Consumentenbond.nl

Kan een uitkeringsinstantie ongevraagd bankafschriften ontvangen van persoon die geen uitkering ontvangt ?


Mijn vraag is vrij simpel. In het kader van een onderzoek volgens art 17 van de participatiewet heeft een uitkeringsinstantie van een gemeente waar ik zelf niet woon tijdens een onderzoek naar rechtmatigheid ontvangst uitkering MIJN bankafschriften aan die betrokken persoon laten zien en dit ook vermeld in het proces verbaal als zodanig en daarnaast gedetailleerd verslag gedaan waar en wanneer ik gepind zou hebben met mijn bankpassen. Ik zelf woon in een andere gemeente 70 km verderop , geniet geen uitkering maar werk en voer ook geen huishouden met het onderwerp van onderzoek. Navraag bij de bank leerde mij dat er bij hun geen aanvraag is ingediend om deze gegevens aan hun te verstrekken en ik heb zelf ook geen toestemming gegeven noch vrijwillig de afschriften aan hun gegeven. Mochten ze mij vooraf dit gevraagd hebben had ik dat uiteraard wel gedaan maar er is geen toestemming gegeven . Nu is dus mijn vraag, mogen zij dit of zijn zij en de bank in dit geval in overtreding in het kader van de AVG? Ik voel me namelijk heel erg geschonden in mijn privacy aangezien ze ongevraagd al mijn bank informatie van al mijn rekeningen hebben en minutieus alle transacties hebben bekeken! En in hoeverre is mijn bank nalatig in deze kwestie ?

35 reacties

Reputatie 7
Badge +5
Dit is helaas geen simpele vraag.
Om hier een antwoord op te kunnen geven, moet je het hele dossier kennen met de achterliggende stukken en geschiedenis.

Ik zou deze vraag wegleggen bij het Juridisch Loket.
Zie hier de werkwijze en de mogelijkheden: Gratis persoonlijk juridisch advies
Goedenavond Bert ,

Allereerst dank voor je reactie .

Ik heb het dossier niet bestudeerd omdat die er simpelweg nog niet is. De instantie heeft nav een tip een onderzoek gestart naar de betrokken persoon en daar is deze actie uit voortgekomen. De bank geeft zelf echter ook aan dat dit niet had mogen gebeuren en toch hebben ze mijn bankafschriften gehad. Er is geen officiële aanvraag bij de bank bekend. De medewerker welke ik gesproken heb van de bank was geschokt toen ik uit het proces verbaal die passage voorlas. Zelfs als ik een uitkering van hun zou krijgen hadden ze de afschriften aan mij moeten vragen om aan te leveren waarbij ik niet relevante gegevens en uitgaven zou mogen afschermen. Maar ik geniet geen uitkering van hun.
Reputatie 7
De bank heeft in strijd met de wet gehandeld.
Ik neem aan dat je niet in een procedure bent verwikkeld met betrekking tot witwassen of iets dergeljks.
Goedenavond MrsJones,

Dank voor uw reactie.

Ik ben op geen enkele wijze betrokken in procedures of onderzoeken naar strafbare feiten. En om het nog vreemder te maken, ik kom niet uit de gemeente waar deze uitkeringsinstantie opereert en ik heb geen uitkering .

Ik heb vanmorgen mijn bank gesproken en ook zij waren geschokt over de gang van zaken vooral gelet op het feit dat er bij hun geen enkel verzoek tot informatieverschaffing is ingediend! Ze geven zelf aan dat iemand buiten het boekje om gehandeld heeft!
Reputatie 7
Pas maar op voor identiteitsfraude, je weet nooit. Als de bank geen uitsluitsel kan geven is het goed om aangifte te doen.


