Kosten Gezondheidsverklaring CBR

  • 10 september 2021
  • 26 reacties
  • 285 Bekeken

Bij het verlengen van een rijbewijs als 75+ heb je een gezondheidsverklarings nodig. Het CBS rekent €39.30 voor slechts een email bericht waarin medegedeeld wordt dat je daarvoor naar een dokter moet. Kan de Consumentenbond actie ondernemen om te zorgen dat in deze gevallen de CBS de €39.30 niet in rekening brengt?


26 reacties

Hoe werkt dat dan, u krijgt uit het niets zomaar een mailtje dat u om uw rijbewijs te vernieuwen een gezondheidsverklaring nodig heeft en gelijk maar een rekening erbij? Is het niet handiger als u het verhaal compleet beschrijft?

Badge +5

Hi @P. de Valk en welkom op de Community. Dankjewel voor de melding. Dit onderwerp ligt helaas niet op ons werkterrein. De Consumentenbond richt zich hoofdzakelijk op consumentenzaken, zoals geschillen met commerciële product- en dienstleveranciers. Je zou de vraag/klacht kunnen voorleggen aan de Nationale Ombudsman :slight_smile:

Het CBR rekent dat tarief voor het verwerken van het gezondheidsverklaring formulier.
En natuurlijk de verklaring van de arts(en).
De rekening van de arts(en) komt er ook nog bij.
En dan krijg je een rijbewijs dat maar maximaal 5 jaar geldig is.

Ze hebben bij het CBR iets heel ingewikkelds bedacht dat gewoon bakken met geld kost.
De ANWB adviseert, om rekening te houden met 5 maanden verwerkingstijd.
 

Het CBR rekent dat tarief voor het verwerken van het gezondheidsverklaring formulier.

Dat schrijft TS niet maar ik neem onmiddellijk aan dat u dat wel correct weergeeft. Maar in kosten voor het verwerken van een formulier zie ik a priori helemaal geen probleem.

Reputatie 7
Badge +8

Ik antwoord even via Word omdat ik nu 6x mijn reactie is verdwenen.

Ik ben het met o.a André Deen eens dat verwerking van formulieren, met name van de overheid, geld kost. In hoever de verhouding daarin juist is, mag zeker onderzocht worden. Ik ben ook bezig als 75-plusser mijn rijbewijs te verlengen. En dat begint met een   gezondheidsverklaring  in te vullen, kosten aan het CBR te voldoen 39,90 . Maar daar blijft het niet  bij, een arts moet je keuren (simpele keuring, kosten rond de 50 Euro. Ik heb diabetes extra keuring oogarts, kosten rond de 120 Euro, kunnen diverse kosten bijkomen. Stel het is in orde (anders nog meer onderzoeken met kosten) dan word je naar de gemeente verwezen voor het rijbewijs … kost ook weer geld, Zo kan het aardig in de papieren lopen. En of dat nou allemaal nodig is ?, Of is het prijsopdrijving?

Reputatie 4
Badge +4

[Off-topic tav de startvraag] Maar dit onderstaande  “antwoord verdwijnen probleem wel irritant…

  

Ik antwoord even via Word omdat ik nu 6x mijn reactie is verdwenen.

 

@Isolda Ik had er 1x last van deze week, maar het komt bij mij (ook) vaker voor… Is daar wat aan te doen.

[/Off-topic tav de startvraag]

 

 

Reputatie 7
Badge +8

Beste @Gebruiker1234567890 , het is inderdaad even off-topic, maar het is irritant genoeg. En inmiddels via het item bondgenoten aangekaart bij het CB.

Reputatie 4
Badge +3

Dit is niet zo moeilijk. Als we tenminste bereid zijn ons tot de feiten te beperken in plaats van onjuiste verhalen te verspreiden. Die € 39,30 wordt natuurlijk niet betaald voor het mogen ontvangen van ‘een mailtje’. Er wordt betaald ‘voor de diensten van het CBR, zoals: De beoordeling van de rijgeschiktheid, een eventuele rijtest en adviezen over bijvoorbeeld aanpassingen aan de te gebruiken auto of motor’ (bron website CBR). Klinkt logisch.

Het CBR dient aan de hand van binnengekomen informatie (zoals bijvoorbeeld de verklaring van een arts) een oordeel te vellen over de rijgeschiktheid. Ook moet beoordeeld worden of er bijv. aanvullend medisch onderzoek noodzakelijk is. Die werkzaamheden brengen kosten met zich mee.

