Consumentenbond.nl

De bonuskaart van Lidl

  • 1 november 2019
  • 52 reacties
  • 2420 Bekeken


Toon eerste bericht

52 reacties

Geachte A. Deen,

Persoonlijk beschouw ik het internetgebeuren als het grootste dwang- en controlesysteem aller tijden.

Maar de meeste gebruikers merken/voelen daar niets van, dus niets aan de hand.

Ik heb lang geprobeerd om ervan weg te blijven, maar op een bepaald moment ging dat niet meer.

Teveel meelopers.

Maatschappelijke druk, dus dwang.

Spinnen doen mij niets, muizen al meer.

Reputatie 7
Badge +6

Vroeger speelde men 's avond een potje kaarten "anders kreeg je de 52 weken van het jaar niet om". Toen kwam de radio en lag je aan de buis gekluisterd. Toen kwam de tv en zat je te bankhangen en te zappen met de afstandsbediening. Nu zit je te swipen op een schermpje op internet, maar over de tv en radio zegt niemand meet iets. Nog even en we krijgen Roboy, je allesie en maatje in huis die alles voor je doet. Dan hebben ze het daar over en zegt niemand meer iets over internet.

Zo gemakkelijk is de vergelijking niet, Jan!

Als iedereen naar de radio gaat luisteren en jij doet niet mee, dan is het jammer dan.

Als je aan het internet niet mee doet, of in dit topic aan de smartphone, dan word je op achterstand gezet, en dat in toenemende mate.

Vandaag hoorde ik op de radio over een 80-jarige dame die naar de balie van het gemeentehuis was gegaan omdat ze iemand van de gemeente wilde spreken.

Zij kreeg te horen: “Neen, mevrouw, u moet eerst thuis via internet een afspraak maken, want de gemeentewinkel, zo noemen zij zich tegenwoordig, werkt alleen op afspraak”. In onze gemeente is dat ook zo.

Uiteraard had deze mevrouw geen internet.

Zo zijn er duizenden sociale gevolgen van het internet.

Ook vandaag gelezen: “Google en Facebook volgen naar welke porno je kijkt (ook als je incognito surft)”.

En zo gaat het naar door.

 

Reputatie 7
Badge +6

Je hebt gelijk@Léonz , er is maatschappelijke druk, een soort dwang om mee te doen met internet. Als de vrouw van 80 jaar geen internet heeft kan ze geen afspraak meer maken. In mijn gemeente zou ze nog kunnen bellen maar ik weet niet hoe dat in de rest van Nederland is want ik kom daar niet elke dag. We worden er heel erg afhankelijk van inderdaad. En je kan niet terug want in mijn woonplaats staan al meer dan de helft van de winkelpanden in het centrum leeg. En een telegram versturen kan al zo lang niet meer. Dus helemaal gelijk wat je bedoelt.

Maar ik dacht zo, als Roboy er is dan hebben we het ook niet meer over internet. Dan hoor je dingen als: "Weet je nog, vroeger moest je de hele dag met een smartphone op zak lopen en in je hand houden". Dat doet Roboy dan voor je. 

De tijd dat ik vroeger een krant of boek zat te lezen, dat doe ik nu op een smartphone of tablet of computer. Net zo met een VHS videoband kijken. Of iets opzoeken in de telefoongids. Ik hoef ook niet te bellen naar instanties om informatie en brochures, alles zoek je nu zelf op. Dus eigenlijk kan je al die tijd daarvoor in mindering brengen op je internetgebruik, dat is "in de plaats van" tijd of vervangtijd. Je hoeft niet meer naar iemand toe te gaan voor een babbel, dat doe je op het schermpje. Scheelt ook weer de reis en koffie zetten en een koekje.

Roboy duurt niet lang meer, ik zie al filmpjes dat ie niet meer omvalt en z'n evenwicht goed bewaart.

Hallo Jan,

Voordat jij gisteren over ‘Roboy’ begon had ik er nog nooit van gehoord.

Is het een soort Rob Jetten? :relaxed:

 

Reputatie 7
Badge +7

Zoals jullie stellen, er is een soort dwang. En daar is weinig aan te doen. Het zal zich alleen nog maar voortzetten…… briefpost, telegram, telefoon, computer  met mail, en internet, tablets, smartphones en straks dus Roboy.

