Hypotheek gift versus lenen van ouders?

  • 10 February 2021
  • 3 reacties
  • 255 Bekeken

Badge

Dag allemaal,

Wat is voordeliger bij de aanschaf van een woning, een gift of een lening van ouders (een bedrag van 100.000)?

Dit artikel suggereert dat de lening voordeel oplevert vanwege de hypotheekrenteaftrek: https://www.consumentenbond.nl/hypotheek/familiebank-zo-regel-je-een-lening-binnen-de-familie

Eerste potentiële nadeel leningconstructie ouders:

Klopt het dat over de  vordering (de lening/hypotheek) van ouders op kind vermogensbelasting betaald moet worden?

Dan is het toch (afhankelijk van de schijven waarin dit bedrag valt) niet lucratief om de hypotheekconstructie op te zetten, aangezien er in totaal een vergelijkbaar bedrag aan vermogensbelasting betaald moet worden door ouders als het aan hypotheekrenteaftrek zou opleveren?

Tweede potentiële nadeel leningconstructie bij ouders:

In geval van een lening bij ouders, zal de rente die een hypotheekverstrekker (bank) rekent toch hoger zijn, dan de situatie wanneer ouders gebruik maken van een belastingvrije schenking (maandlasten kind zijn dan immers lager, dus minder risico voor de bank)?

 

Zie ik hier voordelen van een lening/familiehypotheek over het hoofd, indien beide constructies een mogelijkheid zijn? Het lijkt me namelijk een behoorlijk geregel om het op te zetten ten opzichte van geen/weinig voordeel.

 

Dank voor de reacties.


3 reacties

Reputatie 7
Badge +6

Vanaf dit jaar is per persoon de eerste 50.000 vrijgesteld van de box 3 belasting wat jij vermogensbelasting noemt. Samen hebben ouders dus 100.000 vrijstelling.

Ouders mogen een kind tot 100.000 belastingvrij schenken voor de aankoop van een eigen woning. Op internet staan de details daarover.

Het kind krijgt dan 100.000 en heeft zelf maar 50.000 vrijstelling voor die box 3 belasting. Dan moet over die tweede 50.000 wel box 3 bekasting betaald worden. Dat tarief is heel laag. Als het kind een partner heeft hebben ze samen wel die 100.000 vrijstelling. 

Alleen als je boven die 100.000 zit kan een familiebank in beeld komen. Nederland is een land vol met korte lontjes. Met je familie moet je wandelen, niet handelen. Geld lenen binnen de familie is dikwijls het kruidvat waarmee het lont wordt aangestoken voor een groter kruidvat. Familielid krijgt opeens een nieuwe partner en die ziet geld en een mooie auto bij jou en dat wil ze zelf hebben, dus explosie. En rechtsbijstandverzekering doet niks binnen familie en erfenis. Beter leen je dan gewoon bij een bank.

Reputatie 4
Badge +3

Als die 100.000 gebruikt wordt voor de hypotheek komt het belastingtechnisch in box 1. Tenminste zolang de wetgeving niet wijzigt. Als de ouders veel vermogen hebben is het schenken interessant ivm het ontwijken van schenk- en erfbelasting.

Belastingtechnisch is het lenen voorlopig interessant, maar ooit krijg je te maken met erfbelasting. En 30 jaar is lang. Het beste advies dat er gegeven kan worden is: ga met een deskundige praten. En leg alle omstandigheden op tafel.

Reputatie 7
Badge +6

Ja dat klopt, als de schenking in de woning gaat is het box 1, anders box 3 minus de vrijstelling. Jonge stelletjes beslissen liever zelf wat ze met gun geld doen.

Reageer