Consumentenbond.nl
Sneller internet en extra zenderpakketten? |

Vergelijk alles-in-1 providers en stap over. Tijdelijk €10 retour

Alles-in-1 icoon

Kopen bij Amazon of niet?

  • 8 november 2018
  • 16 reacties
  • 3136 Bekeken

Reputatie 2
Badge +2
  • Consumentenbond team
  • 48 reacties
Onlangs deden we prijsonderzoek naar producten die je kunt kopen via Amazon.de. De conclusie? Het verschilt sterk per productgroep, maar soms zijn er voordelen tot wel 45% te behalen. Als bedrijf is Amazon omstreden: regelmatig verschijnen er berichten over slechte werkomstandigheden (zie ook deze documentaire van Tegenlicht). De werkdruk is erg hoog en de salarissen zijn karig. Zijn de slechte werkomstandigheden voor jou een reden om niet te kopen bij Amazon? Of kies je toch voor de laagste prijzen? We zijn benieuwd naar je mening!

16 reacties

Reputatie 7
Badge +5
Dat is een lastige, als ze de wet niet overtreden dan koop ik daar wel.
Amazon is een hoge boom en die vangt veel wind.

Veel mensen kopen ook nog bij de Aldi, terwijl die ook bekend staat om zijn arbeidsomstandigheden die net op het randje zijn.

En weten wij hoe het er in onze grote distributiecentra aan toegaat?
Onlangs deden we prijsonderzoek naar producten die je kunt kopen via Amazon.de. De conclusie? Het verschilt sterk per productgroep, maar soms zijn er voordelen tot wel 45% te behalen. Als bedrijf is Amazon omstreden: regelmatig verschijnen er berichten over slechte werkomstandigheden (zie ook deze documentaire van Tegenlicht). De werkdruk is erg hoog en de salarissen zijn karig. Zijn de slechte werkomstandigheden voor jou een reden om niet te kopen bij Amazon? Of kies je toch voor de laagste prijzen? We zijn benieuwd naar je mening!

Ook bij o.a. zorginstellingen is de werkdruk hoog en het salaris karig. Als dat mensen zou weer houden van deze dienst gebruik te maken, wordt half Nederland werkloos en zitten mensen zonder de benodigde zorg.

Vergeet de vraag te beantwoorden. Ik kies voor de laagste prijzen.
Ik koop ook bij Amazon. Namelijk Amazon.de ( Duitsland). Veel artikelen worden gratis bezorgd als de totale bestelling boven de €29. Op de andere websites van Amazon ( Frankrijk, Spanje, Italie, Engeland) moeten er wel altijd bezorgkosten betaald worden. Dus ik let niet op de arbeidsomstandigheden. Ik zie het meer als een voorbeeld van een goed bedrijf ( voor de klant bijzonder vriendelijk en voorkomend).
Reputatie 7
Badge +6
Als bedrijven zeer lage prijzen kunnen hanteren door het personeel extreem af te knijpen , terwijl ze toch binnen de regels van de wetten blijven , dan deugen die wetten niet . Ik koop daar niet . Mogelijk zoeken ze de grenzen van toelaatbaar op of gaan er zelfs overheen tot ze aangepakt worden . Dat deed Aldi ook. Wie het nieuws volgt ziet dat meneer Ryan Air nog een stapje verder gaat door zelfs lak aan de rechter te hebben. Malafide zakenlui zijn het beste te stoppen door geen zaken met ze te doen. Helaas denken heel veel mensen alleen aan eigen voordeel. Vermoedelijk de meeste. Vaak weten we niet eens waarom een bedrijf erg goedkoop is omdat men dat geheim tracht te houden . Vaak is er nog veel meer mis , waar we als klant ook last mee kunnen krijgen . Denk aan verkeerde of zoek geraakte bestellingen , slechte service , geen garantie terwijl het dat wel had moeten zijn , enz.
Reputatie 6
Badge +5
Ik let inderdaad, voor zover dat bekend is, op arbeidsomstandigheden van medewerkers maar ook op waar de winst van zulke bedrijven naartoe gaat en waar en hoeveel belasting wordt afgedragen. Volgens een aloud en bewezen principe: "Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet."
Reputatie 5
Badge +5
Wat een onzin! Werknemers van Amazon die het niet eens zijn met de werkomstandigheden daar moeten vooral een andere baan zoeken, maar het is niet aan mij om daarover te oordelen.

