Stelling: Contant betalen moet blijven. Ja of nee?


Reputatie 4
Badge +7
Contant geld (papiergeld en munten) wordt steeds minder gebruik. In 2015 was het aantal contante betalingen teruggelopen naar 49% en de verschuiving naar betaalpasjes zet gestaag door.

Toch wil volgens De Nederlandsche Bank (DNB) 71 procent van de Nederlanders liever zelf blijven kiezen of ze pinnen of met cash afrekenen (zie bericht DNB).

Wat vind jij? Moet contant betalen blijven of niet?
Laat in een reactie weten waarom je ja of nee stemt en op welke manier je zelf meestal afrekent.

Het topic is gesloten voor reacties

49 reacties

Zelf PIN ik het leeuwendeel van mijn aankopen en het heeft wat mij betreft geen haast maar met een jaar of tien zie ik cash wel verdwijnen. Een kleine toeslag op contante betaling vanwege de extra kosten van verwerking en dan is het een een vloek en een zucht gebeurd.
Reputatie 4
Badge +3
Het is absoluut niet nodig om een 100% dekking te hebben voor wie z'n geld waar aan uitgeeft.
Natuurlijk moet contact betalen ten alle tijden mogelijk blijven.

Verstoring van het pin-systeem is nooit helemaal uit te sluiten en zal in de toekomst zeker nog voorkomen. Met contante betaling kan je nog wel gewoon naar de supermarkt voor noodzakelijke boodschappen.
dat moet altijd mogelijk blijven, nooit toetssan dat alles voor je wordt geregeld en je geen controle meer hebt.
Pinnen dus, geen contant geld. Heeft als voordeel dat de geld stromen van zwart en grijs geld beter zijn te controleren !
Contant geld moet blijven. We worden al genoeg "geplaagd" door onze (r)overheid die over alles controle wil hebben. Contant geld is nog een beetje echt geld en ik kan ermee doen wat ik wil, zonder dat anderen dit kunnen volgen. Daarnaast is het gevoelig voor storing en kan er ook misbruik van worden gemaakt. Ik zie me niet op een rommelmarkt voor iets van € 0,10 pinnen. Er liggen al ongewild genoeg gegevens van mij op straat en daar hoort hetgeen ik met mijn geld doe niet bij. Straks komt het nog zover dat er voor mij bepaald wordt wat ik nog mag kopen, c.q. waar ik mijn geld aan mag uitgeven. Vroeger stalde je je geld bij de bank en kreeg je nog rente en allerlei diensten. Nu betaal je zelf er voor en moet de diensten die je zelf doet (bijv. internetbankieren) zelf betalen. Je betaald je eigen werk. Dus contant moet, pinnen mag.
Contant kunnen betalen moet blijven.

Enerzijds hebben we te maken met de kwetsbaarheid van het systeem met elektronisch bankieren, dus ook pinnen. Anderzijds is er ook het punt van privacy; wil je wel continue je gegevens verspreiden?
Reputatie 3
Badge +3
We worden steeds meer afhankelijk van allerlei elektronica. Dat heeft nadelen: je levert in op privacy en bij storing kun je ineens niks meer. Contant geld moet blijven, omdat het niemand iets aangaat waar een mens zijn geld aan uitgeeft. En contant geld kun je altijd gebruiken. Er wordt veel te veel voor ons geregeld en gecontroleerd.
contant betalen moet blijven. De reden is dat anders alles geregistreerd staat, welke vrijheid heb je nog?
Het Nederlandse woord is "baar", en ja, baar betalen moet blijven.
Het Nederlandse woord is "baar" en ja, baar betalen moet blijven.
Contant betalen moet blijven!!!
Ja!

Contant betalen moet blijven. Ja want, electronica kan uitvallen, geïnfecteerd zijn met virus, "oeps, batterij leeg", onhandig voor laag-geschoolden, de allerkleinsten (zoals 5-/6- jarigen) en de aller-oudsten (bejaarden), toeristen, mensen die niet handig met electronica zijn, je kan niemand "geld" cadeau doen...etc etc.

