Consumentenbond.nl

Wat is jouw beste bespaartip?

 • 12 augustus 2014
 • 45 reacties
 • 1232 Bekeken

Reputatie 1
Badge +2
Heb jij een tip die je wilt delen met andere consumenten, plaats deze dan hieronder. Wekelijks wordt de hoogst beoordeelde tip beloond!

De gehele maand augustus wordt de bespaartip met de hoogste beoordeling die week beloond met het boek 'Bespaar geld'. Hierin staan maar liefst 275 bespaartips die je helpen om meer geld over te houden voor leuke dingen.

Samen weten we meer, bijvoorbeeld over hoe je het beste geld kunt besparen.

Als je wilt en weet hoe, kun je zowat op Álles in het dagelijks leven besparen. En om die 'hoe' gaat het natuurlijk: lang niet alle tips zijn bij iedereen bekend.

Ik ben benieuwd welke bruikbare bespaartips ik nog niet ken, en natuurlijk vice versa. Daarom trap ik af met drie 'eigen' tips, en nodig ik jullie uit die aan te vullen tot een lange lijst nuttige bespaartips.

  Geen € 27,50 betalen voor een enkele treinreis Voor wie zelden met de trein reist, en geen €27,50 'starttarief' (kosten OV-chipkaart + minimum reistegoed) wil betalen: koop je treinkaartje online, en print 'm. Je hebt dan geen OV-chipkaart nodig, en kunt een eventueel gesloten poortje openen door het scannen van de streepjescode die erop staat. Snel zien wanneer vliegtickets goedkoop zijn Vliegticket boeken: google.com/flights, en klik op een bestemming op de wereldkaart. Er verschijnt dan een staafdiagram met wanneer de vluchten goedkoop (of juist duur) zijn. Klik op 'Vluchten weergeven' en vervolgens op het staafdiagram-icoontje om de laagste prijzen op langere termijn te zien. Gratis Greenwheels-abonnement Geen eigen auto? Greenwheels kan een handig alternatief zijn. Laatst kwam ik er bij toeval (via de klantenservice) achter dat er ook een €0 per maand-abonnement bestaat; die informatie heeft Greenwheels goed verstopt op de website. Heb je nu al een abonnement waarvoor je betaalt, dan kun je dat wijzigen naar een €0-abonnement, via Mijn Greenwheels /> Wijzig abonnement. Heb je nog geen Greenwheels, sluit dan een €5-abonnement af, en wijzig dat direct nadat het geactiveerd is in een €0-abonnement. Je betaalt dan nog wel een (deel van een) maand abonnementskosten, maar daarna betaal je per maand niets meer. Er is wel een nadeel: met het €0-abonnement betaal je een starttarief van €2,95 en zijn de kosten voor het gebruik hoger. Maar als je er maar een paar keer per jaar gebruik van maakt, is een €0-abonnement veel voordeliger dan een betaald abonnement.

Het topic is gesloten voor reacties

45 reacties

Koop je kleding en die van je kinderen tweedehands. Marktplaats en tweedehands winkels puilen uit van de mooie (merk)kleding en je bent vaak goedkoper uit dan wanneer je het nieuw koopt. Bijkomende voordeel: het is ook nog eens fairetrade en duurzaam.
Ik neem vaak mijn eigen eten en drinken mee als ik naar het strand ga. In een strandtent betaal je al snel een paar euro voor een drankje of meer dan 10 euro voor een simpele salade. Over een hele dag bespaar je al snel een paar 10tjes als je met meer personen bent. En net zo leuk!
Voordat ik een product of reis bestel, Google ik altijd eerst even op 'kortingscode' in combinatie met de naam van de organisatie of het product.

Het is dan even 2 minuten zoeken en kijken of ik een werkende kortingscode vind en dat wordt soms beloond: zo had ik laatst 25% korting op een midweek kamperen ☺
Maak je eigen wasmiddel, handzeep, shampoo , douchegel enzo.

Ik doe het zelf ook en het bespaart me flink wat geld, zeker met een kleintje in huis die nog al kan knoeien en lekker in de aarde speelt.

