Veilig handelen op Marktplaats: hoe doe jij dat?

  • 7 March 2018
  • 39 reacties
  • 11077 Bekeken

Reputatie 6
Badge +6
  • Consumentenbond team
  • 634 reacties
Valse bankapps, doen alsof je afgelegen woont, nagemaakte betaal-websites, oplichters op Marktplaats bedenken steeds nieuwe manieren om je op sluwe wijze geld afhandig te maken. Gelukkig zijn er ook een hoop manieren om de oplichter op tijd te herkennen. In ons gratis artikel uit de nieuwste Digitaalgids delen we zulke tips, en nemen we Marktplaats onder de loep. Nieuwsgierig geworden? Je vindt het artikel hier.

Maak jij weleens gebruik van Marktplaats, en zo ja, hoe ga jij oplichters uit de weg? Heb je misschien nog andere tips voor het betalen via Marktplaats? Laat het weten in de reacties!


39 reacties

Badge
Leuk artikel & alle tips zouden verplicht door iedereen die op 'iets' doet op Marktplaats gelezen moeten worden! En Marktplaats zou gewoon net als moederbedrijf Ebay een koper/verkoper beoordeling moeten invoeren....

Ben zelf al > 10 jaar met wisselende activiteit op Marktplaats te vinden. Zowel als koper als verkoper.
Laatste maand echter 3x met dubieuze tegenpartijen te maken gehad, bij 5 advertenties!

Op speciale velgen die ik voor mijn oldtimer zoek, kwamen 2 reakties. Daar bleek 'makkelijk' doorheen te prikken. Men kon geen detailfoto's aanleveren, woonde precies aan andere kant van het land, accounts bleken 1 of paar dagen aktief, men wilde de velgen graag opsturen & met afbeelding-zoekfunktie van Google kon ik de aangeleverde foto's terugvinden op Duitse Ebay... Bij de 1e oplichter kreeg ik na IBAN ook 06-nr en thuisadres. Hoogstwaarschijnlijk van 'katvanger'. IBAN was niet bekend bij politie.nl... Bij de 2e bleek daar wel al een notitie van te zijn! De politie zelf kan niets met de aangifte, want er is nog niet betaald, dus geen sprake van oplichting... Marktplaats heeft wel beide accounts gedeactiveerd. Maar een nieuw account is zo weer gemaakt.

Enfin. Blijven opletten dus.

De volgende snap ik nog steeds niet, maar wellicht kan iemand hier iets 'mee': had m'n papafiets/papazone te koop staan. Vraagprijs 190 Euro. Bieden vanaf 175. Meerdere personen die erg laag boden via 'chatbericht'. Aangegeven dat bieden echt vanaf 175 was (eerstvolgende stond voor 325 te koop...). Van ene Anne kreeg ik eerst een bod van Euro 145. Toen bericht: 'verschil delen dan' & uiteindelijk: 'OK, dan bied ik 175'. Na afspraak over ophalen gemaakt te hebben & laten zien (via rdw.nl / framenummer) dat mijn fiets niet als gestolen bekend stond, zette ik de advertentie op 'gereserveerd. Binnen 1 minuut ontving ik van 'De Bouwer' een bod van 10 Euro meer. Euro 185 dus. Netjes aangegeven dat ik net een bod had geaccepteerd & als ik er met die verkoper niet uit zou komen, ik me weer zou melden.

Anne kwam op het aangegeven tijdstip niet opdagen... Via 'gebruikersinfo' in de chat-omgeving van Marktplaats zie ik dat bij 2 van haar fiets-advertenties ook een 06 nummer staat (en de vraag te contacteren/bieden via Whatsapp). Ik maak een whatsapp bericht aan met de vraag of ze het adres niet kan vinden.... Reaktie: 'waar gaat dit over'? Ik gaf aan dat ik waarschijnlijk een fout 06-nummer had.

Groot was mijn verbazing toen ik de gegevens van 2e bieder van Euro 185 erbij haalde. Ook deze persoon had andere (fiets)advertenties op Marktplaats staan & de teksten erbij leken erg op die van de 1e bieder. En jawel hoor: hetzelfde 06 nummer! Beide 'personen' meer dan 6 jaar aktief op MP...

