Consumentenbond.nl

LET OP je voorlopige aanslag 2019 - loonheffingskorting wordt ook opgevoerd als teruggave.

  • 13 december 2018
  • 7 reacties
  • 10161 Bekeken

Reputatie 7
Badge +5
  • Super betrokken deelnemer
  • 2120 reacties
Ik kreeg vandaag de Voorlopige aanslag 2019 waarin staat wat je al terug gaat krijgen voor het jaar 2019 en wat verdeeld over 12 maanden op je bankrekening komt.

Hierin was geen rekening gehouden met de loonheffingskorting die eventueel toegepast wordt.

Dat wil zeggen dat het terug te krijgen bedrag ongeveer 2000 euro meer was, in dezelfde situatie als vorig jaar.
Maar dit bedrag wordt ook al uitbetaald, dus niet ingehouden, via de loonheffingskorting via b.v. het pensioenfonds of andere uitkeringsinstanties of werkgevers.

Dat is natuurlijk leuk, maar wordt wel met de belastingaangifte van 2019 in 2020 weer verrekend en dat moet je dan weer terug betalen.

Controleer goed, als er heffingskorting wordt toegepast of bij het Bedrag van de voorlopige aanslag onderaan de pagina of daar een groot bedrag aan Loonheffing voorkomt, waardoor het Terug te ontvangen bedrag heel erg hoog is.

De Belastingdienst gebeld en de volgende oplossing voorkomt dit zeer hoge Terug te ontvangen bedrag:

Log in op de belastingdienst en ga naar Inkomstenbelasting klik op Belasting jaar 2019 klik op Mijn voorlopige aanslag inkomsten belasting wijzigen

Hierna kun je de gegevens van 2017 gebruiken, hier staat alles ingevuld en kun je dit aanpassen aan de situatie van 2019.
Aan het einde zie je de juiste Voorlopige aanslag 2019 bedragen en kun je de wijziging versturen.

7 reacties

Reputatie 2
Badge +2
Mijn partner krijgt ook een voorlopige aanslag (lees teruggave) Er wordt 1 keer de loonheffingskorting toegepast - op de AOW. De voorlopige teruggaaf is reëel vanwege de ouderenkorting.

Maar elke situatie is verschillend. Afhankelijk hoe de heffingskorting staat ingesteld, of er aanvullend pensioen of pensioenen zijn. En of er (jaarlijkse) aftrekposten zijn. Of vermogen.
In inderdaad elk jaar controleren of de voorlopige teruggaaf (of de betaling) terecht is of niet. Deze teruggaaf of te betalen belasting is immers uitsluitend gebaseerd op de gegevens uit aangiften van voorgaande jaren.

Tip: als de uitbetaling of teruggave niet gewenst is kan de voorlopige aanslag binnen zekere grenzen altijd worden aangepast. Een ongewenste voorlopige teruggaaf vanwege hypotheekrenteaftrek kan bijvoorbeeld stopgezet worden door deze aftrek in de voorlopige aanslag te verwijderen. Een betaling vanwege box 3 belasting kan verminderd worden door het vermogen aan te passen enzovoort. Uiteindelijk zal de daadwerkelijke aangifte uitmaken of er bijbetaald moet worden of dat er een teruggaaf is.
Reputatie 7
Badge +5
Ik had nog nooit gehoord van de term ‘loonheffingskorting’ maar het schijnt dat de belastingdienst zelf deze term ook hanteert en zij bedoelen daarmee de Algemene heffingskorting en arbeidskorting bij elkaar.

Ja, leuke situatie @Bert. Ik zou er zelf niet mee zitten maar ik kan me voorstellen dat een ander er wel mee zit. Een oplossing kan ook zijn om het bedrag volgend jaar ook weer in 11 of 12 termijnen terug te betalen aan de belastingdienst.

Ik krijg de laatste jaren ook zo’n aanslag, begin 2018 toevallig ook
€ 2.000,- maar dan met het verzoek om die te betalen. Die aanslag krijg ik dan begin januari. Ik vind het prima, die betaal ik dan in 11 maandelijkse termijnen aan hen zodat ze mij elke maand ook weer een brief moeten sturen met daarin het nog te betalen resterende bedrag.

Bij mijn aangifte komende maand maart 2019 over belastingjaar 2018 verreken ik dat betaalde voorschot dan weer.

