Consumentenbond.nl

Autoverzekering afsluiten zonder rijbewijs?

  • 11 oktober 2019
  • 5 reacties
  • 1686 Bekeken

Badge +8
  • Moderator
  • 1367 reacties
Het klinkt misschien een beetje gek, want waarom zou je een autoverzekering afsluiten als je geen rijbewijs hebt? Maar er kunnen zich situaties voordoen waarbij je (tijdelijk) geen rijbewijs hebt, maar je auto wel wilt verzekeren. Het verzekeren van een auto is namelijk verplicht en is alleen mogelijk met een geldig rijbewijs. Het kan natuurlijk voorkomen dat je rijbewijs kwijt, gestolen of verlopen is. Of dat je nog geen rijbewijs hebt, maar rijlessen volgt en alvast een auto wilt kopen.

🚗 Bekijk hier wat je in bovenstaande situaties kunt doen om je auto toch te verzekeren.

Heb jij wel eens een autoverzekering afgesloten zonder rijbewijs? Zo ja, hoe heb je dit toen aangepakt? We horen het graag!


5 reacties

Badge

Het klinkt allemaal zo onschuldig: een auto op naam, maar geen rijbewijs. Dit wordt op grote schaal misbruikt door (buitenlandse) criminelen om onverzekerd rond te rijden met alle gevolgen van dien. Ze zetten zogenaamde katvangers in die vele voertuigen op naam hebben en geen rooie cent op zak. De katvanger rijd nooit in een van de voertuigen, maar wordt wel verantwoordelijk gehouden. Aangezien deze geen cent op zijn rekening heeft, kun jij naar je centen fluiten.

Dat dit dus door de overheid is toegestaan is onbegrijpelijk. Geen rijbewijs = geen auto op naam en dus ook geen verzekering. Jammer als dit even lastig voor je is, maar zo zou het moeten z

Wat te doen als je een auto erft maar zelf geen rijbewijs hebt? MOET je dan die auto meteen verkopen?  

Volgens mij wordt er bij het afsluiten van een verzekering voor de auto niet gevraagd naar het hebben van een rijbewijs.  Dus dat zou gewoon moeten kunnen.  Niet dat je dan mag rijden en je kunt ook overwegen de auto te schorsen en dan dus geen verzekering te nemen.  Moet de auto wel van de openbare weg af worden gestald.

Imke (moderator) zegt: ‘Het verzekeren van een auto is namelijk verplicht en is alleen mogelijk met een geldig rijbewijs.’ Dat spreekt elkaar tegen.

 

Badge +8

Imke (moderator) zegt: ‘Het verzekeren van een auto is namelijk verplicht en is alleen mogelijk met een geldig rijbewijs.’ Dat spreekt elkaar tegen.

 

 

Nee hoor, het zijn wee verschillende dingen. Zonder rijbewijs kun je een auto nog wel op naam laten zetten, maar voor een autoverzekering heb je wél een rijbewijs nodig. En precies wat Kattenkop zegt: zonder verzekering mag de auto niet op de openbare weg staan en moet je het kenteken laten schorsen bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Je hoeft dan ook geen autobelasting te betalen.

Reageer