Dus.... grote vraag is WAT willen ze nou van je?
Het enige dat ik kan bedenken is dat je wellicht verleid wordt het hogere bod te accepteren, terwijl je -schriftelijk- al met de 1e bieder overeenstemming hebt. En dat ze je daarna onder druk (dreigen met rechtszaak?) zetten omdat je je niet aan de koop/verkoop overeenkomst houdt?!

Ben benieuwd of iemand iets soortgelijks heeft meegemaakt.
+ groet, Martin
Reputatie 7
Badge +6
Ik zit al op Marktplaats vanaf het begin. Het moet normaal gaan anders hoef ik niet. Er is keus genoeg toch.

Om al die beloftes bij reserveren te omzeilen heb ik een simpele oplossing, niet reserveren maar gewoon wie het eerst aan de deur komt of betaalt via de bank. Zo dom ook, bij reserveren zet je jezelf op slot, je laat dan volgende kopers voorbij gaan, en als de eerste niet komt opdagen zit je te kijken.

Wie niet via Marktplaats een berichtje kan sturen en het perse via whatsapp of nog anders wil vertrouw ik niet. Een account van een paar dagen oud kijk ik niet eens naar.

De helft van de mensen komt toch niet opdagen, waarom daar nog boos om worden als je dat vooruit weet.

Ook iets slims is bij de ene bank je salaris, hypotheek en spaargeld, bij de andere bank een rekening courant voor markktplaatsdingen. Als je dan toch opgelicht wordt hebben ze maar drie stuivers.

De mensen zijn niet zo dom dat ze dit allemaal al niet weten. Het betreft misschien nieuwkomers of zo dat die het moeten lezen. Op Marktplaats zelf staat ook uitleg over veilig handelen.
Badge
Ook een ding om rekening mee te houden is op een advertentie afgaan om de spullen op te halen en dan blijkt die persoon nergens van af te weten.(vals adres)
Ondertussen kan je huis leeg gehaald worden.
Gelukkig was er bij mij nog iemand thuis en heeft inderdaad een paar rare snuiters rond het huis zien lopen en die belden aan en waren weer verdwenen.
Reputatie 7
Badge +6
Maar je hoeft je eigen adres toch niet te geven als je gaat afhalen?
Badge
Nee dat klopt, het is ook al weer een jaar of 15 geleden en ik denk dat ik toen nog in goed vertrouwen dit wel had gedaan, maar helemaal precies weet ik niet meer hoe het gegaan is.
Conclusie: wees voorzichtig met het geven van je adres.
Reputatie 7
Badge +6
Als iemand iets wil ophalen dat ik op Marktplaats verkoop dan geef ik altijd mijn adres.

Het is de mode geworden dat men minder dan de helft biedt dan je vraagprijs. Als je kiest voor Bieden vanaf, bieden ze niet maar sturen een bericht met een halve prijs of bellen dat. Wat doen jullie om dit soort onzinbiedingen te voorkomen?

Het is de mode geworden dat men minder dan de helft biedt dan je vraagprijs. Als je kiest voor Bieden vanaf, bieden ze niet maar sturen een bericht met een halve prijs of bellen dat. Wat doen jullie om dit soort onzinbiedingen te voorkomen?

Niets, je hoeft er toch niet op in te gaan als je niet wil. Dan kun je je ook druk maken over mensen die kennisen laten bieden om de prijs op te drijven. Er bestaan geen onzinbiedingen, er bestaat wel gebrek aan belangstelling.
Standaard antwoord op 'onzin biedingen' is dat ik een bod ter hoogte van hetgeen ik minimaal wil hebben heb gekregen.
Als verkoper reserveer ik in principe niet. Te vaak gewacht op een gast die niet kwam opdagen. Als het product net op marktplaats staat is reserveren niet mogelijk mede ook omdat je vaak in het begin de meeste belangstelling treft.
Rekeningnummer doe ik niet, ik gebruik de betaaldienst van Marktplaats en die betaal ik zelf wel .

En als ik koop probeer ik gelijk over te steken of via PayPal garanties te krijgen. Als dat niet lukt wil ik liefst ophalen maar bij niet al te hoge bedragen ben ik soms wat makkelijker.

