Slechte ervaring NCOI/Scheidegger

 • 9 May 2021
 • 1 reactie
 • 186 Bekeken

 • Bondsbeginner
 • 8 reacties

NCOI/Scheidegger:

Mijn zoon volgt lange afstand een MBO4 opleiding bij Scheidegger. Hij is in principe klaar, maar moet alleen nog het eindexamenstuk en de proeve van bekwaamheid doen. 

Verkeerd lesmateriaal, verouderd lesmateriaal, vragen in examens die niet in de lesstof staan en zo kan ik wel doorgaan.

Drie jaar lang ellende! Voor het afstuderen moest een eindexamenstuk geschreven worden (portfolio), maar stagescholen waren over het algemeen dicht.

Scheidegger wil niet met alternatieven komen, ondanks dat het Ministerie dat wel aanbeveelt.

In één jaar tijd toch dat examenstuk geschreven, met veel hulp oa van de stageschool. Zij vinden het een goed stuk. Een bevriend ROC het stuk ook laten bekijken en zij vinden het ruim voldoende.

Ingeleverd bij Scheidegger, en wat schetst onze verbazing: van de 68 criteria vindt de beoordelaar er 67 onvoldoende!!

Met andere woorden dat er niets goed aan is, en eigenlijk helemaal overnieuw moet, dit terwijl professionals het stuk wél in orde bevonden.

We zijn nu 4 jaar en 6500 euro verder, en mijn zoon heeft geen MBO diploma.

Wat vindt u hier nu van, en weet iemand een oplossing zodat hij wél zijn diploma kan halen?


1 reactie

Reputatie 1
Badge
 1. Er is ongetwijfeld een examenreglement en klachtenprocedure. Vraag die op bij de school en spit die thuis rustig door. Zoek ook even uit of er iemand op school speciaal is aangewezen om vragen te stellen / verhaal te halen.
 2. Oriënteer je ook eens op internet of er elders ervaring mee is hoe dit aan te vliegen.
 3. Probeer bij vriendjes van je zoon of andere klasgenoten te achterhalen hoe van de andere leerlingen de beoordeling is uitgepakt. Kijk ook of je op de website van de school de resultaten van eerdere jaren kan zien.
 4. Bel de Onderwijsinspectie en vraag hun om advies.
 5. Ga daarna in gesprek met de school. En neem iemand mee als “luisteraar". Vraag uitleg over de beoordelingsmethodiek en probeer te volgen waarom de school 67 van 68 criteria als onvoldoende heeft geoormerkt. Vraag ook of er formeel een 2de docent van een andere school mede heeft beoordeeld (vaak is een second opinion verplicht) en wat deze ervan vond.
 6. Stel als dat niet gebeurd is voor dat laatste alsnog te doen ahv de beoordelingsmethodiek die de school heeft gehanteerd. Daarna verder bezien.
 7. En als dat allemaal onvoldoende heeft opgeleverd / je nog steeds van mening bent dat je zoon een voldoende verdient, klim je in de pen. Stel voor zover de volgens examenreglement, algemene klachtenprocedure etc. en alle andere verkregen info een formeel bezwaarschrift o.i.d. op en stuur dat naar de school (of wellicht het bestuur).

Succes

Frans

Reageer