Laat iedereen z'n eigen verantwoordelijkheid pakken, er wordt ons in deze tijd door kleine groepen schreeuwers al veel te veel door de strot geduwd aan opgelegde meningen en opinies!
Reputatie 4
Badge +4
Met kopen bij Amazon en AliBaba ga ik terughoudend om. Amazon vanwege de macht en het doel om die macht te vergroten; AliBaba maakt gebruik van oneerlijke concurrentie want vergeet niet dat de toch al lage Chinese posttarieven door de Chinese overheid betaald worden.
Dan maar iets meer betalen en bij een Europese of VS firma bestellen, die hun voorraad weer in China kopen, dat weer wel.
Maar toch.
Reputatie 7
Badge +5
En met Ali weet je nooit of het een echt merk is of nagemaakt en welke kwaliteit onderdelen er in zitten.
Pas op: garantie moet je voor elkaar zien te krijgen in China en je geld terug moet je ook zelf zien te halen uit China en retourzendingen moeten naar China.
En vergeet de import heffingen niet bij wat grotere pakketten.
En cookies worden geplaatst zonder te vragen.
Ik begrijp jullie vraag goed, maar ik kan me niet elke dag bij elke winkelketen gaan afvragen hoe de werk omstandigheden daar zijn. Ik denk dat dat voornamelijk een verantwoordelijkheid is van werknemers, werkgever en bonden.
Kan me niet zoveel schelen. Ik bestel en krijg het de volgende dag. Als iemand 's nachts wil gaan werken voor mijn pakketje, alle lof en dank daarvoor.
Mensen zijn vrij om daar al dan niet te gaan werken. Als ze allemaal weglopen, gaan de salarissen vanzelf omhoog.
Reputatie 2
Badge +2
Of de omstandigheden en salarissen van de post bestellers zo goed is.

Als we dan toch gaan vergelijken dan ook onze eigen Nederlandse bedrijven onder de loep nemen.

Maar wat Amazone betreft daar koop ik alleen als het echt heel veel scheelt anders koop ik toch liever hier in Nederland.

Helaas zijn er ook Duitse bedrijven die niet naar Nederland versturen maar wel vlak bij de grens zitten zoals Kaufland en Real(.de) waar je ook goedkoop terecht kan als je in de buurt van de Duitse grens woont.
Juist omdat langs de grens is heb je groot kans dat er gewoon in het Nederlands gesproken wordt bij de kassa anders is er wel iemand die uit Nederland komt en je helpt bij de vertaling.
Voor mij is Amazon echt wel een bedrijf waar ik liever niet inkoop. Vanwege de nare behandeling van werknemers. Ik heb dit verschillende keren gelezen en gezien op tv en in kranten. Als ik daar zou kopen zou ik me medeplichtig voelen en asociaal. En dat voor een paar euro minder.

Ik heb er wel degelijk in het verleden gekocht, en eerlijk gezegd zou ik het misschien wel weer doen als ik echt iets wil hebben en Amazon de enige leverancier is. Maar liever niet dus!

Het is wel de vraag of het bij CoolBlue, Ali en Bol en dergelijke wel beter is voor de werknemers ....
Badge
Nu ik weet van de arbeidsomstandigheden en de macht/rijkdom van de CEO zal ik inderdaad niet snel iets bij Amazon kopen. Dit soort giganten met een amoreel beleid moeten niet meer gesteund worden. Bovendien kan de eigenaar van Amazon met angstaanjagend veel geld angstaanjagend veel macht uitoefenen. Zie op dit moment de politieke ontwikkelingen in de Verenigde Staten.
Reputatie 7
Badge +5
Ali kan niemand controleren, in China kom je nergens binnen. @Pauw0099
Lonen in delen van China waar een minimumloon bestaat € 189,00 per maand, anders van 50 tot 200 euro per maand, in Shanghai € 300,00 per maand.
Reputatie 6
Badge +6
De lonen zijn in sommige landen erg laag vergeleken met die van ons. Je zou het minimumloon er inderdaad bij moeten vermelden voor een eerlijk beeld. In Suriname kun je in een vrijstaand huis wonen met een dienstbode en tuinman van je Nederlandse AOW. In elk land is het anders. Een Amerikaan heeft maar twee weken vakantie per jaar. Als ze daar een lang weekend hebben gaan ze op staycation, op vakantie in eigen stad. Dat woord kennen wij niet.
Reputatie 7
Badge +7
Zullen we het weer hebben over Amazon in plaats van over minimumlonen? 😉

Reageer