Pensioenoverzicht: doe jij er iets mee?

  • 14 June 2022
  • 35 reacties
  • 1745 Bekeken
Pensioenoverzicht: doe jij er iets mee?
Reputatie 1

Momenteel ben ik bezig met een artikel over pensioeninformatie. En kan jullie hulp hier goed bij gebruiken. Iedereen kent ze wel. Die jaarlijkse overzichten van je pensioenuitvoerder, een UPO. De een bestudeert de informatie uitvoerig terwijl de ander de envelop ongeopend op een stapel legt. En mijnpensioenoverzicht.nl, kijk je daar wel eens? Ik ben benieuwd wat jij zou willen weten over deze overzichten? Wat heb je nodig om het te begrijpen? Of is alles volkomen duidelijk? Benieuwd naar jullie reacties.


35 reacties

Reputatie 3
Badge +1

Gewoon voorlichting geven moet de pensioengerechtigden wakker maken. 
Schrijven in bladen, kranten maar zeker ook op social media. 
communicatie is ook hier het toverwoord. 

De site heeft zich wel verbeterd.
De eerste jaren klopte er helemaal niets van.
Heb er ook sinds jaren weer eens naar gekeken nu.
Het compenseren van Inflatie is gevaarlijk. Ze spiegelen het bedrag met huidig salaris.
Hoe meer jaren er nog zijn tot het pensioen, hoe minder het zegt over de koopkracht.
 

Reputatie 1
Badge

< En mijnpensioenoverzicht.nl, kijk je daar wel eens? Ik ben benieuwd wat jij zou willen weten over deze overzichten? Wat heb je nodig om het te begrijpen? Of is alles volkomen duidelijk? Benieuwd naar jullie reacties. > 

 

Jazeker, ik vergelijk het UPO en de informatie van mijn (3) pensioenfondsen over de verwachte waarde (ontwikkeling) van mijn pensioen bij een pensioendatum van bijv 64 jaar of 65 jaar. De gegevens voor ik in, in een berekend voorspelmodel in Excel dat mijn uitkeringen bij elkaar telt zodat ik zicht heb op mijn netto besteedbaar inkomen per maand na pensioendatum, onafhankelijk van de AOW die pas op 67 jaar gaat uitkeren. 

Ik ben sinds kort begonnen met werken en heb een abbonnement aangevraagd bij de consumentenbond. Goede chronologische data vinden is lastig. Voor technologie wijk ik alsnog wel uit naar tweakers, omdat zijn hier leider in zijn. 

 

Aangezien ik net begonnen ben met mijn echte eerste baan lijkt het me ook een goed idee om maar meteen goed mijn pensioen uit te zoeken en hoe dat werkt. Dan kom je er achter wat jaarruimte en reserverings ruimte is. Ook een gesprek ingepland met de belastingdienst. De feedback daarvan vond ik maar matig meedenkend. Ik werd voor doorverwezen naar de pagina voorlopige toeslagen berekenen. Voor mij toch liever dat ik voor later een buffer heb mocht mijn gezondheid gaan haperen. 

Reputatie 1
Badge

Dag Derk, begin met het pensioenreglement van de werkgever. Vaak hebben die tegenwoordig een website waar je in kan voeren wat je gewenste pensioendatum is. Deze is allesbepalend voor je penisoenopbouw. Naast n werkgeverspensioen kun je (hopelijk) ook nog AOW verwachten. Deze hoeft niet tegelijk met je pensioenuitkering in te gaan. Er zijn daarnaast nog mogelijkheden om zelf n pensioenvoorziening op te bouwen, bijv. ter overbrugging tussen pensioendatum en AOW datum. Dit kan op veel manieren, bijv via beleggingsfondsen van banken etc. Laat je hierover goed informeren! 

Hartelijk dank voor de reactie.  Ik werk bij een opstarter en daar is het zo geregeld dat iedereen zijn pensioen zelf regelt. Het pensioen wordt gerekend als een percentage van je verdiende loon. Ik heb een pensioenbeleggingsrekening geopend vooral omdat dit iets is wat mij interesseert en ik dit, mocht ik van baan verwisselen, (hopelijk) door kan zetten bij mijn volgende werkgever. Ik heb hier al wel wat op ingelezen en ik vraag mij af wat een goede strategie is om aan te houden.

 

Reputatie 1
Badge

Derk, dat klopt, als je zelf je pensioen regelt omdat er bij t bedrijf nog geen regeling is, kun je die altijd meenemen. 

