Consumentenbond.nl

Wordt bij jou het bedrag van je pinbetaling afgerond?

  • 26 september 2016
  • 70 reacties
  • 4620 Bekeken

Reputatie 4
Badge +7
Afronding van het bedrag bij contant betalen is ons welbekend. Er wordt afgerond op 5 cent, zowel naar boven als naar beneden. Maar gebeurt dit in praktijk ook bij pinbetalingen?

Af en toe krijgen wij een melding van een consument dat afronden ook bij pinnen is gebeurd, bijvoorbeeld in een horecagelegenheid of in een drukke supermarkt.

Is jou dat ook wel eens overkomen? Zag je dat dan tijdens het betalen, of was je afgeleid en kwam je er pas later achter? We zijn benieuwd naar ervaringen met afrondingen bij pinbetalingen.

70 reacties

Reputatie 7
Er staat hierboven een link dat onze Rijksoverheid het afronden bij pinnen niet toestaat. Ik had het natuurlijk ook kunnen vinden door te Startpagen.

Wij moeten dit gewoon niet accepteren.

Indien mogelijk klacht indienen, of product terugbrengen.

Ik print het en stop dat printje bij mijn pasjes, de volgende keer haal ik het tevoorschijn.
Daar dacht ik inderdaad ook aan (print meenemen).

Zelf ben ik echter printerloos. Maar zou wel naar de computerwinkel kunnen gaan.
Reputatie 7
Daar dacht ik inderdaad ook aan (print meenemen).

Zelf ben ik echter printerloos. Maar zou wel naar de computerwinkel kunnen gaan.


Schrijf het belangrijkste punt op en verwijs ze verder naar de website, dan heeft de bedrijfsleider ook eens iets om handen.
Dat is een goede tip.

Ik ben eigenlijk verbaasd over de negatieve ervaringen die hierboven te lezen zijn, want behalve de beschreven PLUS-ervaring had ik die zelf dus nog niet.
Reputatie 7
@Léonz, er staat er een heleboel op het Internet, zo nu en dan is er dan een wijsneus die iemand erop wijst dat hij of zij iets verkeerd heeft verstaan of niet goed heeft gekeken maar daar geloof ik niet meer in, daarvoor zijn het er te veel.
Wat voor soort websites bedoel je, MrsJones (?), want ik kom het niet tegen, behalve hier natuurlijk..
Reputatie 7
@Léonz Bij o.a. de bekende zoals Radar en Kassa. Ik ben in het wilde weg een beetje gaan zoeken op "afgeronde pinbetalingen", pinbetaling wordt afgerond", "mag een pinbetaling worden afgerond"en alles wat daar een beetje op lijkt zolang die twee woorden er maar inzitten. Jammer genoeg kan ik in het Wetboek niets vinden over afronden, wel waar het over miljoenen gaat maar niet over normale bedragen. Er is een hoofdstuk over de Euro maar ook daar staat niets.
Kassa en Radar forum bezoek ik wel eens.

Ik zal de betreffende thema's weldra opzoeken.
Vandaag ontdekte ik dat onze toko een pinbedrag van €2,58 had afgerond naar €2,60. Ik ging terug, maar werd uiteindelijk afgeschilderd als de belachelijke zeikerd die terug komt voor 2 cent. ("Die men sowieso nergens aanneemt").

Dat afronden bij pinnen niet is toegestaan geloofde men niet, maar er werd wel gezegd: "Kom dinsdag maar terug, als de baas er is".

Dat ga ik doen.
Reputatie 6
Badge +4
je weet dat je hier alleen jezelf mee hebt!?
Hoezo, meneer Stroeve?

Als ik morgen te horen krijg dat de afronding een vergissing was (het ging om een jonge medewerkster die ik nooit eerder gezien had, die ook zei dat zij zelf voor het afronden gezorgd had, "want dat moest"), dan is het probleem opgelost.
Reputatie 6
Badge +4
je stressniveau verhogen (ik neem aan dat je dat gaat ontkennen) en je levensvreugde drukken ( ik neem aan ....) voor 2 rottige centen.
Het gaat toch helemaal niet over 2 centen? Het gaat over afronden bij pinnen.

Ik kom heel vaak in deze toko en dan zouden zij elke keer gaan afronden, terwijl dit niet is toegestaan (zie hierboven).

Er moest ooit zo nodig afgerond worden want die kleine muntjes waren zo lastig. Juist om mij aan deze waanzin te onttrekken, pin ik. Dan betaal ik altijd het juiste bedrag

Ik woon tegen de Duitse grens en daar betaalt iedereen met muntjes van 1 en 2 cent. Zonder enige vorm van stress!

Ik betaal daar ook altijd contant.
Reputatie 6
Badge +4
ik laat het erbij, ik wens je veel levensvreugde!
Zolang we het erover eens zijn dat afronden, mits dat consequent gebeurt, geen structureel financieel voordeel of nadeel oplevert, is afronden van pin betalingen een principe kwestie, het mag principieel niet. Praktisch gezien is het flauwekul om er een punt van te maken. Het is wat je belangrijker vindt.
Het afronden werd ingevoerd nadat een testgroep (pilotgroep) in een deel van het land die kleine muntjes zo lastig vond.

Dat is bij pinnen niet aan de orde.
...ik wens je veel levensvreugde!
Met levensvreugde heeft dit nu echt helemaal niets te maken.
Het afronden werd ingevoerd nadat een testgroep (pilotgroep) in een deel van het land die kleine muntjes zo lastig vond.

Dat is bij pinnen niet aan de orde.


Absoluut en daarom heb je ook gelijk, het mag niet. Anderzijds heeft iedereen een keuze waar je een punt van wil maken en waar niet van. Voor veel mensen geldt dat als iets praktisch niets uitmaakt dat het dan een goede gewoonte is er juist geen punt van te maken.
Voor mijn praktijk geldt: ik haat afronden, vooral bij contante betaling. Want ik betaal eigenlijk het liefst contant. In alles houd ik van precisie, dus ook bij betalingen.

Ik pin dus als uitweg. (Narrow escape).

Gaat men dus ook al afronden bij pinnen, dan kom ik in actie. Overigens zonder derving van levensvreugde!

Trouwens: betaal eens een cent te weinig voor een of andere rekening, of aan de kassa. Gegarandeerd komt men in actie. (Meegemaakt).
Het contrast met afgelopen zaterdag kon niet groter zijn: bij binnenkomst werd ik juichend begroet door de iets oudere dame die een paar jaar geleden de winkel runde.

De huidige “baas” ging mij omstandig uitleggen dat afronden weliswaar wordt toegepast bij contante betalingen, maar absoluut niet bij pinnen. Geen sprake van! De nieuwe zaterdaghulp wordt op de hoogte gebracht.

Wat een levensvreugde levert dit alles weer op! Ik ben echt blij!

Eet meer tempeh, eet meer tahoe!

Reageer