Stichting Dierenlot

  • 14 January 2022
  • 14 reacties
  • 4954 Bekeken

Al enige tijd vallen mij de vele Ster-reclames op van de Stichting Dierenlot.

Los van het feit dat ik ze zeer smakeloos vind, lijken ze me zeer kostbaar, omdat ze opvallend lang duren en vaak worden uitgezonden.

Het zou mij niet verbazen als hier een bedenkelijk verdienmodel achter zit.

Is er wel eens onderzocht hoeveel hier aan de strijkstok blijft hangen en hoe eenvoudig/lastig het is om een periodieke bijdrage te beëindigen?

Bij voorbaat dank voor uw reactie.

Jos Dekkers


14 reacties

Reputatie 6
Badge +4

De bestuurder schijnt €216.000 per jaar te krijgen, dat las ik onlangs op een ander forum waar een soortgelijke vraag werd gesteld.

Reputatie 5

De tv. reclames zijn inderdaad erg lang maar ergens las ik dat de uitgave aan de tv  reclames ruimschoots opweegt tegen de inkomsten die men hiervan genereert.

De jaarverslagen zijn openbaar dus voor iedereen in te zien.

https://www.cbf.nl/uploads/paspoort/Jaarverslag-incl-jaarrek--verklaring-2020-DierenLotpdf.pdf

https://www.dier.nu/uploads/pdf/beloningsbeleid-stichting-dierenlot-2020.50ceb0.pdf

(  inclusief salaris van de directie )

Het is altijd lastig om te beoordelen of al het geld terechtkomt waar het zou moeten komen.  Het onderhouden en runnen  van een dergelijke stichting ( bedrijf eigenlijk ) kost nu eenmaal  geld.

Het is natuurlijk ook vaak bij goede doelen organisaties dat je er zelf een ‘goed gevoel' bij moet hebben en affiniteit hebt met het fonds waaraan je wilt doneren.

Neemt niet weg er wel ( financieel ) inzicht moet zijn in de handel en wandel van de organisatie.

Reputatie 4
Badge +3

Goed om te noemen is denk ik ook dat de STER voor goede doelen andere tarieven hanteert.

Als je toch al negatief tegenover een initiatief staat en zonder motivatie denkt dat daar een bedenkelijk verdienmodel achter zit en ook niet van plan bent daar geld aan te doneren, wat kan het je dan schelen hoeveel er aan de strijkstok blijft hangen of hoeveel de directeur verdient?

Dan geef je gewoon niet, ben ik ook niet van plan.

Een bestuurder met beloning van ruim 2 ton vind ik buiten proportie.

Ik heb het thema geopend om beter inzicht te krijgen in de club.

Elkaar op deze manier scherp houden, vind ik nuttig.

Een bestuurder met beloning van ruim 2 ton vind ik buiten proportie.

Ik heb het thema geopend om beter inzicht te krijgen in de club.

Elkaar op deze manier scherp houden, vind ik nuttig.

Wie wordt er dan scherp gehouden en hoe? Het wekt bij mij vooral de indruk van zoeken naar iets om over te klagen omdat de boodschap blijkbaar niet bevalt.

Reputatie 5

 

Betrekkelijk hoge salarissen voor het besturen van een goed doel is geen uitzondering.

Sinds de rel van de destijds in opspraak geraakte directeur van de hartstichting  in 2004  ( salaris   € 170.000 ) is sinds die tijd een beetje  het inkomen van directies  m.b.t goede doelen altijd een item.

Je moet gewoon zelf de afweging maken geef ik wel of geef  ik niet als dat je dat als criterium hanteert.

En als je onderstaand lijstje van goede doelen ziet kun je altijd en overal wel je geld kwijt :slight_smile:

https://www.goededoelennederland.nl/sector/sectoronderzoek/beloning-directeuren-goede-doelen

 

De bestuurder schijnt €216.000 per jaar te krijgen, dat las ik onlangs op een ander forum waar een soortgelijke vraag werd gesteld.

Als je even de moeite neemt om het jaarverslag te lezen : Beide directie leden krijgen €120.000 en €96.000 . Neem niet zomaar klakkeloos iets aan wat een ander zegt want dat breekt je een keer op. 

