Consumentenbond.nl

Zie je ertegen op zelf belastingaangifte te doen?

  • 20 februari 2018
  • 33 reacties
  • 4141 Bekeken

Reputatie 1
Badge +1
Voor sommigen is het een jaarlijks terugkerende uitdaging: het doen van de aangifte inkomstenbelasting. Hoewel er veel gegevens vooraf zijn ingevuld, zijn de meest aftrekposten juist niet automatisch ingevuld. Welke aftrekposten kun je gebruiken? En hoe maak je de beste verdeling tussen jou en je fiscaal partner? Natuurlijk kun je (tegen betaling) hulp inroepen bij je belastingaangifte. Voor degenen die wél zelf aangifte doen dit jaar, hebben wij een aantal tips en aandachtspunten verzameld. Bekijk ze in dit gratis artikel uit de Belastinggids met handige tips en aandachtspunten

Laat hier weten wat je moeilijk (of juist gemakkelijk) vindt bij het doen van de aangifte, of laat een handige tip achter voor anderen.

Zie je ertegen op zelf belastingaangifte te doen?


33 reacties

Ik vind het een jaarlijkse bezoeking maar het moet.
Reputatie 7
Badge +6
Ik vind het elk jaar weer een ramp , maar ondanks dat sommige zaken mijns inziens nog steeds veel te ingewikkeld zijn , doe ik het nog wel zelf zo lang ik het kan. Beloften vanuit Den Haag dat het simpeler zou worden zijn maar zeer ten dele waar gemaakt . Die vooringevulde gegevens en die automatische berekeningen op internet vind ik we fijn , al heb ik in het verleden veel fouten daarin gezien. De meeste problemen heb ik met de aftrekbare zorgkosten. Veel te ingewikkeld en veel zaken niet te bewijzen tenzij alle zorgverleners bereid zijn betere bewijzen te sturen, die voldoen aan de eisen van de belastingdienst. Ook de autoreiskosten naar zorgverleners zijn moeilijk te berekenen. Als ik dan alles met veel moeite berekend heb , blijkt bijna elk jaar weer dat ik niet of nauwelijks boven de drempel uit kom. En dan nog moet de belastingdienst geen aanvullend bewijs vragen , want ik heb echt geen zin om daar ook nog achteraan te moeten vangen. Doe ik alleen als de zorgkosten zo hoog worden dat het de moeite waard is.
Het valt voor mij eigenlijk wel mee behalve dan weer elk jaar de jaarruimte voor de extra pensioenvoorziening. Dat is meestal een uit- en opzoekklusje.
Zojuis eens opgezocht hoe het zit met belasting rente.
Nu daar wordt de burger NIET blij van.
Op de belasting website (https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/standaard_functies/prive/contact/rechten_en_plichten_bij_de_belastingdienst/belastingrente/overzicht_percentages_belastingrente) staat "Belastingrente is een vergoeding voor gemiste rente" en vervolgens word er 4% gerekend en dan ook nog op aanslagen die na 1 juli worden opgelegd.
Ten 1e loopt de NL staat geen 4% mis bij te late ontvangsten maar verdienen ze er 0,5% aan omdat de betalde rente op NL-leningen - 0,5% bedraagd. of anders gezegt de NL-staat krijgt 0,5% rente als zij op de geldmarkt leent??!!

Het 2e punt wat mij tegen staat is dat het moment waarop de rente berekening start. Dit is namelijk vanaf datum van de aanslag. M.a.w. als de belasting ambtenaren traag zijn met vaststellen van de aanslag, zij hun baas daarmee bevoordelen. ik vind dit niet kunnen. Als ik als burger tijdig mijn aangifte doe, dus voor 1 mei, dan zou er geen rente in rekening gebracht mogen worden.

Hierbij aan de consumentenbond het verzoek om bij denhaag deze 2 onderwerpen aan te kaarten en druk uit te oevenen om dit onrecht te corrigeren.
[quote]

Hierbij aan de consumentenbond het verzoek om bij denhaag deze 2 onderwerpen aan te kaarten en druk uit te oevenen om dit onrecht te corrigeren.


