Zorgt geluid warmtepomp echt voor overlast?

  • 23 December 2018
  • 17 reacties
  • 6725 Bekeken

Badge
In het kader van gasbesparen en CO2 uitstoot, ben ik aan het overwegen of een warmtepomp iets voor mij zou zijn. Mijn woning is er zeer geschikt voor. (goed geïsoleerd, zonnepanelen, vloerverwarming) Nu lees ik nogal eens dat de buitenunit zodanig lawaai maakt dat het problemen oplevert. Eigen woongenot, maar ook dat van de buren lijdt er onder. Wie heeft er ervaring en bij wie zou ik zelf eens mogen komen luisteren? Liefst een beetje in de buurt (Grave).

17 reacties

Badge
Geachte dame/heer Westerbeek,
Onze buren hebben sedert een drietal jaren een luchtwarmtepomp op het platte dak van hun garage staan. Het apparaat zou gemiddeld het geluidsniveau van een stofzuiger halen volgens de folders. In onze binnentuin van ca. 10 meter breed horen we in de winter regelmatig dat hun warmtepomp aan het werk is. Wat ons opvalt is het feit, dat het apparaat in de loop van de tijd meer geluid is gaan maken dan bij de installatie van de pomp. Het stofzuiger niveau is ons inziens inmiddels ruimschoots overstegen. Daarnaast staat de pomp op het gezamenlijke platte dak van de garages en kunnen we in onze garage/berging genieten van de trillingen, die de pomp veroorzaakt. Een ander gegeven is het rendement van het systeem van onze buren. Het rendement, uitgedrukt in COP/SPF, ligt op circa. 3,5 bij de buren, terwijl onze bodemwarmtepomp een continue rendement van 5,2 levert.
Reputatie 7
Badge +6
Bedenk ook dat alle gemeenten binnen enkele jaren alle inwoners moeten inlichten , hoe ze de gasloze toekomst denken aan te pakken. Daarom beter nog even wachten met eigen plannen. Bedenk ook dat alles nog weer anders kan worden . Zeker als er een andere regering komt . In veel landen wordt nu juist massaal overgestapt van andere energie naar gas . Dit wordt gezien als tussenoplossing omdat de markt nog niet klaar is voor gasloos. Ook wetenschappers zeggen dat de Haagse plannen in veel opzichten totaal niet deugen. Ook uit milieu-oogpunt brengt het vrijwel geen verbetering .....
Badge
Heer/Dame Wiersum,
Een inhoudelijke reactie op de gestelde vraag zou m.i. meer op zijn plaats zijn geweest dan uw mening of uw politiek gekleurde opvattingen.
Reputatie 7
Badge +6
Dit is wel een antwoord , beste brave Nap. Namelijk dat het beter is om te wachten tot er meer duidelijk is. De rest van mijn verhaal is gewoon realiteit en deels toekomstverwachtingen. Jammer als u dat politiek gekleurd vindt .Ik vind van niet . U kunt natuurlijk ook de ogen sluiten voor slechte beslissingen als het de eigen partij betreft he? Over politiek wil ik heb niet hebben want daar worden we het helaas nimmer over eens . Was het maar waar. Verder zullen de warmtepompen op den duur hopelijk beter , stiller en goedkoper zijn . Wat er nu op de markt is blijkt volgens de reacties niet geweldig te zijn.
Badge
Geachte consumenten,

Een van mijn goede voornemens in het nieuwe jaar is mijn besluit mijn tijd en energie niet meer te steken in het forum van de consumentenbond.
Reputatie 7
Badge +5
@G.H. Nap Veel plezier met andere bezigheden gewenst.☺️
Een van mijn goede voornemens in het nieuwe jaar is mijn besluit mijn tijd en energie niet meer te steken in het forum van de consumentenbond.
Hopelijk tot spoedig weerzien, waarde heer Nap.
Volgens het Bouwbesluit mag er maximaal 50 dB geluid op de gevel van een woning staan, en maximaal 35 dB in de woning. Elders staat volgens welke norm en rekenmethode je dat geluid moet meten. Ook een belasting in de tijd speelt een rol. Je hebt ook laboratoriummeting en praktijkmeting.

Met een mobieltje kan je tegenwoordig heel makkelijk decibellen meten, maar dat is dan maar een indicatie. De meting volgens de norm kan iets anders zijn. Toch geldt voor een buitenunit van een warmtepomp op een dak of tegen de gevel diezelfde eis van 50 dB op de gevel (of dak). Dat kan je wel gemakkelijk meten met je mobieltje want het meten van zoiets als verkeerslawaai of vliegtuiglawaai geeft verschil van mening tot het einde der tijden zeg maar. Lage tonen worden bij dezelfde dB's luider ervaren dan hoge tonen.

