Nieuwbouwwoning: BTW zonnepanelen al teruggevraagd?

  • 3 February 2020
  • 19 reacties
  • 6761 Bekeken

Reputatie 1
Badge +1

Heb jij een nieuwbouwwoning inclusief zonnepanelen gekocht? Dan kun je extra btw terugvragen bij de aangifte voor een gedeelte van het dak. Het deel dat voor de zonnepanelen wordt gebruikt, wordt als zakelijk gebruik aangemerkt. Voor dit deel van je dak kan je de betaalde btw dan ook terugvragen. Lees meer hierover op onze pagina over btw zonnepanelen terugvragen.

Heb jij de btw voor je zonnepanelen en (deel van) het dak al teruggevraagd? Deel dan je ervaringen en tips!


19 reacties

Ik lees op https://www.consumentenbond.nl/zonnepanelen/btw-zonnepanelen-terugvragen#no4

dat je extra BTW terug kunt krijgen bij nieuwbouw. 
Bestaat het woonoppervlak uit de begane grond + de eerste verdieping of alleen de gegane grond? Is de prijs van de nieuwbouwwoning met / zonder de prijs van de grond?
Het belangrijkste: Op welk formulier / website moet je dit allemaal invullen?
Waar heeft de “Overheid” deze informatie staan.

groet, Willem

Reputatie 1
Badge +1

Goedemorgen WIllem, 

Om in aanmerking te komen voor de extra btw-teruggaaf kun je het stappenplan volgen zoals dat bijvoorbeeld is gepubliceerd op de website van Milieucentraal of je kunt contact opnemen met een belastingadviseur.

Hoe daar precies uiting aan wordt gegeven door de Belastingdienst is nog niet bekend. Bij een andere HR-uitspraak over de aftrek van btw bij de aanschaf van zonnepanelen, duurde het ongeveer 4 maanden voordat er een officiële regeling kwam. Je kan daar op wachten, maar persoonlijk zou ik op zoek gaan naar een belastingadviseur die hierbij wil assisteren. Bij de overheid kun je hier dan ook nog geen regels over terugvinden. Wel kun je de uitspraak van de Hoge Raad bekijken. 

Een rekenvoorbeeld wat je wellicht verder op weg kan helpen kun je hier vinden. Wat reacties van andere community leden zijn eventueel hier terug te lezen. 

Helaas weten wij niet alle antwoorden. Wij hebben in onze Geldgids en op onze website deze tip/ informatie gegeven, zodat mensen hiervan bewust zijn. En er natuurlijk gebruik van kunnen maken. De precieze in en outs weten wij helaas ook niet. Dit topic is geopend zodat consumenten elkaar verder kunnen helpen door het delen van ervaringen en tips. 

Ik hoop dat je eruit gaat komen. 

Groet, 

Priscilla

 

goede morgen Priscilla,

Dank voor je antwoord.

Ik heb het artikel gelezen. Mijn vrouw en ik heb geen zakelijke ruimtes in ons huis. Dan geldt dit extra aftrek toch niet?

groet, willem

Reputatie 1
Badge +1

Het dak waar de zonnepanelen op liggen kun je zien als de zakelijke werkruimte. Je levert als het ware stroom terug aan het energiebedrijf dit wordt als business to business gezien. Je btw terugvragen bij de Belastingdienst. Je kunt dan ook gebruik maken van de kleine ondernemingsregeling

Kortom heb je zonnepanelen die bij de bouw van de nieuwbouwwoning zijn geplaatst dan kun je gebruik maken van de extra aftek. 

 

Groet, 

Priscilla

Reputatie 1
Badge

@Priscilla: Ik lees nergens een voorbehoud of voorwaarde in je mededeling dat je btw kunt terugvragen (en dan ook -krij́gen, neem ik aan…) op [een deel van] je zonnepanelen, maar geldt dat ook voor particulieren, dwz. mensen die geen btw-nummer hebben? Zoniet, dan zou dit wel vermeld mogen worden.

(terzijde: waar je schrijft dat de belastingdienst ergens “uiting” aan geeft, bedoelde je waarschijnlijk dat deze ergens ‘uitvoering’ aan geeft?)

@Priscilla Blok  Goedemorgen. Is er inmiddels al wat meer bekend over de termijn dat je een gedeelte van de terugontvangen BTW voor zonnepanelen weer moet terugbetalen aan de belastingdienst als je je (nieuwbouw)woning weer verkoopt? Gaat het dan om 5 jaar voor roerende zaken of 10 jaar voor onroerende zaken? Ik hoor het graag.

