Consumentenbond.nl

Profiteer nog optimaal van aftrekposten

  • 5 november 2018
  • 24 reacties
  • 2134 Bekeken

Reputatie 1
Badge +1
Als je een hoog inkomen hebt, krijg je de komende jaren voor een aftrekpost fors minder geld terug van de Belastingdienst. Na het jaar 2018 worden aftrekposten steeds minder waard, omdat de tarieven dalen. Ook als je geen topinkomen hebt. Als het lukt, betaal dan grote uitgaven zo veel mogelijk voor de jaarwisseling, bijvoorbeeld (planbare) ziektekosten of giften.

We hebben op een rijtje gezet wat er de komende jaren met de aftrekposten gaat gebeuren. Lees in de eindejaarstips hoe je de rest van 2018 nog kan benutten om fiscaal voordelig uit te zijn. Ook voor mensen met een gemiddeld tot hoog inkomen, zijn er veranderingen. Zie in één oogopslag wat er de komende jaren wijzigt en waar je kansen in 2018 liggen. Bekijk gratis onze tips!

Welke aftrekposten zijn interessant voor jou?

24 reacties

Badge
Ik betaal jaarlijks mijn aftrekbare kosten bijtijds en reserveer daar ook de middelen voor en dat heeft ons geen windeieren gelegd al die jaren, maar fijn dat jullie dat voor de onwetende leden duidelijk aankaarten als je jullie mails "maar" lezen.
Reputatie 7
Badge +5
@Asha_ Onder de tips staat de volgende tekst:

'Veel zorgkosten zijn boven een bepaalde drempel aftrekbaar, mits ze niet zijn gedekt door de zorgverzekering of onder het eigen risico daarvan vallen. Er zijn nog geen concrete plannen om deze regeling te veranderen, maar het aftrekpercentage wijzigt wel. Vanaf 2020 wordt het maximale aftrektarief voor bijna alle aftrekposten gelijkgetrokken. Dit heeft ook gevolgen voor de zorgkostenaftrek.'

Wat er staat is volgens mij niet fout maar je zou mensen daardoor op een verkeerd been kunnen zetten. Het suggereert namelijk dat als mensen ook een eigen risico of maximale dekking onder hun aanvullende(!) verzekering hebben, de onder die aanvullende verzekering gemaakte kosten ook niet aftrekbaar zijn als die onder het dáár geldende eigen risico blijven en dat is volgens mij niet zo.

Het lijkt op een woordspelletje en ik neem jullie ook volstrekt niets kwalijk maar beter ware het geweest als jullie het woord 'zorgverzekering' hadden vervangen door 'basisverzekering' of 'basispolis'
Badge
Beste Frans, wij behalen nog meer voordeel door ook jaarlijks de Zorgverzekering/Basisverzekering in één keer voor het gehele komende jaar te betalen, hierdoor steek je 2-5% korting op de gehele premie in je kontzak en zoveel rente krijg je bij géén één bank in heel Europa, maar je moet daarvoor wel geld reserveren uiteraard.
Reputatie 7
Badge +5
Dan doe je het inderdaad uitstekend @M.J.J. van den Oever vooral als je dat dan ook nog eens voor het eind van het jaar doet, althans, als je in box 3 zit (doordat je een vermogen hebt van meer dan
€ 30.000,- // 2018). Je bespaart dan namelijk nog eens 30% van de te betalen belasting over die premie als je die te betalen premie voor 1 januari van het jaar daarop (in dit geval 2019) de deur uit doet. Praktisch levert dat dan ook nog eens 0.36% van die jaarpremie op.
Reputatie 7
Badge +7
Goede tips @M.J.J. van den Oever en @F. den Oudsten. Zijn er nog meer leden die hun belastingaangifte op deze manier regelen?
Reputatie 7
Badge +5
Kort geleden heb ik fiscaal gemiddeld omdat ik in belastingjaar 2014 een superhoog inkomen had en in de belastingjaren 2015 en 2016 geen inkomen.

