Bitly, TinyURL – Vertrouw je verkorte linkjes?

  • 3 December 2018
  • 5 reacties
  • 11215 Bekeken

Reputatie 3
Badge +4
Via social media kom je ze vaak tegen: een ingekort linkje (met wat tekens en cijfers) dat de veel langere originele link naar een websitepagina inkort. Met diensten als Bitly of TinyURL kun je deze link https://www.consumentenbond.nl/veilig-internetten/phishing-via-sms#no5 bijvoorbeeld inkorten naar https://tinyurl.com/y9yu9dzb.
Maar hoe kom je erachter of de website waarnaar een verkorte link leidt, veilig is? Misschien kom je wel op een nepsite met malware terecht. Met Checkjelinkje.nl kun je een verkorte link controleren zonder dat je de achterliggende pagina bezoekt.

Hoe ga jij met verkorte URLs om? Klik je gewoon of juist niet? Controleer je ze op een of andere manier? Laat het weten.

5 reacties

Reputatie 6
Badge +5
Waarom worden verkochte linkes gebruikt. Dat is mijn vraag,
Ik zelf gebruik liever geen korte linkes. Geef mij maar community.consumentenbond.nl ik hoef geen bitly/henk&piet105!

Er kan van alles achter schuilen.
Reputatie 3
Badge +4
Er kan van alles achter schuilen.

Dat klopt. Daarom worden verkorte webadressen vaak in phishingmails gebruikt: om het webadres van de oplichter te maskeren. Als je een link verwacht naar de site van je bank, maar het adres is dat van een website in bijvoorbeeld Rusland (.RU) of Nigeria (.NG), klik je minder snel. Tenminste, dat hoop ik...

In mails en op websites is het gebruik van een verkort adres niet nodig, en dus is het verdacht als het gebeurt. In bladen, zoals die van de Consumentenbond, is een verkort adres wel heel handig en daarom gebruiken we ze soms.
Reputatie 5
Badge +4
Ik klik altijd met mijn rechtermuisknop op het linkje en klik dan op kopieren en plak hem in een lege URL regel. Je kan hem ook op een leeg word document plakken om te controleren.
Nee ik klik nooit in de mail op een ingekorte link, dat is vragen om problemen. Want achter een *.pdf kan ook bv *.pdf.exe staan met alle gevolgen van dien.
Reputatie 2
Badge +1
ik gebruik de addon quo vadis hiervoor. kan ik met de rechtermuisknop zien waar de link toe leidt.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/quo-vadis/
Wanneer de link van een groot bedrijf (bank, verzekeraar, bol.com, etcetera) zou moeten zijn dan is een tinyurl wat mij betreft verdacht en zal ik er nooit op klikken. Die doen dat namelijk niet zo. Ook andere tinyurls zijn wat mij betreft bij voorbaat verdacht en als ik er al op klik kijk ik heel goed waar ik terechtkom en bij ieder verdacht signaal ben ik weg.
Alleen op een betrouwbare website met verwijzingen binnen hun eigen domein vertrouw ik een tiny url voldoende om er zo maar op te klikken.

Reageer