Kopers en verkopers net geregistreerd zijn vaak verdacht dus daar let ik beter op.
Reputatie 7
Badge +6
Hoe ik dat doe ? Lekker weg blijven van Marktplaats . Er zijn plenty mogelijkheden om spullen te kopen of verkopen met minder risico.
Reputatie 7
Badge +6
Ik geef altijd nette antwoorden terug aan kopers. Ik begin standaard met "Dank u wel voor uw reactie" of soortgelijk. Als het bod acceptabel is vraag ik (ingeval van alleen ophalen) meteen wanneer ze kunnen komen ophalen. Als dat pas over een paar dagen is zeg ik altijd: "Bel dan tegen die tijd of het er nog is". Ik hoef dan niet de reserveren, er zijn geen beloftes gedaan dus ik hoef niemand terug te bellen ingeval van een andere koper. Zo blijf je alle vrijheid van handelen houden.

Bij "vaste prijs" advertenties is de mogelijkheid van bieden uitgeschakeld, maar dan krijg je toch vaak een mail of telefoontje met een lager bod, of "wat is uw uiterste prijs". Ik krijg minder onzinbiedingen als er in de advertentie iets staat als: "Doe een acceptabel bod en hij is van jou" of "Ik doe hem niet weg voor minder" of "Ik reageer alleen op een acceptabel bod".

Is het nog steeds zo bij Paypal dat met de inlogcode toegang is tot al je bank- en spaarrekeningen?
Op Marktplaats verkocht ik vroeger wel boeken maar ben daar, vanwege het e-mailgezeur, van afgestapt en doe dat alleen nog via Bol
Mijn zoon had laatst de ervaring, dat hij op Marktplaats iets verkocht aan een vrouw en er vervolgens twee mannen aan de deur verschenen die over de prijs wilden onderhandelen. Hij was, als ex-marinier, die situatie wel meester, maar ik heb er de les uit getrokken dat je bij voorbaat moet afspreken dat de koper het spul zelf afhaalt en met gepast contant geld betaalt en dat anders de koop niet doorgaat.
Leuk artikel & alle tips zouden verplicht door iedereen die op 'iets' doet op Marktplaats gelezen moeten worden! En Marktplaats zou gewoon net als moederbedrijf Ebay een koper/verkoper beoordeling moeten invoeren....

Ben zelf al > 10 jaar met wisselende activiteit op Marktplaats te vinden. Zowel als koper als verkoper.
Laatste maand echter 3x met dubieuze tegenpartijen te maken gehad, bij 5 advertenties!

Op speciale velgen die ik voor mijn oldtimer zoek, kwamen 2 reakties. Daar bleek 'makkelijk' doorheen te prikken. Men kon geen detailfoto's aanleveren, woonde precies aan andere kant van het land, accounts bleken 1 of paar dagen aktief, men wilde de velgen graag opsturen & met afbeelding-zoekfunktie van Google kon ik de aangeleverde foto's terugvinden op Duitse Ebay... Bij de 1e oplichter kreeg ik na IBAN ook 06-nr en thuisadres. Hoogstwaarschijnlijk van 'katvanger'. IBAN was niet bekend bij politie.nl... Bij de 2e bleek daar wel al een notitie van te zijn! De politie zelf kan niets met de aangifte, want er is nog niet betaald, dus geen sprake van oplichting... Marktplaats heeft wel beide accounts gedeactiveerd. Maar een nieuw account is zo weer gemaakt.

Enfin. Blijven opletten dus.

De volgende snap ik nog steeds niet, maar wellicht kan iemand hier iets 'mee': had m'n papafiets/papazone te koop staan. Vraagprijs 190 Euro. Bieden vanaf 175. Meerdere personen die erg laag boden via 'chatbericht'. Aangegeven dat bieden echt vanaf 175 was (eerstvolgende stond voor 325 te koop...). Van ene Anne kreeg ik eerst een bod van Euro 145. Toen bericht: 'verschil delen dan' & uiteindelijk: 'OK, dan bied ik 175'. Na afspraak over ophalen gemaakt te hebben & laten zien (via rdw.nl / framenummer) dat mijn fiets niet als gestolen bekend stond, zette ik de advertentie op 'gereserveerd. Binnen 1 minuut ontving ik van 'De Bouwer' een bod van 10 Euro meer. Euro 185 dus. Netjes aangegeven dat ik net een bod had geaccepteerd & als ik er met die verkoper niet uit zou komen, ik me weer zou melden.