Je reageert wel op een post van een jaar geleden.
Ik erger me ook, aan de enorm intensive reclame.
Je hebt wel veel meer als 10000 sponsors nodig om die 2 te betalen.(als jouw getallen kloppen)
En dan heeft nog geen beest iets te vreten.

Je vergeet nog de kosten die die lui maken. Daar zit geen cent van in hun salaris. Reken erop dat die kosten wel navenant zijn aan hun salaris.

Reputatie 6
Badge +4

@Gebruiker1674932821 

Nee het jaarverslag heb ik niet gelezen maar voor een stichting die geen winstoogmerk heeft vindt ik het salaris belachelijk hoog. En mij breekt niets op hoor, ik heb duidelijk gezegd dat ik.het elders had gelezen, ik heb niet gezegd dat ik dat als waarheid presenteer.

De reclame mag ook wat mij betreft minder of meer verspreid over het jaar. Het geld wordt wel degelijk goed besteed, (spreek uit ervaring) elk half jaar is er een grote bijeenkomst waar de dierenambulances worden na gekeken en de vrijwilligers in het zonnetje gezet worden. Er zijn op die dag gratis lezingen en cursussen voor de vrijwilligers. Ook word er maaltijden en drank nee geen alcohol geserveerd. Ze verdelen het geld uit aan vele stichtingen. Dus het geld wordt best goed geïnvesteerd. 

Reputatie 4
Badge +4

Is er wel eens onderzocht hoeveel hier aan de strijkstok blijft hangen en hoe eenvoudig/lastig het is om een periodieke bijdrage te beëindigen?

 

Ja, dat heb ik onderzocht. Het is een algemeen probleem bij Goede Doelen. De goede instellingen doen het netjes, maar er zijn er ook een boel die een aanzienlijk deel van hun wervingskosten boeken als zogenaamde doelbesteding. Dierenlot is daar eentje van.

Het CBF heeft daar wat van gezegd voordat Dierenlot werd ‘erkend’, en dus is de laatste jaren sprake van enige verbetering. Maar het CBF staat tegelijk toe dat wervingskosten geboekt wordt als doelbesteding, onder de noemer voorlichting of bewustwording. Die studenten die langs de deur gaan om nieuwe leden te werven: voor ¾ toegerekend aan doelbesteding. Telemarketing: idem dito - zie screenshot uit het jaarverslag van 2018. Ook die spotjes die u op TV ziet, worden door Dierenlot (grotendeels) als voorlichting geboekt. 

Dierenlot gebruikt meer trucs. Zo krijgen ze jaarlijks tonnen voer die als donatie worden geboekt (ze rekenen €1000- per pallet), met als gevolg dat ze ook weer meer geld aan werving en voorlichting mogen besteden. Staat allemaal in het jaarverslag.

Een ander hoofdstuk is het Kluivert dossier. De familie Kluivert kreeg geld van Kruidvat voor hun hulp in de verkoop van kersttruien. Dat geld zou door Dierenlot beheerd worden, voor hondenopvang in de Antillen. Nooit meer iets van gehoord.

De twee directeuren van Dierenlot staan voor een kwart miljoen op de rekening. De directie van Dierenlot is via Opleidingen Participaties BV bovendien betrokken bij het opleidingsinstituut 3F-Academy waar Dierenlot vrijwilligers laat scholen, een leuke bijverdienste. En dan zijn er nog merkrechten, licenties en drukwerk waar Dierenlot voor moet betalen.

Het CBF en de lobbyclub Goede Doelen Nederland doen ondertussen of hun neuzen bloeden. Zij stellen dat van elke gedoneerde euro gemiddeld 89 cent naar het echte goede doel gaat. Dat is aantoonbaar onwaar. De branche is echter niet in staat zijn eigen huis schoon te vegen. Terwijl de eerlijke goede doelen er juist belang bij hebben dat deze bedriegers op hun vingers getikt worden.

Reputatie 5
Badge +4

Off topic reacties zijn verwijderd

Reageer