Ook gebruik ik thuis geen billendoekjes meer voor me kleine maar een beetje toilet papier en dan een nat washandje met een beetje zelfgemaakte waslotion voor zijn billen. Bespaart me geld en ik heb er minder afval van.
Maak een lijstje als je boodschappen gaat doen bij de supermarkt...en dan het belangrijkste : hou je eraan !

Dit zal je tientallen euro's per maand besparen.
Reputatie 2
Badge +2
Er zijn zo veel mogelijkheden

  zoals al eerder gezegd neem je eigen consumpties mee naar dierentuin of pretpark. Iedereen heeft wel een boodschappenwagentje. Ik heb een speciaal boodschappenwagentje voor als we een dagje weg gaan met de kinderen. Is nog te genruiken als stoel ook. Maak avond van te voren klaar en zet in de koelkast en gebruik ook de koeltassen. Beloof de kinderen dat als ze weer thuis zijn patat en ijs krijgen. Je hoort ze dan echt niet zeuren. Verzamel zoveel mogelijk zaden van de planten in je tuin. Het is echt spannend om te zien dat je hierdoor ook kunt vermeerderen. Als je graag klust dan is grofvuildag een uitkomst. Moet je zien hoeveel hout er wordt weggegooid vooral bij verbouwingen Ik heb het een keer uitgerekend en alleen daaraan bespaar je al ruim 200 euro. Ga eens wat vaker naar kringloopwinkels. Je kunt daar tegen spotprijzen de mooiste dingen halen. Het is wel nodig een verlanglijstje te maken en elke keer weer langs te gaan of men het inmiddels heeft. Hier is geduld een schone zaak. Nog een voorbeeld : ik heb een terrarium 120x60x80 (LxBxH) met hagedissen. Volledig ingericht met echte planten, Totaal 250,00 euro OP internet zijn veel aanbiedingen te vinden voor korting op toegangskaarten etc. etc
en zo kunnen we wel doorgaan. Je moet je alleen niet schamen dat je in het grofvuil aan het grasduinen bent
Er zijn best veel refund acties op internet te vinden, die niet in winkels gecommuniceerd worden. Kijk eens op www.gratiz.nl
Mijn beste tip is: geef niets uit, tenzij het niet anders kan. Ik vraag mezelf eerst af: is deze uitgave nodig, kan ik het niet anders regelen zonder geld uit te geven? Als ik het anders kan regelen, dan wacht ik totdat ik het op die manier kan doen.
Mijn tips:

koop groot in van bijvoorbeeld vlees ( vries per portie of maaltijd in ) en wasmiddelen. Haal groente en fruit van de markt zoveel je in diezelfde week gebruikt ( in de supermarkt gaat het vaak per net of zak ).

Kook altijd met z'n min mogelijk water en de deksel op de pan( kookt sneller en kost minder energie )

ik geef de plantjes water met restwater wat ik opvang uit de goot van mijn tuinhuis en het restwater uit de waterkoker en Senseo wat je normaal regelmatig weggooit.

Ik heb van oude pallets bij bouwmarkten en loodsen ( gratis ) een buiten loungebank en tafel gemaakt.

Van gratis hout ( marktplaats en familie ) nieuwe meubels maken, is leuk om te doen en zeer goedkoop.

Van rieten manden omgekeerd een lamp maken ( Action )

Van de zaadjes die de planten op den duur loslaten nieuwe stekjes maken en zo je tuin of andere mensen een plezier doen.

Ik koop mijn kleding alleen in de uitverkoop op internet of winkel, koop alles in de aanbieding bij Kruidvat of ga 1 keer per half jaar shoppen in Duitsland ( drogisterij artikelen zijn daar veeeel goedkoper dan in Nederland ).

Grote bloempotten waar veel aarde in moet onderop opvullen met scheven van kapotte potten ( vaak gratis mee te nemen bij tuincentrum ) kost weer minder aarde.

Plantjes die er niet zo mooi meer uitzien even nieuwe potgrond en grotere pot en ze komen weer helemaal bij.