Anne kwam op het aangegeven tijdstip niet opdagen... Via 'gebruikersinfo' in de chat-omgeving van Marktplaats zie ik dat bij 2 van haar fiets-advertenties ook een 06 nummer staat (en de vraag te contacteren/bieden via Whatsapp). Ik maak een whatsapp bericht aan met de vraag of ze het adres niet kan vinden.... Reaktie: 'waar gaat dit over'? Ik gaf aan dat ik waarschijnlijk een fout 06-nummer had.

Groot was mijn verbazing toen ik de gegevens van 2e bieder van Euro 185 erbij haalde. Ook deze persoon had andere (fiets)advertenties op Marktplaats staan & de teksten erbij leken erg op die van de 1e bieder. En jawel hoor: hetzelfde 06 nummer! Beide 'personen' meer dan 6 jaar aktief op MP...

Dus.... grote vraag is WAT willen ze nou van je?
Het enige dat ik kan bedenken is dat je wellicht verleid wordt het hogere bod te accepteren, terwijl je -schriftelijk- al met de 1e bieder overeenstemming hebt. En dat ze je daarna onder druk (dreigen met rechtszaak?) zetten omdat je je niet aan de koop/verkoop overeenkomst houdt?!

Ben benieuwd of iemand iets soortgelijks heeft meegemaakt.
+ groet, Martin
In Duitsland kun je een brief van een advocaat verwachten als je niet bent ingegaan op een laag bod als dat het enige is. Sommige advocatenpraktijken zijn daarin zelfs gespecialiseerd. Dat betreft dan Ebay. Hoe dat bij Marktplaats zit weet ik niet, maar meer informatie voor consumenten lijkt mij welkom.
In Duitsland kun je een brief van een advocaat verwachten als je niet bent ingegaan op een laag bod als dat het enige is. Sommige advocatenpraktijken zijn daarin zelfs gespecialiseerd. Dat betreft dan Ebay. Hoe dat bij Marktplaats zit weet ik niet, maar meer informatie voor consumenten lijkt mij welkom.

Dat lijkt mij wel héle hete soep. Het is sowieso een beetje strijdig dat consumenten aarzelen met juridische stappen, zelfs als het om een telefoon van €600 gaat, en dat je dan voor een ouwe gitaar of een paar schaatsen waarvoor je dan €5 echt te weinig vindt een advocaat mag verwachten. Een beetje realiteitszin graag.
Duitsland lijkt een favoriet doelwit voor internetcriminaliteit want de Duitse consumenten-tv schenkt met grote regelmaat aandacht aan allerlei vormen waarin die zich voordoet. De eerder genoemde praktijk ontleen ik aan zo'n uitzending en betreft de particuliere handel d.m.v. Ebay Kleinanzeichen waarbij geen minimumverkoopprijs is vermeld. Kennelijk is dan een enig bod, al is het nog zo laag, juridisch bindend en is de verkoper niet alleen tot levering verplicht maar ook nog tot betaling van een schadevergoeding als dat niet (snel genoeg) gebeurt. Het malafide zit hem niet in onrechtmatigheid van deze praktijk, maar in het doelbewust zoeken naar aanbiedingen die kans maken op het indienen van een schadeclaim. Het schijnt al heel wat Duitsers overkomen te zijn.
Hoe het in Nederland zit weet ik niet; verkoopvoorwaarden op ebay zijn alleen in te zien met een account en die heb ik niet. Maar omdat het allereerst een kwestie is van juridische gebondenheid aan een bod is dat mogelijk ook voor Marktplaats relevant.
Dit is toch gewoon toegankelijk: https://pages.ebay.nl/help/policies/user-agreement.html ?
@A. Deen

Inderdaad en dank u voor de link. Ik zocht op ebay verkoopvoorwaarden en kreeg iets anders voorgeschoteld.
Ik heb ook een snelle blik geworpen en Ebay afficheert zich als een veiling, en je zou het zo kunnen lezen dat als je je spullen tegen ieder bod aanbied je je woord dan ook gestand moet doen. Bij marktplaats moet de verkoper het bod accepteren en dan is er pas een transactie. Ik zou me er echt niet druk om maken al hoef je de problemen nou ook weer niet op te zoeken. Gewoon een minimum bedrag erin zetten.
Reputatie 7
Badge +6
@Deen, ons gezinslid woont al een heleboel jaren in Duitsland en wij kunnen het verhaal van Lisa Boele bevestigen dat het er daar zo aan toe kan gaan. Als je geen minimumbod zet kunnen ze je aan elke bieding houden. Duitsland heeft geen Marktplaats, ze gaan daarvoor naar Ebay. Volgens ons gezinslid heb je daar geen last van onzinbiedingen en kopers komen wel altijd opdagen.

