Stel je vragen over Phishingmails!

  • 3 November 2016
  • 13 reacties
  • 833 Bekeken

Reputatie 4
Badge +4
De schade van valse e-mails loopt in de miljoenen. Hoe voorkom je dat je erin trapt? Doe de Phishingquiz om valse e-mails te leren herkennen.

Update: Op 15 november legden onze experts in een gratis webinar uit hoe phishing werkt, hoe je het herkent en wat je ertegen kunt doen. Heb je het webinar gemist maar ben je toch nieuwsgierig? Hier kun je nog steeds het webinar phishing terugkijken.

Onderdaan dit topic zal ik twee vragen toevoegen die een aantal keer werden gesteld tijdens het webinar. Je kunt hieronder vragen blijven stellen over phishing.

13 reacties

Goede morgen,

Ik krijg voortdurend ongewenste e-mailberichten waarin me allerlei prijzen worden aangeboden. Ik verwijder die met de kwalificatie "ongewenst"maar dat helpt helemaal niets. Hoe kan ik dat soort berichten echt blokkeren?

Met vriendelijke groet,Çhris Veenemans
Webwijzer weet hoe dit gaat.

Geef een seintje aan anderen of het wel dan niet werkte a.u.b.

Suc6.
Vraag: wat is het verschil tussen blokkeren van een "domein" en een "afzender" (bij blokkeren via live mail)

Vraag: blokkeren op mijn windows-computer heeft geen enkel effect op de berichten die ik op mijn IPhone ontvang.
ik heb een vraag over een gehackt mailadres: kan ik dit weer "clean" krijgen of is verwijderen de enige optie?


ik heb een vraag over een gehackt mailadres: kan ik dit weer "clean" krijgen of is verwijderen de enige optie?

Geplaatst door J. Smeets op Nov 13, 2016.


Het is zeker mogelijk de controle over een adres weer terug te krijgen alleen meestal zal je als je mail account gehackt is er geen toegang meer toe hebben. Dan heb je je provider nodig om jou de controle weer terug te geven. Kun je iets toelichten over het wat en hoe je account gehackt is?
Reputatie 4
Badge +4
Vraag: wat is het verschil tussen blokkeren van een "domein" en een "afzender" (bij blokkeren via live mail)

Vraag: blokkeren op mijn windows-computer heeft geen enkel effect op de berichten die ik op mijn IPhone ontvang.

Geplaatst door C.A. Veenemans op Nov 13, 2016.
Een 'domein' blokkeren betekent alle mailadressen blokkeren die horen bij een domeinnaam, zoals consumentenbond.nl of gmail.com. Alle e-mailadressen die eindigen op deze domeinnaam worden dan geblokkeerd, onafhankelijk van wat er voor het apenstaartje staat. Bij het blokkeren van een afzender wordt alleen mail afkomstig van een specifiek mailadres tegengehouden.

Het blokkeren van mail in een lokaal mailprogramma, zoals Thunderbird of Outlook, zorgt er inderdaad niet voor dat mail op alle apparaten wordt geblokkeerd. Door instellingen de wijzigen bij de e-mailprovider kan dit vaak wel. Dit geldt voor webmail, maar ook voor providermail. Zie bijvoorbeeld hier hoe afzenders te blokkeren bij Ziggo-mail:https://www.ziggo.nl/klantenservice/internet/e-mail/ziggo-mail/afzender-blokkeren/
Reputatie 4
Badge +4
Tijdens het webinar phishing zijn goede vragen gesteld die live werden beantwoord. De meest voorkomende vragen waren:

1) Hoe controleer je op een smartphone of tablet waar een link naartoe leidt? Antwoord: door de link met je vinger ingedrukt de houden totdat er een venstertje verschijnt.

2) Betekent een slotje (https-verbinding) altijd dat je op een veilige site zit? Antwoord: nee, helaas niet. Het zegt alleen iets over de verbinding naar de site toe. Criminelen kunnen ook een beveiligde verbinding kopen voor een nepsite. Let daarom bij bank en betaalsites op het slotje én op het webadres zelf. De domeinnaam (zoals consumentenbond.nl of ing.nl) moet overeenkomen. Tekst vóór de domeinnaam moet gescheiden zijn door een punt, dus internetpanel-consumentenbond.nl is verdacht, terwijl internetpanel.consumentenbond.nl een correct adres is. Tekst na de domeinnaam moet gescheiden zijn door een schuine streep ‘/’.

Heb jij het webinar gemist maar wil je toch je vraag over Phishing kwijt? Dat kan hier op de Community. Laat je vraag achter aan ons en je mede communityleden. Het webinar is nog wel terug te kijken. Je kunt ook onze pagina met tips over herkennen van nepmails bekijken.
Reputatie 7
Badge +8

De vraag is, is dit ook vals. Norton security heeft de mail gestopt.

Kreeg onlangs, vandaag, dit bericht: 

De energietarieven worden verlaagd vanaf 1 december.

Regionale Dienst Energiescan ism<xhujsdfejvgf@your.kingcounty.gov>

Reputatie 7
Badge +6

@Leo, volgens mij doet Norton het heel goed. De naam Regionale Dienst Energiescan klinkt al als zo'n fantasienaam en dat @your.kingcountry.gov is niet Nederlands, "ons.koningsland" zo noemen wij ons land toch niet! En energietarieven aanpassen gebeurt toch meer op 1 juli of 1 januari of bij de jaarafrekening of zo? Als je dan ook nog op een link moet klikken om de tarieven te zien is niet goed want jouw maarschappij zet dat of in de mail of bijlage, of je moet naar Mijn"Dinges" toch?

Plus, als de mail wel goed zou zijn, de nieuwe tarieven staan ook altijd op de website van jouw maatschappij, dus het kan nooit kwaad om niet te klikken op een link in de mail van een maarschappij.

Reputatie 7
Badge +8

Beste Jan, ik geloofde er ook niets van en heb de mail ook niet geopend. En inderdaad de mail kwam met een waarschuwing van Norton, dus dan pas je wel op. En inderdaad Eneco brengt zo geen nieuwe tarieven bij ons. Maar ik dacht waarschuw ieder op het forum, maar moest wel zoeken naar een topic daarover. Deze is van 4 jaar terug. Ik zal wel niet goed genoeg gezocht hebben, maar het staat erop, dus ieder weer gewaarschuwd voor dit soort mails. Al is dit amateurs prutswerk.

Reputatie 7
Badge +6

Helemaal prima Leo, ik dacht dit is van het nieuwe subforum over Security. Ze worden steeds geraffineerder die spammails. Hoe durven ze Ons Koningslandje te zeggen tegen ons Koninkrijk der Nederlanden (destijds nog inclusief Suriname met zijn 4,5x grotere Hogerlanden 🙂).

.gov is het TLD van de Amerikaanse overheid.
 

Bij de ABN-AMRO leren ze het ook nooit.
Kreeg vandaag een brief met een QR code er onder om te reageren.
Met een bit.ly url er in.

een verkorte url is een duik naar een onbekende website.
En bovendien hoeft Bitly niet te weten dat ik met de bank communiceer.

 

Reageer