Advies voor oplader batterijen

  • 13 January 2020
  • 46 reacties
  • 14641 Bekeken

Badge

Ik kan nergens een advies vinden over laders van gewone batterijen, AA en AAA en eventueel meer.
Ik heb zeer goede ervaringen met de laders van Tronic die Lidl verkoopt. Maar nu even niet. Heeft iemand een tip?


46 reacties

Reputatie 2
Badge +2

@Wortelstamper Ik heb inmiddels antwoord van Ansmann. Hun laders doen het ook niet als de batterij een restspanning van 0V heeft. Dit staat trouwens ook in de handleiding.

 

Het kan ook zonder lader.
Kijk hier.

Reputatie 2
Badge +2

 @Wortelstamper Hij doet iets vergelijkbaars als jij doet met je 12V/5A voeding. Hij gebruikt een opgeladen batterij om de ontladen batterij een beetje op te laden.

Dit zou iets beschaafder gaan als je er een weerstand van bijvoorbeeld 33 Ohm tussen zou zetten.

 

Overigens is hiermee aardig bewezen dat de batterijen helemaal niet ‘kapot’ zijn. Meer dat de laders door fabrikanten gemaakt zijn die niet helemaal weten waar ze mee bezig zijn.

Je hebt gelijk, ik heb te veel geluisterd naar fabrikanten die er geen verstand van hebben.
Mijn excuus hiervoor.
 

Badge

Het klopt, als de batterijen helemaal leeg zijn lukt het bijna nooit. Een hoge beginspanning is nodig. Maar beter kan @G.E. Abrahams  antwoorden, hij is hier de lader en de kenner van TRONIC.

 

Ik heb 2 van die TRONIC laders, met een behoorlijk tijdsverschil gekocht. Ze verschillen uiterlijk.
Het zijn echte allesvreters. Ook lege batterijen worden geladen. (Ik merkte dat mijn recente Volcraft JVC-3  lader batterijen soms niet herkent. Ik weet nu, door deze rubriek, dat dit komt omdat het inderdaad heel lege batterijen zijn.  De TRONIC heeft er geen moeite mee). De TRONICs zijn mijn enige laders die een volle batterij niet opnieuw gaan laden. Een volle batterij geeft direct groen licht, letterlijk. Een enkele keer helpt het om een geweigerde batterij (snel knipperend rood lichtje) in een andere sleuf te herplaatsten. Niet te gauw weggooien. Eigenlijk ideale laders, maar wel erg langzaam. En al lang niet meer aangeboden door Lidl.

Reputatie 7
Badge +8

Bij deze dus gebeurd @G.E. Abrahams , met name @D. Swart  zal blij met het antwoord zijn, daar lag de vraag over de TRONIC. Als ze bij Lidl niet meer leverbaar zijn kan je zat adressen vinden op https://www.beslist.nl/products/accessoires/accessoires_2596345_3541070/r/tronic/.

Badge

Bij deze dus gebeurd @G.E. Abrahams , met name @D. Swart  zal blij met het antwoord zijn, daar lag de vraag over de TRONIC. Als ze bij Lidl niet meer leverbaar zijn kan je zat adressen vinden op https://www.beslist.nl/products/accessoires/accessoires_2596345_3541070/r/tronic/.

Volgens mij vergis je je. Ik heb een tijdje geleden heel lang tevergeefs gezocht. En ook nu eventjes. Er waren hier en daar wel afbeeldingen, maar niet leverbaar..

 

Reputatie 2
Badge +2

@G.E. Abrahams@L.J.F. de Ruiter Dat valt toch wel een beetje tegen. De originele Lidl uitvoering zie ik er niet bij staan. Die is natuurlijk ook wel de nodige jaren oud en zal dus wel niet meer geproduceerd worden.

Reputatie 2
Badge +2

Overigens zou het wel handig zijn als het tijdens een test van de consumentenbond een test criterium zou zijn.