De Consumentbond kan hier niet veel in betekenen, al begrijp ik niet dat men zich hier zo gemakkelijk van afmaakt omdat ‘het geen consumentenkwestie’ zou zijn. Dat is het volgens mij wel.

Reputatie 7
Badge +8

Uiteraard zijn er aan dit soort zaken, zoals in deze topic genoemd de 75 Plus rijbewijsverlenging, kosten verbonden .En het is wellicht kort door de bocht van Topic auteur P. de Valk  die alleen aan een mailtje toe te schrijven. Onjuist allemaal. Daarentegen zou best eens naar dit soort kosten uit consumenten oogpunt gekeken mogen worden, zoals u A.A Bondsbeginner zelf stelt. Het kan namelijk behoorlijk in de ‘papieren’ gaan lopen.  Wellicht kunnen er wat posten tussen uit (diverse artsenbezoeken e.d.).

Reputatie 4
Badge +3

@L.J.F. de Ruiter Het enige consumentenoogpunt wat ik mij kan voorstellen is dat je gaat kijken of deze kosten correct berekend zijn. Misschien is het te veel, of misschien is het juist te weinig, maar dat zal geen groot verschil maken verwacht ik. Zo’n semi-overheidsinstantie is natuurlijk niet het toonbeeld van efficiëntie en prikkels zoals in de markt om de kosten zo laag mogelijk te houden, zijn er niet. Maar dat is nu eenmaal het systeem. Het werk van het CBR zelf en kosten van keuringen door artsen zijn verschillende zaken. Het begint met één artsenbezoek, en daar blijft het doorgaans bij, en dat loopt niet echt ‘in de papieren’. Veel winst kan daar niet geboekt worden, lijkt mij. Aanvullende keuringen kunnen noodzakelijk zijn, Ik zie niet in hoe dat anders zou kunnen.

Reputatie 7
Badge +8

Het is allemaal niet zo eenvoudig op te lossen, dat begrijp ik en ben ik ook met u eens. Maar ik neem al een tijdje deel aan het forum en ik probeer me dan als consument op te stellen en voor consumenten op te komen. Wat ruim gemeten wellicht, maar kijken of kosten/bedragen correct zijn vind ik daar zeker onder horen. En deskundigen kunnen daar meer over zeggen dan ik. Wat artsenbezoek betreft kan het CBR je niet in eens, dus in één keer, naar een juiste arts sturen, om een voorbeeld te geven, en zo zijn er mogelijk meer kosten besparende maatregelen. De één kan het nu eenmaal makkelijker betalen dan de ander.

Reputatie 7
Badge +6

Er is die medische controle om te kijken of je geen nadelige lichamelijke kwalen hebt. Om reden van privacy van je medische gegevens kunnen ze dat niet door iedere arts laten dien want dat mag je weigeren van de wet. Dus alleen je huisarts. Maar dan zegt RDW dat zulks niet 100% onafhankelijk is. Dus is er bij de huisartspraktijk een andere arts die de keuringen doet en je medische gegevens kan inzien. Deze moet je apart betalen want je bent niet ziek.

Dan is er die medische controle of je nog wel vaardig genoeg bent om met een voertuig aan het verkeer deel te nemen. Is je reactiesnelheid nog snel genoeg, haal je links en rechts al ( of nog steeds) door elkaar, zien je ogen het zonder en met bril nog goed genoeg, kan je nog zien of een letter naar links of naar rechts is gedraaid. Allemaal van die cognitieve dingen. Met de linkerhand je neus dichtknijpen, weet je rechterhand dan waar je linkeroorlel zit? Dus het eerste wat je aanraakt, is dat die oorlel of iets anders?Dit doet de bedrijfsarts die je zelf moet kiezen. Deze moet je apart betalen want je bent niet ziek.

Reputatie 7
Badge +8

Jan, zo is het inderdaad allemaal. En ik ben niet zo armlastig dat ik het niet betalen kan. Maar er zijn mogelijk vele consumeneten die tegen al die bedragen aanhikken. En behalve dat  'ze’ je uitmelken kan je nog vele problemen tegen komen. CBR heeft de achterstand aardig ingelopen, maar door al die extra formulieren en keuringen is mijn verlenging niet op tijd en er is sinds 1 juni geen enkele uitstel meer. Pech gehad meneer de Ruiter, maar u mag straks niet meer rijden !!!!!!!! Wat is het toch allemaal goed geregeld.

Reputatie 4
Badge +3

Ik begrijp waarom men niet wil waarom een huisarts de keuring verricht. Maar als dat wel mogelijk zou zijn betekent dat natuurlijk niet dat de keuring gratis is.