Badge

Is het terugvragen van de extra btw ook mogelijk in het geval van projectbouw? Dus in het geval de woning inclusief zonnepanelen is opgeleverd door de projectontwikkelaar. In dat geval heb je namelijk geen factuur van de zonnepanelen. En de datum van de factuur moet je wel toevoegen aan het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders.

Of moet je de extra btw op een andere manier terugvragen dan door gebruik te maken van dat formulier?

Je kunt de projectontwikkelaar om een aparte specificatie vragen met betrekking tot de kosten en de BTW van de zonnepanelen.

Badge

Bedankt voor uw reactie Gebruiker1575583599.

 

Ik zal een specificatie m.b.t. de kosten van aanschaf en installatie (en de BTW) van de zonnepanelen aanvragen bij de projectontwikkelaar.

 

Hoe gaat dit in het vervolg in zijn werk?

 

Het huis is in 2006 opgeleverd, dus ik ben te laat om mee te doen aan de kleineondernemersregeling. Bovendien kan ik op die manier niet de extra BTW over het dak terugvragen.

 

Moet ik me aanmelden via het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders?

 

Of kan ik de inkomstenbelasting voor 2006 wijzigen en de zonnepanelen als aftrekpost opvoeren? Zo ja, weet iemand waar dit dan kan?

 

Voor de duidelijkheid ik ben particulier, dus de posten die hier door de Belastingdienst worden genoemd zie ik niet direct verschijnen bij het wijzigen van de aangifte: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/hoe_werkt_de_btw/voor_wie_geldt_de_btw/eigenaren-van-zonnepanelen/hoe-vul-ik-de-aangifte-in/

 

Hoor graag

Reputatie 1
Badge

@Priscilla Blok (resp. @ de moderator van dit forum en/of de verantwoordelijke(n) hiervoor bij de Consumentenbond:)

Is het na bijna twee weken niet eens tijd voor wat antwoorden? Zoals het nu ~en niet alleen hier~ gaat, verwordt een potentieel fantastisch en snel middel om mensen gericht van nuttige informatie te voorzien tot een loos maniertje om een bijdetijdse indruk te maken, dat echter alleen maar mensen in hoopvolle en afwachtende onzekerheid achterlaat.

Persoonlijk vind ik dat mijn CB zich hiermee eerder blameert dan een nuttige functie vervult.

Reputatie 2
Badge +4

Beste @consufred de oproep is om ervaringen en tips te delen. En niet ‘stel zoveel mogelijk vragen aan de Consumentenbond’. Dus hoezo blameren?

Er is nog veel onduidelijk over de uitwerking van deze fiscale mogelijkheid, ook bij ons. Sinds 2017 ligt er een gerechtelijke uitspraak waaruit volgt dat het mogelijk is een deel van de btw op de bouwkosten terug te vragen, voor zover deze kosten toerekenbaar zijn aan de exploitatie van de zonnepanelen. De Belastingdienst ging hiertegen in beroep en cassatie. De Hoge Raad verklaarde de cassatie echter ongegrond. Daarmee ligt de weg open voor de btw-teruggaaf, denken wij. Uit vrijgegeven interne documenten van de overheid blijkt echter door dat de fiscus verzoeken om btw-teruggaaf bij nieuwbouwwoningen nog altijd weigert. De Belastingdienst verwijst daarbij naar een cassatieberoep dat bij de Hoge Raad aanhangig zou zijn, waarin het Hof de juistheid van het standpunt van de Belastingdienst heeft bevestigd. Wij weten echter niet naar welk cassatieberoep er wordt verwezen. Hierover hebben we navraag gedaan bij het Ministerie van Financiën. 

Wat nu te doen? Wij zijn zelf geen geen belastingadviseur, maar ik kwam dit artikel tegen op de website van WVDB Accountants. Zij adviseren de teruggaaf van btw op de toerekenbare bouwkosten alsnog in aftrek te brengen of hiervoor bezwaar te maken tegen de eigen aangifte. Dit is bedoeld om de rechten veilig te stellen. Het verdere verloop is dus helaas onduidelijk, maar ervaringen en tips blijven welkom. 

