Vuurwerk mag alleen afgestoken worden door professionals. Ja of nee?

  • 3 January 2017
  • 50 reacties
  • 2184 Bekeken

Reputatie 4
Badge +7
Bij elke jaarwisseling worden veel mensen getroffen door vuurwerk. Denk aan zwaar beschadigde auto’s, afgebrande huizen en oogletsel. Achmea steunt als eerste verzekeraar het nationaal vuurwerkmanifest. Lees hun steunbetuiging.Het manifest gaat over een algemeen verbod voor het afsteken van vuurwerk voor consumenten en wil bereiken dat er dat uiterlijk 2020 er een verbod op consumentenvuurwerk komt.Heb je zelf misschien wel eens letsel/schade opgelopen of gezien door het particulier afsteken van vuurwerk?UPDATE 14 december 2017:

De discussie of er een vuurwerkverbod moet komen of niet, is weer aardig opgelaaid door het advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Wat vind jij? Ben je voor of tegen een verbod op zelf afsteken van vuurwerk? Als je zelf vuurwerk afsteekt, hoe hou je het zo veilig mogelijk?

50 reacties

Reputatie 7
Badge +6
Als men zich hield aan de regels : Geen levensgevaarlijk illegaal vuurwerk , afsteken volgen de regels , geen rottigheid mee uithalen en alleen afsteken wanneer het toegestaan is .........Tja , dan zou ik het nog aanvaarbaar vinden. Maar zo werkt het niet en gehandhaafd wordt er vrijwel niet , dus iedereen doet maar wat. Dus verkoop , bezit en afsteken verbieden en ook handhaven met fikse boetes . Dan levert het ook nog wat op. Dus ja . Alleen door professionals . Is ook nog veel mooier en veiliger en diervriendelijker.
Badge
Door verkoop aan particulieren is het mogelijk gevaarlijk en illegaal vuurwerk aan te schaffen. Ook voor dieren is december een angstige periode, nu in januari wordt er nog steeds dagelijks vuurwerk afgestoken.
Reputatie 1
Badge +2
Ja, ook ik heb last van vuurwerk dat hier van eind november tot en met 7 januari door jonge mannen wordt afgestoken. Ik schrik er vaak van, vooral als er een pakket wordt verzameld en in een put of tunnel wordt afgestoken. Het verschil met een bom is niet te horen. Ja, er heeft weleens een blindganger een gat in mijn nieuwe rok gebrand. Ik ga tegenwoordig voor de jaarwisseling de stad uit maar het is eigenlijk te gek dat ik zulke kosten moet maken om overlast / benauwdheid te vermijden. Tenslotte zie ik dat er na de jaarwisseling aanmerkelijk minder kleine vogels in de tuin zijn dan ervoor. Ik geef dus de voorkeur aan (sier)vuurwerk dat door de gemeente in het havengebied wordt afgestoken. Mooier, minder overlast en ongevaarlijk.
Ja, vuurwerk mag alleen worden afgestoken door professionals
De tijd dat een consument, zich keurig aan de regel houdend, zelf vuurwerk kon afsteken is voorbij. Ik hoor nu van half september tot en met 8 januari geknal en geknetter. Mijn ramen krommen van de zware klappen. Vaders nemen hun zoontje mee om te laten zien hoe het (niet) hoort. Opvoeden en regels bijbrengen doen de ouders niet meer. Dieren zitten angstig onder meubilair verscholen. En de straat vegen? nee daar zijn de mensen die afsteken niet voor, dat doet de buurvrouw wel.Van mij mag het consumenten vuurwerk per direct afgeschaft worden. Dat komt er van als iedereen de regels maar aan zijn laars lapt.Zeer spijtig voor al die mensen die het wel netjes volgens de regels doen, zij moeten weer leiden onder dat kleine groepje. Maar ik wil nu wel eens een nacht gewoon slapen, in alle rust.
nee, ook door gewone mensen. maar wat veiliger spul en minder harde knallen mag wel
ja hoor gewoon ook door pariculieren. Uiteraard alleen rondom oud en nieuw. Prachtige traditi
