Consumentenbond.nl

Ziektekosten Bonaire via reisverzekering

  • 12 oktober 2020
  • 5 reacties
  • 538 Bekeken

Het is mogelijk om ziektekosten mee te verzekeren in de reisverzekering. Dit is oa aan de orde als de ziektekosten in het te bezoeken land hoger zijn dan de Nederlandse. Ik zoek nu of dit op Bonaire aan de orde is. Heeft iemand hier  een idee over.


5 reacties

Reputatie 5
Badge +4

Je weet dat er voor Bonaire een negatief reisadvies is voor niet-noodzakelijke reizen? Dat je aan allerlei voorwaarden moet voldoen? En dat je na terugkomst 10 dagen in quarantaine moet?

Een aanvullende ziektekostenverzekering bij je reisverzekering lijkt me zeer verstandig, wellicht zelfs noodzakelijk i.v.m. Corona. 

Toeristen van buiten Caribisch Nederland hebben een geldige verzekering nodig, zodat zij gedekt zijn tegen extra medische kosten op Bonaire. 

Bron en meer info https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadvies-caribisch-deel-van-het-koninkrijk

Badge +8

Hi @C. Touw, weet je inmiddels al meer? En heeft de reactie van Mazzel je kunnen helpen?

Dat was bekende info. Dus eigenlijk geen nieuws

Reisverzekeringen dekken subsidiair ziektekosten indien de zorgverzekeraar tot een maximum van bijvoorbeeld Nederlandse prijzen vergoed. Dat speelt met name, maar niet uitsluitend, in de USA en dat staat toch gewoon in de voorwaarden.

Het is mogelijk om ziektekosten mee te verzekeren in de reisverzekering. Dit is oa aan de orde als de ziektekosten in het te bezoeken land hoger zijn dan de Nederlandse. Ik zoek nu of dit op Bonaire aan de orde is. Heeft iemand hier  een idee over.

Ook voor landen waar de zorg gemiddeld goedkoper is, is het verstandig om ziektekosten te verzekeren ivm een vakantiereis. Dit kan op 2 manieren, via een aanvullende verzekering op de basiszorgverzekering of via een reisverzekering met medische module. De reden om reis-spoed-ziektekosten apart, buiten de basisverzekering om, te verzekeren is: Nederland kent zogenaamde dbc’s in de medisch-specialistische zorg. Dat houdt in dat zorgkosten via all-in tarieven worden berekend. Denkbeeldig voorbeeld: in NL bestaat vermoedelijk een apart tarief voor een blinde-darm operatie. Dat tarief wordt iedereen aangerekend, of het nu een gemakkelijk geval betrof ( snelle diagnose, voorspoedige genezing) of een moeilijk geval ( langdurige diagnose met heel lang ziekenhuisverblijf wegens complicaties). Als je dan alleen een basisverzekering hebt, vergoedt de NL verzekering alleen dit dbc-tarief, ook als je daarvoor bijvoorbeeld heel lang in het ziekenhuis hebt gelegen. Ook medicijnen, voorgeschreven door een huisarts of spoedarts, worden niet vergoed, tenzij het precies de Nederlandse producten zijn en je een rekening kan laten zien met een complete vertaling. Het moet in alle gevallen gaan om spoedeisende zorg, en dat moet je kunnen aantonen. De meeste aanvullende verzekeringen ( maar niet allemaal) vergoeden spoedeisende hulp in het buitenland volledig. Soms met de clausule dat dit maximaal 200% van de Nederlandse kosten is. Verzekeringen met een maximum van 200% ( bijvoorbeeld ook de duurdere Amersfoortse (ASR)) zijn onvoldoende voor een reis naar bijvoorbeeld de VS. Andere aanvullende verzekeringen, bijvoorbeeld Achmea ( Zilveren Kruis, FBTO, de Friesland) , vergoeden de spoedeisende kosten in het buitenland volledig. ( althans ™️ 2020, het is zaak om dit elk jaar goed te controleren).
Conclusie: ook als de kosten van medische zorg in een vakantieland lager zijn dan in Nederland moet altijd een extra verzekering voor medische kosten worden afgesloten.
PS een aanvullende verzekering op de basisverzekering kan alleen per 1 Jan worden afgesloten. 

PS als je al een aanvullende verzekering op de basisverzekering hebt, kijk dan goed na of de kosten van spoedeisende zorg volledig worden gedekt. Het is verstandig om ook een aparte reisverzekering af te sluiten. Je bent dan gedeeltelijk dubbel verzekerd, maar dan heb je het voordeel dat de de reisverzekering vaak meer vergoedt (zoals soms het eigen risico en meer medicijnen). 

PS als voorbeeld de webpagina van Zilveren Kruis over “ spoedeisende zorg in het buitenland”. Let op de strenge voorwaarden die worden gesteld! 

 

 

 

Basisverzekering

maximaal de Nederlandse prijs

Aanvullend 1 ster

aanvulling tot de buitenlandse prijs

€ 50 per kalenderjaar voor geneesmiddelen op recept die niet worden vergoed vanuit de basisverzekerin

 

 

De vergoeding is voor mensen die

  • met spoed behandeling nodig hebben in het buitenland

  • deze behandeling niet hadden verwacht voor de reis begon

  • maximaal 1 jaar in het buitenland zijn voor vakantie, studie of werk

Of u voor een vergoeding in aanmerking komt, wordt bepaald door de medisch adviseurs van Zilveren Kruis Alarmcentrale door Eurocross.

Reageer