@L.J.F. de RuiterKritisch zijn of tarieven redelijk zijn (dat wil zeggen: de kosten dekken, maar niet meer dan dat) is een goede zaak. Als besparingsmaatregel voorstellen dat het CBR je direct naar de juiste arts stuurt, begrijp ik niet. Volgens mij doet het CBR dat, naar bijvoorbeeld neuroloog of oogarts, op basis van het verslag van de keuringsarts die je zelf hebt mogen uitzoeken. Hoe daarop bespaard kan worden, weet ik niet, Het kan zijn dat je vooraf al zeker weet dat je sowieso naar één van die specialisten moet, maar dat betekent niet dat de algemene keuring achterwege kan blijven.

Wat de specialist kost.
https://puc.overheid.nl/nza/doc/PUC_630558_22/1/


 

Reputatie 7
Badge +8

Ik heb uiteraard alle mogelijke info over de 75 Plus verlenging van het rijbewijs gelezen, als indruk wat de bedragen zijn en hoe het kan oplopen. Zo  ook bovenstaande link. Maar het is goed @Wortelstamper  dat je deze er nog bij stuurt, dan zie je zwart op wit wat voor bedragen het zijn.  En dit is nog maar een deel (de specialist) en ik heb al wat ‘doorlopen', maar er zijn altijd hogere bedragen gerekend.

Reputatie 7
Badge +6

Ja @L.J.F. de Ruiter voor de 70 jaar keuring vond ik het ook duur. Bij de gemeente moest je ook nog betalen voor het eerste formulier en daarna nog voor het ververste rijbewijs. Ik dacht dat je kon shoppen bij de keuring- en bedrijfsartsen, dat die verschillende tarieven hadden.

Reputatie 7
Badge +8

Jan het is zoals je zegt….. “ik vond het ook duur”. En daarom praat ik hier mee, andere mensen zullen ook aanhikken tegen de kosten.  Daarbij is het mijn topic niet, ik weet niet of het de bedoeling is uitsluitend de kostenkant uit te gaan.  Maar persoonlijk vind ik dat men behoorlijk wat posten opvoert voor een rijbewijsverlenging, ook al is het voor 75 Plus en is de rijvaardigheid van belang.  Je geeft zelf al een aantal formulier c.q. administratieve kosten op, komen de keuringskosten er nog bij, die om redenen alsmaar opgevoerd kunnen worden. Mijn inbreng is:  kan het niet simpeler en voordeliger. En komt er nog bij, door al die ongein duurt het langer en verloopt mijn rijbewijs begin oktober en mag ik niet meer rijden. Ik moet maar wachten tot ze “ klaar “ zijn; er is geen uistel meer vanaf 1 juni. Ik woon in een gehucht met nauwelijks openbaar vervoer.

Reputatie 7
Badge +6

Het is duur . Het traject is omslachtig en nog meer tijdrovend en duurder als er extra gekeurd moet worden door specialisten . Daarom weten we nog steeds niet hoe ver tevoren we moeten starten met het hele gedoe . Als we te vroeg beginnen , gaat die tijd af van de geldigheidsduur van het nieuwe rijbewijs . Als we te laat beginnen , riskeren we een verlopen en dus ongeldig rijbewijs .

Reputatie 4
Badge +3

Het is duur . Het traject is omslachtig en nog meer tijdrovend en duurder als er extra gekeurd moet worden door specialisten . Daarom weten we nog steeds niet hoe ver tevoren we moeten starten met het hele gedoe . Als we te vroeg beginnen , gaat die tijd af van de geldigheidsduur van het nieuwe rijbewijs . Als we te laat beginnen , riskeren we een verlopen en dus ongeldig rijbewijs .


Doe een voorstel om het minder omslachtig en tijdrovend te maken als u denkt dat daar speelruimte zit.

Het is niet waar dat de tijd die te maken heeft met ‘te vroeg beginnen’ af gaat van de geldigheidsduur van het nieuwe rijbewijs: vanaf het moment van goedkeuring heb je een jaar de tijd om een nieuw rijbewijs aan te vragen (de Verklaring van Geschiktheid is namelijk één jaar geldig). Geen probleem dus.