Hoop dat jullie hier iets aan hebben.

groeten Chantal
Blader geen huis-aan-huis reclamefolders meer door. Zo creËer je geen behoefte meer door iets er in te zien, dat je eigenlijk niet echt nodig hebt, maar dat misschien "o zo leuk" is om te hebben! Neem dus een nee/ja- of nee/nee-sticker op de brievenbus. Behalve goed voor het milieu, is het hierdoor ook goed voor je portemonnaie.


Maak je eigen wasmiddel, handzeep, shampoo , douchegel enzo.

Ik doe het zelf ook en het bespaart me flink wat geld, zeker met een kleintje in huis die nog al kan knoeien en lekker in de aarde speelt.

Ook gebruik ik thuis geen billendoekjes meer voor me kleine maar een beetje toilet papier en dan een nat washandje met een beetje zelfgemaakte waslotion voor zijn billen. Bespaart me geld en ik heb er minder afval van.Gefeliciteerd Mommyof1, jouw bespaartip heeft de afgelopen week de hoogste beoordeling gekregen en je ontvangt daarom het boek 'Bespaar geld'. Ik neem contact met je op voor de verzending er van.

Ik zou het leuk vinden als je uitlegt hoe je je eigen wasmiddel, handzeep, shampoo en douchegel maakt, zodat andere consumenten er ook direct mee aan de slag kunnen gaan ☺.

De gehele maand augustus wordt de bespaartip met de hoogste beoordeling die week beloond met het boek 'Bespaar geld': wat is jouw gouden bespaartip?
Hoi allemaal,

Hierbij de uitleg om zelf wasmiddel, shampoo, handzeep en douchegel te maken. Het is allemaal heel simpel en kost weinig.

Je kunt het zelf aanpassen door een ander soort zeep te gebruiken en het dus zo duur maken als je zelf wilt/kunt.

Benodigdheden voor de shampoo (250 ml): 250 ml gekookt water 5 gram olijfzeep (of een andere zeep op olijfbasis of iets wat je zelf super lekker vind)

  Kook het water (ik doe dit altijd in de waterkoker gaat sneller dan gewoon in een pan), rasp de zeep of snijd de zeep in stukken (wat je zelf handiger vind) Doe dit samen in een emmer of kom en roer rustig door totdat de zeep helemaal opgelost is. Laat het geheel goed afkoelen en doe het daarna in een lege shampoofles (of ergens in wat je zelf handig(er) vind) (P.S. de shampoo is flink dunner dan er in de normale shampoo flessen zit en schuimt niet tot weinig (moest er zelf ook aan wennen maar voor mijn haar werkt het perfect!)
Benodigdheden voor het wasmiddel (2,5 liter):

40 gram Sunlight zeep (werkt perfect en is keigoedkoop!) 40 gram soda 2,5 liter gekookt water

  Kook het water (in de waterkoker), rasp of snijd de zeep en weeg dit af, weeg de soda ook af. Doe daarna 0,5 liter water en de Sunlight zeep in een emmer roer rustig door elkaar totdat de zeep opgelost is Voeg nu de rest van het water toe en de soda, roer weer rustig door elkaar totdat de soda opgelost is Laat afkoelen en zo'n 6/7 uur staan zodat het kan indikken (let op: soms duurt het langer voordat het ingedikt is dit is niet erg) Roer het geheel goed door en schenk het daarna in een fles met een bredere schenkmond of in iets wat jezelf prettig vind. (P.S. het wasmiddel is compacter en dikker dan normaal wasmiddel Zelf doe ik altijd een dopje in de wasmachine zelf ipv in het bakje)
Benodigdheden voor handzeep (1 liter):

50 gram zeep (zelf gebruik ik goedkope zeep van de Action maar je kunt natuurlijk de zeep gebruiken die je zelf lekker vind) 1 liter gekookt water 1 theelepeltje glycerine (dit hoeft niet perse maar het is vochtinbrengend. let wel op dat je maar een klein beetje gebruikt anders droogt het je handen juist uit!)

