Consumentenbond.nl

Corona en luchtreinigen

  • 2 juli 2020
  • 8 reacties
  • 1198 Bekeken

Reputatie 1

Er wordt veel beweeed over de verspreiding waarbij de aerosol verspreiding er een van is. Het geluid wordt sterker dat naast ventilatie ook luchtreiniging toegevoegde waarde heeft. Bij vliegtuigen wordt ook het hepa filter genoemd. Er zijn veel soorten luchtfiltersystemen te koop. Zijn er gerenomeerde artikelen over dit onderwerp. Delen van ervaring met apparatuur (hepa, ionisatie, uv) ook over filtersystemen waardeer ik zeer. Heb geen idee over hoelang een filter werkelijk effectief is? Ik overweeg om een apparaat aan te schaffen omdat naar de winter toe ventileren alleen wat oncomfortabeler gaat worden en er ook veel warmte verloren kan gaan. 

 


8 reacties

Is de consumentenbond van plan om Ionisatie apparaten te gaan testen? Belangrijk in deze tijd!

Reputatie 7
Badge +4

ik kon zo gauw geen wetenschappelijke onderbouwing vinden hiervan, heb jij ergens een link?

Reputatie 1

O.a. https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/609330004.pdf

Verder heb ik een luchtreiningingsdeskundige met meer dan 40 jaar ervaring horen zeggen dat ionisatie of een filter alleen werkt als het virus ook door het filter “aangehouden” of door uv straling getroffen wordt.

 

Dit test je niet "even". Ionisatie is volgens mij gevaarlijk als dat kan leiden tot ozon in de woonruimte en professionele luchtbehandeling is helemaal gern optie op kleine schaal. En nu lees ik de intro van dat rapport en daar staat volgens mij hetzelfde. Niet aan beginnen.

Reputatie 7
Badge +4

dat rapport had ik wel gevonden, stamt volgens mij uit 2010, dus geen woord over corona, en verder ook al niet veel goeds.

en ‘iemand iets horen zeggen’ is helaas weinig wetenschappelijk, want dat is toch wel de noodzakelijke basis

Reputatie 1

Er zijn vele mogelijkheden om iets meer te weten te komen. Veelal echter in het Engels gesteld; zie bijvoorbeeld: https://www.epa.gov/coronavirus/air-cleaners-hvac-filters-and-coronavirus-covid-19

In de regel kan er hooguit sprake zijn van een aanvullende werking/ een bijdrage. Is die bijdrage werkelijk relevant? Geen van de middelen is afdoende. Je blijft je afvragen hoe groot de bijdrage werkelijk is en/ of dus investeren nuttig is. Filters, UV of ionisatie - soms gecombineerd in een apparaat -  werkt alleen als de lucht met virus er doorheen moet; wordt aan- en doorgezogen. Het is bovendien lastig om in huis te weten hoe de luchtstroming precies is. Heb een beperkte indruk opgendaan door eens met behulp van een smoke pencil rookwolkjes op te laten en visueel te zien hoe de wolkjes zich verspreiden. Er zijn dode hoeken, -plekken en ook wervelingen. 

Samenvattend:

The use of air cleaners alone cannot ensure adequate air quality, particularly where significant pollutant sources are present and ventilation is insufficient.

Badge +8

Is de consumentenbond van plan om Ionisatie apparaten te gaan testen? Belangrijk in deze tijd!

Ik noteer het als suggestie voor min collega's, @E.C. Bodewes. Omdat wij dagelijks veel suggesties ontvangen, kunnen we helaas niet garanderen dat deze melding direct tot actie of publicatie leidt.

Koop een CO2 meter dan heb je in ieder geval goede lucht in huis.

Als je tenminste wilt luisteren naar dit apparaat. Natuurlijk kost ventileren energie. Maar niet zoveel als die broodje aap verhalen die rondgaan op verjaardagen. Ik heb al jaren een CO2 meter hangen.

Als ventilatie tocht veroorzaakt dan moet je daar wat aan doen. En niet je ventilatie rooster sluiten.

 

Jij wilt graag een filter, bedenkt wel dat deze filters een ventilator hebben en die draait niet voor niets. Ook dat kost energie. Je hebt dan ook nog eens het probleem dat je te weinig zuurstof hebt. Want dat maken die filters niet. Ventileren geeft wel zuurstof.

Wordt tijd voor de consumentenbond om CO2 meters te gaan testen.

Reageer