Reputatie 1
Badge

De KvK heeft n goed artikel over de voor en nadelen van n pensioenregeling voor t bedrijf

Reputatie 6
Badge +5

Het UPO, Universeel Pensioen Overzicht is ooit in het leven geroepen om mensen inzicht te geven wat ze aan pensioen kunnen verwachten.
Dit omdat de meesten geen flauw benul hadden wat hun pensioen zou worden.
Maar toen hadden ze het nog over een waardevast pensioen, met de plannen die er nu liggen is een UPO waardeloos, je kunt er toch niet meer op aan en heb je weer geen benul wat je pensioen gaat worden

Als je van baan veranderde werd de indexatie ook gestopt en groeide de pensioen aanspraken niet meer.
Zo had ik nog een klein pensioen bij Aegon, dat was destijds door de toenmalige werkgever al voor 25% opgebouwd.
Maar later weigerde Aegon categorisch het pensioen over te dragen aan het ABP waar ik later bij zat en de reden mag duidelijk zijn.
Ze staken de indexatie in eigen zak.
Nu krijg ik nog een kleine 90 euro netto per maand van Aegon.

Toevallig zag ik onlangs nog een UPO van het ABP van 2006, het verwachte pensioen was ongeveer gelijk met wat ik nu krijg sinds begin dit jaar.
Maar mijn salaris is tot eind vorig jaar in die 15 jaar flink gegroeid, evenals de premie die betaald werd.
Toch is blijkbaar het pensioen niet meegegroeid in die 15 jaar.
Dus vraag ik me ook af of die overdracht van Aegon naar het ABP nu wel zoveel meer had opgeleverd.

Keek ik er naar?
Toen niet zo, ik bladerde er doorheen en daarna kwam het op de stapel.
Als je jong bent boeit het je nog niet zo.
Of het UPO nut heeft gehad betwijfel ik, wel leuk om achteraf nog eens naar te kijken, ik heb ook nog loonstrookjes van 1980.

Reputatie 1
Badge

Ik heb al mijn loon strookjes ook nog, en mijn pensioenopbouw gaat gewoon door sinds ik in 2017 ontslagen werd en daarna n andere baan kreeg. Ik had wel bijna 40 dienst jaren .....maar 58 jaar....dan moest je eruit bij n bekende gloeilampenfabriek.…..

 

 

 

 

Ik heb bij een pensioenbeheerder gewerkt. Daar bleek uit cijfers dat slechts 1 tot 2 % van de deelnemers in een pensioen wel eens inlogt op het portaal van het pensioenfonds. En dan ook nog vooral tegen het eind van de looptijd, dus kort voor de pensioengerechtigde leeftijd of bij overstap naar een ander pensioenfonds.

Desondanks denk ik dat het nuttig is mensen voor te lichten over het nut van pensioen en de opgebouwde waarde daarin. Ik weet het niet, maar ik vermoed dat veel zzp-ers vooral bezig zijn met geld verdienen en zich te laat realiseren dat iets opzij zetten voor later nuttig is. Uiteraard kun je ook op andere manieren kapitaal opbouwen, maar het is goed om te beseffen dat je van een AOW-uitkering niet ruim kunt leven.

Reputatie 1
Badge

Helemaal gelijk Paul. Ik denk naarmate mensen ook meer n pensioen regelen naast dat vd werkgever dat t steeds interessanter om de rekenmodellen vd pensioensite te gebruiken. Hoog/laag, inruil nabestaanden pensioen, en vooral vroeger stoppen met werken en aow gat overbruggen  

Badge +8

Goed om te zien dat er al veel reacties zijn geplaatst!

Waar we vooral benieuwd naar zijn: wat vind je niet duidelijk aan de website mijnpensioenoverzicht.nl en het overzicht dat je ontvangt? 

Reputatie 1
Badge

T is mij duidelijk! 

Reputatie 6
Badge +5

Mijn pensioen overzicht heb je niks aan, er staat alleen wat ik totaal opgeteld bruto krijg.
Ook niks over nabestaanden pensioen of iets dergelijks.
Je hebt wel een overzicht van alle pensioenen instantie waar je ooit voor betaald hebt, als het klopt tenminste.
Mijn vrouw heeft een blauwe maandag bij een grafisch bedrijf gewerkt waar een mini pensioentje van overbleef.
Dat pensioenfonds wou dat afkopen, prima, tot bleek dat ze maar de helft van de waarde wilden betalen.
Toen hebben we geweigerd, maar dat pensioen is nergens terug te vinden en we krijgen er ook geen info meer over.
Het staat dus ook niet in mijn pensioen overzicht.
Ach, we zullen het wel overleven, het uitzoek kost meer dan het pensioen ooit oplevert.

 

Reputatie 6
Badge +6

@Free Spirit Even van je vorige post uitgaande heb je (ook)een pensioen bij ABP opgebouwd?