Dat heeft me netto € 11.000,- (elfduizend euro) opgeleverd.
Reputatie 7
Badge +5
Oeps, heb ik wat verkeerds gezegd in mijn laatste post 3 weken geleden?
Reputatie 7
Badge +6
Hoezo? Er zullen alleen niet veel mensen zijn met dergelijke pieken en dalen in het jaarinkomen. Wel een besparing die de moeite waard is geweest , Frans.
Reputatie 7
Badge +5
@E.T. Wiersum Ik kan je verzekeren dat dat inderdaad de moeite waard was. En weet je wat het leuke is geweest? Ik had dat al in 2014 gepland, alleen moest ik tot 2018 wachten om het uit te voeren.

Vandaar dat ik nu al kan zeggen dat ik die grap waarschijnlijk nog een keer ga herhalen over de jaren 2018, 2019 en 2020. Alleen zal ik dan waarschijnlijk wel weer tot 2022 moeten wachten om dat uit te voeren mede omdat dat dan over inkomsten zal gaan die ik pas in 2020 ga ontvangen. Maar je kent het spreekwoord: wat in het vat zit .............
Reputatie 7
Badge +6
Maar het wordt hoog tijd dat het wat simpeler gaat worden EN dat het systeem zelf de maximale aftrekbaarheid zoekt. Daar hebben we gewoon recht op. Technisch moet dat kunnen . De hele boel moet zeer dringend herzien worden . Dan snappen de medewerkers van de belastingdienst het zelf ook weer en de gemiddelde burger kan weer zonder hulp en zonder fouten de eigen aangifte doen. Te gek voor woorden , hoeveel mensen dat niet meer kunnen .
Reputatie 7
Badge +5
@E.T. Wiersum

Volgens mij moet die Techniek nog bij de belastingdienst geïnstalleerd worden als dat al mogelijk is.

Volgens mij is dat echter niet mogelijk. Je kunt namelijk niet alles vangen onder drie belastingregels. Daar zijn de verschillende situaties van burgers en uitzonderingen daarop te complex en te individueel voor. Dat is in het verleden wel, tevergeefs, geprobeerd maar daarna werden er toch weer allerlei ‘uitzonderingen’ in het systeem ingebouwd en dat heeft geleid tot wat we nu hebben.

En men gaat het nu opnieuw proberen te beginnen met die nieuwe tarieven. Nou, prettige wedstrijd.

Stel dat de overheid zou beslissen om geen aftrek ziektekosten meer toe te staan: ‘Sluit maar een aanvullende verzekering’. Ik kan je zo al voorspellen dat er genoeg mensen zijn die nu al niet eens geld hebben om een basispolis te sluiten laat staan daar boven op nog een aanvullende verzekering, laat staan voor meerdere gezinsleden. En dus is het maar goed dat bepaalde medische kosten fiscaal aftrekbaar blijven.

En zo kan je nog veel meer voorbeelden vinden zoals de aftrekbare hypotheekrente. Maar ook daar zit volgens mij weer een verkeerde redenering achter want als ik mijn hypotheekrente niet meer mag aftrekken, belast me dan ook niet voor de rente die ik krijg zou mijn redenering zijn. En daarom doet de fiscus dat nog steeds wel uitgaande van de gedachte dat ze zo meer belasting kunnen binnen harken dan wat de aftrekbare hypotheekrente hen kost. Maar niet voor niets wordt dat nu ook afgebouwd terwijl box 3 (de vermogensrendementsheffing) nu juist wordt uitgebreid omdat daar geld te halen is terwijl ook dat in feite
h-e-l-e-m-a-a-l nergens op slaat omdat rente geen rendement is maar een onkostenvergoeding van de bank voor het ter beschikking stellen van je geld terwijl je daar hoogstens de inflatie mee compenseert.

Waar de fiscus nu wel eens mee zou moeten ophouden is het schrijven van brieven aan belastingplichtigen dat zij wat de belastingdienst betreft geen aangifte meer hoeven te doen. Gebleken is dat je dan juist op je hoede moet zijn en kijken of er bij de fiscus nog wat is te halen. Als je als belastingdienst niet meer geïnteresseerd bent in de belastingaangifte van bepaalde personen stuur ze dan simpelweg geen aangiftebrief meer. Gelukkig hebben we allemaal wel de gelegenheid om aangifte te doen, ook als de belastingdienst daar niet om vraagt.

