Heeft contant geld betalen zijn langste tijd gehad?


Reputatie 7
Badge +7

Het is mede door de coronacrisis weer helemaal actueel.”Moeten wij nog met contant geld blijven betalen?”

We hebben op dit forum meerdere malen gediscussieerd over contant betalen of pinnen. Is het zonder contant geld niet hygiënischer? En nu grijpt o.a het MKB door middel van het Covid-19 virus de kans aan om met contant geld betalen af te schaffen.

Bankbiljetten kunnen volgens de WHO het coronavirus verspreiden en daarom zouden mensen met zo min mogelijk contant geld moeten betalen. Het bewijs van overdracht van virussen en bacteriën is dun. Het risico is niet groter dan dat van andere objecten zoals deurknoppen en trapleuningen.Ook het uitfaseren van contant geld dat door banken en overheden al geruime tijd wordt aangemoedigd kan op deze manier versneld worden. Hoe lang nog zullen we op deze manier betalen?


38 reacties

Reputatie 5
Badge +4

Wat mij betreft kan en mag contant betalen morgen nog afgeschaft worden. Gebruik al 10-15 jaar geen contant geld meer.

Ik ken nog steeds genoeg mensen, die zonder contant geld een puinhoop van hun leven maken.
Ik hoop dat de keuze contant of pin nog jaren blijft bestaan.
 

Reputatie 4
Badge +2

Ik vind dat overheid en bedrijven hun klanten niet mogen dwingen om contant geld af te schaffen. Zelf betaal ik bijna nooit met contant geld maar die keuze moet aan de klant blijven. Net als de keuze van ING bank om Tan codes af te schaffen, ik ben meteen bij die bank weggegaan. Vernieuwingen moeten in overleg met de klant doorgevoerd worden en niet gedwongen opgelegd worden

Ik vind dat overheid en bedrijven hun klanten niet mogen dwingen om contant geld af te schaffen. 

Volgens mij heeft de overheid daar bij bedrijven niets over te vertellen. Of men alleen cash accepteert of alleen pin ofoof creditcard if een combinatie is aan ieder afzonderlijk bedrijf en niet aan de overheid.

Reputatie 7
Badge +7

Er doen steeds ‘krachten’ de ronde die baat hebben bij afschaffen van contant geld. Ik kan het wel bedenken, maar heb liever de echte feiten en wat zeggen de wetten over contant geld, kan men dat zomaar afschaffen.. Het gaat mij om het principe, wat mag, wat kan. Dat ik zelf ook meer pin en digitaal betaal, o.a. de creditcard, doet er even niet toe. Volgens mij moet er een keuze blijven. En inderdaad er zijn redenen genoeg voor. Mensen die geen controle meer hebben op het digitaal betalen. In hun portemonnee zien we het tenminste nog. En er zijn nog veel mensen die helemaal niet weten hoe ze het digitaal moeten doen, de ouderen weer, maar er zijn nog zoveel anderen die alle veranderingen niet bij kunnen houden. Maar ik denk dat contant betalen al ver in de minderheid is. Dat zal best wel ergens te vinden zijn. Groet Leo.

Reputatie 7
Badge +4

dit wordt weer zo'n geloofsovertuiging discussie die pagina's kan duren, we onze standpunten blijven herhalen en er verder niks mee opschieten. 

volgens mij is het bewijs van overdracht van het virus helemaal niet dun, en of dat via bankbiljetten of de deurknop gaat maakt daarbij niet uit. en dat vertroebelt de discussie, willen we het hebben over elektronisch betalen of over overdracht van het virus? 

Leo blijft zich steeds een beetje verzetten tegen een aantal stokpaardjes als de banken, de overheid, het virus en rutte en dat vertroebelt dit soort vraagstellingen ook nog eens.