Natuurlijk kan je wat doen, gewoon niet meedoen, maar dan ben je al gauw een paria.

Ik heb lange tijd vrijwilligerswerk gedaan in een cliëntenraad, verschillende zelfs, ook van de gemeente, de sociale dienst enz. En inderdaad om die diensten te bereiken kon en moest je alles via mail en internet doen, dus via de PC. Kortom hoe oud je ook was, je moest een PC hebben. We hebben lang geprotesteerd en ‘geprocesseerd’. En uiteindelijk als enig bereik, wie geen PC heeft mag die op het gemeentehuis of bij de sociale dienst gebruiken. De nieuwe tijd met de nieuwe voorzieningen, het is vechten tegen de bierkaai. Groeten Leo.

Reputatie 7
Badge +6

Ha ha@Léonz zo zouden ze Roboy wel kunnen maken denk ik dat ie op Rob Jetten lijkt. Maar ik voel op m'n klompen aankomen dat de volgende nieuwe uitvinding zo'n Robotic boy zal zijn. Die doet dan alles voor je in huis, stofzuigen, telefoon aannemen, je warmtepomp aansturen, bedden opdekken, eten koken, afstandsbediening bedienen, je blindengeleidehond, gras maaien, en ook bier halen. Uiteraard ook een Rogirl natuurlijk. Straks is er 5G internet, dan kan dat allemaal denk ik. Jammer dat Chriet Titulaer niet in de peiling had dat internet zou komen, maar Roboy doet dan al die dingen die hij noemde. Het is dat roze bol ding in Star Wars dat alles kan.

Ja Leo, als ze nieuwe systemen op de werkvloer invoeren moet je meedoen. Dan krijg je een cursus van twee middagen of zo en dan wordt van je verwacht dat je volleerd bent. Ik heb nog het hele handboek van MSDos 4.0 staan kopiëren bij Albert Heijn, dan was ik voorbereid op de toekomst. Tijden veranderen. Vroeger was één manier de goede manier en de rest was dom. Nu is het welke manier je een goed gevoel bij hebt en wat goed bij je past en als het dan achteraf niet goed blijkt te zijn is het de schuld van de ander. Ik vind dat knap moeilijk worden.

Waarom zou je een bonuskaart van de Lidl willen hebben? Het is daar toch al goedkoop en dat is niet voor niks. Koop dan bij Dirk, die gaat er prat op om zonder al die poespas zo goedkoop mogelijk te zijn.

Van klantenkaarten die korting beloven op spullen die ik niet wil kopen ontgaat me het nut. Van al dat datagraaien eveneens. De eerste studie die aantoont, dat de samenleving daar iets mee opschiet moet ik nog zien, maar al die electronica is prima voor de economie, dus een onafhankelijke studie gaat er voorlopig niet komen.

Maar er wordt wel over nagedacht, zoals in het Futures katern van het weekend FD soms te belezen valt. Zoals van universitaire zijde een bezwaar tegen voortschrijdende "verdozing” van het landschap door distributiecentra en, elders, de constatering dat, om te weten te komen of de electrische auto veiliger is dan de gewone, een computercapaciteit nodig zal zijn die de helft van de electriciteit gebruikt die de kerncentrale Borsele per jaar produceert. 

Reputatie 6
Badge +5

@Lisa Boele 
Ook D heeft een app waarmee je kunt zelfscannen.
We zijn helemaal doorgeslagen met al die apjes op de telefoon.
En dan gaan ze ook nog in sommige winkels door met meerdere soorten zegeltjes plakken.

Reputatie 6
Badge +4

excuses op voorhand, maar was de azijn in de aanbieding bij de lidl en de dirk?

Reputatie 1
Badge +2

Het klagen om het klagen.
Het klagen als dagbesteding….
Ja ;ik heb de Lidl App geinstalleerd.
Niet omdat het moet, maar omdat het kan.
Mijn kassabonnen zitten nu in de cloud ; daś beter dan op papier.
BTW; Lidl gebruikt hetzelfde scan systeem voor haar App als McDonalds .
Wat raar dat niemand hier daar over geklaagd heeft...

Reputatie 6
Badge +5

@Bedeve 
ik ben deze eeuw nog niet bij McDonalds geweest.

