de VVE), die inderdaad het uit de media had. En mijn persoonlijke inschatting is dan wat laconiek, het zal wel meevallen, inderdaad opgeblazen aandacht in de media. Maar ook de zorg van een medebewoner neem ik serieus. En heel fijn hoe met elkaar het genuanceerde beeld ontstaat. Ik heb kunnen reageren dat in mijn geval gaat om panelen op plat dak (dus goed geventileerd aan de onderzijde, en installatie door erkend bedrijf, dat ook aangesloten is bij de brancheorganisatie. En bovendien meegenomen is in de opstalverzekering (en verzekeraars zullen alert zijn als risico's te groot zijn). Dus dank allen.
Om op de oorspronkelijke vraag terug te komen: als ik een bedrijf voor inspectie moest kiezen zou ik dezelfde kiezen als die de panelen op het dak heeft gelegd.
Je kunt beweren dat zij hun eigen werk niet zullen afkeuren, maar ik denk dat ze ook wel drie keer nadenken voordat ze hun eigen werk zouden goedkeuren als er iets gevaarlijks mee zou zijn.
Een derde partij zou me toch iets te snel geneigd kunnen zijn om andermans werk af te keuren om daarna met een stevige offerte te komen om het beter te doen. Toen we zelf mensen lieten komen voor offertes voor panelen was het geklaag over het slechte werk van anderen namelijk best vervelend.
Reageer
Enter your username or e-mail address. We'll send you an e-mail with instructions to reset your password.