Waarom ik dit allemaal schrijf? Tja, weet ik eigenlijk niet, gewoon omdat ik dat leuk vind denk ik.
Reputatie 7
Badge +5
@F. den Oudsten schreef: "Waarom ik dit allemaal schrijf? Tja, weet ik eigenlijk niet, gewoon omdat ik dat leuk vind denk ik. "

Doe vooral wat je leuk vindt, dat maakt het leven aangenaam.☺
Als stel krijgen wij ALTIJD (al 20 jaar) geld terug. Maar bij de verdeling zorg ik er altijd voor dat het uiteindelijke bedrag voor ons zo gunstig mogelijk is (de belastingdienst biedt zelf die optie!). Soms betekend dit dat mijn man een paar honderd euro moet betalen waardoor ik extra veel terug krijg. Daarom heeft mijn man nu een voorlopige aanslag 2019 gekregen, waarin hij vast van te voren €260 moet betalen, maar ik krijg nog niets terug. Blijkbaar heeft de overheid geld nodig.
Reputatie 7
Badge +5
@JoyceD Ik denk dat je dat een beetje kunt vergelijken met wat, ik meen, KPN een jaar of 20 geleden ook al deed. Voor die tijd kreeg je maandelijks achteraf zowel de nota voor je abonnement alsmede je gesprekskosten. Toen heeft KPN ooit verzonnen dat als ze nu je abonnement vooraf in rekening brengen en je gesprekskosten achteraf dan hebben ze toch weer een maand winst in die betekenis dat ze dan je abonnementsgeld een maand eerder binnen krijgen.

20 jaar later komt de belastingdienst nu ook tot dit inzicht.

Ik vind het beiden een beetje onzin omdat je met name bij de belastingen dat geld eerst nog moet gaan verdienen. In mijn geval krijg ik zelfs al een voorlopige aanslag voor een rendement in box 3 dat ik dan gedurende het jaar nog moet gaan maken als ik het al maak want nu al is duidelijk dat 2018 een verliesjaar voor beleggers is geweest.

Ik zou er misschien nog enig begrip voor kunnen opbrengen als de belastingdienst eerst een voorschot in rekening zou brengen ter hoogte van ongeveer de helft van de te betalen belasting. Maar niet alleen doen ze dat niet maar ze brengen mij zelfs te veel in rekening omdat ik doorgaans een kwart tot een derde achteraf weer terug krijg hetgeen mede komt door aftrekposten. Daar heeft de belastingdienst vaak vooraf weliswaar geen inzicht in maar juist daarom zou je je ook moeten beperken.

Het zou er ook mee te maken kunnen hebben dat het één grote zooi is bij de belastingdienst met te weinig personeel en een enorme bak met vacatures met als gevolg dat ik bijvoorbeeld mijn definitieve aanslag over belastingjaar 2016 pas in augustus 2018 kreeg.

En inderdaad, je hebt gelijk, het feit dat je partner wel een te betalen voorlopige aanslag krijgt maar jij niet zegt veel over het interne reilen en zeilen binnen die belastingdienst. Maar er zijn volgens mij wel oplossingen.

Ik doe uit principe niet mee met die Digid- en digitale postbusonzin van de belastingdienst maar regel dat anders maar als je dat wel doet dan zou je kunnen overwegen om zelf ook een voorlopige aanslag te vragen in die betekenis dat je dan geld terug krijgt.

En je partner hoeft volgens mij die € 260,- niet in één keer te betalen maar kan dat volgens mij ook uitsmeren over 11 gelijke termijnen van € 23,64 per maand ingaand ongeveer 20 februari. Je dwingt de belastingdienst daar ook mee om je maandelijks een brief te sturen over het restant. Zo doe ik het ook en dat werkt voor mij prima.
Reputatie 7
Badge +5
@JoyceD Ik krijg, wat ik terug verwacht te krijgen van 2019, nu al maandelijks overgemaakt op mijn rekening en niet pas na de jaaropgave in 2020.

Als je die mogelijkheid wilt benutten, zie: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/voorlopige-aanslag/voorlopige-aanslag

Meteen een voorlopige aanslag aanvragen, wijzigen of stoppen?
Dat doet u op Mijn Belastingdienst: Inloggen op Mijn Belastingdienst
Reputatie 7
Badge +6
Uiteraard is iedere persoonlijke situatie anders . Toch een goede tip zodat we desgewenst het kunnen aanpassen als dit bij ons van toepassing is.

Reageer