Met inlog kan je hier alle gegevens terug vinden.
Ook diverse rekentools om eerder te stoppen als de reguliere datum.

6jaar eerder hakt er aardig in, 5jaar eerder is iets gunstiger, maar altijd minder als de Reguliere datum.

Het te bereiken eind bedrag en het bedrag tot heden opgebouwd.

Het nabestaanden pensioen (indien van toepassing) kan hier in meegenomen worden.

Omdat ik wat ouder ben, heb ik het nabestaanden pensioen van mijn vrouw voor mij op 0,00 (min. € 40,00 p/m lager kan niet) gebracht.

Dat geeft voor haar dan een iets hoger (vroeg)pensioen, eerder of na de reguliere datum bij ingangsdatum van het pensioen.

De bruto en netto bedragen zijn hier ook aangegeven, die moet je wel naar jouw situatie rekenen!

Als je diverse jaren eerder in de Tool invult, krijg je een beeld wat het verschil in uitkering dan is en of dat haalbaar is.

 

@Free Spirit “Dat pensioenfonds wou dat afkopen, prima, tot bleek dat ze maar de helft van de waarde wilden betalen.”

 Voorbeeldje:

mijn klein pensioentje, na de reguliere leeftijd levenslang € 8,00 bruto p/m € 4,00  netto.

Totaal opgebouwd iets van kleine €700,00 hoelang moet (zou) ik in leven blijven om die 700,00 te krijgen?

inhoudingen + kosten = 350,00 uit laten keren, nu in de zak, bij leven en gezondheid al besteed!

En die € 4,00 p/m daar trek je ook later de wereld niet mee rond.

 

Reputatie 6
Badge +3

Vooral handig is mijnpensioenoverzicht.nl. Vooral als je beide partners inlogt. Je ziet dan de totalen van beide. Ook van meerdere pensioengevende banen. Ook netto inkomens komen dan zichtbaar.

Je kunt mooi schuiven met balken om eerder of later met pensioen te gaan. Zoals hierboven genoemd, kun je bij 1 partner die in deeltijd werkt goed het nabestaandenpensioen laten vallen.

Beter dan inloggen op meerdere pensioenfondsen (bij ons 3) en zelf optellen en belastingen berekenen. En dat het niet helemaal klopt op enkele tientjes is niet zo erg. Inflatie en indexering laten zich niet van te voren voorspellen.

Badge

Ik kijk meestal elk jaar op mijn.pensioenoverzicht.nl om beetje op de hoogte te blijven van eventuele veranderingen. Verder log ik ook 1x per jaar in bij het pensioen overzicht van mijn vorige werkgevers.  

Geeft je toch een redelijk goed overzicht wat er voor financien er straks verwacht mag worden als het pensioen dan eindelijk mag ingaan. Helaas al paar keer naar later doorgeschoven, nu beoogd bij 67,5 jaar…

Verder bouw ik nog een derde pijler of, door middel van een goede lijfrente. Die laat ik pas ingaan na mij pensionering.  Voorlopig ziet het er wel aardig uit. Ga er naar verwachting niet op achteruit, hoewel met de nieuwe beoogde pensioen regeling en het invaren ervan er ook veel nog onduidelijk is, c.q. blijft. 

Jazeker deed ik er wat mee want elk jaar bekeek ik hoe ik er voor zou staan met mijn pensioen. Inmiddels ben ik met pensioen en berg ik het overzicht op omdat het geen nieuwe informatie meer geeft.  Mijn uitkering blijft mijn verdere leven het zelfde, geen stijging door indexering of wat dan ook.

Ik vind het UPO een onoverzichtelijk overzicht vanwege de hoeveelheid aan papier (12 tot 14 pagina's) en soms ook nog apart voor een ANW- en/of AOV-regeling. Dit maakt het onaantrekkelijk (en ook niet duurzaam) om te bekijken; zeker voor een leek. Feitelijk is het niets anders dan een "salarisstrook” voor uitgesteld loon en daarom zouden alle pensioenen van de betreffende pensioenregeling best op één A4-tje weergegeven kunnen worden. Bij de start van deelname aan de regeling zou dan een nadere uitleg van de verschillende onderdelen in een apart document kunnen worden gezet: op papier en/of (nog beter) op de site van het pensioenfonds/pensioenverzekeraar. Op mijnpensioenoverzicht.nl tref je het totaal van alle pensioenen van de verschillende pensioenfondsen/-verzekeraars dan weer aan.

Badge

Het UPO werd altijd al door mij vergeleken met wat ik zelf in gedachten had.