Het woord "misschien" heb ik verwijderd nadat ik het openingsbericht heb gelezen. Het is mogelijk dat degene naar wie een onderzoek wordt gedaan zich voor jou uitgeeft.
ik wil inderdaad ook aangifte gaan doen want , ook al heb ik niks re verbergen , ik voel me echt geschonden in mijn privacy en een overheidsinstantie kan dus kinderlijk eenvoudig aan privé informatie komen en mijn bank geeft het klakkeloos weg. De volgende stap is dat ze willekeurig geld overmaken zou je bijna gaan denken!
Reputatie 7
Raar dat dit bij een bank mogelijk is, ING zeker.
Diegene naar wie onderzoek gedaan word is een goede relatie van mij en waar her in dit onderzoek om draait is dat ze onderzoeken of zij rechtmatig een uitkering in het kader van de participatiewet ontvangt. In dit soort onderzoeken is het de bedoeling dat de onderzochte gevraagd word om documenten aan te leveren . Ik ben niet het onderwerp van onderzoek en mij is ook niet gevraagd om stukken aan te leveren. De bank heeft deze gewoon verstrekt. Alleen de bank zegt op haar beurt weer dat ze nooit een aanvraag ontvangen hebben van deze instantie en formeel gezien er dus geen informatie is gegeven. Terwijl dit wel het geval is , het staat zelfs in het verslag wat deze instantie heeft opgesteld.
Rabobank in mijn geval. Is de ING dan ook zo laks? Dan is dat geen optie om op over te stappen dus
Reputatie 7
O, ik had eerst de indruk dat het om een onbekende ging ,vandaar mijn opmerking over identiteitsfraude. Volgens mij mag dit niet zonder toestemming, die nieuwe privacywet is er niet voor niets. Heb je de reacties van de bank zwart op wit? Anders kunnen ze altijd beweren iets niet te hebben gezegd.
Reputatie 7
Nee, ING is superlastig (gedoe met adreswijziging van mijn moeder). Off topic, sorry.
Bank telefonisch gesproken vanmorgen , ga er morgenochtend idd een mail over versturen om een schriftelijke reactie te krijgen dank voor de tip!
Reputatie 7
Badge +5
RaboBank is een ander verhaal dan b.v. de ING. @Benny2309

Locale Rabobanken kunnen eigen regels hebben en eigen afwegingen maken en beslissingen nemen.
En daar gaat dan het vaak ook mis.
Een groeiende onderneming krijgt van de locale Rabobank niet meer dan 40.000 euro en bij een Rabobank 3 dorpen verderop zonder problemen een krediet van 100.000 euro als bovengrens.
Ik heb zelf bij de gesprekken gezeten.

Maar het kan ook heel goed gaan, ik wilde een Hypotheek voor een huis en bij een vertrouwde locale Rabobank in een buitenwijk van een stad, melde de Rabobank mij: je krijgt geen hypotheek van ons, want we zijn veel te duur voor je en je gaat geen leuke verhalen over ons vertellen als je erachter bent gekomen dat er veel goedkopere alternatieven zijn, ga maar naar je verzekeringsagent / makelaar waar je je huis nu van wilt kopen, want die is veel goedkoper dan wij en hij heeft meer soorten hypotheken te bieden die beter bij je situatie passen.
Reputatie 7
Refereer in de mail aan het gesprek dat je had met meneer of mevrouw Huppeldepup, met de tijd erbij.
@Bert dank voor je toelichting.

Ik bankier in mijn eigen gemeente , het kan toch niet zo zijn dat een vestiging van een gemeente waar ik niet woon en ook niet bankier zomaar mijn gegevens kan verstrekken ? Ik bankier al zeker 20 jaar bij de Rabobank en altijd naar volle tevredenheid , tot vandaag dus! En wetgeving is een vast gegeven en iedereen dient zich daar toch aan te houden of je nou in Lutjebroek zit of Maastricht ? De AVG is voor iedereen van toepassing toch ?
Reputatie 7
Badge +5
@Benny2309 Zoals ik al schreef: "Dit is helaas geen simpele vraag.
Om hier een antwoord op te kunnen geven, moet je het hele dossier kennen met de achterliggende stukken en geschiedenis."