Wat ook veranderd zou moeten worden, en daar geef ik je gelijk in, is dat als de fiscus denkt dat er bij mij wat te halen is dan zijn ze er als de kippen bij om dat ook te halen. Maar wees dan consequent en doe dat dan ook andersom. Zo consequent zijn ze echter niet want dat bedrag van
€ 11.000,- heb ik toch echt zelf moeten halen en als ik dat zelf niet gedaan had dan was de fiscus toch echt nooit op eigen initiatief bij mij gekomen om het 'te brengen'.

Tot slot, mensen kunnen er voor kiezen om hun aangifte zelf te doen of te laten doen. Ik doe het het liefst zelf omdat de materie me boeit maar dat is een keuze. Omgekeerd breng ik mijn auto gewoon naar de dealer voor onderhoud en doe dat niet zelf omdat dat me nu juist weer niet boeit.
Reputatie 7
Badge +6
Uiteraard kan het niet te simpel worden , want dan gaan de slimmerikken sluipweggetjes zoeken en vinden . Dat gebeurt toch al bij grote bedrijven die daar specialisten voor in dienst hebben. Ik denk dat er een dag komt dat we geen aangifte meer hoeven te doen . Blijkens de vooringevulde bedragen , weten ze het meeste al. Kleine moeite om ze ook inzage te geven in de rest . Die hele privacy is toch al een giller. Ik vind die diverse toeslagen ook rondpompen van geld . Dat moet ook veel makkelijker kunnen volgens mij door in de aangifte te verwerken.
Reputatie 7
Badge +5
@E.T. Wiersum Dat die toeslagen het rondpompen van geld is ben ik met je eens. Overigens krijg ik geen enkele toeslag omdat ik een bepaald vermogen heb. Kun je na gaan, 2018 blijkt nu voor beleggers een slecht jaar te zijn geweest. Ik heb geld verloren en toch moet ik straks 1.3% vermogensrendementsheffing betalen over mijn vermogen in box 3 per 1 januari 2018 en krijg ik geen toeslagen ondanks dat ik geen inkomen heb in box 1 en mijn verzamelinkomen in principe laag genoeg is om toch in aanmerking voor Zorgtoeslag. Omgerekend betaal ik daar door vele procenten over mijn vermogen terwijl dat vermogen alleen maar is afgenomen in 2018.

Dat was een bezuinigingsmaatregel van de overheid waarbij je het woord 'bezuinigen' het best kunt vertalen met 'meer inkomsten richting staatskas'. En zo zijn er nog wat 'bezuinigingen' geweest recent zoals: verhogen van de hoge BTW onder de smoes 'crisis'.
Wel, die crisis is nu afgelopen en nu? Nu verhogen we ook de lage BTW en we voeren de vliegtax weer eens in. De verhoging van de pensioenleeftijd? Ook een bezuinigingsmaatregel want met het steeds ouder worden van mensen heeft het niet zo veel te maken als je bijvoorbeeld alleen al weet dat de pensioenfondsen iets van 1400 miljard in kas hebben. Accijns regelmatig verhogen op bijvoorbeeld tabak? Idem dito. Bekeuringen verdubbelen elke vijf jaar? Ook. Extra snelheidscontroles houden om gaten in begrotingen te dichten? Ook.

En zo kan ik door gaan maar dan wordt het een politieke discussie dus dat doe ik maar niet.
Reputatie 7
Badge +6
Raar dat in dit land belastingen veel hoger zijn dan in buurlanden terwijl veel kosten juist relatief laag zijn doordat we dicht bevolkt zijn en geen bergen hebben. Heb me vaak afgevraagd waar dat verschil in zit en waar al dat geld blijft . Nu zijn we ook weer blij gemaakt met een dode mus . Aan de ene kant belastingverlaging en tegelijkertijd verhogingen op enorm veel dingen die we dagelijks nodig hebben.
Reputatie 7
Badge +5
Ja @E.T.Wiersum We worden hier aardig bedot in dit land om het maar netjes te zeggen.