 

Reputatie 7
Badge +7

Dat er discussies zijn met geloofsovertuigingen, dat er fanatieke activisten discussies zijn, allemaal akkoord. Maar niet van alles daaronder brengen. Er zijn een aantal topics terug die al waarschuwen voor voor  dat "men"’ het contante betalen ziet (of wil) verdwijnen. Ik heb daarbij  nog geen overheid, banken, verzekeringsmaatschappijen of bedrijven bij naam genoemd, maar elders gebeurt dat wel, ik heb aangegeven dat MKB en WHO melden liever geen contante betalingen te zien….. en daar staat ook dat de besmetting die beweerd wordt even erg is als van de deurknop en de trapleuning, ieder vertaalt dat in een eigen conclusie, ik noem het dun, een ander zegt zelfs allemaal bangmakerij, ik laat dat aan een ieder, ben je het er niet mee eens dan ben je het er niet mee eens.). 

De vraag is elektronisch betalen versus contant betalen en de directe aanleiding om nog eens te discussiëren waar gaat het heen, is dus dat MKB en WHO het virus aangrijpen om het contante betalen te mijden. Het is een besmettingshaard, oké laat dat dan zo zijn (feiten zijn dus…. het is mogelijk dat papiergeld eventueel virussen en bacteriën kan overbrengen…. maar harde onderzoeken heb ik niet kunnen vinden….maar laat alles weg wat de zaak vertroebelt. Blijft de vraag…. betalen we nog lang contant of verdwijnt dat.

Ik kan me vinden in het feit als iemand beweert Leo komt op voor de consumenten. Maar Leo niet alleen, kijk naar de actualiteit, kijk naar het nieuws, kijk naar de protesten. Ik denk dat er heel wat mensen ontevreden zijn over banken, verzekeringsmaatschappijen, overheids oplossingen en beloften enz. Daarentegen denk ik dat er niet velen zijn die genoemde bedrijven zo verdedigt als jij, maar geheel terecht en ik respecteer je mening.  Maar sta open voor andere meningen. Groet Leo.

Reputatie 5
Badge +4

Ach contant geld zal voorlopig wel blijven,  maar er zullen steeds meer winkels zijn waar je alleen nog maar met pinpas of smartphone kan betalen. 

Reputatie 7
Badge +7

Ik verwacht dat ook @Mazzel en uiteindelijk zal het contant betalen van lieverlee verdwijnen. Van @A. Deen  heb ik ook begrepen dat iedere winkel/ondernemer zelf mag bepalen hoe hij betaald wil worden. Dus zal hij contant ook mogen weigeren en daar zal dan ook wel een wet voor zijn.Voor mij is het wel voldoende, ik weet weer wat meer. Ik betaal ook meer digitaal dan contant, maar soms met fooien e.d. is contant wel makkelijk. ik zie wel hoe het verder loopt, groet Leo.

Reputatie 7
Badge +4

leo, de hele anderhalve meter discussie is gebaseerd op het feit dat het virus overdraagbaar is, waarom twijfel je daaraan? handen geven doen we al maanden niet meer! 

en persoonlijk betaal ik al jaren niet meer met contant geld, en dat bevalt prima. en wat mij betreft staan beide zaken helemaal los van elkaar.

en verder verdedig ik geen enkel bedrijf, iedereen mag zijn mening hebben maar wel gebaseerd op feiten en niet op populistische meningen

Best kans dat we nog terug gaan naar de Gulden. :joy:
 

 

Reputatie 7
Badge +7

Die mogelijkheid houden velen nog open. er zijn er die best terugwillen naar het gulden tijdperk.

Ik ben een simpele verzamelaar van een hoop verzamelingen. Dat is allemaal in de loop der jaren ontstaan.Zo heb ik een paar honderd kleine drankflesjes in vitrines staan. Dat komt gewoon uit reizen voor mijn werk. Vroeger werd in vliegtuigen altijd een drankje geserveerd. Ik nam dat nooit aan want ik drink niet. Maar dacht ik neem ook zo'n drankje en ga ze verzamelen. Heb ik geleerd dat je meteen moet zeggen, ik neem hem mee, maak maar niet open. Zo heb ik wat flesjes bij elkaar verzameld en soms ook flesjes gekocht die je nergens krijgen kon.