Bij een verhuizing verkocht die een aantal overtollige spulletjes, de kopers konden alleen die ene zaterdagochtend komen, het lukte perfect met Ebay toen, iedereen kwam op tijd opdagen en alles was verkocht. Op Marktplaats heb ik zoiets nog nooit zien gebeuren.
@Jan 's Lands wijs 's lands eer zullen we maar zeggen, zie ik nog geen reden om ons hier in Nederland nou direct zorgen te maken.
Reputatie 7
Badge +6
In plaats van zorgen maken kan je ook verder kijken dan alleen de Nederlandse situatie. Misschien heeft Duitsland iets dat voor ons ook handig zou zijn, of hoe ze het daar doen met veilig handelen? Wat Lisa aanhaalt houdt ook dingen is als geen onzinbiedingen meer en kopers die wel altijd komen opdagen. Ik ervaar dat als een hoge realiteitszin.

De Franse Le Boin Coin heeft bij lange na niet zoveel advertenties als onze Marktplaats. Daar moet je naar de brocanterieën gaan waar alles ligt uitgestald op het grasveld of trottoir. Voor waarlijk een spotprijs vind je daar van alles aan spullen vanaf begin 1900 tot nu, terwijl in Nederland op koningsdag de meeste spullen van slechts de laatste twintig jaar zijn, het stikt er dan van de kartonnen speldozen en stapels kinderkleren en "staat zo leuk" spulletjes van Blokker/Marskramer in onze middelgrote stad in Noord-Brabant. Hier een rijtje foto's van een willekeurige brocanterie in het midden van Frankrijk.
@Jan

Ik denk dat we een beetje erg ver afdwalen van "Veilig handelen op Marktplaats: hoe doe jij dat?".
Reputatie 7
Badge +6
@Deen, ik zal voortaan niet meer op een afdwaler reageren🐧.

Maar ik kijk ook hoe ze veilig handelen in de landen om ons heen en probeer dat hier te gebruiken. In het systeem van "geen onzinbiedingen en kopers die altijd komen opdagen", zoals in Duitsland het geval is, zitten verschillende "veilig handelen" technieken die zeker de moeite waard zijn om kennis van te nemen.
@Jan Zeker, je kunt dus beter zaken doen met Duitsers als met Nederlanders als je er dan maar wel een minimumprijs bij zet. 😙
Reputatie 7
Badge +6
@Deen, het gaat slechts om veilig handelen op Marktplaats, en dat je dan over de grens kijkt hoe ze het daar doen en of je daar iets van kan gebruiken voor veilig handelen hier op Marktplaats. Zaken doen met Duitsers en Fransen is niet wat ik hier ter sprake bracht. Neem eens een kijk naar de verzendkosten!

Het biedsysteem van Marktplaats lijdt aan slijtage. Zet je "bieden vanaf" dan gaan ze mailen met een lager bod. Zet je "vrij bieden" dan bieden ze minder dan de helft en laten niets meer horen als je meer wil. Gewoon een bod plaatsen op het scherm bij de advertentie wordt steeds minder gedaan. Je krijgt een hoop onnodig emailverkeer.

Wat ons gezinslid in Duitsland bij zichzelf ziet gebeuren is: 1) alles wat je adverteert wordt ook daadwerkelijk verkocht, 2) je krijgt geen onzinbiedingen, 3) kopers komen altijd opdagen, 4) in een ochtend kan je alle kopers tegelijk voor meerdere spullen laten komen. Hij heeft onder dit systeem geen gevallen van onveilig handelen meegemaakt.

Op Marktplaats, als het een groter bedrag is ga ik het liever afhalen dan vooruit betalen. Is het te ver dan zoek ik een andere dichterbij. Of ik combineer het met een trip die ik toch zou maken.

Reageer