Consumentenbond.nl

Beleggen op basis test wereldwijde fondsen

  • 28 augustus 2019
  • 11 reacties
  • 851 Bekeken

Reputatie 2
Badge +2
In de geldgids van augustus wordt een vgl opgenomen van wereldwijde fondsen.
Er wordt gewezen op mensen die willen instappen en dat het verstandig is op de spreiding te letten.

Het bijbehorende overzicht op pagina 45 van de gids is volstrekt ontoereikend. Opgepast !

Er worden fondsen met slechts een deelmarkt in 1 sector(zoals Fidelity global technology fund) vergeleken met
i shares core msci world etf. (in alle sectoren die er bestaan)

Geen wonder dat over de afgelopen jaren dit specifieke fonds van fidelity (oa Apple, Samsung, Google) het beter heeft gedaan dan de vele honderden aandelen in alle bestaande sectoren die in de i shares zijn opgenomen.

Kijk maar eens naar de resultaten van deze fondsen in de jaren 2006 t/m 2011.

Dit moet echt beter worden gecommuniceerd naar mijn mening.

11 reacties

Reputatie 7
Badge +5
Hallo @M.E.F.P. van Tiggelen

Ik ben niet van de Consumentenbond maar nog wel lid van deze Community.

Ik zie je punt niet zo.

Zo ik het zie is pagina 45 niet ontoereikend maar beknopt. Dit lijkt hetzelfde maar is het niet. Wat had je dan gewild? Dat de Consumentenbond een hele geldgids had geweid aan alle wereldwijde beleggingsfondsen met alle details van dien? Dan was er geen plaats meer geweest voor mij 😁

Bovendien betwijfel ik of dat dan zou worden gelezen in alle details.

Nr. 1 is een wereldwijd fonds dat belegt in Technology-bedrijven. Nr. 20 belegt niet eens in bedrijven maar in trackers en dat is een mandje van indexen.

De Consumentenbond geeft dus een samenvatting van mogelijkheden en geen beleggingsadvies of zo en ik zie niet in wat daar mis aan is.

Als je daadwerkelijk ergens in gaat stappen zul je je toch eerst nog verder moeten verdiepen in die zaken waar je in wilt beleggen want anders ben je geen belegger maar een speculant.

Waar je wel in zo verre gelijk in hebt is dat je nooit al je geld in één aandeel of 1 sector of 1 land of 1 sector moet beleggen. Maar als jij 20% van je geld belegt in nr. 1 dan geef ik je toch een grote kans dat je een behoorlijk rendement kunt halen gezien het dan verregaande specialisme van juist dat beleggingsfonds.

Dat vind je zelf kennelijk ook want je verwijst zelf naar de uitstekende resultaten van dit fonds in de jaren 2006 t/m 2011.

En dus vraag ik me af wat nu eigenlijk je boodschap is.
Reputatie 2
Badge +2
Nogmaals: Mijn insteek is gebaseerd op de tweede zin:
een kans voor mensen die willen instappen.

Dit betreft dus spaarders. En zij sparen omdat zij risico willen vermijden !

Mijn 25 jarige ervaring heeft geleerd dat 80% van de spaarders eigenlijk niet kunnen beleggen omdat zij het bijbehorende risico niet echt aan kunnen. Zij sparen niet voor niets.

De 20% die dit wel aankunnen moeten over het algemeen voor niet meer dan 20% in aandelen beleggen. Ook in het kader van risico vermijden moet je dan zeker alleen beleggen in wereldwijde portefeuilles en niet in regio's of sectoren.

Vandaar dat ik in dit kader het overzicht niet vindt passen. Kijk maar wat er gebeurd is in de periode 2001 t/m 2010 (in mijn vorige stuk zat een typefout nl 2006 ipv 2001)
Het fidelity global techfund had toen een rendement van minus 14,7% terwijl het echte global fund van fidelity toen plus 16,4% scoorde. Een verschil van ruim 31% dus !

Dit was dus mijn boodschap.
Reputatie 7
Badge +5
Nou, als dat je boodschap was dan betwijfel ik zeer of die boodschap is over gekomen en bij mij komt die nog steeds niet over.

De term 'instappen' is, evenals de term 'uitstappen', bedoeld aan aankoop- of verkoopmoment. Dit kan inderdaad spaarders betreffen maar ook beleggers (in al andere fondsen), beleggingsfondsen en pensioenfondsen zelf en verder een ieder die het maar horen wil. Want je weet natuurlijk dat er beleggingsfondsen zijn die beleggen in andere beleggingsfondsen, onder andere ING doet dat.

Beleggen brengt risico's met zich mee, dat weet je tevoren. En inderdaad zijn er voldoende mensen die er onvoldoende van weten om op een verantwoorde manier te beleggen. Daarom laten ze ook beleggen in een beleggingsfonds. Ik doe dat zelf ook en ik nodig je uit om mijn verhaal te lezen op blz. 26 van dezelfde gids waar je nu je informatie uit haalt.