Reputatie 1
Badge

@Mark Drabbe Dank voor dit antwoord, vooral voor het feitelijke, inhoudelijke deel na de eerste alinea, vol achtergrondinformatie waarvan de meeste leden/lezers ~net als ik~ het bestaan niet vermoed zullen hebben na het klikken op een onschuldig ogende link in de CB-nieuwsbrief die slechts een simpele belastingteruggave leek te beloven. En ook niet na het lezen van Priscilla’s eerste post.

Ik blijf erbij dat een forum onder auspiciën van de CB niet zou moeten/mogen functioneren zoals dat hierboven het geval was, waarbij een al te zeer vereenvoudigde voorstelling van zaken leidt tot een fors aantal vragen die vervolgens weken lang onbeantwoord blijven. Dat is m.i. onverenigbaar met het belang van de leden, ook van degenen die níét zelf deze vragen gesteld hebben.

Ik vind dus, anders gezegd, dat de CB de verantwoordelijkheid moet accepteren voor de informatieve waarde en inhoudelijke betekenis van fora onder haar auspiciën. Zoniet, dan verliest de CB geloofwaardigheid en betrouwbaarheid.

 

 

Reputatie 2
Badge +4

Beste @consufred bedankt voor je reactie en mijn excuses voor de aangeslagen toon in het eerste deel van mijn antwoord. We zagen, na een tip in de Geldgids, hierover best veel vragen binnenkomen. De uitwerking van de regeling (voor zover het al een regeling is), was echter onduidelijk. Juist daarom leek het een goed idee om te vragen naar tips en ervaringen van anderen. Dat was nog voordat we wisten dat de Belastingdienst op onduidelijke gronden alle medewerking weigert. Ik begrijp je punt over de gewekte suggestie dat het slechts gaat om een simpele belastingtip en neem dat zeker ook ter harte bij een volgende gelegenheid. Zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn, zal ik me weer melden op deze plek.

Reputatie 2
Badge +4

Bedankt voor uw reactie Gebruiker1575583599.

 

Ik zal een specificatie m.b.t. de kosten van aanschaf en installatie (en de BTW) van de zonnepanelen aanvragen bij de projectontwikkelaar.

 

Hoe gaat dit in het vervolg in zijn werk?

 

Het huis is in 2006 opgeleverd, dus ik ben te laat om mee te doen aan de kleineondernemersregeling. Bovendien kan ik op die manier niet de extra BTW over het dak terugvragen.

 

Moet ik me aanmelden via het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders?

 

Of kan ik de inkomstenbelasting voor 2006 wijzigen en de zonnepanelen als aftrekpost opvoeren? Zo ja, weet iemand waar dit dan kan?

 

Voor de duidelijkheid ik ben particulier, dus de posten die hier door de Belastingdienst worden genoemd zie ik niet direct verschijnen bij het wijzigen van de aangifte: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/hoe_werkt_de_btw/voor_wie_geldt_de_btw/eigenaren-van-zonnepanelen/hoe-vul-ik-de-aangifte-in/

 

Hoor graag

Beste @Loffel de termijn om de betaalde btw op de zonnepanelen (en eventueel het deel van het dak waar de panelen op liggen), terug te vragen is inmiddels verstreken. Helaas is het voor u dus niet meer mogelijk om btw terug te krijgen.

Badge

Beste @Loffel de termijn om de betaalde btw op de zonnepanelen (en eventueel het deel van het dak waar de panelen op liggen), terug te vragen is inmiddels verstreken. Helaas is het voor u dus niet meer mogelijk om btw terug te krijgen.

 

Bedankt voor uw reactie @Mark Drabbe. Ik zie echter dat ik een typfout gemaakt heb. Mijn huis is niet in 2006, maar in 2016 opgeleverd. Als ik het goed begrijp, kan ik dan nog wel bezwaar maken tegen de inkomstenbelasting over dat jaar (2016 dus). Klopt dit?

 

Wat nu te doen? Wij zijn zelf geen geen belastingadviseur, maar ik kwam dit artikel tegen op de website van WVDB Accountants. Zij adviseren de teruggaaf van btw op de toerekenbare bouwkosten alsnog in aftrek te brengen of hiervoor bezwaar te maken tegen de eigen aangifte. Dit is bedoeld om de rechten veilig te stellen. Het verdere verloop is dus helaas onduidelijk, maar ervaringen en tips blijven welkom. 