Badge

Ik gebruik wel wat batterijen, maar dus weinig oplaadbare. Toch lees ik er wel veel over. Nu wordt gevraagd is een snellader wel gewenst. Wellicht helpt dit artikel: https://www.onemorething.nl/2020/02/snelladen-wel-of-niet-slecht-voor-smartphonebatterij/

 

Bedankt voor de verwijzing. Dit artikel gaat uitsluitend over een iPhone batterij en niet over AA en AAA batterijen. Ik heb eens gehoord, dat zulke batterijen bij snel laden zo heet worden, dat er waterdamp ontsnapt uit een onzichtbaar ventieltje in die batterijen, wat slecht is voor de batterij.
Tot nu toe heb ik nog geen nadelige effecten gemerkt met mijn Voltcraft UFC-8  Mikroprocessor Schnellladegerät (sorry, NIET IFC-3). Ik heb wel vertrouwen in het vakmanschap van Voltcraft, Er wordt van alles gemonitord. Maar de batterijen worden  wel heel erg heet.

Reputatie 7
Badge +8

Sorry @G.E. Abrahams . Ik heb ook bij Tronic gekeken en er werd aangegeven dat bij ‘Beslist’ vele opladers stonden. Dat klopt ook, meer dan 10 pagina's, helaas heb ik die allemaal niet op Tronic gecontroleerd. Het is ook nauwelijks te doen, maar er blijkt maar één Tronic op te staan ??? Sorry daar kan je dus niet van op aan.

Bij Lidl staat alleen universele oplader, geen type, nummer o.i.d., maar is uitverkocht. Bij Bol.com staan er twee. Maar dat zijn andere Tronics.  De Tronic KH967 is ook niet dezelfde als Lidl. Conrad heeft 11 typen, ook niet die van Lidl. Kortom het ziet er inderdaad naar uit dat de bewuste universeel Tronic niet meer leverbaar is. En van de Tronic fabrikant, importeur e.d. is door mij ook niets te vinden. Groet Leo.

Reputatie 7
Badge +8

Geachte @D. Swart , helaas de universele Tronic oplader, die bij de Lidl verkrijgbaar  was, is niet meer leverbaar. Ook bij Lidl DE en BE niet. En voor zover ik heb kunnen nagaan is dat type overal waar het ook leverbaar was, uitverkocht. Ik kan helaas geen Tronic fabrikant of importeur vinden om het daar te vragen. Maar ik ga er maar vanuit dat hij niet meer geproduceerd wordt.

Reputatie 2
Badge +2

Omdat ik nergens een lader kan vinden die geheel lege batterijen herkend en kan laden, heb ik zelf iets gemaakt dat een lege batterij een beetje lading geeft.

Ik gebruik hierbij een opgeladen batterij die ik via een 33 Ohm weerstand met de lege batterij verbind. Na een uurtje kun je beide batterijen in een lader steken en worden ze allebei vol geladen.

Ik heb het schema en de uitvoering bijgevoegd.

Plaats een volle batterij en een lege batterij.

 

Badge

Lidl heeft vanaf 2 dec. 2020 een "Professionale snellader’ van Tronic in de aanbieding.

Eur.17,99; tot 8 batterijen NiMH en Ni-Cd. Ook via webshop.
Zal vast wel goed zijn.

 

Ik gebruik al jaren ReCyko oplaadbare AA batterijen met bijpassende lader voor 2 stuks. Laadduur 16 uur. In de aangegeven 1000x oplaadbaar heb ik nooit geloofd want je hebt daar. schat ik, 2-3 jaar tijd voor nodig om dat te constateren en dat lijkt me commercieel niet haalbaar. Maar ze doen het nog steeds in b.v. led-kerstverlichting en met een supergoedkoop metertje van de Action laat zich aflezen of ze nog voldoende geladen zijn. Nieuwe oplaadbare batterijen zal ik overigens niet aanschaffen. Elektriciteit is  zo goedkoop, dat zich hier te lande energievretende en landschapsverpestende datacentra vestigen. Dus waarom zou je je dan nog druk maken om oplaadbare batterijen? 

