Stelling: 'Verzekeringen zijn noodzakelijk, maar een verzekeraar niet’.

  • 23 January 2018
  • 3 reacties
  • 914 Bekeken

Reputatie 4
Badge +7
Vorig jaar mei kwam Gavin met een risksharingservice. Je kunt deelnemen in een zogenoemde risksharingservice om je schade te delen als bijvoorbeeld je fiets of smartphone is gestolen.

Volgens de blog van Gavin zijn verzekeringen noodzakelijk, maar een verzekeraar niet.

Wat vind jij?

3 reacties

Tja dat is natuurlijk de manier waarop veel verzekeraars zijn ontstaan 150 jaar geleden, en waarom in in (oudere) namen van verzekeringsmaatschappijen nog wel eens het woord "onderlinge" terugvindt. En sommige bestaan blijkbaar nog steeds, op exact dezelfde grondslag zoals de Onderlinge Steenwijk:

Tot ongeveer de 19e eeuw was brand een persoonlijk risico voor iedereen. Werd de woning of boerderij door brand getroffen, dan was men aangewezen op de liefdadigheid van familie, bekenden, en/of de kerk. Naarmate de economie ging groeien, werden de risico's echter steeds groter en vonden boeren elkaar in het zoeken naar een oplossing daarvoor. Er ontstonden verenigingen - Onderlinge Verzekeringsmaatschappijen - waarbij leden/verzekeringnemers risico's samen deelden. Zo werd in 1905 ook de Onderlinge van Steenwijk opgericht.
Ik vind het vooral een marketing verhaal. Heeft u ook zo'n hekel aan die grote bedrijven die vooral winst willen maken? Nou dan hebben wij een oplossing waarbij geen winst gemaakt wordt. Ik kan u één ding verzekeren, als er geen winst gemaakt wordt gaat de tent failliet. Het sleutelwoord is niet bedrijven afschaffen of omzeilen maar zorgen voor voldoende concurrentie zodat de markt zijn werk kan doen. Dat faalt typisch in gebieden als de zorg en bij gedeelde infrastructuur maar bij verzekeren zal iedere lucratieve markt nieuwe toetreders aantrekken als de markt tenminste niet afgeschermd wordt.

Weet u wanneer een onderlinge wel heel zinnig zou kunnen zijn? Als vehikel om "slechte risico's" te weren, dat noemen we dan discrimineren maar het is wel reuze effectief.
Reputatie 4
Badge +7
Nieuw: Lees onze eerste indruk van Gavin
https://www.consumentenbond.nl/delen-en-lenen-van-andere-consumenten/gavin

Reageer