Wordt bij jou het bedrag van je pinbetaling afgerond?

  • 26 September 2016
  • 78 reacties
  • 5958 Bekeken

Reputatie 4
Badge +7
Afronding van het bedrag bij contant betalen is ons welbekend. Er wordt afgerond op 5 cent, zowel naar boven als naar beneden. Maar gebeurt dit in praktijk ook bij pinbetalingen?Af en toe krijgen wij een melding van een consument dat afronden ook bij pinnen is gebeurd, bijvoorbeeld in een horecagelegenheid of in een drukke supermarkt.Is jou dat ook wel eens overkomen? Zag je dat dan tijdens het betalen, of was je afgeleid en kwam je er pas later achter? We zijn benieuwd naar ervaringen met afrondingen bij pinbetalingen.

78 reacties

Badge
Bij contante betalingen heeft het afronden nog enige logica, maar bij pinbetalingen totaal niet.
Ik heb het nog nooit gezien.Een vriend van mij besluit op basis van de afronding of hij contant of met pinpas betaalt: als de afronding voordelig is contant en anders met pin. Scheelt hem welgeteld 1-2 cent per betaling! 😃
Badge
Het gebeurt soms wel, maar incidenteel. Naar mijn idee meer in winkels waar nog veel contant wordt betaald. De afronding is gewoon een vaste routine.
In de plaatselijke snoep/dropwinkel gebeurt dit vaak, als ik wil pinnen en er wat van zeg, van dat afronden, wordt er gereageerd door de winkelier, dat dit aangeraden wordt door de middenstandsvereniging!
Pinbetaling is m.i. Voordeel het scheelt 1/2 cent . In supermarkt heb ik het (nog) niet meegemaakt. Bij de Duitse supers krijg je centen terug word niet afgerond
De prijzen van treinreizen worden altijd op een veelvoud van 10 cent afgerond, of je nu een los kaartje koopt of de OV-chipkaart gebruikt.
Badge
De prijzen van treinreizen worden altijd op een veelvoud van 10 cent afgerond, of je nu een los kaartje koopt of de OV-chipkaart gebruikt.
Afronden op 5 cent is wettelijk toegestaan, op 10 cent niet.
Reputatie 4
Badge +7
Beste H.M. Otten, bedankt voor je reactie. Heb je een idee/ervaring in welke winkels er veel met contant geld wordt betaald?
Reputatie 4
Badge +7
Beste Creatiefje5,Bedankt voor je reactie. Om welke vestigingsplaats gaat het? Dan kunnen wij eventueel navraag doen bij de plaatselijke middenstandvereniging. Ik ben benieuwd naar de reden erachter.
Badge +2
Beste A. Plantema,De prijzen van treinreizen worden altijd op een veelvoud van 10 cent afgerond, of je nu een los kaartje koopt of de OV-chipkaart gebruikt.Geplaatst door A. Plantema op Okt 8, 2016.
Het klopt dat de prijs van treinreizen bij NS in stappen van 10 cent oplopen.Dit is echter niet het gevolg van een afronding bij het afrekenen/betalen (bv. een treinreis die €6,58 kost, wordt door de automaat afgerond tot €6,60), maar omdat NS ervoor kiest om alleen reisprijzen eindigend op ‘0’ (nul) aan te bieden. Vergelijk het met een (fictieve) supermarkt, waar de prijzen van de producten altijd een veelvoud van 10 cent zouden zijn. Aan de kassa hoeft dan niet meer afgerond te worden.
Dit gebeurd soms bij de pinautomaten waar ze dit handmatig het bedrag moeten invoeren is mijn ervaring. In de supermarkt is het bij mij nog niet voorgekomen.
Slijterij op de Schrans in Leeuwarden rond pinbedragen ook af, maar alleen naar boven, nooit naar onderen...
Badge
Daar begint het gelazer al. Wat deze slijter doet is onrechtmatig en eigenlijk oplichting. Weiger dit![Gedeelte tekst dor beheerder weggehaald vanwege off topic]
Ik kom er niet meer en adviseer mensen in mijn omgeving hetzelfde te doen 🙂
Reputatie 4
Badge +7
Beste Okkiep, bedankt voor het delen van je ervaring bij de slijterij.
Laatst was ik in een winkel waar de kassa het ophogen en/of afronden automatisch deed. De betaalautomaat was niet gekoppeld aan de kassa, dus de winkelier nam het opgehoogde bedrag 1-op-1 over van de kassa. De winkelier was zo wijs om zich van de domme te houden. In deze winkel zijn veel artikelen geprijsd op ,99. Dus hij loopt lekker binnen. Volgens mij is het ook zo dat men in de winkel moet aangegeven dat er sprake is van ophogen cq. afronden. Mijn grote vraag is:wat zijn de wettelijke regelgevingen
Bij de bakker, wordt het bedrag door de kassa meteen afgerond en vullen ze dit ook meteen in bij pinbetaling. Ik heb ze nu verwittigd dat dit niet mag.https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geldzaken/vraag-en-antwoord/mogen-winkeliers-betalingen-afronden-op-0-eurocent-of-5-eurocent
Zojuist werd mijn pinbedrag bij M&S Ede afgerond naar boven. Aangezien het bedoeld was om het gebruik van 1 en 2 eurocenten te verminderen, lijkt mij dat dat niet de bedoeling is bij pinbedragen. Het is maar weinig en ik lig er niet van wakker, maar mijn simpele vraag is: mag dat? Ik kan het antwoord nergens vinden
Badge
Zojuist werd mijn pinbedrag bij M&S Ede afgerond naar boven. Aangezien het bedoeld was om het gebruik van 1 en 2 eurocenten te verminderen, lijkt mij dat dat niet de bedoeling is bij pinbedragen. Het is maar weinig en ik lig er niet van wakker, maar mijn simpele vraag is: mag dat? Ik kan het antwoord nergens vindenGeplaatst door Sfdb op Mei 26, 2017.
Nee, het mag niet, zie Mirke61. Het is ook nog eens onnodig en derhalve onbehoorlijk.
Reputatie 4
Badge +7
De regel is dat je moet betalen wat op de bon staat, maar uit het oogpunt van betaalgemak en kostenbesparing mag de winkel bij contante betaling het bedrag afronden. Bij pinnen is afronden niet noodzakelijk, immers je kunt het bedrag precies pinnen. In de praktijk komt het dan ook niet vaak voor dat er wordt afgerond. Maar strikt genomen is het niet verboden; er is geen wet of regel die expliciet stelt dat afronden bij pinnen niet mag. Wel moet een winkelierklanten vooraf duidelijk (via een goed zichtbare raam- en kassasticker of poster) informeren dat er ook wordt afgerond bij het pinnen.Vanochtend liet de woordvoerder van Ministerie van Financiën weten dat de onjuiste informatie op hun website wordt aangepast.Persoonlijk ben ik het eens met Anduril dat afronden van pinbetalingen onbehoorlijk is.
Al een paar keer vond ik het bedrag zo mooi afgerond dus vandaag bij de slager om een bonnetje gevraagd. Daar is inderdaad het bedrag naar boven afgerond.Helemaal netjes vind ik dit niet, maar dat is mijn mening.
Badge
Ik maak het ook steeds vaker mee.