  Kook het water (in de waterkoker), rasp de zeep of snijd in stukken. Doe het water, de zeep en de glycerine in een emmer en roer rustig door elkaar totdat de zeep opgelost is. Laat het afkoelen en schenk daaarna in een flacon, lege fles of wat jezelf handig vind (P.S. na een tijdje stil gestaan te hebben word de vloeibare handzeep dikker dit is normaal, schud even goed voor gebruik en het is weer geheel vloeibaar)
Benodigdheden voor douchegel (200 ml)

30 gram zeep (eigen keuze is hier ook weer mogelijk) 200 ml gekookt water 1 theelepeltjes glycerine (eventueel hoeft niet, pas op dat je niet te veel gebruikt)

  Kook het water, rasp de zeep of snijd de zeep in stukken Doe het water, de zeep en de glycerine in een emmer en roer goed door tot dat de zeep opgelost is Laat het goed afkoelen en schenk daarna in lege flessen of in iets wat je handig vind
Voor alle recepten geld, pas het aan naar je eigen 'smaak' en behoeften. Soms duurt het even voordat je de juiste hoeveelheid enzo gevonden hebt wat werkt voor jou en/of je gezin!

Groetjes!
Ach nu kan ik niet achterblijven nadat ik dit heb gelezen. (sorry als ik tips plaats die er al tussenstaan)- Vul plantenspuiten (of lege spuit/verstuif flessen) met poetsmiddelen die je met water moet mengen en spuit het op het schoon te maken oppervlak. Bijvoorbeeld ontvetter en allesreiniger. Zo heb je altijd de juiste dosering, verspil je niks en is het beter voor het milieu.

- Koop samen met familie/vrienden/buren/collega's gereedschap en ander materiaal wat je niet vaak gebruikt zoals een partytent en statafels. Dit bespaart je veel geld en plek.

- Pak eens vaker de fiets, geen verdere uitleg nodig.

- Bekijk bij verre afstanden of openbaar vervoer voordeliger is, vaak krijg je op internet of albert heijn/kruidvat goedkope kaartjes.

- Repareren? Kijk eens op youtube ik denk dat er voor zowat alles wel een instructiefilmpje staat. Ik ga al tijden niet meer met mijn fiets naar de fietsenmaker.

- Ruil eens met vrienden van schilderij of bloemenvaas. Jullie allebij weer iets nieuws in huis zonder wat uit te geven.

- Suprise tip: Iedereen heeft wel een cadeau gekregen dat al jaren in de kast staat. Spreek met iedereen af dat je z'n cadeau inpakt en meeneemt. Doe daarna een leuk dobbelspel en wie weet maak jij wel iemand blij met jouw rotzooi.

- Verhuizen kun je eigenlijk altijd zelf. Een bananendoos is al snel een verhuisdoos (vaak nog steviger ook) en iedereen heeft wel bekende die willen meehelpen en een busje of aanhanger hebben.

- Woon je in de buurt van de grens van duitsland? Rijd dan daar tanken en doe er direct boodschappen, vooraal drinken/drank en verzorgingsproducten zijn daar stukken goedkoper.

- Kijk altijd bij mediamarkt/saturn ofzo wat je wil hebben en of het product de moeite waard is. Ga dan op internet zoeken en vind je het goedkoper probeer dan eens of je het product nog goedkoper krijgt bij de mediamarkt ofzo. Lukt dit niet bestel het dan op internet.

- Ga zelfs aan de slag in de keuken. Je kunt basis ingeredient bloem spotgoedkoop in de winkel halen en voor o.a. cakes, taarten, brood en pannenkoeken gebruiken. Ipv die dure pannenkoekenmix waar ook nog eens net iets teveel e-nummers zijn toegevoegd.

- Gratis! Zoveel gratis in ..... paginas op facebook. Maak er gebruik van, mensen geven liever iets aan jouw dan dat ze het moeten weggooien. Daarnaast een oude kast kan er na een likje hoogglans verf weer best fancy uitzien. (als je zelf spullen weggeeft krijg je sneller iets terug, gooi het zelf dan ook niet weg. Scheelt je ook weer een ritje grofvuil)

- Kook samen met buren/vrienden/familie eens in de week. Wij doen het op woensdag met 4 stellen. Hartstikke gezellig en bespaart best een hoop, je koopt in grotere aantallen en maar gemiddeld 1 keer per maand. Laat er nu altijd wel een grootverpakking in de aanbieding zijn.