Is het niet logischer dat "de burger" zich voor politieke keuzes meldt bij de beweging van zijn voorkeur om daar druk uit te oevenen?
Reputatie 7
Badge +6
Mijns inziens is het logischer om ALLE kanalen die er zijn in te zetten om te trachten om de vele misstanden die er zijn trachten aan te pakken , dus ook de bond kan helpen als men dat wil. Den Haag toont wel heel erg weinig interesse wat dat betreft en vervreemdt zich daardoor steeds meer van de burger naar mijn mening. Wederom zie ik niet waarom de Consumentenbond geen standpunt zou mogen innemen bij alles waar de de consumenten onrecht wordt aangedaan . Ook als het een lakse of onwillige overheid is. Het wordt hoog tijd dat de 'geachte volksvertegenwoordigers' voor hun burgers opkomen in plaats van ze te blijven afknijpen, nu het economisch steeds beter gaat. Tegen die belachelijke rekenrente wordt trouwens al vele jaren geprotesteerd zonder resultaat.
@E.T. Wiersum Volgens mij houdt de aandacht van Den Haag prima gelijke tred met de belangstelling van het electoraat. Democratie noemen we dat. Dat kan soms pijnlijk zijn voor mensen met een minderheidsstandpunt maar het alternatief is ook niets. Dus organiseert u en werft medestanders maar publiceer de propaganda in de daarvoor bestemde media.
Reputatie 7
Badge +6
Ik constateer dat een minderheid het democratisch beginsel steeds verder om zeep helpt uit eigenbelang , Deen . Maar dit is totaal offtopic en hier worden we het denk ik niet over eens , dus ga ik hier niet meer reageren. Overigens geef ik mijn mening ook wel elders , maar niet zo vaak meer wegens de vele mafketels die een discussie niet fatsoenlijk kunnen of willen voeren. Een andere mening is prima , maar zoals al eens eerder gezegd is het vaak beter om het daar dan bij te laten.
Reputatie 7
Badge +4
Ik heb nooit begrepen waarom het belastingstelsel zo ongelooflijk ingewikkeld is. Behalve allerlei regels zijn er ook weer allerlei uitzonderingen en toelagen en vergoedingen mogelijk, maar als gewone burger is het onmogelijk om dat allemaal te weten en er op de meest efficiënte manier gebruik van te maken. De schatkist keert daardoor minder uit dan eigenlijk terecht zou zijn en veel burgers missen daardoor een deel waar zij eigenlijk recht op hebben. Zou dit misschien bewust zo gedaan worden?
Eigenlijk zou er gewoon een relatief eenvoudig systeem moeten komen wat gerelateerd is aan de hoogte van je inkomen en dan eventueel nog wat zinvolle of noodzakelijke toelagen en vergoedingen, maar waarbij iedereen verder eenvoudig weet waar hij aan toe is en de verantwoording voor zijn eigen situatie neemt. De enorme wirwar van regels, toelagen en uitzonderingen geeft alleen maar ontzettend veel verwarring en onbegrip en zorgt voor een gigantische administratieve rompslomp bij de overheid en de burger.
Reputatie 7
Badge +6
Mee eens Ecokok en uit de vele foute antwoorden die de belastingtelefoon geeft , blijkt dat ze zelf ook vaak de weg kwijt zijn . Maar nog erger is , dat de belastingplichtigen zelf opdraaien voor de gevolgen van foute antwoorden.
De belastingdienst is een goed voorbeeld van hoe dingen dus NIET moeten in een democratische rechtstaat. We zijn er voor de overheid, de overheid is er niet voor ons en slaat met ongelijke positie hard terug . Dat is wat er principieel misgaat in deze democratie politiestaat.
Ik heb heb altijd sterk de neiging iedereen die Nederland een politiestaat noemt of woorden van soortgelijke strekking een verblijf van een maand in een echte politiestaat toe te wensen. Daarna piep je wel anders.
@A. Deen Dank je. Ik wens jou iets anders toe dan een verblijf in een politiestaat. Toch heeft de overheid wel degelijk trekjes die toch de DDR destijds overtreffen. Maar dat is offtopic.
Reputatie 6
Badge +6
Hi allen,

We drijven inderdaad lichtelijk off-topic. Binnen 10 reacties van praktische belastingtips/vragen naar een discussie over NL als politiestaat 😉. Ik stel voor om het iets meer on-topic te houden, namelijk: de moeilijkheden (of juist de gemakken) van het doen van de aangifte of het geven van handige tips.
Reputatie 1
Badge +1
Goedemiddag allemaal,

Mijn vraag, ik woon in Utrecht en mijn dochter in Lelystad. Voor een afspraak in de S.M.K. te Nijmegen was er een afspraak i.v.m. haar ongemak reuma. Probleem, zij had geen vervoer dus belt ze Pa. Pa van Utrecht naar Lelystad dan naar Nijmegen terug naar Lelystad en terug naar Utrecht. De gereden KM mag ik die opvoeren bij de aangifte I.B. 2017?

Groet,

G. van Voorn
Reputatie 7
Badge +6
Ik neem aan dat je met S.M.K. de St. Maartenskliniek bedoelt. De gereden KM met eigen auto zijn aftrekbaar als ze naar een zorgverlener moet. Maar dan komen de beruchte mitsen en maren om de hoek kijken. Wordt de auto van pa door de belastingdienst ook als eigen auto gezien? Utrecht-Lelystad en terug zal niet geaccepteerd worden. Verder zit ze met het niet-aftrekbare drempelinkomen , dwz , als dit tussen 7586 en 40269 Euro ligt , is de drempel 1,65 % van dat bedrag. Ze moet dus alle aftrekbare zorgkosten 2017 bij elkaar tellen en kijken of ze boven de drempel uitkomt. De km-prijs die de eigen auto wekelijk kost , mag opgevoerd worden . Die berekening hangt af van veel factoren en is te vinden op www.anwb.nl . Misschien kan pa het wel opvoeren bij zijn eigen aangifte als hij boven de drempel uitkomt. Belastingenplichtigen mogen zorgkosten van zichzelf, de fiscale partner en kinderen jonger dan 27 jaar opvoeren.
Reputatie 1
Badge +1
Beste E.T. Wiersum,

