Betalen om op te zeggen

  • 13 April 2018
  • 9 reacties
  • 4246 Bekeken

Reputatie 3
Badge +4
De meeste contracten zijn na het eerste jaar opzegbaar, met maximaal een maand opzegtermijn. Dit geldt ook voor meer dan 95% van alle schade- en inkomensverzekeringen.

In de praktijk is het opzeggen van een verzekering lang niet altijd zo gemakkelijk. Zo worden er soms hoge ‘opzegkosten’ gerekend. Deze kosten kunnen oplopen tot maar liefst €20 per polis! Dit belemmert consumenten bij het overstappen of opzeggen van hun verzekering.

De Consumentenbond vindt dat je een verzekering jaarlijks kosteloos moet kunnen opzeggen. Wij willen daarom dat de gedragscode voor verzekeraars op dit punt wordt aangescherpt, of dat er een wettelijke aanpassing komt. Verzekeraars rekenen daarnaast nog allerlei losse kosten zoals incassokosten per betalingstermijn, wijzigingskosten en jaarlijkse poliskosten. Die kosten horen in de premie te zitten, zodat meteen duidelijk is hoeveel een verzekering kost.

Hoe doet jouw verzekeraar het?Heb jij weleens moeten betalen voor het opzeggen van een verzekeringspolis? Zo ja, wat deed jij toen? Laat het weten in de reacties!

Meer lezen over dit onderwerp. We schreven erover in de nieuwste Geldgids. Bekijk het artikel hier gratis!

9 reacties

Enkele jaren geleden door Florius inning premie overgeheveld naar een verzekeringsagent.. Deze berekende elke maand prolonggatiekosten voor een verzekering g met een looptijd van éën jaar..
Men wilde dit niet schrappen. Ik heb daarop. de verzekering per direct opgezegd (( na waarschuwing))
Men had geen plausibele verklaring voor die ‘prolonggatiekosten’
Reputatie 7
Badge +6
Het zijn er gelukkig niet veel . Verzekeraars die dit doen , zouden ook op andere gebieden wel eens geen goede keus kunnen zijn. Daarom lijkt het me een goede zaak als de bond regelmatig het gedrag en de voorwaarden en de klanttevredenheid onderzoekt in ons aller belang. Vooral voorwaarden waar in de praktijk niet mee te werken is en waardoor bij schade niets uitgekeerd wordt is me een doorn in het oog.
Na jarenlange verzekering bij AON mijn motorverzekering opgezegd en nu krijg ook ik hiervoor van AON een rekening gepresenteerd van € 11,13. Een raar bedrag overigens...
Een jaar geleden heette AON nog Meeus: ik ben overgestapt i.v.m. verhoogde poliskosten en geen goede klantbehandeling.
Reputatie 7
Badge +5
@J.R.M. Vallen Staat er een specificatie van het bedrag op de rekening?
Ik heb gebeld naar AON en het betrof kosten omdat ik de polis bij AON had opgezegd (i.v.m. overstap). Dergelijke kosten heb ik vroeger nooit meegemaakt.

Een tussenpersoon had een tijd geleden (zonder dat daarom gevraagd was) een verzekering gewijzigd ( een andere verzekeraar gekozen voor een bepaalde verzekering). Omdat ik daar veel klachten over gelezen had besloten wij deze verzekering op te zeggen. Nu rekenen zij daar kosten voor. Dit heb ik nog nooit eerder meegemaakt. Het is dus nog steeds actueel.

Heeft de Consumentenbond al vooruitgang geboekt op dit punt? Toch bizar dat je opzegkosten moet betalen. Zeker als een verzekering langer dan een jaar heeft bestaan.

Badge +8

Heeft de Consumentenbond al vooruitgang geboekt op dit punt? Toch bizar dat je opzegkosten moet betalen. Zeker als een verzekering langer dan een jaar heeft bestaan.

Hi @Jahaa, in de Geldgids van oktober/november 2019 hebben we hier aandacht aan besteed. Mocht je interesse hebben, dan kan ik je het artikel toesturen. Stuur je me dan even een privéberichtje met je e-mailadres?

Hallo Imke,

Heb een pb bericht gestuurd.

Reageer