Validatie NWWI Erfpacht

  • 15 March 2022
  • 2 reacties
  • 87 Bekeken

Badge

Eind vorig jaar hebben wij onze droomwoning gevonden.

Alles geregeld met financieel adviseur en een bod gedaan wat geaccepteerd is.

Het enige wat nog moest gebeuren was de taxatie. Dit werd via de adviseur uitbesteed aan Fitrex.

Omdat de grond in erfpacht is, was dit iets complexer als gewoonlijk. Na 3 wkn een taxateur gevonden en deze heeft de woning getaxeerd. Helaas werd na een aantal weken nog steeds geen rapport vrijgegeven door het NWWI. Waarom wil hier NWWI niet op in gaan want dit was een inhoudelijke kwestie. Na een maand verder te zijn, heeft fitrex de opdracht terug gegeven. Wij zijn dagen bezig geweest met het zoeken van een taxateur die het object met de erfpacht kon taxeren. Helaas kregen wij meestal de reactie, dat het niet mogelijk was omdat of de expertise van erfpacht niet in huis was, of dat het object niet binnen de regio van 20km van de makelaar valt ( wat een voorwaarde is voor validatie).

Inmiddels de verkopende partij voor de 2e keer om verlenging gevraagd en een taxateur gevonden.

Deze had het pand al eerder getaxeerd en voor €1200 konden wij een gevalideerd rapport krijgen. Nu 2 weken later geeft het NWWI wederom aan dat ze het rapport niet goedkeuren omdat desbetreffende taxateur, het object al eerder getaxeerd heeft. Dit was de enige taxateur in een straal van 20km die het kon taxeren. Het NWWI gevraagd hoe/ waar wij dan een gevalideerd rapport kunnen komen, als er in dit gebied van het land geen taxateurs zijn die of ervaring met erfpacht hebben of binnen de regio bevinden.

Het NWWI kon ons daar niet verder in helpen en geven aan dat het eenmaal de regels zijn.

Zijn er nog andere opties om een gevalideerd rapport te krijgen?

 


2 reacties

Dat klinkt best een beetje hopeloos zoals u het beschrijft, van het kastje naar de muur. Accepteert uw hypotheekverstrekker enkel een rapport met goedkeuring van het NWWI en kunt u daar nog over praten want die gaat u blijkbaar dus niet krijgen?

Badge

Op dit moment ervaren wij dat ook zo als “hopeloos”

Tot nu toe vragen alle hypotheekverstrekkers om een gevalideerd rapport van de NWWI.

Wij hebben wederom de vraag neergelegd bij de bank, wat onze mogelijkheden zijn.

Het NWWI geeft aan zich aan de geldende regels en eisen te houden, maar kan mij ook niet doorwijzen naar een taxateur die binnen de regio woont en expertise kwa erfpacht heeft.

De enige die er was is nu dus niet goedgekeurd omdat hij het object eerder getaxeerd heeft.

 

Reageer