Consumentenbond.nl

Vereniging eigen huis met belachelijke adviesprijzen


Badge +2
Beste,

Sinds dat we zelf de adviseur moeten betalen bij hypotheek advies, komen steeds meer de belachelijke bedragen naar boven welke de Heren/Dames adviseurs ons voorschotelen.

Tot mijn grote verbazing zag ik dat ook Vereniging Eigen Huis een bedrag vraagt van 2900 euro voor advies en bemiddeling.

Wat vind u hiervan ?

Is die vereniging een commercieel bedrijf geworden ?

47 reacties

Reputatie 7
Badge +6
Ja, steeds meer verenigingen gaan meer en meer op bedrijven lijken , wat vaak niet in het belang van de leden is. Een zeer onwenselijke ontwikkeling , maar ten dele ook om de lidmaatschapstarieven laag te houden. Ik betaal liever wat meer als ik daarmee de commercie buiten de deur kan houden en dus belangenverstrengeling.
Badge +2
Menig hardwerkend mens zal jaloers zijn op die hoge uur tarieven van de Heren/Dames adviseurs. De Overheid zou voor deze MBO werkzaamheden paal en perk moeten stellen. 8 uur werk is al voldoende voor een degelijk advies/bemiddeling, dus tel na je winst.
@de Kyijer

De overheid hoeft daar geen paal en perk aan te stellen, dat is het fijne avn de tijd waarin wij leven, dat doet de markt wel. Ik vraag mij alleen af, die acht uur die u stelt, daar schrik ik wel even van, kunt u dat onderbouwen?
Badge +2
Helaas doet de markt dat zeer slecht op een uitzondering na. Misschien zelfs prijsafspraak ? De grote jongens blijven vast houden aan een tarief van 2500-3000 euro. Sommige werken voor 1000-1500 euro maar dat zijn vaak de kleine ondernemingen. En ja, ik ga voor de 8 uur gezien de automatisering in deze branche. of maakt u ook de klant wijs dat u zoveel tijd kwijt bent aan dossier vorming ? Er zou best wel eens een klant zijn die veel aandacht vraagt met een complexe aanvraag. De grote massa zijn eenvoudige dossiers waar niet meer dan 8 uur werk inzit ! Big Business met een vet uurloon.
Starters hebben feitelijk geen advies meer nodig... Er zijn immers nog maar twee soorten hypotheken toegestaan.Vergelijk de rentetarieven en de voorwaarden en ga rechtstreeks naar de bank die er uit springt. Helaas moet je bij die bank ook weer "advieskosten" betalen. Maar de eerste ronde sla je dan over. In mijn geval bleek korting mogelijk op de advieskosten. Onderhandelen dus!
Als je renteperiode is afgelopen moet je dan ook bemiddelings kosten betalen???
Reputatie 5
Badge +6
Tenzij je zelf betrokken bent bij de uitvoering, is het altijd lastig om in te schatten wat er allemaal bij komt kijken. En dus waarom iets moet kosten wat het kost. De vraag is dus ook hier: wat 'krijg' je voor die 2.900 euro?

En geen idee of het "MBO werkzaamheden" zijn, maar het lijkt mij dat een goed advies iemand veel geld (en evt meer ellende) kan schelen, dus dat het nuttig is om advies te krijgen van iemand met de juiste kennis en ervaring. Volgens mij zijn financiele producten in combinatie met persoonlijke omstandigheden nog steeds complex.
laat ik het anders stellen ik heb een hypotheek bij bank A ik krijg een voorstel dat mij wel lijkt en ik stem toe dan hoef ik toch geen bemiddelingskosten betalen.
Reputatie 5
Badge +6
In reactie op:

laat ik het anders stellen ik heb een hypotheek bij bank A ik krijg een voorstel dat mij wel lijkt en ik stem toe dan hoef ik toch geen bemiddelingskosten betalen.


Is http://www.consumentenbond.nl/hypotheek/extra/hypotheek-afsluiten-zonder-tussenpersoon/ voor u nuttige info?
U heeft geen idee (maar waarschijnlijk een slechte ervaring) wat tegenwoordig een Gecertificeerd Financieel Adviseur (GFA) moet weten en aan opleiding moet hebben/doen, oftewel HBO niveau. Naast de bedrijfslasten, die iedere ondernemer heeft, betaald de onderneming ieder jaar duizenden euro's aan VERPLICHTINGEN door de overheid opgelegd (AFM), extra VERPLICHTE verzekeringen en jaarlijk terugkerende VERPLICHTE opleidingskosten. Naast vakkennis en fiscale en juridische kennis moet het ook zo zijn dat de kosten van een goede GFA worden terugverdiend voor de klant in zijn ONAFHANKELIJK advies. Als u mocht kiezen voor een goede advocaat met meetbare resultaten die € 250,- p.u. kost of een waarvan u maar moet afwachten of die uw zaak wint voor € 100,- , welke kiest u dan ?!?! Voor starters is een tarief van +~ €1.800,- terecht. Voor doorstarters met allerlei fiscaal gedoe aan hun fiets (laat staan scheindingen) en oud regime polissen etc. Is een tarief van € 2.500,- a € 3.000,- zeer normaal. Hopelijk wordt u ook betaald naar uw werkzaamheden die u verricht, zo niet dan begrijp ik uw frustratie.In reactie op:

Helaas doet de markt dat zeer slecht op een uitzondering na. Misschien zelfs prijsafspraak ? De grote jongens blijven vast houden aan een tarief van https://tel:2500-3000 euro. Sommige werken voor 1000-1500 euro maar dat zijn vaak de kleine ondernemingen. En ja, ik ga voor de 8 uur gezien de automatisering in deze branche. of maakt u ook de klant wijs dat u zoveel tijd kwijt bent aan dossier vorming ? Er zou best wel eens een klant zijn die veel aandacht vraagt met een complexe aanvraag. De grote massa zijn eenvoudige dossiers waar niet meer dan 8 uur werk inzit ! Big Business met een vet uurloon.

Ik krijg toch een vieze smaak in mijn mond zal het nooit veranderen dat graaien.
Moet je bij de (semi)overheid zijn.
Badge +2
Leuk beschreven Heer Sichem, maar voor een standaard advies en bemiddeling aan Jan de arbeider met een doodnormale hypotheek is het grof verdienen. In het verleden zag je dat niet, de adviseur werd betaald door de verstrekker, Nu wij deze adviseurs zelf moeten betalen is zichtbaar geworden wat een belachleijke kosten zij rekeken. Omtrent de bedrijfslasten kan ik alleen maar zeggen hoe groter het bedrijf des te meer die verdient. Vele adviseurs (kleine ondernemingen) werken vanuit huis dus die kosten zijn laag. Uit ervaring weet ik dat veel adviseurs het werk laten doen door de eerder genoemde MBOÉrs (werknemers). Zelfs die werken soms vanuit huis !

Er zijn best wel adviezen die vele uren tijd vragen maar ik heb het over het grote gros van de arbeider met simpele hypotheken en da's graaien geblazen.
Door wie denkt u laten advocaten, notarissen, managers, premier Rutte, Dijsselbloem, accountants etc. hun administratie doen .........?! en die werken ook nog eens vaak vanuit huis ...... !!
Reputatie 2
Badge +4
Doordat je alleen nog hypotheekrente aftrek krijgt bij een annuiteiten of lineaire hypotheek zullen de meeste mensen nu een annuiteiten hypotheek afsluiten. Dus geen complexe hypotheek konstrukties meer zoals in het recente verleden wel gebruikelijk was. Een annuiteiten hypotheek is een dusdanig simpel produkt dat je je inderdaad moet afvragen of daar nog wel een adviseur voor nodig is. Op diverse sites kun je tot op de cent nauwkeuring de bruto en netto maandlasten berekenen, het kost je nog geen 10 minuten. Een bedrag van tegen de 3000 euro voor een dergelijke hypotheek vind ik te zot voor woorden.

Het enige wat je je zelf voor moet houden tot hoe ver wil gaan. Als je de maximale hypotheek voor jou inkomen neemt, dan ga je tot de bodem van je portemonnee. Dan blijft er weinig leefruimte over en is dus af te raden.
Badge +2
Jij heb het begrepen Free Spirit.

Ik heb hier een progamma welke ook door de adviseurs gebruikt word . Tot op de cent nauwkeurig .

Er zijn al genoeg beunhazen (lees bijbaan) werkzaam in deze ,welke ook een prima advies geven voor de doorsnee hypotheek.

Goede progammatuur en juiste aanvoer gegevens/documenten klant zijn het belangrijkst.
Beste Free Spirit,

Kijk, u bent al met advies bezig door uw eigen interpretatie hoever iemand kan/mag gaan. Waarom, denkt u, stelt Dijsselbloem en de AFM zoveel eiden aan een Financieel Adviseur ?! Natuurlijk zijn er 'huis tiun en keukengevallen'. Maar weet u of hebt u enig idee wat er (een voorbeeld) moet gebeuren bij een starter met daarnaast een SvN hypotheek (starterslening van de gemeente). Iedereen kan zijn eigen belastingaangifte doen, toch !? Waarom laat dan toch nog 60% van de nederlanders dit door een specialist doen, inclusief de eenvoudige. Hierlopen de prijzen ook uiteen van 60,- tot ...... Het blijft een keus van de consument waar hij wel/niet zijn advies wil/kan halen en tegen welke prijs. De snelle jongens met exorbitante prijzen zijn bijna verdwenen (gelukkig).