Het is gemakkelijk een batterijlader te maken die een hoop stroom door de batterijen jaagt waardoor na een tijd de batterijen vol zijn. Het kritieke punt van veel laders is echter om met dat laden op het juiste moment op te houden. Het zal niet heel moeilijk zijn om dat voor een optimaal geval te regelen, maar in de praktijk worden batterijen ouder en gaan dan anders reageren en worden ook andere merken en typen batterijen gebruikt dan degene op de werkbank had die de lader ontwierp.
Het resultaat kan zijn dat de lader de batterij mishandelt. Dat merk je niet meteen, maar pas na bijvoorbeeld 50 laadbeurten, in plaats van de beloofde 500 of zo. Dan krijgt de batterij vaaak de schuld. Dan kan onterecht zijn.
De enige manier om er achter te komen of een lader netjes met de batterijen om gaat is uitgebreid testen.  En dat is lastig, want er zijn nogal veel verschillende typen laders.

Ik denk dat de meeste laders wel een slim principe hebben.
Dat dom vol pompen stamt uit de tijd dat er nog geen chips te koop waren die het laden perfect regelt.
Bovendien is het goedkoper om zo'n chip te gebruiken.
 

Ik heb meerdere laders gehad die wel slim zouden zijn maar het achteraf niet echt waren, soms te merken aan batterijen die te heet worden om aan te raken. Het is dus niet zo simpel als jij stelt wortelstamper.
Electronica geeft veel mogelijkheden om dingen goed te doen maar nog veel meer mogelijkheden om dingen te vernaggelen.

Badge

Ik heb die Lidl snellader gekocht. Eventueel geef ik een oudere lader weg.
Volgens de handleiding is met alles rekening gehouden. Ik ben bezig 3 AAA batterijen op te laden. Ze worden nauwelijks warm (bij mijn Voltcraft UFC-8 wel).
Alles gaat automatisch (geen keuzeknop).
Je kunt 'slechts” 1-6 AA of AAA batterijen opladen ( en daarnaast nog twee 9V batterijen).
Bij laden van C en D batterijen blijft minder ruimte over voor AA of AAA batterijen.
Ik heb overigens het idee dat er geen betere of slechtere oplaadbare batterijen zijn. In elk pakje lijkt er wel een slechte te zitten. Ik volg een groot aantal al lang nauwkeurig; er lijkt nauwelijks een patroon in te zitten.

Vraag het in elk geval de CB, volgens mij hebben zij er testen van. En Google eens wat:

https://10toptest.nl/goedkope-aanbieding/beste-batterijlader/

https://www.oplaadbare-batterij-en.nl/beste-batterijlader-snel-lader-kopen/

https://nl.hardware.info/artikel/8581/zestien-oplaadbare-aa-batterijen-getest

https://www.testgoed.nl/batterijladers

Wellicht niet allemaal zo onafhankelijk, maar vist dat zelf eruit, er is volgens mij voldoende informatie.

Groet Leo.

Beste Leo, 

Hartelijk dank voor de linkjes.

Dankzij de testjes en uitleg op de sites heb ik een oplader gekocht van het merk en type Camelion CM-3298 9v,AA,AAA,C,D. 

Vriendelijke groet, 

M & R D. 

Badge

Vraag het in elk geval de CB, volgens mij hebben zij er testen van. En Google eens wat:

https://10toptest.nl/goedkope-aanbieding/beste-batterijlader/

https://www.oplaadbare-batterij-en.nl/beste-batterijlader-snel-lader-kopen/

https://nl.hardware.info/artikel/8581/zestien-oplaadbare-aa-batterijen-getest

https://www.testgoed.nl/batterijladers

Wellicht niet allemaal zo onafhankelijk, maar vist dat zelf eruit, er is volgens mij voldoende informatie.

Groet Leo.

Beste Leo, 

Hartelijk dank voor de linkjes.

Dankzij de testjes en uitleg op de sites heb ik een oplader gekocht van het merk en type Camelion CM-3298 9v,AA,AAA,C,D. 

Vriendelijke groet, 

M & R D. 

 

De camelion lader ga ik ook nemen.

Ik vind trouwens dit artikel het beste op het internet.

 

Reageer