Reputatie 7
Badge +7

Agrimarkt deels van Jumbo en de Lidl. Is McDoinalds nu ook alk van de Lidl :drooling_face::laughing: . Gelukkig verkopen ze er geen azijn. Groet Leo.

Reputatie 5
Badge +5

Mensen, waar gáát deze discussie over…?!

Dit valt in dezelfde categorie als een gewone klantenkaart of Airmiles: het is gratis, maar nooit voor niets. Je betaalt ervoor met je privacy, want informatie over je koopgedrag is big business voor bedrijven .

Als je geen goed gevoel hebt bij de app van Lidl, Dirk of welke toko dan ook, dan installeer je hem toch gewoon niet?

 

Het is geen gewone klantenkaart, want als je geen smartphone hebt word je buitengesloten.

Reputatie 5
Badge +5

Het is geen gewone klantenkaart, want als je geen smartphone hebt word je buitengesloten.

Dat zeg ik ook nergens: maar in het kader van mijn argumentatie valt het in dezelfde categorie.

Hallo Aardvark,

U zegt dat het in dezelfde categorie valt als een gewone klantenkaart, maar dat is dus niet zo.

De categorie is: alleen voor smartphonebezitters.

Een gewone klantenkaart is er voor iedereen die hem maar wil.

Reputatie 5
Badge +5

Zucht… Begrijpend lezen is ook een kunst!

U zegt, Aardvark: “Als je geen goed gevoel hebt bij de app van Lidl,......................., dan installeer je hem toch gewoon niet?

Het gaat dus niet om het gevoel, maar of je wel of niet in staat bent om de “app” te gebruiken.

U hoeft dus niet te zichten. Met al of niet begrijpend lezen heeft dit niets te maken.

Reputatie 7
Badge +6

De kassière van de Lidl begint me nu ook al te vragen of ik de Lidl Plus app nog niet heb. Het begint dan met: "Wilt u de kassabon digitaal?". Gaat nog wat worden, elke keer nee zeggen want ze willen teveel privacy dingen en die aanbiedingen zijn dan die reep donkere Côte d'Or chocola in het schap waar ik 'm zelf niet kan vinden en die ik niet lus en die weinig verkoopt.

Die mocht ik al een keer eerder uitzoeken toen ik een prijs had gewonnen op een kraskaart, en de mop was: hij lag niet meer in het schap, de medewerkster kon hem ook niet vinden. Op een dag ben je 65+ en wil je dit niet meer ondergaan, zoeken, zoeken, kan niet vinden, vragen, ach gut meneertje 65+ ik zal u es helpen met zoeken, ook niet vinden, oh ze zijn uitverkocht, dan maar andere keer.

Reputatie 6
Badge +5

 

Persoonlijk beschouw ik het internetgebeuren als het grootste dwang- en controlesysteem aller tijden.
Teveel meelopers.

Maatschappelijke druk, dus dwang.

Meelopers.. Nou nou, ik heb zelf ervoor gekozen om een telefoon te kopen, omdat persoon A wel een telefoon had, kreeg ik er meer interesse in.
Alleen sociale druk? Geen last van!

Ik heb een Nokia 3.1 
Ik heb geen iPhone of Samsung, ik krijg vaak opmerkingen over het punt dat ik een Nokia heb. Maar dat boeit mij niet, ik help mijn vrienden om te kiezen voor kwaliteit in plaats wat de rest kiest.

ICT helpt aanzienlijk met zorg, community's zoals die van de Consumentenbond verbinden mensen van verschillende leeftijden etc.

Dit hele internet gebeuren zorgt voor een fantastische wereld naar mijn mening.
Waarom €10 euro betalen voor een album als je oneindig albums digitaal kan bekijken via YouTube?

Ja het internet gebeuren heeft slechte dingen, zoals Dark Web, hackers, mensen die jouw data gebruiken. Maar het is altijd JOUW keuze om internet te gebruiken, JIJ kiest ervoor.
Dat Pietje een telefoon heeft gekocht en Spotify Premium gebruikt maakt niet uit, HIJ heeft daarvoor gekozen. Wil JIJ een klantenpas digitaal? nee? gebruik het dan niet.

Ja ze gebruiken je data, maar het is niet alsof de LIDL klantenpas Spyware is. 
Dit is Docter Who niet!

