poll

Wat is volgens jou de oplossing voor te veel betaalde spaartaks?

  • 8 June 2022
  • 79 reacties
  • 9750 Bekeken
Wat is volgens jou de oplossing voor te veel betaalde spaartaks?
Badge +8
  • Community Manager
  • 2161 reacties

De vermogensrendementsheffing in box 3, ook wel ‘spaartaks’ genoemd, is oneerlijk heeft de Hoge Raad bepaald. Het kabinet is nu aan zet: miljarden euro’s aan te veel geïnde belasting moeten terug naar de gedupeerde spaarders. Welke groep moet volgens jou compensatie krijgen?

Stem mee in de poll!
 

Er moet compensatie komen voor:


79 reacties

Reputatie 5
Badge +5

Belangrijke komende data

1 juli t/m 4 augustus: herstel van de aanslagen van de massaal bezwaarmakers 2017 t/m 2020. De wettelijke uiterste datum voor rechtsherstel voor deze groep is 4 augustus.

Vanaf augustus: gefaseerd herstel van de aangiften inkomstenbelasting 2021 met box 3.

Vanaf medio september: gefaseerd herstel van de aanslagen 2017-2020 met box 3 die nog niet onherroepelijk vaststonden op 24 december 2021.

Vanaf medio september: aangiften 2017-2020 met box 3 die nog niet gevolgd zijn door een aanslag.

De definitieve aanslagen 2022 worden volgens het reguliere aanslagproces in 2023 opgelegd.
De planning kan wijzigen als de praktijk dat nodig maakt.

Stand van zaken box 3: rechtsherstel, overbrugging en nieuw stelsel – Nieuws - Belastingdienst

Kortom: iedereen die bezwaar heeft gemaakt 2017-2020 heeft inmiddels bericht.
Tòch??

Reputatie 3
Badge +2

Wij hebben wel bezwaar gemaakt. We zijn lid van van de Bond van belastingen en daarvan kregen we een bezwaarschrift. Dit dus ingevuld. Maar we vinden dat iedereen gecompenseerd moet worden. Het klopt nl. niet als er van een fictieve rente wordt uitgegaan. Heel normaal is het dat je belasting moet betalen. Immers worden daar alle voorzieningen die we nodig hebben van betaalt. Automatisch betalen “rijken” meer dan armere.Dat hoort ook zo in een goede samenleving. Overigens snap ik wat een ondernemer hiervoor ergens zei. Als je flink spaargeld opgebouwd hebt door beiden een groot deel van je leven 70 uur per week te werken en dat voor je pensioen gereserveerd hebt, omdat er geen pensioen via andere kanalen opgebouwd is. Dan ben je niet zomaar rijk. De inflatie, zeker nu, maakt dat je minder geld hebt te besteden dan je aanvankelijk dacht. Daarbij betaal je alle jaren over je hele vermogen belasting. Zit je in een pensioenfonds dan betaal je elk jaar alleen belasting over het deel dat je dat jaar ontvangen hebt. Maar daar staat niemand bij stil. Dus vermogenden betalen ruimschoots hun deel.

 

Dat snap ik niet, als je dat gespaarde geld, bedoeld voor pensioen, wegzet in bv een bankspaarregeling, dan betaal je toch ook pas belasting als het later wordt uitgekeerd en valt het tot die tijd niet onder box 3?

Reputatie 5
Badge +5

Overigens… het is al een paar weken geleden en hoe ik er destijds aan gekomen ben weet ik niet meer, maar er is zoiets als een Consumentenbond Claimservice aangaande de 'spaartaks’  

Spaartaks oneerlijk - Consumentenbond Claimservice

Het is nauwelijks (of niet) terug te vinden op de site van de Consumentenbond.
zie b.v. Alle claims | Consumentenbond

Het is niet meer dan normaal dat iedereen gecompenseerd moet worden. Mensen te veel laten betalen over iets wat ze niet hebben gekregen. De accountant heeft de bezwaarschriften ingediend maar bij één jaar niet en daar krijgen we dan ook niets over terug. Ze hadden besloten dat het toch geen zin had, en er daarom geen verstuurd. 😣

Reageer