Zo heb ik prenten verzamelingen, schilderijen of reproverzamelingen, ook allemaal relatiegeschenken, dus echt geen dure dingen. Verder een poppenverzameling, ook op dezelfde wijze uit jaren ontstaan. En ook heb ik een muntenverzameling, vooral euromunten van alle landen, maar ook enkele oude Nederlandse munten. En daar horen ook bankbiljetten bij. Ergens vind ik dat het leukste omdat je nog een hoop van die biljetten gekend hebt. Zeker de tientjes, maar ook vijfjes, waren er maar een paar van, de 25 biljetten, van iets ouder ook de 20, verder 50, 100 een enkele 1000 gulden. Ik noem het even omdat ik het leuk vind het tientje te verschijnen. Overigens verzamel ik wat ik leuk en enigszins merkwaardig vind, kunnen ook horloges en/of sieraden zijn, maar nooit dure, ik heb geen rolexen of breitlings van tienduizenden euro's, maar wel voordelige dingen met soms wel 3 wijzerplaten e.d. En zo zijn er wel meer dingen, o.. vele boeken, veel naslagwerken, destijds ook voor de krant, maar de oude schoolboekenlijst, incl. boeken heb ik bewaard. Verder miniatuurautootjes, waaronder dinkytoys enz. enz.. Leuk het tientje, wees er zuinig op. Groet Leo.

Het is net als met de OV-chipkaart: laten de liefhebbers die gebruiken, maar geef de overigen ook de kans om normaal een kaartje te kopen.

Dat is de enige klantvriendelijke oplossing: niet steeds die gedwongen veranderingen die een zelfbenoemde voorhoede er doordrukt ten kost van de overigen.

Reputatie 7
Badge +4

Léonz, ben je dan ook bereid meer te betalen als je cash wilt blijven betalen? Want twee betaal systemen in het leven houden kost gewoon extra geld, en ik zou niet voor die enkeling willen betalen die nog cash gebruikt. 

Hallo heer Stroeve,

Ja, daar zou ik toe bereid zijn als het niet anders kan.

Het belangrijkste vind ik dat de “contant”-mogelijkheid niet de nek wordt omgedraaid.

Zodat het in bepaalde gevallen nog kan.

@L.J.F. de Ruiter 
Biljetten van 1000 gulden sparen heb ik vroeger ook van gedroomd.
Op een of andere manier, is het er nooit van gekomen.
Bij de euro, heb ik nooit een groter biljet van 100 in handen gehad.

 

Reputatie 7
Badge +7

Zoals gezegd is het verzamelen door de omstandigheden ontstaan. Het munten verzamelen komt weer van kennissen af, waar ik al over verteld heb, die uit Nijverdal. Dan doe je gewoon mee. Maar aanvankelijk alleen de Nederlandse Euro munten en dan komen er toch wat andere landen bij. Ik verzamel geen Eurobiljetten.  Dat van Nederland is een uitzondering, en de 1000 gulden zijn er maar 2. de rest is dus 5, 10, 25 enz. Van Euro's heb ik via mijn camperverkoop van de camperbemiddelaar contant geld gehad, ook 500 Euro's. Een gedonder met de bank gehad, wil je niet geloven. Groet Leo.

Reputatie 7
Badge +7

Geachte @E.B.F. Stroeve , ik tracht altijd iedereen te antwoorden, maar een reactie van jou is erbij ingeschoten.