De vroegere pensioenregeling was leuk als je normaal werkte en nog een eindloonregeling had, maarrrrrrrrrrr alles is in ons nadeel veranderd. Eindloon werd middelloon, spaarregeling voor extra pensioen vervallen, dagen sparen voor later om eerder te kunnen/mogen stoppen vervallen en ga zo maar door.

Mijn instelling was vroeger dat ik met 90% van mijn salaris in de VUT kon en dan met AOW voor 70% waar ik dan door lagere belastingtarieven +/- 90% netto van over zou houden, mispoes ik had buiten onze onbetrouwbare regeringen Balkenende en Rutte gerekend. Vandaar dat ik voor mezelf ging zorgen. Ik wilde niet minder inkomen als AOW’er maar meer en wel minimaal 10%.

Op 35 jarige leeftijd hiervoor een lijfrente voor 30 jaar met maandelijkse betalingen afgesloten via Centraal Beheer met als mooiste overeenkomst een gegarandeerd rendement van 4%, heb rendementen gehad van 19% maar nooit minder dan 4% hoewel Centraal Beheer dit wel enkele keren geprobeerd heeft. Dankzij attest van gelijksoortige handelen dit met hulp van de Consumentenbond kunnen verhinderen.

Toen ik ook nog weg mocht bij een werkgever waar ik 18 jaar werkte kreeg ik hier een gouden handdruk mee, deze is voor 10 jaar vastgezet op een stamrechtverzekering ( dit mag ook al niet meer!)

Via mijnpensioenoverzicht kon ik toen al vergelijken waar mijn eindpensioen op uit zou komen en wat dit samen met de AOW voor pensioen zou geven.

Samenvattend heb ik nu op 67 jarige leeftijd AOW, PME pensioen, Lijfrente 1 via Aegon en Lijfrente 2 via Centraal Beheer. Mijn inkomen is netto ruim meer dan ik vroeger als bruto inkomen had, kan het iedereen aanraden om hier vroeg aan te denken en eenvoudig te beginnen met een lijfrente voor later.

De moeite om je hier in te verdiepen heeft zich ruim betaald.

 

Momenteel ben ik bezig met een artikel over pensioeninformatie. En kan jullie hulp hier goed bij gebruiken. Iedereen kent ze wel. Die jaarlijkse overzichten van je pensioenuitvoerder, een UPO. De een bestudeert de informatie uitvoerig terwijl de ander de envelop ongeopend op een stapel legt. En mijnpensioenoverzicht.nl, kijk je daar wel eens? Ik ben benieuwd wat jij zou willen weten over deze overzichten? Wat heb je nodig om het te begrijpen? Of is alles volkomen duidelijk? Benieuwd naar jullie reacties.

 

Ik ben blij met het PFZW, een heldere site en goede pensioenplanner

 

Ik doe helemaal niets met de overzichten. Af en toe kijk ik op mijnpensioenoverzicht.nl Dan blijkt weer dat de verschillende potjes die ik in de afgelopen 20 jaar bij mijn huidige werkgever heb opgebouwd weer wat lager zijn geworden. Maar ook hier heb ik niets aan, want als ik met pensioen ga, dan krijg ik een ‘zak met geld’ waar ik mee moet gaan kijken wie mij het hoogste pensioen biedt. Eenmaal mijn geld daar gestald, zal er daarna geen cent meer bijkomen. Dus het hele pensioen is 1 grote casino voor mij.

Carola,

Idd is het UPO alleen nog naar een indicatie ipv een redelijk betrouwbaar te bereiken resultaat, dat is jammer. En voor de meeste mensen die ik ken ook niet duidelijk. 

Echter wat in het UPO niet wordt aangegeven is het mogelijke gebruik van  betaalde SUM en VUT premies om eerder te stoppen met werken (ik denk daarbij aan 65 ipv 67 jaar). Dat zou tocb wel heel handig zijn.

 

Met vriendelijke groet. 

Ik kijk er even naar. Daarna doe ik er niets mee. 
Mijn komend pensioen komt voor een groot deel van verzekeraars. Die vragen mij hoe ze moeten beleggen met het invullen van een profiel. Hé wie zou er nu de expert moeten zijn?Mijn koopsompolissen van Zwitserleven zijn al twee keer overgedragen aan een andere maatschappij, zonder mijn goedkeuring. Ik moet nog maar zien wat er over een paar jaar uitkomt en welk pensioen ik ervan kan kopen.  Allemaal erg ondoorzichtig.  Op de jaaroverzichten staan bedragen en aandelen in allerlei vage fondsen van de maatschappijen zelf. Hoe moet ik daarover een zinvolle inschatting maken? 
 

Het voelt als: “Rien ne va plus, het geld is niet meer van u”. 
Hoeveel tijd moet ik daaraan nog besteden?
 

Reageer