Ik zou deze vraag wegleggen bij het Juridisch Loket.
Zie hier de werkwijze en de mogelijkheden: Gratis persoonlijk juridisch advies
Wat ik mis in de bovenstaande reacties, en ook in de vraag, is:

Hoe zit het met de betreffende uitvoerders van de “Participatiewet”?

Wat zeggen die? Zij spelen toch de absolute hoofdrol?
@Léonz , ik heb vandaag contact gehad met autoriteit persoonsgegevens en die geven aan dat er twee factoren een rol spelen . De uitkeringsinstantie moet de noodzaak aantonen waarom ze deze gegevens hebben opgevraagd ( op basis van de informatie die ik heb geeft AP voorzichtig aan dat er geen noodzaak is om de info op te vragen ). Factor 2 is dat het onduidelijk is hoe ze aan de info zijn gekomen daar mijn bank aangeeft geen officiële aanvraag te hebben ontvangen van deze instantie. Ik moet nu bij beide de privacy functionaris schriftelijk om inzage vragen en bij de uitkeringsinstantie tevens hun bron. En vandaag gaan dus die e-mails eruit naar beide .
Badge +8
Dank voor de update @Benny2309! Hou je ons hier op de hoogte van de ontwikkelingen?
@Imke dat doe ik zeker !
Ik moet nu bij beide de privacy functionaris schriftelijk om inzage vragen en bij de uitkeringsinstantie tevens hun bron. En vandaag gaan dus die e-mails eruit naar beide .
Dat is op zich prima.

Zelf zou ik als eerste stap “gewoon” contact hebben opgenomen met deze uitkerende instantie.

Het zijn meestal “goedwillende mensen” die echter nogal eens in de fout gaan.

Ik moet nu bij beide de privacy functionaris schriftelijk om inzage vragen en bij de uitkeringsinstantie tevens hun bron. En vandaag gaan dus die e-mails eruit naar beide .Dat is op zich prima.

Zelf zou ik als eerste stap “gewoon” contact hebben opgenomen met deze uitkerende instantie.

Het zijn meestal “goedwillende mensen” die echter nogal eens in de fout gaan.


De reden dat ik dat niet gedaan heb is omdat ik eerst aan mijn kant ( mijn bank dus ) bevestigd wilde hebben of het rechtmatig is verstrekt of niet. Zoals ik in mijn eerste bericht al vermeldde , hadden ze mij gecontact en om die info gevraagd had ik dat vrijwillig gegeven aangezien ik niks te verbergen heb. Het bevreemd mij alleen dat een instantie uit een gemeente waar ik niet woon en ook geen uitkering van ontvang omdat ik gewoon een baan heb zo kinderlijk eenvoudig aan mijn bankafschriften kan komen zonder dat ik me ook maar ergens van bewust ben.

Ik weet niet waar je op doelt met je laatste zin maar ik kan mezelf gerust in de spiegel aankijken, ik ga nergens maar dan ook nergens de mist mee in. Hoogstens verkeersboetes voor ietsjes te hard rijden maar dat is dan ook wel het enige.
Reputatie 7
Badge +6
Gaat het er om of iemand met een bijstandsuitkering een relatie heeft/had met iemand met een baan, en zijn diens inkomensgegevens nodig om te beoordelen of de bijstandsuitkering terugbetaald moet worden? Heeft zij zelf niet die bankafschriften of kopie daarvan gegeven?
Reputatie 7
Misschien willen ze weten of je iets hebt bijgedragen maar ik neem aan dat, dat, als dat zo is, niet via de bank is gegaan.
Ik weet niet waar je op doelt met je laatste zin...
Betekenis "laatste zin": het zijn normale mensen met wie je probleemloos in communicatie kunt treden.

Bij Sociale Diensten worden nogal eens pijnlijke fouten gemaakt.

De vraag die dan ontstaat is: "Waar zijn jullie mee bezig?".

Reageer