- Loop naar meerdere winkels. Het kost in het begin wat moeite maar op den duur weet je waar het gehakt en de melk het goedkoopst is.

- kortingskaarten, bonuskaarten, spaarkaarten ik denk dat bijna iedere winkel er wel een heeft. Haal er je voordeel uit.

- Virusscanner kopen? Probeer iedere 3 maanden een andere uit. Na een jaar kun je vaak weer opnieuw dezelfde (nieuwe versie) installeren en er zijn er genoeg te vinden. Geld overigens voor meer software.

- Nieuw intirieur nodig? verf eens alle muren van je woonkamer wit en slechts ÉÉn muur in het blauw of oranje. Geeft je huis een frisse uitstraling.

- wok, spaghetti, lasagna, nasi of soep. Gerechten die mooi zijn na 3/4 dagen. Gooi al je kliekjes groenten bij elkaar, kipfilet erbij en wokken maar. Geld natuurlijk ook voor spaghetti, soep enz. Je kunt er bijna alle groenten in kwijt en bespaart je een hoop geld.

- Knip cosmetica/verzorgingsverpakkingen eens open. Je verbaast je hoe lang je nog je tanden kunt poetsen met die 'lege' tube tandpasta.

- Koop iets nieuws! klinkt vreemd, maar koop echt geen koelkast meer die al 15 jaar is gebruikt bespaart je echt geen geld op de lange duur. Kijk ook goed naar de energieklasse. Vaak is energieklasse A gewoon D omdat A vaak de laagst toegestaande klasse is. (dit geld niet voor studenten en anderen die all-in wonen en een vast bedrag zonder naheffing krijgen.

- Kaarsenstompen, iedereen pleurt ze telkens weg. Koop een lont en smelt de kaarsenstompen au bain-marie en giet ze bij elkaar in een oud kaarsenglas. Je kunt gemakkelijke verschillende laagjes opbouwen om zo ook nog een mooie kleur te behouden.

- nog een kliekjestip! Ik koop bij voorkeur een blok kaas, veel mensen doen dit niet omdat ze het zonde vinden dat laatste stuk weg te gooien. Ik rasp dit altijd klein en gooi het dan in een bakje/zakje in de vriezer. Ik kan het zo makkelijk een half jaar bewaren. In de tussentijd heb ik genoeg pasta gerechten gemaakt om het op te krijgen.

- Taalles, beheers jij je duits of engels niet meer zo goed? Ga dan iemand lesgeven die graag nederlands wil leren, zo pep jij je duits weer op en kun je er wellicht een leuk zakcentje aan overhouden.

- Een huishoudpotje met contact geld. Op=Op dat moet de regel zijn, kom je te kort probeer het dan op te lossen met kliekjes. Sinds wij dit zijn gaan doen houden we veel meer over omdat we bewuster inkopen.

- Bulken! Heb je de plek? Koop dan houdbare spullen in tijdens de hamsterweken, je krijgt er vaak geen spijt van mits je iedere week voordat je het boodschappenlijstje maakt eerst door je voorraadkast loopt. P.S. stop zoveel mogelijk in hard plastice bakken zodat de muizen er niet bijkunnen. Zonde om alles weg te moeten gooien door deze knagertjes (ja ze zitten ook in schone huizen)

- Kijk eens of jij geen recht hebt op kwijtschelding van je belastingen, vaak krijg je toeslagen of heb je recht op korting.

- Check ieder jaar al je verzekeringen, vaak kelderen de verzekeringprijzen bij anderen of veranderen de polissen. Het is wel wat werk maar het kan je jaarlijks mooi een paar tientjes opleveren.