Vuurwerk afsteken door particulieren tijdens Oud en Nieuw is weliswaar een prachtige traditie. Dit echter neemt niet weg dat het ook veel leed met zich meebrengt. Niet iedereen steekt vuurwerk op een verantwoorde wijze af. Je huis zal maar tot de grond afbranden en dan hebben we het verder maar niet over veel lichamelijk leed, vingers missen, blindheid enz. dat tijdens de jaarwisseling jaarlijks voorkomt! Nooit gekeken naar waarschuwingen van ziekenhuisspecialisten op tv vlak voor de jaarwisseling? Je hart laten spreken of je verstand? Ik zou voor et laatste kiezen.
Ook ik ben heel erg tegen het afsteken van vuurwerk door particulieren! Het wordt elk jaar erger, dat ik me hieraan stoor. Er wordt ook steeds meer mee gestunt en het blijkt, dat vooral omstanders meer kans lopen op verwondingen dan de 'daders' zelf! Er worden soms complete bommen afgestoken! Het is uit de hand gelopen, dat kunnen we rustig stellen.Verder vind ik het ontzettend erg voor alle (huis)dieren, de vogels, het milieu, voor de vluchtelingen (die de oorlog weer herbeleven, lijkt me). Ook vind ik het een grote geldverspilling en de restanten, die allemaal in de riolen verdwijnen, brengen ook weer extra kosten met zich mee......al met al, voor mij mag het eigenlijk helemaal verdwijnen! Sorry, voor alle liefhebbers....maar er zijn voor mij teveel negatieve kanten aan om er nog van te kunnen genieten.Een goed 2017 gewenst!
Grote nadeel van professioneel vuurwerk op 1 plek is dat iedereen die in de buitenwijken woont rond middernacht naar het centrum moet trekken om wat te kunnen zien van dit spektakel. Erg lastig met een huis vol vrienden die vaak ook al een alcoholische versnapering op hebben.Overigens vond ik de overlast door vuurwerk dit jaar veel minder dan de jaren ervoor,het strengere beleid hier lijkt wel zijn vruchten af te werpen.En waarom niet verplichten om een veiligheidsbril te dragen? Dat ben ik op mijn werk ook verplicht bij bepaalde werkzaamheden.
geen vuurwerk voor particulieren. Denk eens aan uw huisdier, als u buiten vuurwerk afsteekt.
Ja!!
Badge
Woon in het Breed te Amsterdam. De hele laatste maand van het jaar en de eerste maand van het volgende ontploffen hier illegale bommen. Het liefst ook nog eens in de hallen en gangen van de woongebouwen zodat er zoveel mogelijk bewoners het leven zuur gemaakt wordt. En onze dieren zware trauma's oplopen. Dit jaar werd er zelfs vuurwerk naar ons, waaronder m'n kleindochter en onze honden, gegooid. Midden december. Onze kat is op 19 december zelfs ontzettend geschrokken en naar buiten gevlucht en verdwenen. Wij kunnen hem niet meer vinden. De hele familie is er ziek van. Van de voortdurende knallen bij nacht en ontij, dus slaapgebrek en angst en van de onzekerheid over onze kater. Onze honden zijn nog steeds overstuur. En wij ook. Weer geen kerst- en oudejaarsfeest voor ons! En de politie doet er niets aan. De regelgeving voor vuurwerk heeft dus geen zin zolang er niet gehandhaafd wordt. Gezien de materiële, fysieke en persoonlijke schade is deze vuurwerkwaanzin toch niet aanvaardbaar? 't Lijkt wel oorlog! En wat dat kost! Kan toch beter worden besteed aan een betere verpleging van onze oudjes, die zo beschamend slecht verzorgd worden in Nederland?! Wanneer houdt deze ellende eens op?Hilly Ziepzeerder
met 13 miljoen euro schade en maatschappelijke gevolgen zoals werkverlet wegens ziekte na vuurwerkongeval kan de conclusie alleen maar zijn dat deze verspilling stopt en alleen profs vuurwerk mogen aansteken.
Reputatie 1
Badge +2