Smoezen als "dit doet de computer (kassa) automatisch" en "ik dacht dat u contant zou betalen dus ik had het afgeronde bedrag al aangeslagen" komen dan bijvoorbeeld voorbij.Ik kijk ook altijd wat de (niet afgeronde) prijs is en aan de hand daarvan contant of pinnen. Tegenwoordig is dit moeilijker bij sommige supers omdat daar als klant niet meer gezien kan worden wat de prijs is ('t schermpje ia alleen te zien/lezen voor de kassa bediende.

Ook wordt volgens mij met het prijzen van de artikelen rekening gehouden.
Reputatie 7
Badge +4
In de praktijk zal het uiteindelijk weinig uitmaken, want het wordt de ene keer naar boven afgerond en de andere keer naar beneden. Bijvoorbeeld 18,93 wordt dan afgerond naar 18,95. Maar 18,92 wordt afgerond naar 18,90. Dus dit lijkt mij dit nu niet iets om ons druk over te maken.
Reputatie 7
Badge +7
En wat nou als het in de praktijk vaker voorkomt dat het wel gebeurd dan niet @Ekokok? Je ziet immers veel vaker dat een product 13,99, 21,98, 2,99 etc. kost (dus naar boven afgerond wordt) dan dat iets 18,92, 19,91 etc. is, toch?
Volgens mij missen jullie beiden de crux. Het betreft mensen die afhankelijk van het bedrag contact willen betalen, als er naar beneden afgerond zou worden of anders pinnen, want dan wordt er niet afgerond. Je kunt je er maar mee bezig houden.

Reageer