Wat mij betreft stop ik met deze discussie. Hier komen we toch niet uit heb ik de indruk. Maar toch bedankt voor het commentaar en uw mening.
Doe dat vooral als het bij je past. Je kiest zelf, Je neemt zelf alle beslissingen, Je kent alle fiscale spelregels ........... en als test vul je een VMBO achtige vragenlijst in en u bent geslaagd. Lekker 1.000,- euri bespaard toch......... Ik wens u veel (fiscale) wijsheid en hopelijk is de toekomstige financiele (en geestelijke) schade minder dan de 1.000,- die u bespaard heeft !!
Reputatie 7
Badge +6
We hoeven het niet altijd met elkaar eens te zijn. Dat kan ook niet omdat we verschillende meningen overtuigingen en ervarngen hebben. Iedere goed bedoelde bijdrage is wat mij betreft welkom , maar laten we de verschillen van inzichten respecteren. Die adviseursmarkt blijft ondanks de verbeteringen ondoorzichtig . We moeten nog altijd hopen , dat we een goed advies krijgen tegen een eerlijke prijs. Ik denk dat ook hier de door sommigen zo geroemde marktwerking niet of niet goed werkt. Ook in andere sectoren zijn daar vele voorbeelden van.
Badge +2
Als menig adviseur 2900 euro vraagt. Wat is zijn uurloon dan wel niet ? Hoeveel uur zal die adviseur kwijt zijn aan een normale hypotheek advies, waarin vele formulieren geautomatiseerd zijn ? Ik denk persoonlijk dat een adviseur absuluut niet meer kwijt is dan 8 uur voor een normale hypotheek advies incl. bemiddeling. Dus uurloon € 362,50. Lang leven de graaicultuur.
Ik begrijp u niet. U vindt dat de VEH teveel geld vraagt voor een dienst. Er wordt aangegeven dat er vele alternatieve aanbieders zijn met andere prijzen. Wat is uw probleem dan? U kunt toch naar een andere aanbieder als het product u niet bevalt?

In reactie op:

Als menig adviseur 2900 euro vraagt. Wat is zijn uurloon dan wel niet ? Hoeveel uur zal die adviseur kwijt zijn aan een normale hypotheek advies, waarin vele formulieren geautomatiseerd zijn ? Ik denk persoonlijk dat een adviseur absuluut niet meer kwijt is dan 8 uur voor een normale hypotheek advies incl. bemiddeling. Dus uurloon € 362,50. Lang leven de graaicultuur.

Badge +2
Beste Heer Deen.

Ik ga ook zeker niet naar een dergelijke adviseur toe . Maar daarom mag ik nog wel vol afschuw deze smerige graaicultuur kenbaar maken. Ik blijf hopen dat de Overheid een keer ingrijpt en zeker voor de eenvoudige hypotheken een vast (eerlijk) tarief gaan verplichten.
Reputatie 7
Badge +6
Ja, daar ben ik het roerend mee eens , maar dat gaat niet gebeuren. De overheid en zeker DEZE overheid is steengoed in beschermen van bedrijven tegen consumenten. Ook en vooral als bedrijven de kluit belazeren , laten ze de klanten in de kou staan. Kijk maar naar de woekerpolissen . DAAR had de overheid ook voor de klanten kunnen opkomen, maar ze laten toe dat de meeste klanten worden afgescheept met een fooitje en dat er stiekeme dealtjes gemaakt worden met sommige personen of partijen , waarbij als voorwaarde geheimhouding geeist wordt. Vuile vieze rotstreken. De consumentenbond moet mijns inziens veel meer een vuist maken om die smerige spelletjes een halt toe te roepen en dat kan alleen als de overheid wil meewerken. Het is de plicht van de overheid om op te komen voor de belangen van ALLE burgers.
Soms begrijp je werkeijk niet waarom het communisme gefaald heeft. Hoe vaak mensen in dit forum niet roepen dat de overheid prijzen vast moet stellen grenst aan het ongelofelijke. Als men zich nu eens verenigd in een maatchappelijke beweging dan hebben ze in indergeval al een mooi clublied, tekst Roland Holst.

In reactie op:

Beste Heer Deen.

Ik blijf hopen dat de Overheid een keer ingrijpt en een vast (eerlijk) tarief gaan verplichten.

Reputatie 7
Badge +6
Communisme werkt niet goed , maar kapitalisme ook niet. Misschien tijd voor iets nieuws ?

😉

Reageer