Ik kan ook wel redelijk nauwkeurig aan geven waar het scheef loopt maar dat doe ik al op andere sites. Hier doe ik dat niet omdat dit een Consumentenbondsite is en geen politiek forum. Bovendien niet bij dit onderwerp want anders ga ik off-topic.

Laten we het er op houden dat er in dit land politiek gezien inderdaad wel het nodige mis is.
Nederland zo kleine land, maar zo rijk.. 🙂 belastingdienst mag ons ook wel even gunnen.
Reputatie 7
Badge +5
Nou dat kan je vergeten @Gebruiker1546123389 De overheid hier gunt vooral zich zelf een hoop geld, 'om de zorg te betalen' roepen ze dan vaak om het hardst. Dat er ook veel te veel geld naar de verkeerde zaken gaat is iets wat men graag heel goed verborgen houdt.
Nou dat kan je vergeten @Gebruiker1546123389 De overheid hier gunt vooral zich zelf een hoop geld, 'om de zorg te betalen' roepen ze dan vaak om het hardst. Dat er ook veel te veel geld naar de verkeerde zaken gaat is iets wat men graag heel goed verborgen houdt.
Helaas wel 😞 Daar heb je helemaal gelijk in, iemand een idee hoe ik mijn naam kan veranderen, gebruiker 154 staat beetje slordig haha 😛
Reputatie 7
Badge +5
Helaas wel 😞 Daar heb je helemaal gelijk in, iemand een idee hoe ik mijn naam kan veranderen, gebruiker 154 staat beetje slordig haha :P
@Gebruiker1546123389 Dat kan een moderator voor je doen, zij komen op werkdagen langs ieder topic.
Reputatie 7
Badge +5
Ik ben het eens met @Be rt. Sterker nog, dat MOET een moderator voor je doen want dat kun je niet zelf. Je kunt wel zelf je handtekening wijzigen maar niet je schermnaam.

Dus als je dat toch wilt dan kun je meteen ook even een spannende naam verzinnen want wij zitten hier bijvoorbeeld onder de uiterst geciviliseerde namen Frans en Bert maar daar zit natuurlijk niets spannends aan.

Dus ik verwacht je hier binnenkort terug te zien met bijvoorbeeld de naam 'The Beast' of 'Womanizer' of 'Mastermind' of El Tigre alleen weet ik niet of Bert die laatste ook leuk vindt gezien zijn schermafbeelding. Gebruik je fantasie!!!
Reputatie 7
Badge +5
Ik ben het eens met @Be rt. Sterker nog, dat MOET een moderator voor je doen want dat kun je niet zelf. Je kunt wel zelf je handtekening wijzigen maar niet je schermnaam.

Dus als je dat toch wilt dan kun je meteen ook even een spannende naam verzinnen want wij zitten hier bijvoorbeeld onder de uiterst geciviliseerde namen Frans en Bert maar daar zit natuurlijk niets spannends aan.

Dus ik verwacht je hier binnenkort terug te zien met bijvoorbeeld de naam 'The Beast' of 'Womanizer' of 'Mastermind' of 'El Tigre' alleen weet ik niet of Bert die laatste ook leuk vindt gezien zijn schermafbeelding. Gebruik je fantasie!!!
Reputatie 7
Badge +5
Test
Is goed dank je wel Frans! Ik heb hun een email gestuurd, bedankt nogmaals! 🙂
Reputatie 5
Badge +7
Is goed dank je wel Frans! Ik heb hun een email gestuurd, bedankt nogmaals! :)

Goedemorgen! Ik heb even gezocht naar je mailtje, maar kan die niet vinden. Heb je een mail gestuurd naar community@consumentenbond.nl? Zo niet, dan ontvang ik hem graag alsnog. Je kunt me anders ook een prive bericht sturen (klik op mijn naam en klik dan op Stuur bericht). Ik zie je nieuwe naam wel verschijnen dan!

PS omdat we hier anders te lang off topic gaan, kunnen we verdere reacties over profielnaamwijzigingen in ons topic hierover in Veel gestelde vragen plaatsen. Dank jullie wel!

Reageer