We verschillen op vele fronten behoorlijk van mening, maar zolang we elkaar respecteren, vind ik dat prima. Je maakt nu toch melding van enkele punten die minder leuk zijn.  Minder erg vind ik dat we dus kennelijk verschillen over  het besmetten van het virus. Alleen heb ik al tig keer uitgelegd dat waar die besmetting zo ‘gepropageerd’ wordt, ze zelf vermelden het is mogelijk door geld, maar het is even als in besmetting van deurknop en trapleuning te geloven. Ik wil best in handbesmetting, deurbesmetting , geld besmetting geloven, maar ik heb flink wat afgezocht, nergens is feitelijk bewijs. Wel luchtdeeltjes besmetting. Maar als je wel bewijs hebt of al geloof je er maar in, vind ik het best en wil een stuk met je meegaan, maar ik ik ben niet iemand die gut á gut gelijk wil hebben.We moeten er alles aan doen niet besmet te worden en  er alles aan doen het virus te laten verdwijnen. En dan vind ik de opmerking populisme beslist niet passend. Een zwaktebod. Groet Leo.

Uit literatuur van WHO en MKB gehaald: Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes.

Verder uit men nog veronderstellingen dat ook overdracht kan (KAN) plaatsvinden door….. deurknop, trapleuning, handen schudden enz.

Van RIVM: Besmetting door een bacterie of virus via oppervlakken is mogelijk . Voor coronavirussen die SARS severe acute respiratory syndrome  en MERS Middle East Respiratory Syndrome  veroorzaken is het echter niet duidelijk of oppervlakken een rol spelen.De belangrijkste besmettingsroutes blijven overdracht via druppels door niezen/hoesten en via de handen. Volg daarom de bestaande hygiëneadviezen en maatregelen die voor iedereen gelden.

Reputatie 7
Badge +4

leo, je bent vaak gedegen in je antwoorden en die buigen nog wel eens bepaalde kanten op. Als ik deze uitspraak van je lees:

 

Quote Leo===================

De vraag is elektronisch betalen versus contant betalen en de directe aanleiding om nog eens te discussiëren waar gaat het heen, is dus dat MKB en WHO het virus aangrijpen om het contante betalen te mijden. 

UnQuote Leo======================

 

Dan interpreteer ik dat als populistisch.

 

Eb laten we vooral niet de adviezen van het RIVM bediscussiëren en gewoon opvolgen.

 

Reputatie 7
Badge +6

Ik verwacht wel dat contant geld vroeg of laat verdwijnt . Wel lastig dat er dan ook geen alternatief is bij een pin-storing of stroomstoring . Niet dat het veel uitmaakt als de kassa's ook niet werken . Mogelijk wordt daar nog iets op verzonnen . Bijvoorbeeld back-up kassa's met een handslinger :thinking:  :grin: . Elektra en elektronica is prachtig als het werkt , maar een doffe ellende als het uitvalt. 

Ik verwacht dat contant geld nog lang niet zal verdwijnen maar dat er steeds minder plekken zullen zijn waar men contant geld zal accepteren. 

Reputatie 7
Badge +6

Het RIVM gewoon opvolgen? Ik woon niet ver van de Belgische grens en kijk ook over de grens. En daar is Maggie De Block met het Belgische RIVM de baas, en die zegt veel strengere maatregelen dan de Nederlandse RIVM. En in België zijn het aantal opnames en overledenen veel hoger dan in Nederland bij een bevolkingsaantal van circa tweederde. Iets klopt er dus niet. Ik heb een fractieleider van een partij in de Tweede Kamer al horen roepen dat er een parlementaire enquete moet komen naar het RIVM. In het begin zei die dat men niet besmettelijk is als men geen symptomen heeft. Na een heleboel doden zijn ze daar schriftelijk tegenover de Tweede Kamer op teruggekomen. Het was allemaal op tv. Nu kun je dus ook besmettelijk zijn zonder dat je symptomen hebt.

Patient zero was helemaal niet die man uit Loon op Zand die op wintersport in Italië was geweest en in Tilburg en omgeving carnaval vierde. Het was al veel eerder bij de verzorgingstehuizen, en de medewerkers daar kregen helemaal geen beschermingsmiddelen. Inmiddels zijn er van sommige verzorgingstehuizen al de helft van de bewoners overleden.

