Wordt bij jou het bedrag van je pinbetaling afgerond?
Af en toe krijgen wij een melding van een consument dat afronden ook bij pinnen is gebeurd, bijvoorbeeld in een horecagelegenheid of in een drukke supermarkt.
Is jou dat ook wel eens overkomen? Zag je dat dan tijdens het betalen, of was je afgeleid en kwam je er pas later achter? We zijn benieuwd naar ervaringen met afrondingen bij pinbetalingen.
Wij moeten dit gewoon niet accepteren.
Indien mogelijk klacht indienen, of product terugbrengen.
Ik print het en stop dat printje bij mijn pasjes, de volgende keer haal ik het tevoorschijn.
Zelf ben ik echter printerloos. Maar zou wel naar de computerwinkel kunnen gaan.
Zelf ben ik echter printerloos. Maar zou wel naar de computerwinkel kunnen gaan.
Schrijf het belangrijkste punt op en verwijs ze verder naar de website, dan heeft de bedrijfsleider ook eens iets om handen.
Ik ben eigenlijk verbaasd over de negatieve ervaringen die hierboven te lezen zijn, want behalve de beschreven PLUS-ervaring had ik die zelf dus nog niet.
Dat afronden bij pinnen niet is toegestaan geloofde men niet, maar er werd wel gezegd: "Kom dinsdag maar terug, als de baas er is".
Dat ga ik doen.
Als ik morgen te horen krijg dat de afronding een vergissing was (het ging om een jonge medewerkster die ik nooit eerder gezien had, die ook zei dat zij zelf voor het afronden gezorgd had, "want dat moest"), dan is het probleem opgelost.
Ik kom heel vaak in deze toko en dan zouden zij elke keer gaan afronden, terwijl dit niet is toegestaan (zie hierboven).
Er moest ooit zo nodig afgerond worden want die kleine muntjes waren zo lastig. Juist om mij aan deze waanzin te onttrekken, pin ik. Dan betaal ik altijd het juiste bedrag
Ik woon tegen de Duitse grens en daar betaalt iedereen met muntjes van 1 en 2 cent. Zonder enige vorm van stress!
Ik betaal daar ook altijd contant.
Dat is bij pinnen niet aan de orde.
Dat is bij pinnen niet aan de orde.
Absoluut en daarom heb je ook gelijk, het mag niet. Anderzijds heeft iedereen een keuze waar je een punt van wil maken en waar niet van. Voor veel mensen geldt dat als iets praktisch niets uitmaakt dat het dan een goede gewoonte is er juist geen punt van te maken.
Ik pin dus als uitweg. (Narrow escape).
Gaat men dus ook al afronden bij pinnen, dan kom ik in actie. Overigens zonder derving van levensvreugde!
Trouwens: betaal eens een cent te weinig voor een of andere rekening, of aan de kassa. Gegarandeerd komt men in actie. (Meegemaakt).
De huidige “baas” ging mij omstandig uitleggen dat afronden weliswaar wordt toegepast bij contante betalingen, maar absoluut niet bij pinnen. Geen sprake van! De nieuwe zaterdaghulp wordt op de hoogte gebracht.
Wat een levensvreugde levert dit alles weer op! Ik ben echt blij!
Eet meer tempeh, eet meer tahoe!
Beste Kirsten van Loon, 3 jaar geleden meldde je hier dat de Rijksoverheid (Ministerie van Financiën) de onjuiste informatie op hun website zou aanpassen. Dit is tot op heden nog niet gebeurd vandaar dat ik ook in de veronderstelling was dat een winkelier in mijn woonplaats ten onrechte met € 0,20 naar boven afrond. Is het inderdaad nog steeds zo dat dit niet wettelijk is vastgelegd? Zo ja, wel jammer dat de woordvoerder van het Ministerie van Financiën iets toezegt en waar dan vervolgens niets mee wordt gedaan. Zo weet je als burger nog niet waar je aan toe bent.
Heeft u een andere plek gevonden bij de Rijksoverheid waar het verkeerd staat vermeld?
Heeft u een andere plek gevonden bij de Rijksoverheid waar het verkeerd staat vermeld?
Wat is er dan aangepast? Er staat nog steeds, net als drie jaar geleden, dat alleen bij contante betalingen afgerond mag worden. Je schreef, ook drie jaar geleden onder andere:
‘ Bij pinnen is afronden niet noodzakelijk, immers je kunt het bedrag precies pinnen. In de praktijk komt het dan ook niet vaak voor dat er wordt afgerond. Maar strikt genomen is het niet verboden; er is geen wet of regel die expliciet stelt dat afronden bij pinnen niet mag. Wel moet een winkelier klanten vooraf duidelijk (via een goed zichtbare raam- en kassasticker of poster) informeren dat er ook wordt afgerond bij het pinnen’ (volgens mij was en is dat helemaal correct), waarop je concludeerde dat de informatie van de Rijksoverheid uit de link onjuist was (ook een juiste conclusie): ‘Vanochtend liet de woordvoerder van Ministerie van Financiën weten dat de onjuiste informatie op hun website wordt aangepast.’
Mijn conclusie: de informatie is niet aangepast. Jouw beoordeling van destijds was en is volkomen correct. De informatie van de Rijksoverheid hierover kwijt wil, is dat (nog steeds niet). De website van de Rijksoverheid is geen betrouwbare bron als het gaat om het verkrijgen van duidelijkheid over een juridisch vraagstuk, Het Ministerie van Financiën communiceert slechts wat ze kwijt wil, niet noodzakelijkerwijs om helderheid te verschaffen, maar eerder om invloed uit te oefenen en te sturen in een richting die men wenselijk acht.
Ik kan me absoluut niet druk maken over die paar centen door afronding . Zeker niet in verhouding tot de steeds meer oplopende parkeergelden op plaatsen waar we nu eenmaal onvermijdbaar moeten zijn . Er zitten al zo veel belastingen en andere kosten op het hebben en gebruiken van een auto en wij kunnen niet zonder . Sommige winkeliers zien in dat klanten daardoor wegblijven en geven parkeergeld terug boven een bepaald aankoopbedrag .
Ik kan trouwens niet wachten op het moment dat men 5 cent als de munt met de laagste waarde wil invoeren . 10 cent mag ook van mij . Probleem opgelost . In Duitsland wordt ook bij contant betalen overal nog met centen gewerkt terwijl niemand dat nog wil als ik er naar vraag .
Reageer
Enter your username or e-mail address. We'll send you an e-mail with instructions to reset your password.