Reputatie 7
Badge +6

@A.A . In de tijd dat ik de aanvraag startte waren de achterstanden bij het CBR gigantisch . Aangeraden werd om minimaal+/- 9 maanden voordat het rijbewijs verloopt , de procedure te beginnen . Voor de zekerheid heb ik een jaar genomen . Tot mijn verbazing kon ik al binnen 3maanden mijn nieuwe rijbewijs ophalen . Die 5 jaar geldigheid gaat in vanaf het moment van uitreiking. Door die vroege uitreiking heb ik een rijbewijs waarvan vanaf dat moment de 5 jaar geldigheid ingaat waardoor deze na 4 jaar en twee maanden weer verlopen is . Iedereen die ruim op tijd aanvraagt verspeelt geldigheidstijd tenzij bij puur toeval de vervaldatum van het oude en de ingangsdatum van het nieuwe rijbewijs samenvallen . Mijn vrouw maakte het andere uiterste mee . 9 maanden tevoren aangevraagd terwijl het geheel een jaar geduurd heeft met als gevolg 3 maanden een ongeldig rijbewijs . Hoe het beter kan ? Verander de regels dat het CBR artsen nodig heeft om de gezondheidsverklaring te beoordelen . Met wat training op de richtlijnen kunnen lager geschoolden dat naar mijn stellige overtuiging ook . Sterker nog , de keuringsartsen die ons keuren kunnen ook zien als we naar een specialist moeten . Waarom moet een arts van het CBR dat nog eens extra bevestigen ? En daar zat al jaren het grootste knelpunt . En laat het nieuwe rijbewijs gewoon 5 jaar geldig zijn vanaf de vervaldatum van het oude rijbewijs . Ik denk dat er nog wel meer ,  ( of als dit niet lukt andere ) verbeteringen mogelijk zijn . Die beoordeling laat ik liever aan deskundigen over . 

Reputatie 7
Badge +8

De ervaring leert dat alle regels, richtlijnen e.d. die gemaakt worden, op diverse punten vaak beter kunnen. Het is echter aan de makers/deskundigen die verbeteringen aan te brengen. Wellicht op voorspraak van consumenten zoals wij,  maar het is specialistisch werk, dus ik ben het met @E.T. Wiersum  eens het aan deskundigen over te laten. Ik meen echter dat @A.A  niet tegen verbeteringen is, maar graag wil weten wat die zouden kunnen zijn. Begrijpelijk, maar de ‘kenners’ kunnen het wellicht beter formuleren. Of het ooit gebeurt is nog de vraag.

Reputatie 7
Badge +6

Inderdaad zouden we de laatste stap in het aanvraagproces kunnen uitstellen als de eerdere stappen onverwacht snel doorlopen zijn. Echter de meesten zullen dat denk ik niet aandurven omdat ze geen risico willen lopen wegens de beruchte traagheid van het CBR . Ik niet in ieder geval . 

Reputatie 4
Badge +3

@E.T. Wiersum 

Het CBR heeft problemen en maak(te) er een potje van, maar dat is een andere kwestie.

Dat maakt wat u zegt nog niet waar. U gaf aan dat ‘te vroeg’ beginnen met de procedure ten koste gaat van de duur van je nieuwe rijbewijs. Zoals al eerder aangegeven is dat onjuist. Die duur is en blijft 5 jaar.

Ook u opvatting dat je door de procedure geldigheidsduur verliest, omdat deze kan leiden tot een uitgifte van een nieuw rijbewijs maanden voordat het oude verlopen is, klopt niet. Doen voorkomen alsof het starten van een procedure tot goedkeuring automatisch leidt tot de uitgifte van een rijbewijs, verandert daar niets aan (en vind ik eerder misleidend te noemen).

Als alles goed gaat, resulteert de procedure in een ‘Verklaring van Geschiktheid’ (niet in een nieuw rijbewijs), Dat rijbewijs krijgt u pas als u dat zelf aanvraagt, zoals u ongetwijfeld gedaan heeft. De reden dat u ‘geldigheidsduur’ verloor is het gevolg van een onnodig vroege aanvraag van de verlenging van het rijbewijs. Maar dat is eigen keuze. En niet het gevolg van een al dan niet hinderlijke procedure.

Het is niet verstandig bij de gemeente verlenging van een rijbewijs aan te vragen als het oude nog maanden geldig is. Kijk naar de geldigheidsduur van de Verklaring van Geschiktheid in relatie tot geldigheidsdatum van het (oude) rijbewijs en plan de verlenging zorgvuldig.

 

Reputatie 7
Badge +6

Nee , @A.A . Achteraf bekeken is te vroeg ( en te laat ) aanvragen niet slim . Echter iedereen die dit voor het eerst doet , er niet zo handig in is ,en niet op de hoogte is van wat er zoal mis kan gaan , zal liever op safe spelen en zo snel mogelijk alle stappen afwerken . Ben het niet eens met alles wat je zegt , maar laat het hier liever bij . 

Reageer