- mijn laatste tip! zorg dat je met je besparingen ook iets doet. Ga eens dat dagje naar de efteling of koop wel die nieuwe loungeset die je zo graag wil. Het leven hoeft niet compleet te bestaan uit besparingen, het moet wel vol te houden zijn.
Hallo iedereen,

Nu de telefoon abonnementenvergelijker van de consumentenbond tijdelijk offline is zocht ik een goed alternatief om het voor mij goedkoopste telefoonabonnement te vinden. Hiervoor ben ik op de website www.bellen.com gestuit. Onder de knop abonnementen vindt men verschillende opties om een passend telefoonabonnement te kunnen vinden. Hier vindt men ook de optie 'RekeningScan', waar men een tal van gespecificeerde telefoonrekeningen van uw huidige abonnement kunt uploaden en waaruit hij uw gemiddelde belgedrag berekent. Hiervoor zoekt hij dan het best passende abonnement voor u.
Je hebt op internet verschillende deals. Daar kun je vouchers kopen tegen gereduceerde prijzen. je kunt voor niet al te veel geld uit eten en artikelen aanschaffen. Het scheelt toch wel veel geld. Ook beauty zaken zoals schoonheidspecialiste met korting, pedicure, massages enz.. Voorbeeld: nudeal.nl, koopjedeal.nl, kortingscodes (dat zijn kortingen bij aangesloten zaken) die je dan krijgt op je bestelling. Verder shopkorting, hier kun je In ieder geval 5% korting op je bestelling krijgen en je spaart hiermee. Als je 10,-- of meer hebt, keren ze dat aan je uit.Lees hiervan wel goed de werkwijze.Aanbodpagina.nl, euro2deal.nl
Mijn 'Beste Bespaartip' is tweezijdig en vooral gericht op milieu-voordeel. Met name in de zomer worden we bedolven onder goedkope vliegvakantie aanbiedingen. Het is allang bekend dat vliegen zeer veel energie kost maar door belasting voordeel schijnt men in staat om vliegreizen spotgoedkoop aan te bieden. (hoezo de vervuiler betaalt?) U bespaart altijd op energie als u kiest voor een andere manier van vervoer. De tweezijdige besparing zit hem in het verminderen van vliegtuigsmog. Hebt u al eens eerder over gehoord over dit nadelige effect van vliegtuigsmog b.v. in het weerbericht? Die kans is niet waarschijnlijk omdat vliegtuigsmog hoogstens vluchtig wordt vermeld als 'hoge of sluier bewolking'. Toch is deze vliegtuigsmog (ook wel contrails genoemd) in sterke mate weerbepalend. Zodra de bovenlucht warm is onstaat er een deken van vliegtuigsmog die regelmatig de zon verhinderd om optimaal te schijnen. Het zeer drukke vliegverkeer berooft ons regelmatig van een strakblauwe lucht. Bovendien verhinderd ze ook de nachtlijke uitstraling wat het broeikas-effect versterkt.

Zolang we vliegen op fossiele brandstoffen past het ons om hier spaarzaam mee om te gaan. Van het 'massaal bij elkaar op bezoek' gaan wordt de planeet er, om met wijlen Wubbo Ockels te spreken, niet 'beter' op.

Kijk ook eens naar de lucht en leer het onderscheid tussen natuurlijke bewolking en vliegtuigsmog te maken. En vraag b.v. eens aan of het ook tijd wordt voor een eerlijk weerbericht.
Omdat het niet wenselijk is om externe partijen overlast te bezorgen (door contactgegevens en dergelijke hier in het openbaar te plaatsen), halen we dergelijke gegevens weg. Ook de wet- en regelgeving omtrent de privacy verplicht ons hiertoe. Omdat dit beide kanten op werkt (en ook een eventuele melder beschermt), rekenen we op jullie begrip.
Al vele jaren tap ik warm water uit de kraan, vul hiermee de geÏsoleerde thermoskan van het koffiezetapparaat. Vervolgens plaats ik de koffiefilter in het koffiezetapparaat. Dan vul ik de filter met koffiepoeder. Als laatste giet ik het warme water van de thermoskan in het koffieapparaat en plaats deze in het koffieapparaat. Hierdoor onstaan vier voordelen: De koffie loopt sneller door, je bespaart stroom,de koffie blijft langer warm in de kan omdat deze tevoren opgewarmd is door het warme water en tenslotte weet je altijd dat het ingeschonken water niet teveel of te weinig is, omdat het volume van de kan altijd goed is voor een volle kan heerlijke en lang warmblijvende kopjes koffie. P.S. dit doe ik al zeker 5 jaar met hetzelfde koffiezetapparaat.
1. Stop met roken