Maar je kan dan concluderen dat als die buitenunit op je mobieltje méér dan 50 dB geeft bij die unit, dan is het niet goed, 53 dB is al een verdubbeling! Dan kan je de leverancier daarop aanspreken. Maar daaronder is het goed. Maar de leverancier zit niet te wachten op allemaal claims, dus die zitten echt wel onder de 50 dB.

Misschien monteer je die dingen beter tegen de gevel van je garage/berging want op een houten plat dak is het een beetje als op een drumstel. Dat geeft irritant geluid! Af en toe het stof van de ventilator wegpoetsen kan het geluid verminderen. Vergelijk het met de ventilator van je pc. De as van de ventilator zit in een bus met eeuwig vet of dito kogellager. Die zijn open te maken en met nieuw kogellagervet, dus niet elk vet!, kunnen die stiller worden. Als de units nieuw 43 dB maken en na een jaar 46 dB, is het wel luider maar nog altijd binnen het Bouwbesluit. Daar is dan niet veel tegen te doen. Het is ook aktijd zo dat nieuwe apparaten na enige tijd meer geluid maken, dan zijn ze "ingewerkt".
Badge
Een buitenunit van een lucht warmtepomp maakt herrie! Veel herrie!

*

Per merk en model zijn er natuurlijk verschillen.
Leveranciers en installateurs geven graag een erg rooskleurig plaatje ten aanzien van het geluid.
Zo melden zij rustig in hun folder dat het apparaat fluisterstil is en geschikt is voor dichte bebouwing.

Helaas zijn de opgegeven waarden onder ideale omstandigheden gemeten als het apparaat stabiel draait. Maar zo'n pomp moet harder werken als het extra koud of extra warm buiten is. Ook zijn er nog de defrost- reinigingsprogramma's en het verwarmen van het tapwater waarbij de machine snel heel veel meer geluid maakt. De opgegeven 45 dB wordt dan al snel 58 dB. 3dB is al een verdubbeling in geluid, dus ga maar na. Daarbij komt het ook nog dat zo'n apparaat vele keren per uur aanslaat en 's nachts ook nog eens draait om het huis warm of koel te houden. Geluid draagt erg ver, zeker op de rustige momenten zoals de nacht of weekenden, precies dan als je van jouw rust wilt genieten of het nodig hebt.
Helaas spreek ik hier uit eigen ervaring en weet ik inmiddels meer van warmtepompen af dan dat ik ooit had willen weten. Onze buren hebben de warmtepomp zo opgehangen dat zij dat ding niet zien en horen, echter de pomp is naar ons toegericht opgehangen en wij hebben nu de volle overlast! En onze buren die vinden dat wij dit gewoon maar heel acceptabel moeten vinden. Echt ronduit ASOCIAAL!

Verder heb ik van verschillende mensen (ook iemand vanuit de bouw) vernomen dat de warmtepompen ook nogal veel elektriciteit verbruiken, waardoor de terugverdientijd zo groot is, dat je dan alweer toe bent aan een nieuw apparaat.
Deze apparaten gaan ook nog eens bijdragen aan piekbelastingen van het netwerk, als die apparaten op hun hardst moeten werken, dan schijnt de zon meestal niet op de zonnepanelen en vice versa. Dus grotere kans op black-outs.
Ook worden in warmtepompen koudemiddelen gebruikt met F-gassen (=zware broeikasgassen). Nieuwe machines zullen vast niet lekken, maar wat over 10, 20, 30 jaar?

Pas echt op voor de warmtepomp lobby, er is een groot commercieel gewin mee gemoeid.

De grootste besparing realiseer je door eerst jouw huis te isoleren.
Wacht totdat je weet wat jouw gemeente van plan is, want er komen ook meer alternatieven.
Je kunt een cv-ketel huren als je er niet eentje wilt aanschaffen.
Met een goed geïsoleerd huis en zonnepanelen kun je ook een elektrische CV ketel overwegen. Elektrische CV ketels worden al jaren gebruikt in landen waar men geen gasleidingnetwerk kan aanleggen vanwege een rotsachtige bodem.
Wil je toch echt een warmtepomp? Wacht dan gewoon nog even een paar jaar totdat die dingen zijn verbeterd en een stuk stiller zijn geworden.