Ja Facebook ziet dat jij porno sites bezoekt, wil je dit tegengaan? 
Gebruik geen Facebook!
Gebruik Tor Browser, VPN, sluit Facebook af als je volwassen video's gaat bekijken.
Gebruik desnoods nog een Facebook blocker.

Het is jouw keuze, doe jij dit? geen probleem!
Ik begrijp het dat jij het niet fijn vindt als Facebook ziet wat jij doet.

 

*edit
Jeetje dit was toch wel een groot stuk tekst!

Reputatie 7
Badge +6

Vind ik ook @TijsZonderH , internet is een fantastisch gebeuren. 

Ik heb geen Facebook, ik doe alles met Opera met gratis ingebouwde VPN. Die voldoet prima bij mij. 

Al een paar maanden blokkeert Daily Mail zijn site als je Adblocker aan hebt staan. Dat was op de pc en laptop. Deze week gebeurt het ook op mijn Android smartphone. Het begint niet meer leuk te worden. En die Lidl Plus app heeft al die dingen die ik juist probeer te omzeilen.

Hallo Tijs,

U zegt: “Maar het is altijd JOUW keuze om internet te gebruiken, JIJ kiest ervoor”.

Dat is het dus niet. Als je er niet aan meedoet, word je buitengesloten.

Op een gegeven moment was ik bestuurslid bij een vereniging. De irritatie over het feit dat ik geen internet had, liep op een gegeven moment zo hoog op, dat men mij toeschreeuwde: “Koop g*********e toch zo’n ding, voor €100 heb je er al een”.

Als compromis heb ik toen een e-mail adres genomen en ben jarenlang naar een bibliotheek gefietst waar je gratis de e-mail kon bekijken.

Uiteindelijk werd mij dat te gortig en kocht ik een laptop.

Ik ben er nooit écht blij mee geweest, maar realiseer mij dat ik mij zonder internet nog veel meer erger aan de maatschappelijke druk en dwang.

Het internet zèlf ervaar ik ook als één groot dwang- en controlesysteem, wat bovendien ook nog steeds erger wordt.

Reputatie 7
Badge +6

@Léonz je zegt dat het niet je vrije keuze is om internet te gebruiken want als je er niet aan meedoet wordt je buitengesloten. Ik respecteer je keuze om dan zonder internet te zijn, ieder zijn eigen vrije keuze.

Maar heb je dat niet met alles als er een nieuwe vinding in de maatschappij ingevoerd wordt waar alles volgens vraag en aanbod en vrije marktmechanisme werkt. Dus niet zoals in Noord Korea waar Kim alles voorschrijft voor iedereen inclusief het kapsel van je haar. 

Dat was zo met fotografie, zodra er betaalbare canera's kwamen ging iedereen foto's maken. En toen kwam de grammofoon, ook hetzelfde. En toen de radio, tv, taperecorder, transistor pocketradio, cassettebandje, walkman, pc, laptop, ipod, smartphone enz. Het is de vooruitgang van de mensheid. Goddeloze consumptie maatschappij, goede dingen weggooien want uit de mode, ja dat is pas maatschappelijk druk.

Ik vond een heleboel van die dingen juist leuk. Met fotografie heb ik me helemaal uitgeleefd. Wat je allemaal niet kan met internet, vanavond nog de originele trouwacte van je voorvader downloaden op je pc, de timing van de brandstofpomp van je diesel zelf afstellen, originele beelden zien van de Erebus en Terror die een duiker maakte met z'n smartphone, de twee schepen van de John Franklin expeditie die in 1845 naar Antartica ging en die ze daarna nooit meer hebben teruggezien tot die duiker ze vond in 2014 en 2016. Wikioedia is toch een geweldige schat aan kennis? Al die testrapporten van de Consumentenvond. Je hoeft niet meer op de fiets naar de bieb, zoveel extra tijd om nog meer informatie te zien.

Vat je me, in plaats van alles tegenhouden vanwege maatschappelijke druk juist het maximale eruit halen wat het voor je kan betekenen, gewoon om je geest te verrijken. Ik ben dus die andere kant, we zijn elkaars tegenpolen.

Hallo Jan,

Toen de CD zo nodig de LP moest vervangen deed ik daar ook niet aan mee, maar van maatschappelijke uitsluiting heb ik toen weinig gemerkt.

Niets eigenlijk.

Overigens nog gefeliciteerd met je 1000e reactie, Jan!

Reageer