Beste mensen, Aangezien ik geen mobieltje heb of neem, dat vind ik moeilijk, wil ik graag contant in winkels blijven betalen. Daarom is contant zeer belangrijk!!! De hartelijke groeten van, Harry Ekhart.
ja! moet zeker blijven!
Natuurlijk moet contant mogelijk blijven. neem nou een voorbeeld dat iemand anders voor jou een boodschap mee neemt uit de stad omdat je er zelf niet kunt komen. Hoe wil je deze persoon terug betalen. Of moet je gaan zeggen bedankt voor het meenemen maar ik kan je niet terugbetalen omdat jij geen pinapparaat hebt. Is toch geweldig wat ze allemaal willen doen. Wordt er nog maar eens wijs uit. En de banken verdienen al genoeg aan ons en straks moet je per pin handeling nog gaan betalen. Hahahahahahaha wat hou uiteindelijk dan nog over van je loon/uitkering.
Electronisch betalen biedt veel (economische) voordelen: Niet steeds opnieuw papieren geld drukken; geen dure geldtransporten, geen overvallen meer op geldautomaten.

Het is wel noodzakelijk dat alles electronisch betaald kan worden; een snackbar keten biedt nu al voor hun automatieken een contactloos betalen optie aan.

Enig nadeel is de uitval van IT systemen. Een eenmalige machtiging voor incasso zou dan uitkomst kunnen bieden. En mensen moeten leren hun uitgaven te beheersen. Geld is geld, ongeacht hoe je het uitgeeft.
Vanzelfsprekend moet contant betalen met geld mogelijk blijven. Naar mijn mening zijn de budgettaire problemen waarmee veel gezinnen te kampen schijnen te hebben deels te wijten aan betalen met plastic. Electronisch betalen mag dan gemakkelijk zijn voor banken en detailhandel, voor consumenten die hun uitgaven willen bijhouden betekent het een vervelend stukje administratie dat bovendien wel eens vergeten wordt. Wie verstandig is, neemt voor zijn regelmatige uitgaven (b.v. huishoudgeld) contant geld op. Men kan dan aanzijn portemonnee zien hoe het gesteld is met z'n budgettaire uitgaven. En dan heb ik het nog niet over de vele fraudemogelijkheden, waar de banken zo weinig mogelijk ruchtbaarheid aan geven.
Ja, contant betalen moet blijven
Het is vanzelfsprekend dat contant betalen moet blijven.

Afvragen doe ik mij waar we nu weer mee bezig zijn. Zitten de banken

hier weer achter? het moet een recht worden om altijd en overal

contant te kunnen betalen!
R. Ginter heeft helemaal gelijk: 'Het is vanzelfsprekend dat contant betalen moet blijven. Afvragen doe ik mij waar we nu weer mee bezig zijn. Zitten de banken hier weer achter? het moet een recht worden om altijd en overal contant te kunnen betalen!'
Reputatie 4
Badge +3
Het is relatief eenvoudig: Bij Baar geld (chartaal geld) contant betalen... is er vertrouwen nodig in de uitgever van de munt en mogelijk de drukkerij waar het vandaan komt... en that's it...

Bij digitaal geld: (giraal geld) ben je naast de afhankelijk van de betrouwbaarheid van de uitgever van het geld (hier Nederlandse/Europese bank), De beheerder van je geld (je bank) , de Beheerder van de ontvanger van het geld en de ontvanger van het geld.

Al deze partijen betrekken derden in hun processen: De banken "Fintech" bedrijven voor delen van het betalingsverkeer, management van (betaal) websites, uitvoering van betaalopdrachten, Clearing, uitbaten van PIN terminals, SWIFT betaal netwerk, netwerk providers. De ontvangers kunnen de data toepassen voor bv. voor marktonderzoek en de data door leveren aan onderzoekers (al wilden banken daar ook mee aan de slag).

Bij een pin betaling wordt ook een locatie en een tijdstip, die mogelijk voor andere surveillance doeleinden opgeëist kunnen worden.

Daarnaast moet je vertrouwen hebben in certificaat producenten (zoals bv. Diginotar er een was) omdat die voorzien in de beveiliging van de verschillende stappen in de netwerken.

Ik zeg vertrouwen, maar ik bedoel feitelijk blind absoluut vertrouwen. Dat is best veel gevraagd...
Toch is het nog helemaal niet zo lang geleden dat je een kleine toeslag op pin transacties betaalde. Hoeveel mensen zouden er nog contant betalen bij 20c korting bij pinnen?
contant betalen moet blijven.

Ivm kwetsbaarheid van het pinsysteem. En het meekijken door overheid en andere instanties bij het uitgeven van geld.