En heel belangrijk: HOUD REKENING MET JOUW BUREN

* [Link verwijderd door beheerder]
Reputatie 7
Badge +6
Wat ik tot nu toe gehoord heb betekend voor mij voorlopig geen warmtepomp . Hopelijk kiezen de buren er ook niet voor ivm met mogelijk overlast. Ik snap nog steeds niet waarom vrijwel alleen over warmtepompen gesproken wordt terwijl er meerdere alternatieven zijn .
Reputatie 2
Badge +3
Er zijn veel argumenten vóór een warmtepomp op bodemwarmte en hierboven staat al één argument tegen die op buitenluchtwarmte. Er zijn veel meer argumenten tegen die laatste. *

* [Link verwijderd door beheerder]
Reputatie 5
Badge +5
Zoals @J.W. Drijver al stelt kan een warmtepomp op bodemwarmte, afhankelijk van de situatie, de voorkeur hebben boven eentje op buitenlucht.
Maar waar er voor buitenlucht gekozen wordt, kan er veel gedaan worden om eventuele geluidshinder te voorkomen/verminderen. Zie de tips over het geluid van de buitenunit van een warmtepomp op onze website.
Reputatie 2
Badge +3
Er zijn veel argumenten vóór een warmtepomp op bodemwarmte en hierboven staat al één argument tegen die op buitenluchtwarmte. Er zijn veel meer argumenten tegen die laatste. *

* [Link verwijderd door beheerder]


Ik zie dat de link naar mijn webstek niet wordt gewaardeerd door de beheerder. De betreffende inhoud staat ook in het bijgesloten document 'warmte voor warmtepompen'.
Badge

Ik heb een 18Kw warmtepomp van Meeting, die geeft 55 Db en mijn buurman heeft geklaagd. Via die site met tips van de consumentenbond staan geen leveranciers van omkastingen en zo. Ook is geen test van geluidbesparende omkastingen beschikbaar. Ik heb 2 rotoren dat maakt het lastig want daar zijn de meeste standaard omkastingen niet op gemaakt. Die omkastingen lopen wel in de papieren maar al met al is mijn warmtepomp toch al zo'n 15000 goedkoper dan die de consumentenbond zelf aanbod via een externe partij dus al besteedt ik nog 1000 euro aan een omkasting ben ik nog steeds een stuk goedkoper uit. Weet iemand een goede omkasting leverancier die ze voor schappelijke prijs aanbiedt of tips hoe die zelf te maken?

Reputatie 7
Badge +5

heb je google al geprobeerd?

@F Snaterse Ik zie op Google mooie omkastingen in leuke designs voor buitenunits van warmtepompen. Maar ik zie dat ze allemaal openingen hebben om de lucht van de ventilatoren goed door te laten gaan. (Ik denk dat de rotors de twee ventilatoren zijn die jij noemt). Maar ik zie nergens bij de omschrijving dat die kasten ook geluidwerend zijn. Want luchtgeluid kan je alleen isoleren als de kasten hermetisch luchtdicht zijn afgesloten. Dus een opening zo groot als je hand, dan is alle geluidsisolatie al weg. Je kan dan hooguit nog de toon veranderen, maar niet het aantal decibellen.

Voor luchtgeluid geldt: verdubbeling van de afstand = halvering van het geluid. 

Als je 50 dB meet, is dat op het apparaat of als je bij je tuindeur staat? Voor een goede indicatie zou je met een decibel meet app op je mobiel kunnen kijken hoe het zit. Dan moet je meten wanneer die uit staat en daarna aan. Het verschil is dan je aantal dB door het apparaat bij je gevel. Van het Bouwbesluit mag er maximaal 50dB verkeerslawaai op je gevel zijn en maximaal 35dB binnenshuis. Maar verkeerslawaai is telkens met onderbrekingen terwijl zo'n kast continu dat geluid maakt. Ik zou er ook gek van worden.

Als je een link vindt naar geluidisolerende kasten voor deze buitenunits dan kijk ik graag mee, laat maar weten.

Reputatie 6
Badge +5

https://www.consumentenbond.nl/warmtepomp/geluid-warmtepomp

Met ingang van dit jaar is de geluidsnorm voor warmtepompen gereduceerd tot 40dB op de erfgrens.
Dat vind ik persoonlijk nog veel, maar de fabrikanten hebben moord en brand geschreeuw dat dit niet haalbaar zou zijn.
Het is wel haalbaar, maar dan moeten ze weer investeren om hun ontwerpen aan te passen.
 

De kasten reduceren het geluid wel degelijk, tot wel 15 dB, dat is veel als je bedenkt dat elke 3dB een halvering is.
Nu is ons gehoor ook logaritmisch dus je zult het niet als halvering ervaren.
En er zijn firma's die ze op maat voor je kunnen maken.

 

 

Reageer