 

Kunt u misschien wat meer toelichting geven hoe dit (teruggaaf van btw op de toerekenbare bouwkosten alsnog in aftrek brengen) in zijn werk gaat? Waar kun je in het aangifteformulier deze aftrekpost (als particulier) opgeven?

 

Alvast bedankt voor uw reactie

Reputatie 2
Badge +4

Beste @Loffel de termijn om de betaalde btw op de zonnepanelen (en eventueel het deel van het dak waar de panelen op liggen), terug te vragen is inmiddels verstreken. Helaas is het voor u dus niet meer mogelijk om btw terug te krijgen.

 

Bedankt voor uw reactie @Mark Drabbe. Ik zie echter dat ik een typfout gemaakt heb. Mijn huis is niet in 2006, maar in 2016 opgeleverd. Als ik het goed begrijp, kan ik dan nog wel bezwaar maken tegen de inkomstenbelasting over dat jaar (2016 dus). Klopt dit?

 

Wat nu te doen? Wij zijn zelf geen geen belastingadviseur, maar ik kwam dit artikel tegen op de website van WVDB Accountants. Zij adviseren de teruggaaf van btw op de toerekenbare bouwkosten alsnog in aftrek te brengen of hiervoor bezwaar te maken tegen de eigen aangifte. Dit is bedoeld om de rechten veilig te stellen. Het verdere verloop is dus helaas onduidelijk, maar ervaringen en tips blijven welkom. 

 

Kunt u misschien wat meer toelichting geven hoe dit (teruggaaf van btw op de toerekenbare bouwkosten alsnog in aftrek brengen) in zijn werk gaat? Waar kun je in het aangifteformulier deze aftrekpost (als particulier) opgeven?

 

Alvast bedankt voor uw reactie

Beste @Loffel, de termijn om btw terug te vragen is 6 maanden. Strikt genomen kunt u alleen nog de Belastingdienst verzoeken om een ‘ambtshalve teruggave’ van de betaalde btw. Dat kan tot 5 jaar na afloop van het jaar waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft. Ik weet niet hoe soepel de fiscus omgaat met deze verzoeken. De teruggaaf regel je niet via de gewone belastingaangifte, maar door als particulier gebruik te maken van de zogeheten ‘kleine ondernemersregeling’ (KOR). Deze constructie is nodig, omdat alleen ondernemers btw kunnen terugvragen. Bezitters van zonnepanelen kunnen zich kwalificeren als ondernemer, omdat ze een deel van de opgewekte stroom tegen vergoeding kunnen verkopen aan de energiemaatschappij. Om gebruik te maken van de KOR dient u een aantal stappen te volgen, die worden uitgelegd in het stappenplan van Vereniging Eigen Huis of op de website van Milieu Centraal. U kunt er ook voor kiezen om het uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijfje of belastingadviseur. Soms biedt de leverancier van de zonnepanelen deze service (tegen betaling) zelf aan.

Badge

Wederom bedankt voor de reactie.

 

Echter, als ik het goed begrijp dien je (wanneer je gebruik wilt maken van de mogelijkheid om niet alleen over de installatie- en aanschafkosten van de zonnepanelen maar ook over het dak waarop deze geplaatst zijn) juist niet gebruik te maken van de KOR.

 

Zie onderstaande link waarin wordt geadviseerd om de KOR te beëindigen (niet van toepassing te laten verklaren) om niet te maken te krijgen met de herzieningsregeling: https://www.baa.nl/goed-nieuws-voor-nieuwbouwwoning-met-zonnepanelen/

 

Hier ook nog een wat ouder artikel hierover: https://www.baa.nl/zonnepanelen-wat-gaat-er-nu-weer-veranderen-in-2019-en-2020/

 

Kunt u hier nog wat extra toelichting op geven?

 

Als ik het goed begrijp, hoef ik me geen zorgen te maken over de naheffing wanneer mijn investering onder de 11.900 euro ligt (21% x 11.900 euro x 1/5 < 500 euro per jaar).

Reputatie 2
Badge +4

Beste @Loffel , wij hebben helaas geen ervaring met cq. kennis van de uitwerking van de herzieningsregeling. Voorlopig speelt dat ook niet, omdat de Belastingdienst de betreffende btw-teruggaafverzoeken om onduidelijke redenen standaard afwijst.

Zijn er wellicht al ontwikkelingen te melden t.a.v. dit onderwerp? Erg benieuwd!

Reageer