Grote nadeel van professioneel vuurwerk op 1 plek is dat iedereen die in de buitenwijken woont rond middernacht naar het centrum moet trekken om wat te kunnen zien van dit spektakel. Erg lastig met een huis vol vrienden die vaak ook al een alcoholische versnapering op hebben.Overigens vond ik de overlast door vuurwerk dit jaar veel minder dan de jaren ervoor,het strengere beleid hier lijkt wel zijn vruchten af te werpen.En waarom niet verplichten om een veiligheidsbril te dragen? Dat ben ik op mijn werk ook verplicht bij bepaalde werkzaamheden.Geplaatst door W.S. van Luipen op Jan 8, 2017.
Geachte heer of mevrouw Van Luipen, Ook in buitenwijken kunnen stadsdelen zorgen voor vuurwerk. Zo hoeven u en uw gasten niet helemaal naar het centrum om te genieten.
Reputatie 1
Badge +2
QUOTE]ja hoor gewoon ook door pariculieren. Uiteraard alleen rondom oud en nieuw. Prachtige traditiGeplaatst door J. Wassink op Jan 8, 2017.[/quote]Geachte heer Wassink, Bent u na het lezen van de reacties van anderen nog steeds van mening dat vuurwerk door particulieren een prachtige traditie is of zetten deze reacties u aan het denken?
Nederland is een van de zeer weinige landen, waar particulieren knalvuurwerk afsteken. De EU zou maatregelen moeten nemen, geldend dus voor de gehele EU, dat vuurwerk niet meer door particulieren gekocht kan worden en dat vuurwerk, dat via internet buiten de EU besteld is, via een scanner opgespoord en vernietigd wordt, maar waarbij de besteller wel beboet wordt!! Dit is de enige manier om van veel ernstige verwondingen, schade en ellende af te komen.
Badge +1
Ik ben mindervalide en heb een hulphond. Zolang er mensen zijn die voor de lol vuurwerk naar ons toe gooien, ben ik van mening, dat het alleen professioneel afgestoken zou moeten worden. Veel hulphonden zijn dagenlang van slag en kunnen hun werk niet goed uitvoeren.Ook het gooien van illegaal vuurwerk in tunnels waar voetgangers en fietsers doorheen moeten is levensgevaarlijk.
een
mijn antwoord is: ja.redenen:het gevaar en de (med) kostende ernstige lawaaihinder voor mens en vooral ook voor de dierende enorme milieu hinderde stank en de vervuiling op straatenz.
Volkomen mee eens
Wat gaat er met deze uitkomst gebeuren!? Heb het iig niet voor de lol ingevuld.
Reputatie 3
Badge +2
@ W.S. van Luipen schreef: Grote nadeel van professioneel vuurwerk op 1 plek is dat iedereen die in de buitenwijken woont rond middernacht naar het centrum moet trekken om wat te kunnen zien van dit spektakel. Erg lastig met een huis vol vrienden die vaak ook al een alcoholische versnapering op hebben.Overigens vond ik de overlast door vuurwerk dit jaar veel minder dan de jaren ervoor,het strengere beleid hier lijkt wel zijn vruchten af te werpen.En waarom niet verplichten om een veiligheidsbril te dragen? Dat ben ik op mijn werk ook verplicht bij bepaalde werkzaamheden.En deze vrienden laat u wel 'veilig' vuurwerk afsteken?Daar helpt geen veiligheidsbril tegen, net zo min als u dat zou helpen wanneer u aangeschoten of laveloos op uw werk verschijnt......Mijns inziens heeft u hiermee alleen maar aangegeven waarom het acuut verboden zou moeten worden.Bovendien is professioneel vuurwerk op kilometers afstand prima te zien.
Badge
Ja, volmondig mee eens.Reden: (bijna) niemand lijkt zich aan de wettelijk gestelde afsteektijden te kunnen houden waardoor er (al wekenlang van te voren) ontzettend veel overlast is voor de omgeving, de natuur (dieren in de stress), huisdieren en vee en daarnaast nog eens het gevaar dat vuurwerk oplevert voor de omgeving (brandgevaar, ongelukken). Dus wat mij betreft wordt vuurwerk afsteken door particulieren vandaag nog gewoon verboden.
Nee, de meeste mensen steken geen vuurwerk af buiten de wettelijke tijden en het merendeel koopt gewoon legaal spul. Waarom moet altijd iedereen lijden onder een paar kloothommels?

Reageer