En wie niet getest was werd niet vermeld in de cijfers. Daarom zijn de cijfers zoveel lager dan in België. De cijfers die we elke avond op het journaal zien zijn dus maar een farce. Kan je beter het Belgische VRT journaal kijken. Ik volg die adviezen op, naar het RIVM luister ik niet eens meer.

De grafiek van Nederland gaat al mooi omlaag zeker? Nou mooi niet, dat is maar het volk koest houden, want daar zitten de niet geteste gevallen niet bij. Het CBS telt per week veel meer overlijdens dan normaal dan het RIVM opgeeft. België doet dat wel. De slachtoffers van de MH17 ramp of die in Tripoli komen een paar 100x meer in beeld dan al die extra overledenen in de verzorgingstehuizen. Ik doe niet aan kritiekloze aanvaarding, ik lees al heel lang de Consumentengids, ik kijk ook ergens anders. Ik smeerde de handgrepen van mijn winkelwagentje al in met zeep, want zeep is een virusoplosser, lang voordat de winkels dat zelf gingen doen. Er waren hier op dit forum nog mensen die dat "schoonmaken" noemden, maar insmeren en zo laten is iets anders dan schoonmaken.

Reputatie 2
Badge +2

Ik  denk, dat de effecten van contant geld aanraken minimaal is. Ga maar eens na wat je zoal bij bijvoorbeeld een supermarkt aanraakt. Je maakt het winkelwagentje schoon en vervolgens kom je bij bijvoorbeeld de Lidl direct bij de vers brood afdeling. Daar kun je met een soort lange lepel de verse broodjes pakken. Als je dat doet, realiseer je, dat die lepel al door veel andere mensen is aangeraakt.

Iemand kan een product pakken en na het lezen van de kleine lettertjes terugzetten. Als die persoon in zijn hand geniest zou hebben, dan heb jij misschien een probleem. Een plastic zakje bij de groente afdeling moet je vaak van een rol afscheuren, waar je vaak 2 handen voor nodig hebt. Etc. etc….

Ik bedoel te zeggen, dat heel veel zaken en producten in de winkel al door iemand aangeraakt zijn.

Als je tenslotte bij de kassa gepast betaald met je eigen geld, dan doet het contant betalen er helemaal niets toe. Krijg je geld terug, raak dan niet de hand van de supermarkt medewerker aan, hij of zij zal het ook netjes ergens op leggen.

Maar bovenal, blijf van je gezicht af totdat je (thuis)  je handen hebt gewassen. Of draag handschoenen als je buiten de deur bent.

Dus er is geen enkele reden om het contante geld af te schaffen, het is bekend, dat banken uit winstoogmerk al langer van het contante geld af willen. Persoonlijk huiver ik van die gedachte, alle macht komt dan bij de banken te liggen.  En lastig ook als het digitale betaal verkeer uitvalt, terwijl je net wilt betalen bij een tankstation. Daarom heb ik ook altijd wat cash bij me.

 

Reputatie 5
Badge +4

@L.J.F. de Ruiter Hier kun je lezen dat, zoals @A. Deen ook zegt, winkeliers zelf mogen bepalen welke betaalmiddelen zij accepteren https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geldzaken/vraag-en-antwoord/kan-ik-met-een-wettig-betaalmiddel-overal-betalen

Reputatie 7
Badge +7

Dank je @Mazzel . ik heb het gelezen en weet nu waar het staat. Maar ik geloof @A. Deen  echt wel op zijn woord.  Maar de daad is nu bij het woord gevoegden vaak wil men toch weten waar die regels en wetten staan. Dank daarvoor. En wat het wel of niet afschaffen van contant betalen betreft, ga ik met vele leden mee dat het nog wel even duren zal, maar door alle nieuwe betaalmogelijkheden, het contant geld betalen wel op z'n eind loopt. Groet Leo.

Reageer