En tja, er zijn wel eens periodes dat beleggen tegen valt. Daarom gaat het ook om de spreiding en de lange adem. Ik leef van mijn geld en ik stap uit (voor een deel) als de koersen hoog staan en ik stap ook weer in (als ik althans cash over heb) op een moment dat de koersen laag staan en dat bevalt prima.

Maar ik begrijp dat je boodschap eigenlijk is dat beleggen in aandelen wel eens flink kan tegen vallen als de beurs (en/of de economie) tegen valt als je dat althans afzet tegen andere beleggingsmogelijkheden. En ja, ik vind dat je daarbij een punt hebt. Daarom is mijn boodschap ook dat je moet spreiden en als je er geen verstand van hebt dat dan in handen moet geven van deskundigen die het dan tegen een kleine vergoeding voor jou doen.

Kijk, zijn we het toch nog eens geworden.

Waar ik met je van mening blijf verschillen is dat de Consumentenbond hier iets fouts heeft gedaan.
Reputatie 2
Badge +2
Mijn idee is voorts dat je aandelen niet af kunt doen met 3/4 pagina en dat je voor sparen twee volle pagina's gebruikt. Op deze wijze kun je maar beperkt inzicht geven.
Ik zou kiezen voor bijvoorbeeld:
volstrekt wereldwijde aandelen
informatie technologie
bio technologie
gezondheid
duurzame aandelen
etc.

en dan bij iedere categorie een index vermelden. En tevens bij zowel drie, vijf als 10 jaar het risico apart vermelden.

Daarnaast kun je je spaargeld oa gebruiken voor (gedeeltelijk) aflossen hypotheek, zelf telefoon, auto en fiets kopen en niet leasen, verduurzamen woning en auto, woning ouders kopen, etc.
Reputatie 7
Badge +5
Ja natuurlijk maar dat kun je als belegger toch ook zelf uitzoeken? Je gaat toch geen
€ 10.000,- in één fonds stoppen omdat de Consumentenbond dat zegt op driekwartpagina? Nogmaals, wat de Consumentenbond aan geeft is een indicatie, meer niet.

Maar ik heb zelf even voor jou verder gekeken. Jouw nummer 1, het Fidelity Global Technology Fund kun je op deze pagina terug vinden.
Ik citeer:

Rendementen % 29-08-2019

YTD 25,98%

3 Jaar geannualiseerd 19,18%

5 Jaar geannualiseerd 20,64%

10 Jaar geannualiseerd* 18,15%

Dividendrendement 12M 0,15%

Dividendfrequentie Jaarlijks

YTD betekent trouwens Year To Date oftewel het lopende jaar tot nu toe en dit jaar staan ze al op een rendement van 25.98%, fantastisch toch??
Reputatie 2
Badge +2
Ik ben zelf belegger en kan deze info zelf vinden inderdaad, maar ik probeer mij te verplaatsen in een spaarder en hoe de consumentenbond een spaarder die denkt om te gaan beleggen kan helpen.
Reputatie 7
Badge +5
Ook ik ben zelf een belegger en ik kijk naar de lange termijn. Als jij een belegger bent net als ik dan weet je dat je als belegger niet ongeduldig kunt zijn.

Een spaarder die denkt om te gaan beleggen moet natuurlijk niet beginnen met aandelen of opties maar met beleggingsfondsen. En als je nou een vermogensbeheerder uitzoekt die al spreidt, omdat die wel weet dat je niet al je geld op 1 aandeel moet zetten, dan zit je met 1 beleggingsfonds al goed. En de Consumentenbond helpt de spaarder daarmee op weg en de goede richting op

Maar dan nog kun je nog meer spreiden. Zelf zit ik bijvoorbeeld in Algemeen, Inkomen, Duurzaam, in Trackers en in nog enkele Robecofondsen.

Heb je trouwens nummer 18 en 27 gezien?

Vreemd he? Schijnen echter toch twee verschillende fondsen te zijn.
Reputatie 2
Badge +2
Als je, als spaarder, relatief weinig belegt en wordt geholpen bij de keus heb je geen vermogensbeheerder of bank nodig mi.

Rolinco was mij niet opgevallen, maar waarschijnlijk uitkerend en accumulerend?

Ik zit in twee fondsen en daarnaast enkele individuele aandelen. De afgelopen jaren heel veel verdiend met Galapagos. Maar het leukste lijkt hier voorlopig van af.
Reputatie 7
Badge +5
Je maakt als spaarder dan wel beginnende belegger natuurlijk inderdaad zelf uit hoe je wilt beginnen. De Consumentenbond noemt alleen maar wat mogelijkheden.
Reputatie 3
Badge +5
Beste @M.E.F.P. van Tiggelen, we hebben dit nog even voorgelegd bij de hoofdredacteur die het volgende antwoord heeft:

Dit keer werd in de begeleidende tekst bij de beleggingswijzer inderdaad niet gewezen op het verschillende karakter van de vergeleken fondsen. De redactie zal bekijken hoe dat in de toekomst duidelijker kan worden aangegeven.

Bedankt voor de feedback, we gaan er dus mee aan de slag!
Reputatie 2
Badge +2
Fijn dat jullie dit oppakken !

Reageer