Identificatie American Express

  • 7 July 2021
  • 4 reacties
  • 98 Bekeken

Badge

Voor (her-)identificatie bij American Express maak ik gebruik van de KopieID app van de overheid. Ik lak het BSN-nummer uit (mag ook volgens American Express) en zorg ervoor dat er een watermerk in komt van “American Express” (voor wie) en “Identificatie” (doel). 

American Express heeft nu al voor de 2de keer een kopie gemaakt op deze manier geweigerd. Ze schakelen een 3de partij in voor de controle en die kan/wil deze (door de overheid gesanctioneerde) kopie niet goedkeuren.

Ik ben gevraagd opnieuw (3de keer!) een kopie in te sturen zonder watermerk en BSN af te dekken maar daar voel ik niets voor. ‘t Is niet voor niets dat BSN verwijderd wordt en erop staat voor wie de kopie bestemd is.

Iemand anders hier ook problemen mee? Als dit zo door gaat lijkt me dit iets voor Stekeligheden.


4 reacties

Badge

Nadat ik een klacht heb ingediend (kan alleen schriftelijk!) ben ik binnen een dag na ontvangst teruggebeld door American Express. De uitleg van de weigering is dat de door hun gebruikte software er niet tegen kan dat BSN-nummer al zwart gemaakt is (ook al doet de software zelf precies het zelfde volgens zeggen). 

Ik kon de kopie van mijn ID-kaart gemaakt door KopieID (met daarin BSN-nummer zwart gemaakt) per e-mail opsturen naar hun Customer Care team (dat mocht ook in een versleutelde zip-file met wachtwoord in aparte e-mail). Die kopie is nu handmatig het validatieproces ingegaan en nu is het even afwachten of dat allemaal goed gaat.

https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/identificatie/identiteitsbewijs#mag-een-bank-creditcardmaatschappij-verzekeraar-notaris-of-casino-een-kopie-van-mijn-identiteitsbewijs-maken-5163

Badge

Ik begrijp niet wat deze reactie toevoegt aan de vraag. Het afschermen van mijn BSN-nummer staat namelijk niet ter discussie: American Express en ik zijn het er over eens dat die niet nodig is voor de identificatieplicht zoals ook via bovenstaande link te lezen is. Halverwege het artikel staat namelijk: “Voor de identificatieplicht uit de Wwft mogen banken, verzekeraars en andere in de Wwft aangewezen partijen uw BSN niet verwerken.”.

We hebben hierover vaker hier een discussie gehad.
Banken doen moeilijk en ze hebben allemaal een andere kijk hoe het moet.
Sommige banken, willen helemaal geen bewerkte foto.
De tag die aan de onbewerkte foto hangt, willen ze zien.
Het is allemaal te belazeren, maar ze houden vast aan hun eigen norm.
iDIN is een goed begin, om deze ellende op te lossen.

De kopie en de sleutel mailen is ook raar.
Ik zou zelf een upload in de beveiligde klant omgeving willen zien.
En dan de sleutel via een ander kanaal.

Reageer