2. Ga wat vaker met de fiets naar je werk

3. Loop alle betaalrekeningen eens af wat je nou eigenlijk allemaal automatisch laat afschrijven aan verzekeringen en abbonementen, heb je ze echt nodig?

Scheelt mij zo'n 250 euro in de maand...

Succes!
Spaar lege eierdozen op en ruil ze op de markt met een standhouder die eieren verkoopt. Vooral doosjes voor 6 eieren zijn in trek. Ik ruil meestal tegen kipfilet of zo.


Maak een lijstje als je boodschappen gaat doen bij de supermarkt...en dan het belangrijkste : hou je eraan !

Dit zal je tientallen euro's per maand besparen.Gefeliciteerd D. Blinde, jouw bespaartip heeft de afgelopen week de hoogste beoordeling gekregen en je ontvangt daarom het boek 'Bespaar geld'. Ik neem contact met je op voor de verzending er van.

De gehele maand augustus wordt de bespaartip met de hoogste beoordeling die week beloond met het boek 'Bespaar geld': wat is jouw gouden bespaartip?
Repareer kapotte dingen, zoals koffiezetter, stofzuiger, wasdroger, zelf. Onderdelen zijn gemakkelijk op internet te vinden en filmpjes met hoe je iets kunt repareren zijn op Youtube te vinden.


Repareer kapotte dingen, zoals koffiezetter, stofzuiger, wasdroger, zelf. Onderdelen zijn gemakkelijk op internet te vinden en filmpjes met hoe je iets kunt repareren zijn op Youtube te vinden.Dat is een leuke tip! Welke apparaten heb je zelf al gerepareerd hierdoor?
Repareer kapotte dingen, zoals koffiezetter, stofzuiger, wasdroger, zelf. Onderdelen zijn gemakkelijk op internet te vinden en filmpjes met hoe je iets kunt repareren zijn op Youtube te vinden.Dat is een leuke tip! Welke apparaten heb je zelf al gerepareerd hierdoor?Door Stephan


Ik heb onlangs zelf mijn koffiezetapparaat gerepareerd, zo ÉÉn waar je espresso en cappucino enzo mee kunt maken. Die hebben vaak een zogenaamde ‘zetgroep’ en die zat bij mij muurvast in een verkeerde stand. Op Youtube vond ik een filmpje hoe je die heel gemakkelijk zelf kunt losschroeven en weer in de juiste positie kunt zetten. Ik heb voor onze wasdroger (van ongeveer 25 jaar oud) een nieuw pluizenfilter gekocht op een site die heel toepasselijk ‘dat repareer ik zelf wel’ heet. Na een beetje plastic bijsnijden was dat ook voor elkaar. En ik heb wel eens de ventilator van mijn computer vervangen aan de hand van voorbeeldfoto’s en ook zelf een extra harde schijf er in gezet. Een vacuÜm gezogen Senseo heb ik zo ook al eens los gekregen. Vooral bij spullen die je toch al niet meer in de garantietijd zitten kun je het best zelf eerst eens proberen. Als je op internet / youtube zoekt op merk en type of het probleem kom je vaak al een heel eind.
CANAL DIGITAAL

Wie televisie kijkt via de schotel, Canal Digitaal, kan de kosten daarvan delen met nog 1 of 2 personen.Dit kunnen de buren zijn maar ook een persoon elders in het land. De hoofd smartcardhouder mag namelijk nog 2 kaarten op zijn naam registreren. Deze extra kaarten,2e en 3e, kosten (net in prijs verhoogd, wel 18 zenders erbij) €4.50 per maand per kaart. Deel het totaalbedrag en je kijkt veel goedkoper.