Klopt St Maartenskliniek. De gereden KM zijn voor Pa bedoeld die is aower. Dus als ik het goed heb tellen alleen de KM van Lelystad/Nijmegen en Nijmegen/Lelystad, klopt dat? Bedankt voor uw reactie nog een fijne en gezellige dag toegewenst.

Groet,

G. van Voorn
Reputatie 7
Badge +6
Ja. Ik zou het gewoon proberen. Als het geaccepteerd wordt als aftrekpost is het mooi meegenomen .
Reputatie 5
Badge +6
Ik zie er tegen op, mede omdat ik het a) goed/netjes/cf de regels wil doen maar b) ook niet meer wil betalen dan nodig.
Reputatie 1
Nee, ik heb er geen moeite mee. Ben in 15 minuten klaar. Maar ik heb niets speciaal in te vullen.
Goede dag,
vraagje: zijn er "missers" in het aangifteprogramma bekend ?
bij het invullen heb ik vrijwel dezelfde gegevens en bedragen ingevuld als bij de voorlopige teruggaaf. Bij het laten berekenen geeft het programma nu aan dat ik zo'n € 1200,- moet bijbetalen. Schrikken dus! Ik probeer uit te zoeken of het terecht is of dat er een fout zit.
Bijvoorbaat hartelijk dank
@H.J.M. v H Fouten e.d. m.b.t. belastingzaken worden altijd hier vermeld https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/berichten/verstoringen/verstoringen_particulier
Reputatie 1
Badge +1
Dank jullie wel voor de interessante reacties op mijn vraag, en op de vragen van anderen. @Lazylady nuttige tip om naar de 'verstoringenpagina' van de Belastingdienst te verwijzen.
Reputatie 7
Badge +5
Voor mij is het invullen van mijn belastingaangifte elk jaar een terugkerend feest. Maar dat komt waarschijnlijk omdat mijn aangifte als alleenstaande ook niet zo ingewikkeld is.

Ik vind het een sport om zo weinig mogelijk te betalen dan wel om zo veel mogelijk terug te krijgen. Ik leef ook belastingbewust en heb een warme belangstelling voor allerlei financiële onderwerpen. Ik vind het heerlijk om die kennis dan ook 1 X per jaar te kunnen toepassen en help ook al 1 persoon bij zijn aangifte.

Ik doe het altijd zo dat ik alle zaken eerst in een WORD-document zet. Dat geeft je ook de gelegenheid om eerst allerlei dingen uit te zoeken. Als je dat eenmaal hebt gedaan is het daadwerkelijk invullen nog maar een fluitje van een cent. Ik doe trouwens aangifte via Bokkz.

Van de vooraf ingevulde aangifte maak ik geen gebruik. Ik vul de aangifte in vanuit mijn eigen gegevens, niet vanuit de gegevens van de belastingdienst. Ik heb geen zin om bij mijn belastingaangifte te gaan lopen functioneren als een soort van controleur van de belastingdienst mede omdat toch bekend is dat daar nog al eens fouten in staan. Het verstoringenoverzicht van Lazylady hierboven bewijst dat.

Mocht daar dus een verschil in zitten dan heb ik daar geen weet van. Mocht ik daar nadien op worden aangesproken door de belastingdienst, prima, laat maar zien waarom mijn belastingaangifte niet klopt en die van jullie wel.

Ik ben lid van twee Financiële bladen, de Geldgids van de Consumentenbond en FiscAlert. In de periode naar de aangifte toe krijg je allerlei tips, trucs, checklisten enz. Het meeste is voor mij gesneden koek maar soms vind ik nog 1 of 2 dingen die nieuw voor mij zijn. De tip van het jaar (voor mij!) vond ik de tip dat als jij op 28 december of daaromtrent geld hebt overgemaakt maar dit pas op 2 januari wordt verwerkt door je bank, je dat geld toch kunt verminderen op je box 3 vermogen per 1 januari hetgeen weer belasting scheelt.
Reputatie 1
Badge +1
@F. den Oudsten dank je wel voor het delen van je tip. Je vindt hier meer informatie over het handmatig aanpassen van je banksaldo.

Een andere tip geldt als je veel zorgkosten hebt gemaakt in 2017. Dan kun je deze misschien aftrekken in je belastingaangifte. Van veel aftrekbare kosten wist je wellicht niet dat ze aftrekbaar zijn. Check hier onze lijst van vaak vergeten posten.

Reageer