Zonnepanelen op sedumdak?

  • 7 June 2021
  • 10 reacties
  • 254 Bekeken

Reputatie 1
Badge +2

Op verschillende (commerciele) websites lees ik dat een sedumdak juist heel gunstig is om zonnepanelen op te leggen. Op de site van Vereniging Eigen Huis (die ik meer geneigd ben te geloven) staat dat het niet mogelijk is en daarom zelf uitgesloten van de collectieve regeling.

Heeft iemand ervaring met de combinatie zonnepanelen/sedumdak (ons dak is hellend op west/zuid-west).


10 reacties

Geven ze bij EH ook aan waarom?

Reputatie 1
Badge +2

Nee, alleen dit...

 

 

Ik vermoed dat het op een sedumdak allemaal net iets lastiger is en dat dit geautomatiseerde systeem het liefst alleen standaargevalletjes wil. Ik zou gewoon bij een bedrijf vragen waar echte mensen werken.

Reputatie 7
Badge +6

Lijkt me riskant al zijn er meerdere bedrijven die het kennelijk wel willen doen . Ik laat VEH liever een toelichting geven of anderen die deskundig op dit gebied zijn . 

Reputatie 7
Badge +6

Ik zie foto's op internet dat ze een los rek bovenop het sedumdak leggen waarop de zonnepanelen onder de gewenste helling op komen. Dat je dus niet door het dak hoeft te boren om dat rek vast te maken. Maar je wil niet dat het rek bij een storm kan wegwaaien, dus komt er ballast op de onderste beugels van het rek. 

Maar ik denk dat VEH het niet doet omdat de maximaal toelaatbare dakbelasting kan worden overschreden omdat niet bekend is of het dak is berekend op de sedum én de zonnepanelen én de ballast in combinatie met de variabele belasting en eigen gewicht en windbelasting die het bouwbesluit eist. Dat ze daar niet verantwoordelijk voor gesteld willen worden.

Ik vind het te snel geroepen dat zonnepanelen op een sedumdak kunnen zonder dat ze de toelaatbare dakbelasting in beschouwing nemen. Als het sedum volgezogen zit met 10cm water zit je al aan de maximale variabele belasting van 100kg/m². Als daar dan nog een laag sneeuw overheen komt, of een stevige windbelasting, zit je boven het toelaatbare. De meeste mensen hebben geen idee waar ze de constructieberekening van hun huis vandaan moeten halen. Heb jij hem?

Reputatie 7
Badge +6

Dat waren mijn gedachten ook ongeveer , @Jan . En wat gaat het sedum doen dat in de schaduw van die panelen komt te liggen ? Is het daar tegen bestand ?

Reputatie 7
Badge +6

Dank je wel @E.T. Wiersum . Op foto's in Google zie ik zonnepanelen op rekken erboven, ik vroeg me dat ook af of die plant die schaduw overleeft, danwel matig groeit.

Er is zelfs een bedrijf dat zich er in specialiseert: solar sedum.Dus het zou kunnen d at Eigen Huis conservatiever is dan nodig

Reputatie 1
Badge +2

Ik ga het VEH eens vragen wat hun argument is. Dank voor jullie informatieve reactes!

Zelf heb ik sinds 2000 zonnepanelen. Deze staan op het (platte)dak met tegels als ballast. In 2016 heb ik de dakbedekking laten vernieuwen, en daarop sedum laten leggen. Tot nu toe geen problemen, alleen is de sedum in de schaduw van de panelen inderdaad wat verpieterd.

Reageer